» »

Slovenska levica

Slovenska levica

Temo vidijo: vsi
««
209 / 219
»»

Ziga Dolhar ::

Nissan GTR je izjavil:

Levica je pri nas stalno radikalna, to ni neka Lukšićeva novost. Lukšić samo postavlja nazaj svojo stranko tja kjer je njena volilna baza. Levica je pri nas tudi po letu 91 stalno v vojni z notranjimi in zunanjimi sovražniki. Vse kar ni levo je pri nas neka nelegitimna motnja v sistemu, kontrarevolucija, reakcionarne sile, ki jih je treba odstraniti. Tudi Pahor je bil motnja v sistemu, zaradi paktiranja z meščansko desnico in je bil sedaj odstranjen s strani zdravih sil.

Samo poglejte recimo kaj je tudi Janković počel in govoril proslavi ZZB na Jančah par dni nazaj skupaj z enim bivšim polkovnikom JLA.

Mimogrede, Igor Lukšič se ne piše z mehkim č-jem.
https://dolhar.si/

T-h-o-r ::

eh, kaj si pa ti pameten, pravniček?

da bi komunist ne bil južnjaški trenirkar? 8-O
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Truga ::

Karaya 52 je izjavil:

Dolfi je bil levicar
And I'm the queen of England.

Karaya 52 ::

No no, malo prevec burna reakcija na Dolfijevo navezavo na levico. Kar pomeni da Dolfi na levici ni simpatica figura _pa vendar_ ne vem zakaj si radikalna levica in desnica delita isti ekonomski in socialni model? Kolektivizem, drzava od zgoraj navzdol, krcenje raznoraznih svoboscin, ce plesejo v levo ali desno je pa ze neka folklora, simbolika. Luko je ravno koncal svoje prve Odmeve v funkciji predsednika SD. Prunk ga je nesramno dobro opisal, Luko ga je pa hvalil. Tega nisem razumel. Ce nebi zunaj grmelo bi mislil da se ze kaj pripravlja. Se mu vidi da je dolgo drzal prdec pod Pahorjem.

Zgodovina sprememb…

Saj to menda ves, da se politika smatra kot zakljucen krog? Spodaj je sredina, na eni strani je levica, na drugi desnica. Na vrhu pa se skrajni opciji spet srecata, in si sposojata reci iz ene in druge strani, pac kar je ljudem v vodilnih vlogah trenutno "vsec". Dejstvo pa je, da sta tako Dolfe, kot tudi Stalin, ki ga pogosto primerjajo z njim, kot levo opcijo njega, bolj desna kot leva. Dejstvo je namrec da se te diktature vedno sprevrzejo v nasilje tipa "ce nisi z nami si proti nam", ki z levico nima nobene veze, ne glede na to kaj govorijo ljudje na vodilnih polozajih. Ze definicja same diktature ne more met veze z levico, ker: Left-wing politics @ Wikipedia
In politics, the Left, left-wing and leftists are people or views which generally support social change to create a more egalitarian society.
Diktatura pa ima precej mocan "vodilni" sloj. Ce mi pokazes en primer v katerem je Sovjetska Zveza po Leninu delala na tale nacin (delala, ne govorila, to sta 2 razlicni reci), ti dam za sladoled.

Pa ima, ker se dobro razume s hohstaplersko Platonovo idejo o modrecih, ki so najboljse vodstvo za drzavo. Trdna zaverovanost v ta koncept in svojeglavo ljudstvo, ki ne razume te "prosvetljene" ideje navrzeta mutirano avtokracijo. Da oblast zgubi levi predznak, ko poseze po avtoritarnih prijemih je zelo slaba tolazba in zanic argument. :D Sploh ker se socialna egalitarnost ne doseze brez krcenja svoboscin.

Arto ::

Karaya 52 je izjavil:

Sploh ker se socialna egalitarnost ne doseze brez krcenja svoboscin.

A višji davki so krčenje svoboščin?

Karaya 52 je izjavil:

Da oblast zgubi levi predznak, ko poseze po avtoritarnih prijemih je zelo slaba tolazba in zanic argument. :D

Kaj naj bi to pomenilo? In kako zanic argument, ce je to res. Oblast, ki se posluzuje malo levih in malo desnih opcij je sredinska, ne leva. Al v cem je zdej problem?

Arto je izjavil:

Karaya 52 je izjavil:

Sploh ker se socialna egalitarnost ne doseze brez krcenja svoboscin.

