» »

Katero Linux distribucijo, da bo gladko tekla

Katero Linux distribucijo, da bo gladko tekla

c0dehunter ::

Zdravo, v zadnjem mesecu sem zamenjal že n distribucij v iskanju nadomestka za WIN XP. Med njimi Ubuntu, XUbuntu, Linux Mint, Linux Mint XFCE, Linux Mint KDE... Noben ne teče gladko - še najboljši je XUbuntu (XFCE lightweight my ass), ki pa med kopiranjem večje datoteke iz USB ključka na disk začne štekat da boljše da greš stran in počakaš :)

Specifikacije prenosnika:
Centrino 1.5GHz
512RAM
integrirana grafična

Katera distribucija bo tekla gladko, tako kot XP (tudi med manjšo obremenitvijo)?
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

terryww ::

če ti xp delajo, ti bi ubuntu tud moral gladko tečt. zdaj, kaj ne dela gladko, a veš, lahko so problemi driverji za gpu, lahko da governor iz nekega čudnega razloga drži cpu skos na 600MHz ipd. torej, kaj ti šteka. pa pošli še recimo izpis "cat /proc/cpuinfo|grep Hz"
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

Ja, trenutno uporabljam prirejen Xubuntu 10.04 z nekaj patchi in fixi za intel 855 chipset, ker ima ubuntu > 9.10 težave z njim zaradi neke nove tehnologije, in original iso sploh ne dela (Glasen Hardt ISO).

CPU teče pri najvišji frekvenci:

model name : Intel(R) Pentium(R) M processor 1500MHz
cpu MHz : 1500.000

Edit: Linux Mint je derivat Ubuntuja, zato sumim da če poskusim kak čist drug distro, da bo pa mogoče kaj boljše. Poskusil bom Arch.. Še kak predlog?

Zgodovina sprememb…

noraguta ::

eh slackware , pust ubuntu tist ne laufa nkjer.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: noraguta ()

Terman ::

Link

Od tam naštetih lahko jamčim za Puppy in DSL, ki sta res dobri distribuciji (vsaj za svoj namen). Če si pa power user, potem pa Arch, Gentoo, pa lahko tudi Debian. Linux From Scratch sem pa zanalašč spustil :P

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Terman ()

nič nisi napisal kaj to pomeni, da ti šteka.. a je pri predvajanju flasha počasen, dolgo nalaga programe ipd.. najpožrešnejši so windoc/desktop managerji in ni važno kero distro maš. torej nekak tako po resource usageu kde > gnome > xfce4 > lxde > Enlightenment > fluxbox&openbox...

Icematxyz ::

512MB sistemskega pomnilnika je omejitev, ki jo boš težko zaobšel. Za neko splošno namizno uporabo. Dan danes to več ne zadostuje niti za "polno izkušnjo" na spletu. Pa še z grafično kartico praviš, da so načeloma težave. Težko bo. Morda kaj takšnega:

https://help.ubuntu.com/community/Insta...

+ kakšen XFCE ali LXDE. Po kakšnem vodiču na spletu. Kjer se ZELO pazi, da se zraven ne namesti velika količina porabnikov pomnilnika. Največkrat v zameno za to, da moraš kaj ročno narediti v terminalu.

Ne vem. Osebno menim, da ali nadgradiš pomnilnik ali pa uporabiš zadevo za kakšen p2p "promet" ali domač strežnik in se malo v to smer "izobražuješ". Tudi XP zagotovo ne deluje "gladko" na tej strojni opremi. Sam po sebi še morda. Ko pa ga malo "obremeniš" pa so zagotovo "čakalne dobe".

no, lahko povem, da sem imel težave, ko je imel moj centrino 1,8 512 rama, ampak samo zato, ker so bili naenkrat odprti eclipse, ff, openoffice ipd., z dodatno palčko 512mb rama se je še pa to rešlo. imho se pogleda če ima intel kak driver za čipset ali pa v htop kater prog žere cpu... mogoče xorg? ipd.

