» »

Velika izbira telefonov z Windows Phone 7

Velika izbira telefonov z Windows Phone 7

HTC 7 PRO

vir: engadget

Dell Venue Pro, nekdaj Lightning

vir: engadget

Samsung Omnia 7

vir: engadget

Zbirka osmih HD7

vir: engadget
engadget - Pri Microsoftu se očitno niso šalili, ko so povedali, da bodo ob izidu Windows Phone 7 imeli na voljo obilico naprav. Ob uradni splavitvi operacijskega sistema so namreč predstavili kar 10 mobilnih telefonov, 5 HTC-jevih, 2 LG-jeva, 2 Samsungova ter enega Dellovega, poleg že pred časom prikazanega Asusovega in LG GW910. Strojno so si med seboj izredno podobni, saj imajo vsi, za katere so podatki znani, gigahertčne procesorje, Qualcommove QSD8650 (LG Quantum, Samsung Omnia 7 in Dell Venue Pro) oz. MSM 8250 v primeru HTC-jeve četverice (pri enem ni potrjen tip procesorja). Prav vsi imajo ločljivost zaslona 800 x 480, a nekoliko variira velikost diagonale, med 3,5 in 4,3 palci (večinoma med 3,7 in 4 palci), in tip zaslona (AMOLED, Super AMOLED oz. LCD).

Fotoaparati slike zajemajo vsaj s 5 milijoni točk, v nekaterih primerih z osmimi, večinoma jim pomoč v temnejših pogojih dela bliskavica, prav tako pa je večinoma že podprta možnost snemanja v ločljivosti 720p. Nekoliko variira še količina vgrajenega pomnilnika za hrambo podatkov, saj imajo posameznimi modeli 8 GB, drugi 16 GB prostora, tretji pa še režo za pomnilniško kartico. Prav tako raznovrstne so tudi oblike telefonov, kjer se jih večina zanaša le na na dotik občutljiv zaslon za upravljanje, medtem ko so nekateri opremljeni še s fizično tipkovnico QWERTY.

V peterici HTC-jev je takšen le 7 PRO, 3,6-palčnež namenjen za ameriškega operaterja Sprint. LG ima 2 modela s fizično tipkovnico, Quantum oz. Optimus 7Q, kot bo mali 3,5-palčnež znan izven ZDA, ter GW910, o katerem pa ne vemo praktično nič. Pri Dellovem Venue Pro, poznanem tudi kot Lightning v prototipni obliki, se namesto s strani tipkovnico izvleče od spodaj, v pokončnem načinu. Zaslon je velik, 4,1-palčen, ob izidu pa bo mobilnik v ZDA ekskluzivno na voljo pri T-Mobile.

Samsungova Omnia 7 in i917 oz. Focus sta si med seboj izredno podobna, saj imata oba enako količino pomnilnika, enaka zaslona, enak procesor, itd., a se razlikujeta oblikovno. Povsem možno je, da bo i917 omejen le na ZDA, morda celo zgolj na operaterja AT&T, medtem ko bo Omnia namenjena za preostali svet. Relativno podoben jima je še LG-jev Optimus, a ima namesto 4 zgolj 3,8-palčni zaslon. Le-ta je obenem tipa LCD, medtem ko sta oba Samsunga opremljena s Super AMOLED zaslonom.

O HTC-ju s tipkovnico, PRO 7, smo že govorili. Preostala četverica, ki se pri upravljanju zanaša le na zaslon, občutljiv na dotik, se imenuje 7 Mozart, 7 Trophy, 7 Surround in HD7, kjer je slednji duhovni naslednik HD2, sprva poimenovan HD3 (verjetno preden so se odločili celotno linijo opremiti s številko 7). Trije od teh štirih bodo na voljo tudi v Evropi, medtem ko bo 7 Surround na voljo le v ZDA, pri mobilnem operaterju AT&T. Pri Surroundu bi zlahka domnevali, da ima drsnik za tipkovnico, a ta pravzaprav skriva velik zvočnik. Diagonala zaslona, podobno kot pri Trophy, znaša 3,8 palca, pri Mozartu 3,7, pri HD7 pa jasno 4,3, tako kot pri HD2.

Mobilne telefone bo v Evropi mogoče kupiti od 21. oktobra ter od 8. novembra naprej v ZDA. Slovenije žal ne bo med državami, kjer bodo mobilniki na voljo ob samem izidu, a naj bi bili do konca leta dobavljivi že pri 60 ponudnikih v 30 državah po svetu. V letu 2011 naj bi Windows Phone 7 dobil še eno izmed manjkajočih funkcij, označevanje in kopiranje teksta.