A višji davki so krčenje svoboščin?

Itak, tako kot policijska ura krati svobodo gibanja. Naenkrat imas za gibanje po ulicah na voljo 70% dneva, prej si imel pa 100%. Ustvaris 1000€, zapravis pa lahko 700€. Se ti zdi, da se je s tem ekonomska svoboda:

a) povecala
b) ostala na istem nivoju
c) zmanjsala

Truga je izjavil:

Karaya 52 je izjavil:

Da oblast zgubi levi predznak, ko poseze po avtoritarnih prijemih je zelo slaba tolazba in zanic argument. :D

Kaj naj bi to pomenilo? In kako zanic argument, ce je to res. Oblast, ki se posluzuje malo levih in malo desnih opcij je sredinska, ne leva. Al v cem je zdej problem?

Se pravi da je oblast, ki zagovarja diktaturo proletariata, totalno anti individualnost ampak je v osnovi avtoritarna - desna? Glej, ce ne vidis disneyland faila, levo=dobro, desno=slabo, potem ne vem kako ti naj to razlozim?

donfilipo ::

Avtoritarno je lahko tako desno, kot levo. In je druga os na popularnih politično orientacijskih mapah, kot je to os levo desno.

Avtoritarno - libertarno ....druga os.... levo - desno.

http://www.politicalcompass.org/uselect...

Iz te mape se tudi vidi, zakaj levičarjem nobeden od ameriških kandidatov ne more biti všeč:) In tudi zakaj je pogojno Ron Paul všeč bolj liberatarno nagnjenim.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

Karaya 52 je izjavil:

Itak, tako kot policijska ura krati svobodo gibanja. Naenkrat imas za gibanje po ulicah na voljo 70% dneva, prej si imel pa 100%. Ustvaris 1000€, zapravis pa lahko 700€. Se ti zdi, da se je s tem ekonomska svoboda:

a) povecala
c) zmanjsala

To je zato, ker davke jemlješ kot nekaj kar ti pripada in ti država jemlje. Davki so najemnina za življenje v državi in plačilo za storitve - verjetno tudi ne boš težil lastniku stanovanja, da ti krati ekonomsko svobodo, ker ima previsoko najemnino?

Matako ::

Arto je izjavil:

verjetno tudi ne boš težil lastniku stanovanja, da ti krati ekonomsko svobodo, ker ima previsoko najemnino?

Ali če ima banka "previsoke" obresti na posojila. Vse je v kontekstu. Vse.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Matako ()

Arto je izjavil:

Karaya 52 je izjavil:

a) povecala
c) zmanjsala

To je zato, ker davke jemlješ kot nekaj kar ti pripada in ti država jemlje. Davki so najemnina za življenje v državi in plačilo za storitve

A hebat ga, na nivo krave v stali se ne bom zreduciral. Ce pa drugi mislite tako malo o sebi... no, vsakemu svoje.

T-h-o-r ::

edini primeren lider slo levice

Borut Pahor: Z angeli imam sklenjen pakt

V bolnišnici sem se počutil varnega in videl vse tisto, kar sem pogrešal v zadnjih letih

Pred časom sem poslušal predavanje o kvantnem računalništvu, debate o razliki med teorijo kaosa in teorijo naključij. Vprašal sem se, kako gledam na te stvari, in še danes si nisem popolnoma na jasnem, koliko je naše ravnanje plod naše svobodne volje in koliko smo zares gospodarji lastne usode, če sploh smo.

To, da se po smrti življenje ne konča, je eno najpomembnejših upanj

Pahor v intervjuju še poudari, da smrt jemlje kot del življenja, vendar pa ni nepomembno, kako nas ta dočaka oziroma, kako jo sprejmemo.

Predvsem pa sem spoznal, da je upanje, ki ti ga daje vera, izjemnega pomena v življenju. Če sem se pred dvajsetimi leti rogal temu, danes drugače vidim ljudi, ki upajo v nekoga ali nekaj tam nekje."

http://www.siol.net/novice/slovenija/20...
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Okapi ::

Za par glasov na volitvah bo šel avgusta še na Brezje romat.:))

O.

BlueRunner ::

Okapi je izjavil:

Za par glasov na volitvah bo šel avgusta še na Brezje romat.:))

Upam, da bo sveta troedinost v tem primeru uslisala rezultat z vecino izrazenih demokraticnih molitev.

