» »

Nadaljevanje učenja jave

Nadaljevanje učenja jave

i33a ::

Živijo, nekaj časa se v Javi učim programirati. Znam osnove(while,for,if,switch stavke...). Nekaj sem se že ukvarjal z GUI-jem. Kje naj nadaljujem. Moj "največji dosežek" je program, v katerem obkljukaš radiogumbe, in ti izračuna višino štipendije(seveda z GUI-jem). Rad bi se naučil čim več kar bo mogoče ob šoli(splošna gimnazija), ter čez kakšne leto ali dve od tega tudi kaj zaslužil. So moji cilji realni?
Rad bi delal uporabne programe, ki jih bi lahko npr. objavil na spletni strani in bi bili dokaj zanimivi za uporabnike. V katero smer se naj začnem učiti programiranja? Gledal sem tudi tekmovanja iz računalništva(sem 1. letnik) in se mi zdi, da mi še malo manjka, da bi rešil tiste vaje, ki se mi ne zdijo tako težke, a sem se zdaj bolj učil GUI, me pa taka tekmovanja zanimajo?
Prosim povejte mi vaše mnenje o tem kaj naj se v javi učim, da bi lahko čimprej kaj zaslužil in kako, ter kako je z tem tekmovanjem iz računalništva?
*rešitev v javi na spletni strani od tekmovanja ni...

popster ::

Recimo java igre za mobilne telefone so fajn za se učit, lahko tudi zaslužiš

Nuke_H2 ::

Eh, pomoje bi se bolj kot na GUI na začetku moral osredotočiti, na kakšne konzolne programe... Drugače pa lahko napišeš kakšno preporsto igrico, recimo kačo.
Spoznal boš recimo delo z datotekami (preprost highscore), delo s paint metodami, DoubleBuffering, niti itd

Lp

i33a ::

Nuke_H2, verjetno imaš prav, a kako naj naredim, igro kot je kača ali križci-krožci?
Prosim povej mi stvari ki se jih moram naučiti, ker ne vem kje in kako se lotiti tega?

dolenc ::

Recimo

Drugače pa če se sprehodiš čez tutorial na Sunovi strani zveš zelo veliko, več kot bi nekje rekli samo osnove.

BaRtMaN ::

Osnove boš veliko bolje pokril s slovensko knjigo Java 2 - Temelji programiranja

Prvi del so res temelji oz. osnove, drugi del knjige pa se ukvarja z marsikatero naprednejšo temo, npr. načrtovanje aplikacij, povezovanje s podatkovnimi bazami. Je na koncu tudi poglavje o Javi ME, ampak njena smiselnost v dobi pametnih telefonov, ki zahtevajo bogate programske platforme, je pod vprašajem.

Spura ::

Torej ubistvu se ti hoces ucit programirat, ne pa ucit jave. Ker ce se hoces ucit jezika samega si pac snemi dol ucbenik za Sun Certified Java Programmer in tam imas podrobno o jeziku samem.
Kar pa ti najbrz hoces je pa se naucit programirat na splosno.

i33a ::

Spura, prav imaš, pravzaprav bi se rad naučil programiranja.
Naj se začnem učiti kakšen drug programski jezik ali naj ostanem na javi? Zaenkrat zmal le bolj osnovne stvari ki so si pri večini jezikov zelo podobne in prehod nebi predstavljal večjega problema?
Razmišljal sem ali naj se učim v C, C++, Javi, Pythonu? Prosim predlagajte in povejte zakaj.

KaRkY ::

Osebno ti predlagam da ostaneš na JAVI pa mogoče pogledaš več za Web, saj trendi nekak kažejo, da bo vse šlo na Web in ti bo takšno znanje prišlo prav. Priporočam ogled JSP, JSF in Spring MVC. JSP kot osnove za Web JSF in Spring MVC pa kot Frameworka. Pametno bi bilo tudi da si mogoče pogledaš GOF vzorce, ki znajo biti zelo uporabni. Pametno je tudi mogoče če si zadaš kakšni manjši projekt in ga izvedeš do konca se boš še največ naučil, ker boš videl kje so problemi.