55 komentarjev

«
1
2

LuGi ::

Moj favorit HTC 7 Mozart 8-)

cekr ::

Zaenkrat mi Nokia 5800 kar dobro služi. Ko pa crkne, bo pa verjetno kakšen takšen na vrsti. Dvomim pa da bo zdržal toliko padcev na tla kot Nokia.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

||_^_|| ::

Nima C/P? OMG..

djordjevic ::

Meni ne potegne ta revolucionarni meni. Nikakor.
No grave is deep enough to keep us in chains.

filip007 ::

Saj bo 2.0, to je pač M$ sistem naredi naspol, flikaj pozneje. Tisto puščico bi lahko postavili bilo kam, ne pa da vzame 15% home zaslona in to po dolgem, ne bi rekel, če bi samo po kratkem delu...:|
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Bor H ::

Men se zdi pa fantastičen dizajn, ima nekaj slabosti (dobro dokumentirane v reviewjih na gsmareni ampak po treznem premisleku ugotoviš da večina ne resnih dealbreakerjev).

Je pa na tehnik.mobitel.si sledeči stavek: "Pri Mobitelu bo prvi mobitel z Windows Phone 7 na voljo novembra. Prvi naj bi na bil Samsung Omnia 7..."

Me pa osebno najbolj zanimajo Mozart in Omnia, mogoče tudi Dell. Amoled je baje na Omniji odličen, kar pride pri črno-nekaj dizajnu do močnega izraza, prav tako se mi zdi da bi znal biti 5mpix fotoaparat na Omniji nekje na rangu tistega 8mpix od Mozarta, ker vsi vemo, da HTC ni lih strokovnjak za kamere na telefonih. Mi je pa zanimivo da večina telefonov nima placa za kartico pa vseeno le 8GB spomina. To mi ni všeč, ker če imaš gor nekaj MP3jev, posnameš nekaj slik (5mpix) in še kakšno igro ali navigacijo inštaliraš...

SuperKobeD ::

WP7 spremljam že vse odkar je bil napovedan in si bom defenitivno omislu enega, čeprav bi blo mogoče bolje počakat da izidejo telefoni s drugo generacijo Snapdragonov. WP7 predstavlja točno to kar pričakujem od mobilnega OS tako estetsko kot funkcionalno. Vsa čast Microsoftu.
[With the lights out]

Jaka83 ::

Imam Android telefon in moram priznat, da mi je tale WP7 sistem zelo všečen.
Bravo M$!

noraguta ::

eh bo treba počakat sp2
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

filip007 ::

Bodo pa vsaj cene Androida padle, če že ne drugega.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

xyxyxyxy ::

Jaz sem navdušen! :D

Heisenberg ::

viva la konkurenca !

Lonsarg ::

HTC naredi Dual Boot z Androidom prosim:) Oziroma naredi isti hardwer pa android in WM 7 verzijo telefona. Si bo prihranil na denarju, ker bo manj različnega hardwera, pa še hekerji bojo na izi dual boot uštimal hehe:)

Jst ::

Balmer bi moral iti h kolegu Stevu na izpit, kako se vodi predstavitve :)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Gregor P ::

Meni sploh ni jasno, kako si upajo Balmerja sploh spustiti na oder?!?8-O
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

noraguta ::

Jst je izjavil:

Balmer bi moral iti h kolegu Stevu na izpit, kako se vodi predstavitve :)

sam reklama je pa fletna
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

xyxyxyxy ::

mtosev ::

cene????

Trinitron ::

filip007 je izjavil:

... Tisto puščico bi lahko postavili bilo kam, ne pa da vzame 15% home zaslona in to po dolgem, ne bi rekel, če bi samo po kratkem delu...:|


Fora teh "praznih delov zaslona" je v tem, da dajo uporabniku vedeti, da se uporabniški vmesnik nadaljuje (v tem primeru na desno). Tako da imajo takšne vizualne nepopolnosti zelo določen namen. Tudi tekst v naslovih je recimo marsikje odrezan (in s tem nakazuje da se UI širi prek meja ekrana, do katerega prideš z zamahom prsta) ali pa je včasih na skrajnem robu vmesnika vidna že naslednja stran (enak namen).