Hm, sej se mi zdi da se mu je res ravno po prihodu iz bolnišnice začelo fuzlat.

TESKAn ::

Karaya 52 je izjavil:

Arto je izjavil:

Karaya 52 je izjavil:

a) povecala
c) zmanjsala

To je zato, ker davke jemlješ kot nekaj kar ti pripada in ti država jemlje. Davki so najemnina za življenje v državi in plačilo za storitve

A hebat ga, na nivo krave v stali se ne bom zreduciral. Ce pa drugi mislite tako malo o sebi... no, vsakemu svoje.

Davke plačuješ zato, da lahko danes v miru iz svoje sobe nakladaš po internetu in ti ni treba mislit na to, kje boš dobil denar za lokalnega warlorda, ki te bo "varoval". Če ti misliš, da je to kratenje svobode...no, vsakemu svoje. Meni recimo kar paše, da imam več časa za se ukvarjat s stvarmi, ki me veselijo in se mi ni treba vsak dan ukvarjat z razmišljanjem o tem, kako bom preživel dan.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

para! ::

Davke plačuješ zato, da lahko danes v miru iz svoje sobe nakladaš po internetu in ti ni treba mislit na to, kje boš dobil denar za lokalnega warlorda, ki te bo "varoval".

Pozabil si, da davkov ne plačuješ zgolj zaradi tega (temu se namreč nihče pri zdravi pameti ne bi odrekel).

lp
Death before dishonor!

Double_J ::

Lukšič misli da nasprotnikom naganja strah v kosti. Zakaj pa, ker ne bo podprl referendumske zakonodaje? Pomojem se ni vredno veliko ukvarjati z njim.

Saj sploh ni treba spremeniti te zakonodaje, ker očitno se itak lahko dogovori s sindikati. Če mislijo sindikati pristajati še naprej na kompromise tudi pri reformah, potem ni posebne potrebe da bi jih poizkušali omejevati z novo referendumsko zakonodajo.
Dve šivanki...

hokuto ::

para! je izjavil:

Davke plačuješ zato, da lahko danes v miru iz svoje sobe nakladaš po internetu in ti ni treba mislit na to, kje boš dobil denar za lokalnega warlorda, ki te bo "varoval".

Pozabil si, da davkov ne plačuješ zgolj zaradi tega (temu se namreč nihče pri zdravi pameti ne bi odrekel).

lp

tocno, da jih ne, ampak s placevanjem davkov za to, se ocitno strinjas, kar pomeni, da je problem povsem drugacen, kot ga libertarci slikajo/te, oziroma tocneje izkrivljajo/te. naenkrat namrec postane jasno, da ni problem ze samo placevanje davkov kot ideja, ampak nerazumno prenapihnjen obcutek lastne vrednosti in iz tega izvirajoce pricakovanje, da morajo biti stvari urejene po njihovi meri. placevanje za stvari s katerimi se strinjajo je tako "zdrava pamet", za vse tisto kar jim ni vsec, je pa kratenje svobode, totalitarizem, skupnoskledarstvo in kar je se neprimerno uporabljenih besed z dovolj mocnim nabojem, da cutijo olajsanje in/ali moc ob njihovi uporabi. locnica med tema skrajnostima, je pa povsem arbitrarna in se spreminja ne samo od posameznika do posameznika, ampak s casom tudi znotraj posameznika samega. in zato poznamo demokracijo kjer lahko ljudje z izbiro na volitvah pokazejo kaj si vecinsko zelijo.
doke!

WarpedGone ::

Lukšič je slaba reč za SD, pa zelo dobra za Slovenijo. Enako kot Kresal in Golobič, pa kak Rop tut.

Uspešno bo odpeljal komunjare na smetišče zgodovine. I rejoice in hope!
Zbogom in hvala za vse ribe

ZaphodBB ::

Meni se tudi zdi, da bo naveza Janko-Lukšić in senilni Palček uz podpora Gaspar^4 in podobnih za večno opravila s preostanki preteklega režima.

oldguy ::

tocno, da jih ne, ampak s placevanjem davkov za to, se ocitno strinjas, kar pomeni, da je problem povsem drugacen, kot ga libertarci slikajo/te, oziroma tocneje izkrivljajo/te. naenkrat namrec postane jasno, da ni problem ze samo placevanje davkov kot ideja, ampak nerazumno prenapihnjen obcutek lastne vrednosti in iz tega izvirajoce pricakovanje, da morajo biti stvari urejene po njihovi meri. placevanje za stvari s katerimi se strinjajo je tako "zdrava pamet", za vse tisto kar jim ni vsec, je pa kratenje svobode, totalitarizem, skupnoskledarstvo in kar je se neprimerno uporabljenih besed z dovolj mocnim nabojem, da cutijo olajsanje in/ali moc ob njihovi uporabi.