Osebno ti za začetke JSF priporočam tole stran. Za JSP je ogromno na netu Spring MVC pa kar Reference manual, ki je na springframework.org.
When you look long into an abyss, the abyss looks into you

kiros ::

če se učiš programiranja se moraš naučit osvnovne podatkovne strukture (tabele, seznami, binarna drevesa, ipd.), ki so nepogrešljivega pomena pri reševanju nalog na računalniških tekmovanjih. Seveda pa moraš iz jave na C, ker se na teh tekmovanjih več ali manj rešujejo naloge v Cju. s tem ko boš šel na C boš tudi boljše razumel delovanje računalnika. je pa za začetnika kar velik skok a ni zato nič napačno.
na računalniških tekmovanjih grafika nima nobenega pomena - reševanje poteka tako da preko standardnega vhoda (navadno iz datoteke z velikim številom vhodnih podatkov) moraš dobiti željeni končni rezultat na std. izhodu

sicer pa izbira jezika pri pisanju algoritmov je poljubna. ko boš dal skozi kakšnih 10-20 programskih jezikov pa boš že videl kaj ti najbolj ugaja. je pa tako da se moraš prilagajati problemu ki ga rešuješ
kiros

Spura ::

10-20 programskih jezikov? To je pa kr visoka cifra.

Res je da se veliko dela na JSF, tudi jaz to profesionalno pocnem, ampak I hate it. Te web tehnologije mi grejo molto na kurac in so polne problemov in omejitev.

Panter83 ::

Mene pa zanima, če kdo pozna kakšno web stran, kjer bi bili zastavljene neke naloge za sprogramirat (recimo v Javi) hkrati pa bi bili zraven tudi usmerjevalni vzorci do rešitve - vse s ciljem razvoja razmišljanja pri reševanju programerskega problema?

Kakšen tip oz. kako se naučiti pametno razmišljati pri programiranju?

AmokRun ::

PowerShot ::

Poglej na nauk.si. Imaš nalog od zank, pa do razredov in datotek. Naloge usmerijo, kako rešit na koncu pa lahko pogledaš rešitev v Javi, C# in Pythonu. Naloge se nahajajo v rubriki peskovnik.

Blinder ::

pa še sql in povezavo jave z bazo
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

strictom ::

Prispevam par linkov, ki so mi bili zelo uporabni, na temo jave (nalog sicer ni ampak si zastajiš en majhen projekt in ga počasi delaš in nadgrajuješ).

http://www.thenewboston.com/?page_id=14 - odlični video tutoriali. Basic Java (zanke, listi, input, output, ...), intermediate Java (threadi, buffer, paint, ...), Java Game programming in splošno o igrah (v bistvu ti samo predstavi kako se lotit iger in napredne fore threadov in bufferja itd., ...)

http://download.oracle.com/javase/tutor... - začetno programiranje, osnove objektnega programiranja, ...

http://download.oracle.com/javase/6/doc... - zakladnica :)

http://mobile.tutsplus.com/tutorials/an... - Java & Android na kratko

Vsi ti tutoriali bazirajo na javi. Priporočal bi ti TheNewBoston tutoriale, ker so res kul za začetnika, sploh tiste basic variante. Pa še model ki snema to res dobro in lepo razlaga.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

c00L3r ::

Če se misliš ukvarjat z web aplikacijami je zanimivo pogledat tudi Google Web Toolkit.

Njegova prednost pred drugimi ogrodji za Java Web je v tem, da ti vse programiraš v Javi. Ogrodje pa nato generira Ajax/JavaScript kodo.

Tako vse razvijaš in debugiraš v Javi. Meni je ravno JavaScript/Ajax največji glavobol pri spletnih aplikacijah. Žal pa sem do zdaj samo par testnih stvari delal z GWT.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kje/kako ste se naučili programiranja? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Programiranje
21656312 (40988) DaMachk
»

Programiranje na FRI

Oddelek: Šola
3210896 (9108) lebdim
»

Programski jezik za vse operacijske sisteme (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
7215317 (12641) Grumf
»

Povezava HW-računalnik-internet

Oddelek: Programiranje
121159 (985) roli
»

V katerem jeziku se lahko naredijo najzahtevnejše spletne strani (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
7011150 (8662) gamemen

Več podobnih tem