Mislim da je princip zelo zanimiv in bi se lahko izkazal za uporabnega. Precejšen odskok od tistega tradicionalnega "there is an App for that" načina, kjer ves čas skačeš not in ven iz aplikacij...

Zgodovina sprememb…

mikko ::

Ali kdo ve, če bojo ponudili tud kakšno navigacijo?

LuGi ::

Skoraj preprican da bo popolava le teh kmalu.. navigo,sygic,copilot itd.. =)

Cene? HD7 599E, ostali nevem verjetno sub-500

mikko ::

Mi pa ni všeč, da nikjer na youtube ne najdem predstavitve, kako dela mail, kako se sinhronizirajo kontakti ipd.

Bor H ::

huh, o mailu je bilo že kr nekej predstavitev. Imaš pa tukaj review omnie 7, z videi in vsem: http://www.gsmarena.com/samsung_i8700_o...

Gregor P ::

Tele MS reklame zgoraj bi lahko razumel tudi kot da bo telefon tako neuporaben in zakompliciran, da se bomo resnično rajši "rešili" telefona in posvetili drugem rečem v življenju>:D


P.S.: za MS fane s slabimi živci; še nisem videl, kako ta OS sploh deluje, kaj šele sam fizični telefon s tem OS-om, tako da tudi pod razno ne vem, kako dober, ali slab je Windows Phone 7:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

lurker ::

Ja, reklama je čisto zgrešena. Mularija RADA nonstop žoka po telefonu, za biznis userje pa ti WP7 telefoni definitivno niso.

Z reklamami nagovarjajo uporabnike, ki sovražijo telefone. Tako v temo zmore brcnat samo Microsoft.

P.S. za MS fane s slabimi živci; meni se zdi, po do sedaj videnem, WP7 kul

BigSmoke ::

mtosev je izjavil:

cene????

okrog 500€ - 600€

Jst ::

Zanimivost: Microsoft je oddelek za R&D nove arhitekture telefona postavil/najel/kupil pisarne, ki so kar nekaj oddaljene od MS Headquarters, da ja ne bi Windows mentaliteta vplivala na UI. MS je enako storil že za nekaj drugih njihovih projektov.


--

Za tiste, ki še nismo videli novega UI: Kaj ni MS nekje (trenutno ne najdem) postavil stran z "interaktivnim telefonom," tako da lahko brskaš po njemu?

Tukaj je predstavitev, vendar ni "interaktivna": microsoft.com/windowsphone

Sicer pa: Kar sem do sedaj videl prek reklam in preko zgoraj linkane strani, mi je UI všečen, bolj kot pa Androidov ali iPhone-ov. Čeprav sem bil uporabik Nokia N95 8GB UI, ki je crap, ampak sem se navadil, sploh potem, ko sem (tudi z pomočjo aplikacij) customiziral telefon. Potem mi ga je pa zgrizel pes.

To se je zgodilo nekaj mesecev nazaj in ker sem vedel, da bo v jeseni poplava novih telefonov, sem se odločil počakati. (Sedaj uporabljam eno nokiino čudo, kateri baterija zdrži ene 10dni - dumbest, for idiots only, no-feature nokia.)

Sedaj pa, ko gledam po internetu razne telefone in se že odločim za nakup, pridem v trgovino, ga primem v roke, malo stestiram in sem vedno razočaran. To se mi je zgodilo z ene štirimi telefoni. Ne kupujem subvencioniranih telefonov, zato ti je težko požreti kakšno napakico, ki bi se drugim zdela minimalna, ampak za 400-6XX EUR, pa tista napakica več ne zgleda tako nedolžna.

Tako da še vedno čakam na "ta pravega." Mogoče mi bo pa kakšen W7Phone všeč... Upam vsaj.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Heisenberg ::

@Jst: si probal HTC Desire? Ce ja, kaj te je motilo ( sprasujem ker imam isto dilemo)...

Jst ::

Nope, sem pa HD2, pa ko sem videl Windows 6 me je kar zmrzilo, glede na to, da je pri mobitelu v prosti prodaji 600EUR.

Še najbolj se mi je dopadla Xperia 10, ki je tudi okoli 600 EUR in če mi ne bodo všeč W7 telefoni, jo grem kupiti. Čeprav,ko jo primeš v roke malo bolj "po moško" in potapkaš malo bolj "po moško," nimaš občutka, da je to telefon, ki bi ti po pomoti padel iz mize brez posledic. Lahko da se motim, a to je bil moj prvi vtis.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

PrimozR ::

Xperia je fail, ker, če ne drugega, ima ANdroid 1.6, update na 2.1 (2.1!!) pa pride šele konec leta. Ko bo Google izdal 3.0. Pa manj RAMa ima od Desire.