Jasno, vsak razumen človek bo nasprotoval nerazumnemu trošenju denarja. Vsak razumen človek tudi ne bo dal davčne carte blanche svojim voditeljem. In Karaya ima popolnoma prav - vlaganje 40 miljonov v stanovanjski sklad v tem trenutku, vlaganje miljard v NLB, vlaganje miljonov v propadle državne mastodonte, vlaganje v 200+ občin in nerazumno državno lastništvo oz. pravzaprav kakršnokoli neminimalno poseganje v trg v oblikah, ki so slovenskim politikom tako ljube, je najmanj kratenje ekonomske svobode v več pogledih.

Po drugi strani pa imaš seveda prav tudi ti - če se ovca demokratično odloči, da se jo striže, če se le to dogaja med njenim spanjem v staji, why not...Jaz bi bil takoj za sprejetje zakona, da se avtomatsko izvajanje davščin na prihodke ukine, pa naj vsak posameznik vse svoje prispevke mesečno plačuje sam prek položnice. Čisti računi, dobri prijatelji. Pa postoterjeno število libertarcev...;)

In za 98% zmanjšano število ljudi, ki menijo, da je npr. zastonj šolstvo, hja, zastonj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: oldguy ()

djordjevic ::

Ne, pst. To samo nekaj olepšuješ svoje fundamentalistične poglede, v resnici pa si za razkroj in propad socialne države ter uvedbo anarhije in nihilizma!

/sarc off ;((
No grave is deep enough to keep us in chains.

Ampak potem niso problem davki, temveč slabo vodena država. Morali bi zahtevati boljše vodenje države in boljše storitve, ne pa nižjih davkov. Nižji davki avtomatično pomenijo tudi manj ali slabše javne storitve, to pa je v končni fazi slabše za večino - je vprašanje, če si boš iz denarja, ki ga boš dobil zaradi nižjih davkov lahko zagotovil storitve, ki bodo na račun tega morebiti ukinjene.
Če pa ste mnenja, da država ne more delovati bolje, je pa edina možnost da se preselite. Ker nižanje davkov ne bo izboljšalo prav dosti.

P.S.: Čigavo maslo je 200+ občin se menda še spomnimo?

Nižanje davkov kot posledica učinkoviteje porabljenih davkoplačevalskih sredstev menda ne terja diplome atomskega fizika. Ali pač? >:D

djordjevic je izjavil:

Nižanje davkov kot posledica učinkoviteje porabljenih davkoplačevalskih sredstev menda ne terja diplome atomskega fizika. Ali pač? >:D

To seveda, ampak ne na račun slabših javnih storitev. Učinkovitejša poraba mora najprej omogočiti boljše storitve, nižji davki so sekundarnega pomena. Verjetno se strinjaš, da je pri naših javnih storitvah še prostor za izboljšave?

Fritz ::

Stotine milijonov davkoplačevalskega denarja porabljenega za dokapitalizacije bank in grška poroštva, verjetno tudi ne vpliva najbolje na učinkovito porabo davkoplačevalskih sredstev. In kljub naši problematični državni upravi in političnih prstkih v bankah in še kje, se je enako zgodilo v najbolj liberalnih koncih kapitalizma. Da to ugotoviš, tudi ni potrebno imeti doktorat iz kvantne fizike...

Arto je izjavil:

djordjevic je izjavil:

To seveda, ampak ne na račun slabših javnih storitev. Učinkovitejša poraba mora najprej omogočiti boljše storitve, nižji davki so sekundarnega pomena. Verjetno se strinjaš, da je pri naših javnih storitvah še prostor za izboljšave?