DSL odsvetujem. Ker je se razvoj ustavil leta 2008. Varnost? Puppy Linux pa načeloma uporablja "lightweight" komponente. Če se za to odločiš. Tako da če med tema dvema izbiraš. Vsekakor preizkusi kako se obnese Puppy.

z dodatno palčko 512mb rama se je še pa to rešlo

Da to manjka.

In brez tega ne bo nič pametnega.

Icematxyz je izjavil:

DSL odsvetujem. Ker je se razvoj ustavil leta 2008.

To pa nisem vedel. Škoda.

Jah, tudi sam razmišljam o dokupu 512RAMa, ampak ga je precej težko najt rabljenga DDR1. Novega se mi pa ne splača kupvat za tale laptop.

Za Desktop Managerje vem da so požrešni, ampak Fluxbox/Openbox/... mi ne zgledajo kot nekaj s čimer bi z veseljem delal. Ja ok, eye-candy je pač pri meni zahteva. In pa uporabnost. Pri XFCE npr. moraš ročno iskat program, če hočeš naredit launcher, ker ne obstaja drag-drop :/ In ti potem že to vzame minuto cajta, medtem ko bi z drag-drop trajala par sekund.

Kakorkol, sm se odloču da poiščem tisti bogi RAM nekje, pa vržem gor Linux Mint KDE, ki mi je sicer legendaren.

V eni potezi prehod iz iskanja lightweight distribucij, v uporabo eno najbolj požrešnih ;)

Sej sem nekje napisal - lightweight my ass :)
Nasploh je XFCE sicer malo hitrejši (govorim iz lastnih izkušenj), ko pa začnem karkoli kopirat iz USB-ja pa vse skupaj zašteka.
Mint KDE je bil slabo odziven samo, ko sem imel odprtih več zavihkov v FF pa še kak program. Slabo odziven pomeni da je treba počakat da preklopi med okni 1-2s, kar je moteče, ipd..

Če cena ne igra velike vloge in strojna oprema dopušča vzemi dodaten 1GB. Ni treba se sedaj točno na dodatnih 512 MB sistemskega pomnilnika osredotočit za vsako ceno. je pa nadgradnja sistemskega pomnilnika praktično edina možnost, če želiš uporabljati to, kar si napisal. In na način, kot si opisal.

Zgodovina sprememb…

Puppy je tudi prijeten za oko (vsaj moje).

dux ::

Predlagam da si izbereš distribucijo z namiznim okoljem LXDE, ki po mojih izkušnjah porabi malo pomnilnika v primerjavi z gnome, kde, xfce.
Upanje je v nasih odlocitvah

c0ck4m0u53 ::

Pri kopiranju datotek na usb ključ sta ozko grlo predvsem cpu ter privzeti kernel scheduler. Con Kolivas je spisal svoj BFS (Brain Fuck Scheduler) Scheduler ter ck kernel patch, ki omogočata normalno uporabo sistema tudi v primeru izvajanja procesorsko intenzivnih operacij zlasti na starejših sistemih. Ozadje nastanka ter razlogi za nov scheduler so navedeni tukaj.

Na dokaj podobni konfiguraciji (cpu je še dobrih 300 MHz šibkejši) kot je tvoja, uporabljam generično jedro, ki ga splavljuje distribucija ter jedro prevedeno s ck patchsetom in razlika je očitna. Torej, če imaš malo volje ter prostega časa si lahko prevedeš svoje jedro ter vključiš notri še ck patch ali zgolj bfs patch.

Zgodovina sprememb…

Mare4 evo, tudi to bi bila dobra rešitev! Bom čez vikend malo raziskal tole pa mogoče tudi poskusil.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux Mint ali open Suse

Oddelek: Operacijski sistemi
153188 (722) link_up
»

Prosim predlog-kateri linux? (strani: 1 2 )

5917232 (15246) krneki0001
»

Netbook, Ubuntu?

449287 (8328) NSA Agent
»

Kateri Linux? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5113219 (12044) panteist

Več podobnih tem