Kaj še čakaš, pejt pošlatat Desire!

Jst ::

Ima tv-out preko katerega predvaja HD vsebine?

Koliko časa pa zdrži baterija, če se ne igraš z njim neprestano in ga imaš samo za klice?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

PrimozR ::

Pomojem da nima.

ozbolt ::

Trenutno je N8 FTW. Isto k N95 ima čudn UI, ko pa se da navadiš je pa OK. Drugače pa HDMI out, 5.1 zvok, kamera absolutno najboljša trenutno, baterija par dni, osnovne aplikacije delujejo normalno, odlična zastonj navigacija, pa še možnost namestitve Opere Mobile. Samo nekaj čudnih UI for, ki pa, ko se jih navadiš odtehtajo za druge bombončke. In pa tudi Symbian bo 2 leti še čisto spodobno podprt.

Just a thought

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ozbolt ()

djordjevic ::

N8 bi bil super, ja, če ne bi Nokia (še kar) vztrajala na zastareli platformi. Šele ob prehodu na android sem uvidel, kaki big f complicated mess je symbian.
No grave is deep enough to keep us in chains.

ozbolt ::

djordevic, meni pa je porazdelitev aplikacij po mapah namesto v veliko mrežo boljša oz. prijaznejša, prav tako pa se mi zdi da ima Android (2.1) še vedno polno čudnih for. Recimo messaging app malo zamenjuje imena, pravtako mi noče celotnega imenika prikazati v messaging ko izbiram imena, pogrešam Opero Mobile (prihaja juhej), bolj mi je bil všeč music player na 5800 bolj všeč kot tile na Androidu, vendar pa je mnogo stvari booljših (podcasting, čudne aplikacije v skritih menijih pri Symbianu, igreee, boljša tipkovnica, veliko bolj odprt začetni zaslon,...). Vendar pa imata obe kake čudne probleme. Aja, battery life je pa sploh veliika razlika.

djordjevic ::

Stock music player pa je na androidu res poden. Mogoče niti ne sam player kot tak, temveč možnost naprednejše nastavitve zvoka. To pogrešam. Sem nabavil sicer neki 3rd party player, ampak to ni to. Je pa po drugi strani, da na E71 temu tudi baš niso posvečali neke hude pozornosti.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Jst ::

Na N95 8GBmi je bilo kul v času, ko mi je umrla grafična, prenosnik pa ne morem povezati z TVjem. Pa sem xvid prenesel na telefon, priklopil na TV, kupljena aplikacija je pa xvide špilala s podnapisi brez problema.


--

Anyway, imel sem enega Androida z 2.1 v roki, pa sem imel občutek, kot da nekaj še manjka. Sicer se je čez menije lepo sprehajal, ampak po pol urah (čakal v pisarni) igranja s telefonom, sem opazil hecne stvari. Če dokaj hitro tapkaš ti lepo sledi, ampak včasih se mu pa zatakne, in zgleda, kot da bi funkcija zadaj gruntala kaj sem hotel, ker je telefon takrat zablokiral za kakšno sekundo. Potem če zaženeš več aplikacij, ki imajo dostop do fotk. Gledal fotko z osnovnim programom, en quick fix photo app pa potem te datoteke ni videl nekaj časa.

Drugače je pa Android koncept UIja proti Symb konceptu svetlobno leto naprej. Ampak še vseeno imam občutek, da Symb zna bolje upravljati resurse, ki so mu na voljo.

HTC Desire pravite. Bom si ga ogledal. Upam pa, da čimprej dobijo W7 telefone, da ga sprobam in potem končno kupim en pametni telefon.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

PrimozR ::

Jst je izjavil:

Drugače je pa Android koncept UIja proti Symb konceptu svetlobno leto naprej. Ampak še vseeno imam občutek, da Symb zna bolje upravljati resurse, ki so mu na voljo.

Glede na to da ma Desire 512 MB, N97 npr. pa 128 MB RAMa je boljše upravljanje nuja...