Vsekakor. Ampak če bo vprašal izvajalce, ti bodo rekli, da pri njih pa se ja ne da nič več izboljšati ali racionalizirati, no way jose - vajo iz tega predmeta smo imeli pred nedavnim, ko smo poslušali, da bodo nekoliko nižje plače v širšem javnem sektorju malodane fršlok državo. Kako torej rešiš to zagato? Kot doslej, še naprej šauflaš denar v, recimo, ZZZS, potem pa ti revizija pokaže, da plačujejo recepte pokojnih dohtarjev (pa je to samo ena od lopovščin), recimo? Ne mi mahat pred nosom z nekim superhudim naborom javnih storitev, ki da so tako ali tako že 99% optimizirane, ker je daleč od tega. In si lahko prepričan, da ne bi nihče kaj pretirano sikal v smeri nižanja davščin, če ne bi imel vsaj nekaj lastnih izkušenj z 'učinkovitim' državnim aparatom, ki ga vsak mesec vendarle glede na standard prav pošteno plačuje.

Zgodovina sprememb…

P.S.: Čigavo maslo je 200+ občin se menda še spomnimo?

Se spomnimo? Super, potem lahko pričakujem, da teh oseb po naslednjih volitvah ne bom več gledal. A glede na to, da so volitve ravno bile, face pa niso tako zelo drugačne, imamo najmanj dve možnosti:
- Tale spomin je malce selektiven
- 200+ občin se nam zdi precej optimalnih

Which one is it gonna be?

oldguy je izjavil:

Jasno, vsak razumen človek bo nasprotoval nerazumnemu trošenju denarja. Vsak razumen človek tudi ne bo dal davčne carte blanche svojim voditeljem.

precej tavtolosko, relevantno je pa, da se ljudje razlikujemo v tem kaj in koliko se nam zdi razumno. in potem imas korektne ljudi, ki jim je to jasno in skusajo predstavit argumente za svoje poglede, v pricakovanju/upanju, da jih sprejmejo tudi drugi in pa nekorektne, ki vse kar ni po njihovo slikajo z nesmiselno pejorativnimi besedami. to je ta problem ob katerega sem se obregnil - "kar jaz ocenim, da je direktno moja korist je zdrava pamet, kar se mi zdi (mogoce celo zgreseno), da mi ni v korist, pa meji na genocid, pa cetudi koristi mnogim, ali celo vecini".
doke!

Vsekakor. Ampak če bo vprašal izvajalce, ti bodo rekli, da pri njih pa se ja ne da nič več izboljšati ali racionalizirati, no way jose - vajo iz tega predmeta smo imeli pred nedavnim, ko smo poslušali, da bodo nekoliko nižje plače v širšem javnem sektorju malodane fršlok državo.

Jasno. Državne železnice, ki ustvarijo 8 miljonov izgube v treh mesecih, so namreč v interesu vseh nas. Takorekoč vsakršno pritoževanje nad njihovo učinkovitostjo pomeni zgolj nerazumno prenapihnjen obcutek lastne vrednosti in iz tega izvirajoce pricakovanje, da morajo biti stvari urejene po naši meri. Privatizacija bi bila vendar v nsaprotju z nacionalnim interesom in škodljiva razprodaja naše skupne lastnine grabežljivim tajkunom.

Al kako?

precej tavtolosko, relevantno je pa, da se ljudje razlikujemo v tem kaj in koliko se nam zdi razumno. in potem imas korektne ljudi, ki jim je to jasno in skusajo predstavit argumente za svoje poglede, v pricakovanju/upanju, da jih sprejmejo tudi drugi in pa nekorektne, ki vse kar ni po njihovo slikajo z nesmiselno pejorativnimi besedami. to je ta problem ob katerega sem se obregnil - "kar jaz ocenim, da je direktno moja korist je zdrava pamet, kar se mi zdi (mogoce celo zgreseno), da mi ni v korist, pa meji na genocid, pa cetudi koristi mnogim, ali celo vecini".

Dajva kar lepo konkretno najprej obdelat moj zgornji sestavek. Bo manj mlatenja prazne slame. Ali državno lastništvo SŽ in pokrivanje njihove izgube koristi mnogim, ali celo večini? YES/NO?

Zgodovina sprememb…

djordjevic je izjavil:

Arto je izjavil:

djordjevic je izjavil:

Vsekakor. Ampak če bo vprašal izvajalce, ti bodo rekli, da pri njih pa se ja ne da nič več izboljšati ali racionalizirati, no way jose - vajo iz tega predmeta smo imeli pred nedavnim, ko smo poslušali, da bodo nekoliko nižje plače v širšem javnem sektorju malodane fršlok državo.

