Forum » Pomoč in nasveti » Posodobitev Biosa
Posodobitev Biosa
bajamali ::
Pozdravljeni, imam dva problema in sicer z zvokom in posodobitvijo biosa. Naložil sem si xp in mi vse lepo dela razen zvoka (ni driverjev za oni "multimedia audio controller) cd-ja nisem dobil zraven, na netu pa sem tudi nekaj iskal vendar ni bilo nič od tega. No če mi kdo zna pomagat se priporočam. Drugi problem pa je bios, ki bi ga rad posodobil, vendar nevem kako bi to izvedel, ker na starem računalniku nimam interneta, na novem mi pa ta stari disk ne dela (pred vstopom v windows se pokaže tako modro okno z belim besedilom (nekaj piše o napaki, pa da je mogoče disk okužen pa neke fore... samo kako je lahko okužen, če sem glih na novo vse naložil?) To je ko priklopim samo ta stari disk, če pa pustim novi disk priklopljen in zraven priklopim še starega potem pa gre normalno v windows. Nevem če ste me zdaj razumeli, v bistvu jaz bi rabil internet na starem računalniku, da bi si lahko zrihtal zvok in posodobitev za bios (vendar na starem računalniku nimam interneta). No če ma kdo kake ideje, bi ga prosil da mi pomaga. Če kaj pomaga imam Bios :AWARD MODULAR Bios v4.51PG (proizvajalec je Phoenix Technologies Ltd.), osnovna plošča: ime: CHAINTECH 6EPA2/6ESA(2)/6ESV/6LIA/6LTL/6LTM(2)/6LTS ( proizvajalec je Chaintech Computer Co Ltd.)
Hvala za pomoč
Hvala za pomoč
- spremenil: bajamali ()
solatko ::
S tega naslova http://www.chaintech.com.tw/eng/a40_dow... si potegni dol bios in driver za zvok . Bios razpakiraš na disketo in botaš računalnik z diskete, pazi samo, da boš vzel bios točno za tvojo ploščo, driver za zvočno in ostalo pa instaliraš normalno, kot vse druge gonilnike. Za kompletno instalacijo bios-a si preberi navodila na proizvajalčevi strani. Stari disk ti na novem računalniku ne more zagnati windows, ker imaš verjetno drugačno konfiguracijo. Glede priključitve na internet pa to:
1. Lahko to izvedeš z USB Linksys network kablom (nakupi net okoli 15€)
2. lahko nabaviš router in narediš mrežo
3. lahko za novi računalnik dokupiš mrežno kartico in povežeš s cross over kablom
4. lahko priklopiš stari računalnik in operaterju omrežja sporočiš (telefonsko) ID mrežne in bo naredil preklop. V tem primeru ne boš imel interneta na novem računalniku, dokler ne boš ponovno poklical operaterja in sporočil id druge kartice.
Če pa bi podal več podatkov, bi dobil konkretnejši odgovor.
1. Lahko to izvedeš z USB Linksys network kablom (nakupi net okoli 15€)
2. lahko nabaviš router in narediš mrežo
3. lahko za novi računalnik dokupiš mrežno kartico in povežeš s cross over kablom
4. lahko priklopiš stari računalnik in operaterju omrežja sporočiš (telefonsko) ID mrežne in bo naredil preklop. V tem primeru ne boš imel interneta na novem računalniku, dokler ne boš ponovno poklical operaterja in sporočil id druge kartice.
Če pa bi podal več podatkov, bi dobil konkretnejši odgovor.
Hvala za odgovor, sem pogledal ampak jaz se s tega seznama prav nič ne razumem. A pri prvem moram izbrati MB archives? Po moje je to mišljeno za mainboard oz. osnovno ploščo ali? Ja pa kaj pa naj pol izberem, ker tam mi vrže ven pol :Chipset - pa pol številke, pa tam recimo za mojo ploščo če gledam pod začetno številko 6 bi moralo biti 6 EPA(2), vendar take ni, pol so samo recimo 6 ESA2 pa tako. A je 6 ESA tudi primerna za mojo ploščo?
Sem pregledal vse pa ni notri. Mi še kdo kaj predlaga? Saj za bios ni nujno, samo da bi mi zvok delal. Prosim če ma kdo enako matično da mi pove kake driverje ima za zvok.
Na tej strani imaš bios in driverje za tvojo plato
http://www.chaintech.com.tw/eng/a2111_p...