Aja, še o mapah/mreži. V skupnem meniju obvezno preklopim na list, iz mreže se ne znajdem. Itak pa za najbolj uporabljane appe in igre lepo postavš na en home screen mapco pa notr shortcute. Problem rešen :>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Jst ::

Dokler nisem videl Android UIja sem bil slep, a potem sem spregledal... :)

Sedaj sem se spomnim na Chrome OS. Google pravi da trka pred vrati. Obenem imamo pa poplavo najav Android tablic. Me prav zanima kaj so toliko časa mečkali z ChromeOS.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

JayKay ::

včeraj sem se igral malo u HTC HD7 in Samsung Omnio 7. Os na obeh dela super hitro, skrolanje je brez zatikanja, tile sistem je zakon, seveda ga lahko oblikuješ po meri. nameščene sta imela samo default aplikacije, ki so se zagnale takoj, tako da ne vem za 3rd party.UI je v skoz konstanten in logičen, tipkovnica je super za pisat-dovolj prostora med tipkami.
Med tem devam aparatoma je Samsung boljši. zaslon je čudovit (barve, svetlost), 4 inče je ravno dovolj (htc ima 4.3 kar je preveč), samsung je tudi kvalitetnejše izdelave (malenkost).
Prav razlika je ko prideš iz grid icon sistema na tole.

LuGi ::

Moj naslednji sistem..glavno da je sistem smooth/hiter brez zatikanja ;)

Skoda ker ga nimam kje za probat..aj :(

PrimozR ::

JayKay Super AMOLED vs. LCD ;)

Sicer pa ja, tam okrog 4 palce se tudi meni zdi nekako sweetspot (imam 3,7'', pač Desire), medtem ko je 4,3 že huge. Ampak se pa navadiš verjetno.

JayKay ::

I know. Čakam samo na copy&paste, multitasking in adijo desire

PrimozR ::

Če bi si/si boš ogledal Engadget show 14, bi/boš videl, da to prihaja v prvi polovici 2011 :D

JayKay ::

ja vem da pride, saj na to čakam.;)

mikko ::

Pravite, da je bolje to kupiti kot android?

Lonsarg ::

Ko enkrat bo microsoft vse te nujno potrebne stvari, kot so multitask dodal, potem bo izbira med WM 7 ter Android samo še UI. Torej čisto od posameznika odvisno. Moj nasledni telefon bo skor ziher WM7, pa zato, ker se istega operacijskega sistema naveličam po enem telefonu:) Prvi smarthphone je bil Symbian, drugi WM6, tretji android. Četrti pa bo WM7, razen, če Android kak prenovljen UI izda, da ne bo tako monotono hehe.

kopernik ::

Ni zgolj UI, pomembne so tudi aplikacije, podpora izdelovalcev in mobilnih operaterjev ter 'cool' faktor. Mislim, da bo v tem oziru WP7 bolj tekmoval z Android telefoni kot z iPhone-om.

Lonsarg ::

Ja no seveda, hardwere je tudi pomemben, ampak tko govorim, kater OS bi nekdo izbral, če bi imel lahko identičen hardwere. Pa če počakamo 2 leti, da bodo iOS, WM7, ter android izenačeni tudi na področju funkcij ter aplikacij. Potem bo res ostal samo še UI.

Čeprav je prav vprašanje, kako hitro bo dobil funkcije WM7, oziroma še večje, kako hitro bo aplikacije dobil, iOS je bil prvi v apps rush, android drugi, potem je tu veliko ostalih, ki imajo appe že dolgo, a jim ne uspe priti v noben rush, bomo videli, če so developerji pripravljeni iti še v 3. rush za WM7 platformo, zaenkrat zlgeda obetavno, Microsoft pač je Microsoft.

Tako kot na android nisem niti pomislil ob izzidu, tudi na WM7 ne. No tudi na iOS ob izzidu nisem niti pomislil LOL. Takrat sta ga zame Symbian/WM6 prehitel na skoraj vseh zame pomembnih področjih.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Android vs Symbian

Oddelek: Mobilne tehnologije
304460 (3647) cukl
»

Samsung Omnia 7 ali HTC Trophy ali ...

Oddelek: Mobilne tehnologije
153255 (2983) Bor H
»

Nekaterim lastnikom Samsungov popravek za Windows Phone 7 ne deluje

Oddelek: Novice / Windows Mobile
163752 (3005) JackOdpirac
»

Velika izbira telefonov z Windows Phone 7 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Windows Mobile
5510850 (9041) Lonsarg

Več podobnih tem