Kako tocno je nizanje place izboljsanje javnih storitev, ali racionalizacija izvajanja? Izboljsanje je dvig kvalitete, racionalizacija bi bila pa recimo odpustitev odvecnega kadra, ali zmanjsanje materialnih stroskov preko smotrnejse izrabe, nizanje place je pa vse kaj drugega (ceprav se zmeraj lahko potrebno, ali upraviceno, samo je to nekaj drugega).
doke!

Kako tocno je nizanje place izboljsanje javnih storitev, ali racionalizacija izvajanja? Izboljsanje je dvig kvalitete, racionalizacija bi bila pa recimo odpustitev odvecnega kadra, ali zmanjsanje materialnih stroskov preko smotrnejse izrabe, nizanje place je pa vse kaj drugega (ceprav se zmeraj lahko potrebno, ali upraviceno, samo je to nekaj drugega).

Če je zate zmanjšanje materialnih stroškov racionalizacija, je tudi zmanjšanje stroškov dela. Racionalizacija = same effect for fewer means. By definition.

oldguy je izjavil:

Dajva kar lepo konkretno najprej obdelat moj zgornji sestavek. Bo manj mlatenja prazne slame. Ali državno lastništvo SŽ in pokrivanje njihove izgube koristi mnogim, ali celo večini? YES/NO?

V naših okoliščinah ni ravno hvaležno braniti javni sektor in državna podjetja, ker jih je res potrebno urediti, zaradi zelo slabega gospodarjenja v preteklosti. Je pa varen javni prevoz v interesu večine in povečini javni prevoz ne posluje z dobičkom, zatorej pokrivanje izgub javnega prevoza koristi mnogim (ne pa tudi pokrivanje nenamenskega odtekanja denarja, seveda).

hokuto je izjavil:

djordjevic je izjavil:

Arto je izjavil:

djordjevic je izjavil:

E, če se boš hotel spomniti, mi boš pritrdil, da je bil prvi odziv na racionalizacijo javne uprave: vse, samo delovnih mest ne. Ergo, magari nižajte plače, samo da ja kdo ne ostane brez službe. Sam sem že večkrat ponovil še stokrat bom če bo treba - odpustiti nebodigatrebaje in pošteno nagraditi marljive uslužbence (tudi če to pomeni dvokratnik trenutne plače), vendar nujno hkrati uvesti plačilo (kjer se to le da) v smislu 70% fiksno / 30% po storilnosti. Ampak mi nekaj pravi, da bi hitro slišal, kako da vsega pa res ne moreš kvantificirati. >:D

oldguy je izjavil:

Ne mlatim prazne slame, ampak sem se odzval na tocno konkreten prispevek uporabnika, ki ni omenjal konkretnih predlogov in jih tako tudi moj odziv ni. Zdaj, ce ti hoces z mano govoriti se o cem drugem ni problem, samo mlatenja prazne slame si pa ne bom pustil ocitat, samo zato, ker tebe zanima nekaj drugega.

Glede konkretnega vprasanja lahko YES, lahko NO, ker nisem strokovnjak ne za zeleznice, ne specificno za SZ (podobno kot verjetno velika vecina tu sodelujocih), nimam izdelanega mnenja. Za razliko od tebe (in se koga kot lahko ocenim) nisem ideolosko nastrojen, kar potem daje take preproste poglede in odgovore, da je nekaj zmeraj YES, ali zmeraj NO, odvisno od posameznikove ideologije.
doke!

Ne mlatim prazne slame, ampak sem se odzval na tocno konkreten prispevek uporabnika, ki ni omenjal konkretnih predlogov in jih tako tudi moj odziv ni. Zdaj, ce ti hoces z mano govoriti se o cem drugem ni problem, samo mlatenja prazne slame si pa ne bom pustil ocitat, samo zato, ker tebe zanima nekaj drugega.

Glede konkretnega vprasanja lahko YES, lahko NO, ker nisem strokovnjak ne za zeleznice, ne specificno za SZ (podobno kot verjetno velika vecina tu sodelujocih), nimam izdelanega mnenja. Za razliko od tebe (in se koga kot lahko ocenim) nisem ideolosko nastrojen, kar potem daje take preproste poglede in odgovore, da je nekaj zmeraj YES, ali zmeraj NO, odvisno od posameznikove ideologije.

