» »

Kako izmeriti koliko dbi ima wifi antena

Kako izmeriti koliko dbi ima wifi antena

Damc ::

Zanima me kako se da izmeriti koliko dbi ima wifi antena, ali je to možno tako da jo priključim na usb sprejemnik, kateri ima priklop za wifi anteno in kakšen program obstaja za to?
  • polepsal: bluefish ()

AtaStrudl ::

Rabis prostor brez odbojev, stabilen vir signala, pomozno (oddajno) anteno, referencno anteno z znanim dobitkom in kalibriran sprejemnik.
So se druge metode, ampak ta (primerjalna) je najpreprostejsa.

RSSI indikatorji na WL ruterjih so za to neuporabni, razen morda substitucijsko (s kalibriranim atenuatorjem)...

Spajky ::

Kot ti je že AtaStrudl povedal, je najbolje plac brez odbojev in motenj (v naravi dva travnata hribčka dovolj narazen, in da se oprema z defolt antencami še komaj stabilno poveže med sabo (poveže, ni nujno da link dela).

Na prvem hribčku ruterček z samo eno antenco (njegovo npr.) na primernem podstavku, na drugem hribu na podstavku pa npr. tvoj Usb ključek z eno defolt 0 dBi (ali 2) fabriško antenico od kake Pci wifi kartice s podstavkom in primernim kablom ki pride zraven ponavadi. Pa imaš referenco razlike pri sprejemnem signalu v dBm ali % -ih (odvisno od softvera usb kartice (Client Utility mora tekoče prikazovati jakost signala v % ali dBm npr. vsako sekundo je Ok).

Wifi mora bit pri obeh aparaturah (mode in/ali) TX nastavljen na najmanši rate in minimal Tx Power, da se zadevi stabilno povežeta! Ne na Auto!!! Zato, ker pri močnejših signalih aparature pri sprejemu že izvajajo AGC (avt.ojač.radio signala) in rezultati niso pravilni več in so total fouš!

Pol pa na isti kabel priključiš na istem mestu drugo anteno (jo usmeriš v ruterčkovo na drugem hribu) in pogledaš signal (spet v dBm ali %) in vidiš razliko. Najbolj fino se vidi razlika v % -ih! Pol pa moraš pogruntat za tega svojega ključka nadzorni programček, kakšno je razmerje dBm/%, pa pol lahko iz razlike in reference enostavno izračunaš dejanski dobitek neznane-merjene antene.

Za RaLink-ov UI-Soft ti jest povem, da je 2,5%=1dBm ; za ZyDAS Utility pa je po defoltu 1,5%=1dBm ... za druge ne vem, boš moral sam izračunat (to je pa ja enostavno ko pasulj!) Kako sem jest zadeve umerjal, si pa poglej moje wifi ant.inovacije pod t.10 ...

Če te še kaj zanima ko preštudiraš malce, pa kasneje še kaj vprašaj 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

AtaStrudl ::

Z vrednostjo dobitka referencne antene utegnejo biti problemi, sploh pri kakih USB kljuckih. Pise sicer 0 dBi, ampak zadevica ima sigurno smerni diagram, ki se spreminja kake 3...4 dB (od oka) in ima tudi kako 20dB luknjo...

Zadeti moras tudi polarizacijo, sicer hudo kiksnes... kaksno polarizacijo pa ima takle USB kljucek, pa bogvedi...

Najbolje daj na USB podaljsek, pa obracaj na mile vize, da najdes maksimum, tako po smeri kot po polarizaciji, in upaj, da je res 0 dBi...

Sicer pa bi bilo zaradi zmanjsanja vpliva odbojev dobro tako za oddajno kot za referencno anteno uporabiti kako malo bolj usmerjeno anteno. Ce bo zato prevec signala, das pa atenuator (=malo daljsi/slabsi kabel).

Kolicino odbojev, ki te zajebava, lahko ocenis tako, da gres z anteno kakega pol metra gor in dol, in gledas, kako se nivo signala spreminja. V idealnem primeru se ne.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Wifi USB Adapter Alfa

Oddelek: Kaj kupiti
202194 (1971) Daniel
»

Oprema za javno dostopno brezžično točko

Oddelek: Omrežja in internet
253556 (2286) Tarzan
»

WI-FI: zakonske omejitve

Oddelek: Omrežja in internet
103625 (3072) BlueRunner
»

Routerji in razredi po APEK ???

Oddelek: Omrežja in internet
243705 (2661) ThinMan
»

Wireless teorija

Oddelek: Omrežja in internet
92908 (2508) BCSman

Več podobnih tem