Drugič moraš napisati vsaj kateri socket - to je precej stara zadeva INTEL S 370
Za zvočno kartico pa ne vem ali je v čipsetu ali mora biti posebej driver, kot je pri novejših platah. Iz interneta si potegn dol EVEREST in poglej kateri zvočni čip imaš gor, če ni v čipset driverju, ga poiščeš na strani proizvajalca tega čipa.
http://www.chaintech.com.tw/eng/a2111_p...
Drugič moraš napisati vsaj kateri socket - to je precej stara zadeva INTEL S 370
Za zvočno kartico pa ne vem ali je v čipsetu ali mora biti posebej driver, kot je pri novejših platah. Iz interneta si potegn dol EVEREST in poglej kateri zvočni čip imaš gor, če ni v čipset driverju, ga poiščeš na strani proizvajalca tega čipa.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: solatko ()
Ni potrebno ugibat - everest ti bo pokazal točno oznako in tip vsake komponente, pri večini ti da pa še povezavo do proizvajalca.
Jaz tega kur..... zvoka ne znam nastavit. Enkrat sem že nastavil da je delalo, samo nevem več kako je bilo, mislim da sem mel neki cd, zdaj ga pa nimam več in ne vem kaj naj naredim.
Nekaj me še zanima glede posodobitve biosa. Ko sem si potegnil dol tisto datoteko za bios, sem videl da je nekje večja od 2 mb in ne gre na disketo (kot si mi rekel ti solatko, da naj zaženem z diskete) ampak za disketo je prevelika, pol sem dal na usb ključ vendar mi z njega ni hotelo zagnati. Kaj lahko naredim?
A lahko shranim to datoteko za posodobitev biosa na dve disketi? Ali ne bo šlo z dveh disket? Prosim za pomoč, nekoga ki je že to delal. Hvala
kixs ::
A si ze kdaj slisal za RAR?
V teh 2MB RAR fajlu imas cel kup biosov. Prakticno vse verzije. Vendar je najnovejsa iz leta 1999.
Najprej preveri katero verzijo imas na svojem racunalniku, lahko da imas ze zadnjo.
Sicer pa, ce ti je do zdej vse delalo, ti bios ne bo nic kaj groznega spremenil.
Katere Windowse pa imas?
Na CD-ju, ki si ga dobil zraven so verjetno delujoci driverji.
lp
V teh 2MB RAR fajlu imas cel kup biosov. Prakticno vse verzije. Vendar je najnovejsa iz leta 1999.
Najprej preveri katero verzijo imas na svojem racunalniku, lahko da imas ze zadnjo.
Sicer pa, ce ti je do zdej vse delalo, ti bios ne bo nic kaj groznega spremenil.
Katere Windowse pa imas?
Na CD-ju, ki si ga dobil zraven so verjetno delujoci driverji.
lp
kixs ::
Ce imas res to plato (6ESA2), potem so pravi tile driverji:
http://web.wda-fr.org/drivers/-_Interfaces_Audio/(c)_ESS/Solo-1_AudioDrive/solo1W9x1154.exe
Kot je videt so samo za Win9X?! Lahko pa tudi delajo na novejsih Winsih, samo ni nujno res.
Pozeni, shrani nekam na disk in nato pozeni SETUP.
Zdej, ce ne bo slo, potem ali vrzi "kanto v smeti" ali pa si kupi dodatno zvocno kartico za male denarje - recimo kaksno Creative AWE32 ali AWE64 ali pa kaksno Live!. To se prodaja za cca 4€ na bolhi. To on-board pa v biosu izklopis.
LP
http://web.wda-fr.org/drivers/-_Interfaces_Audio/(c)_ESS/Solo-1_AudioDrive/solo1W9x1154.exe
Kot je videt so samo za Win9X?! Lahko pa tudi delajo na novejsih Winsih, samo ni nujno res.
Pozeni, shrani nekam na disk in nato pozeni SETUP.
Zdej, ce ne bo slo, potem ali vrzi "kanto v smeti" ali pa si kupi dodatno zvocno kartico za male denarje - recimo kaksno Creative AWE32 ali AWE64 ali pa kaksno Live!. To se prodaja za cca 4€ na bolhi. To on-board pa v biosu izklopis.
LP
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kixs ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Napačen bios :(Oddelek: Pomoč in nasveti | 1507 (1188) | Azrael |
» | racunalnik ne zazna diskaOddelek: Pomoč in nasveti | 2687 (2507) | boumzie |
» | Prevec IDE naprav???Oddelek: Strojna oprema | 1390 (1092) | Apek |
» | ddr plataOddelek: Kaj kupiti | 946 (830) | Gh0st |
» | MS, Abit ali Epox, morda pa LS???Oddelek: Kaj kupiti | 1006 (836) | yjj |