Povedano drugače, mlatiš prazno slamo, obenem pa se vzvišeno dvigaš nad "ostale", ki ne delijo tvojega ideološkega prepričanja. Se oproščam, ampak jaz ne morem drugače razumeti naslednjih nebuloz:

naenkrat namrec postane jasno, da ni problem ze samo placevanje davkov kot ideja, ampak nerazumno prenapihnjen obcutek lastne vrednosti in iz tega izvirajoce pricakovanje, da morajo biti stvari urejene po njihovi meri. placevanje za stvari s katerimi se strinjajo je tako "zdrava pamet", za vse tisto kar jim ni vsec, je pa kratenje svobode, totalitarizem, skupnoskledarstvo in kar je se neprimerno uporabljenih besed z dovolj mocnim nabojem, da cutijo olajsanje in/ali moc ob njihovi uporabi.

djordjevic je izjavil:

E, če se boš hotel spomniti, mi boš pritrdil, da je bil prvi odziv na racionalizacijo javne uprave: vse, samo delovnih mest ne.

se spomnim komot brez, da to aktivno hocem, ampak zakaj to meni meces naprej? a sem karkoli takega _jaz_ rekel, da se ti to zdi primerno, ali se preko mene kregas s staliscem nekoga tretjega, kakor se meni zdi?

oldguy je izjavil:

Se oproščam, ampak jaz ne morem drugače razumeti naslednjih nebuloz:

me ne preseneca, sploh. samo potrjujes to cesar ne mores razumet
doke!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hokuto ()

Nič ti ne mečem naprej. Repliciral sem na tvoje predstave o racionalizaciji, kamor si vključil tudi odpuščanje, ki se ga v javni upravi otepajo kot hudič križa.

djordjevic je izjavil:

Kako torej rešiš to zagato? Kot doslej, še naprej šauflaš denar v, recimo, ZZZS, potem pa ti revizija pokaže, da plačujejo recepte pokojnih dohtarjev (pa je to samo ena od lopovščin), recimo?

Kako točno pa zagato rešiš z zapiranjem pipice? Poleg tega, sem kje mogoče trdil, da so naše javne storitve super? Niso, zanič so. Ampak nižanje davkov ni nikakršna rešitev tega problema.

Prisiliš jih v racionalizacijo tam, kjer doslej nanjo niso pomislili. Prisiliš jih, da se ustanove združujejo pri nakupih medicinske opreme. Prisiliš jih, da ustanove bolj transparentno zaposlujejo in plačujejo izvajalce (zdravnike) - ne zgolj osnove prek rednega razmerja, vsega ostalega pa na s.p., ki ima potem konec leta pri 100k prometa 3 jurje dobička. Prisiliš jih, da učinkoviteje nadzirajo porabo denarja, ki ga prispevajo zavarovanci. Itd. Če sem ravno dal ZZZS za primer.

djordjevic je izjavil:

Nič ti ne mečem naprej. Repliciral sem na tvoje predstave o racionalizaciji, kamor si vključil tudi odpuščanje, ki se ga v javni upravi otepajo kot hudič križa.

repliciral na nacin kot, da naj bi jaz zagovorjal (vsa) stalisca javne uprave, ali, ce hoces na nacin, ki je impliciral nekaj za kar nisi imel podlage.
doke!

Okapi ::

Privatizacija bi bila vendar v nsaprotju z nacionalnim interesom in škodljiva razprodaja naše skupne lastnine grabežljivim tajkunom.

http://www.guardian.co.uk/commentisfree...

Rail privatisation has failed -
...
Britain has the most expensive train fares in the world.
...
In its last year before privatisation, our railways required just 431m in public subsidy. By 2006, the figure had reached over 6bn.
...
For so-called "choice", if you arrive at Victoria and you need a train to Brighton, there is one company and one price (?24.10). In Europe, the same fare would cost an average ?11. If we paid the same fares as the French with their nationalised service, it is estimated we would save over ?4bn a year.
...
For comfort, Britain now has the most crowded trains in Europe. Passengers should remember that for the train operators, overcrowding is highly profitable. The more passengers you can cram into a single cart, the more revenue you raise from lower costs: profit.
...
A 2009 poll showed 51% back the renationalisation of rail, including a third of Conservative voters. Just 11% back the current model. Rail privatisation has failed in the most unequivocal terms. The public can see it, the unions can see it and the taxpayers can see it. The only people who can't are the firms profiting from the mess and their supporters in parliament.

Aja, mi bi privatizacijo izpeljali bolje.>:D

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

donfilipo ::

Bi.

Angleži imajo problem privatne lastnine na tirih. Ne moreš tako zlahka odgnat.

Po naši privatizaciji ne bi ostala niti drzina na roke in je takoj problem manj.
>:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

djordjevic je izjavil:

Prisiliš jih v racionalizacijo tam, kjer doslej nanjo niso pomislili. Prisiliš jih, da se ustanove združujejo pri nakupih medicinske opreme. Prisiliš jih, da ustanove bolj transparentno zaposlujejo in plačujejo izvajalce (zdravnike) - ne zgolj osnove prek rednega razmerja, vsega ostalega pa na s.p., ki ima potem konec leta pri 100k prometa 3 jurje dobička. Prisiliš jih, da učinkoviteje nadzirajo porabo denarja, ki ga prispevajo zavarovanci. Itd. Če sem ravno dal ZZZS za primer.

To že, ampak to nima veze z nižanjem davkov - denarja je bojda že tako premalo. Davke se lahko niža, ko je denarja dejansko preveč.

Lej, sej zadeva je povsem preprosta. Imaš dva pristopa. Eden pravi, da imej vse stvari čim bolj obdavčen in čim kje zmanjka denarja za kaj, obdavči vse še bolj - the sky is the limit. Na drugi strani pa imaš pristop, ki zagovarja nekoliko nižje davke, ampak predvideva, da bi jih zato plačevalo več ljudi in bi bil izplen nekje enak ali morda še boljši. Primi se za lastno denarnico in se vprašaj, kaj bi bilo boljše za vsakega posameznika. Dolgo, dolgo sem bil pristaš gradualizma in razmeroma močne socialne države. Odkar sem na svojem, torej praktično od konca srednje šole naprej, pa ugotavljam, da je naša država tako svinjsko potratna in marsikje do nerazpoznavnosti zbirokratizirana, da priložnosti, ki jo zato popihajo kot kafre sploh ne omenjam, zato se sprašujem, ali nemara ne bi veljalo poskusiti z drugo usmeritvijo, bolj libertarno, če želite. Smer Virantovih se mi zdi prava in bom zelo vesel, če bodo uspeli spraviti skozi stvari, ki so jih zagovarjali v predvolilni kampanji. Mi pa je slabo, ko berem članke, kako v izogib manjšim socialnim pravicam ljudje prenašajo prihranke na tuje banke, da bi ja obdržali to pomoč in tisto podporo in tretjo doklado ... Mislim, koga folk nateguje?

djordjevic je izjavil:

Smer Virantovih se mi zdi prava in bom zelo vesel, če bodo uspeli spraviti skozi stvari, ki so jih zagovarjali v predvolilni kampanji. Mi pa je slabo, ko berem članke, kako v izogib manjšim socialnim pravicam ljudje prenašajo prihranke na tuje banke, da bi ja obdržali to pomoč in tisto podporo in tretjo doklado ... Mislim, koga folk nateguje?

Smer Virantovih je smer v pogubo. Za razliko od dosedanjih nesposobnih in pokvarjenih, Virantovi mladoekonomisti točno vedo kaj hočejo in bodo to tudi izpeljali, ne glede na ceno. A tudi to je za nekaj dobro, se bomo vsaj nekaj naučili iz tega.

Ja, populistični članki o tem kako folk nateguje socialno državo so zanimivi in enostavni za razumeti. Ravno tao enostavni kot bi se to dalo urediti, če bi za to bila politična volja (ker bi to zahtevalo transparentnost premoženja in nadzor nad finančnimi tokovi). Dosti manj enostavno pa je ustaviti odtekanje denarja v davčne oaze, za kar je še manj politične volje, zadeva pa tudi ni tako medijsko simpatična kot bogati socialci.

Okapi: A si resen? Si kdaj bil v UK in nucal njihove železnice? Tam z veseljem plačaš železnice in undergrounde, ker za to dobiš dejansko hitro in učinkovito storitev. Pa roko na srce, in nekaj bonusa SŽ, UK in SLO public transporta se nekako ne da primerjat. Podobno, kot da bi primerjal LGW z LJP.

Bom pa malce zloben - 24 funtov za uro vožnje, pa se pritožuješ? Pri nas bom dal jaz letos 16€ za natanko 0.0s vožnje.

Zgodovina sprememb…

««
209 / 219
»»