» »

Volonterstvo v OŠ

Volonterstvo v OŠ

1
2
»

T-h-o-r ::

od tajnic (kot praviš) do računovodij do raznih oglaševalcev etc.
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

St235 ::

Vsakega se da za nekaj ponucat, pa magari za cesto pucat. Drugo vprašanje pa je ali res za vse te funkcije rabimo diplomante? Ki so šli študirat ekonomijo, FDV, upravo pač zato, ker si s poklicno šolo niko i ništa in diplomo je pač treba imet. To da potem delaš na blagajni, skupaj z ekonomskim tehnikom, gimnazijskim maturantom in tropom študentov je irelavantno.

T-h-o-r ::

pač verjetno dajo prednost diplomiranemu xx, kot pa nekomu s triletno poklicno, pa čeprav za cesto pometat
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

darkolord ::

T-h-o-r je izjavil:

pač verjetno dajo prednost diplomiranemu xx, kot pa nekomu s triletno poklicno, pa čeprav za cesto pometat

Sploh ne. Nekdo s triletno poklicno bo lahko precej bolj zadovoljen z nižjo plačo, takega dela pa ne bo opravljal nič kaj slabše (kvečjemu bolje).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

T-h-o-r ::

logic

slovenian CEO's have none
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Okapi ::

In nihče ne pravi da naj država določa kaj študirat.Vidim da si funkcionalno nepismen. Na žalost.
Ko ne veš, kako bi argumentirano odgovoril, se zatečeš k žaljivkam. Zelo predvidljivo.;((

Ti sam si napisal "vendar ne potrebujemo vsako leto sproducirat npr. 1000 obramboslovcev in 999 ekonomistov." Kot da bi mi kaj producirali. Vsak se sproducira sam, z davki je (ali bo) plačal svoje izobraževanja, in sicer natanko tisto, ki si ga sam najbolje želi, ne tisto, za katerega ti misliš, da bi bilo bolj koristno.

zato je dolžnost države da z določenimi predpisi pripomore k zmanjševanju produkcije kadra na smereh, kjer ga je že tako ali tako preveč,
Morda v kakšni diktaturi, ne pa v svobodni državi. Če država nekomu onemogoči študij, je to enako, kot če mu določi, kaj mora študirati. Negiraš svoje lastne trditve in potem druge žališ, da ne znajo brati.

Pri nas imajo (oziroma bi morali imeti) vsi pravico redno in brezplačno študirati, kar jih veseli, država pa lahko posebej nagrajuje študente tistih smeri, za katere misli, da bi bile bolj koristne.

O.

St235 ::

Okapi če bi vsaj vse prebral oziroma citiral, namesto da iz konteksta jemlješ stavke:
Večina nas trdi le da "kapitalistično" razmišljanje v izobraževanju ni najbolj pametno. "Trg" pač ne funkcionira sam od sebe v pravo smer, zato je dolžnost države da z določenimi predpisi pripomore k zmanjševanju produkcije kadra na smereh, kjer ga je že tako ali tako preveč, po drugi strani pa ga drugje kronično primanjkuje.
Npr.: Ekonomski fakulteti naj država nameni na letnik denar za 100 študentov, ostali so lahko samoplačniki. Fakulteti za kemijo nameni denar za 300 študentov ipd.
Pa en se spet obesit na številke in dotične fakultete, je le primer "iz glave".


Ne gre za to, da komurkoli prepove študij, ampak gre za to da postavi realne zahteve po kadrih. Če bi bili tvoji kriteriji demokratične države vsaj približno pravilni bi morali potem ukiniti maturo, ker ima vsaka ne glede na vse pravico da študira kar mu paše. Omejitve vpisov so po tvoje znak totalitarizma. Kot so že pred mano ugotovili, bi država morala usmerjati in sponzorirati deficitarne predpise, kar pa lahko najlažje stori z omejitvami brezplačnih vpisov. Na ekonomijo se lahko brezplačno vpiše 100 najboljši, medtem ko na kemijo 300. (zgolj primer). Ne pa, da se predpisuje na podlagi tega koliko sedežev ima katera predavalnica.

Popolnoma brezplačen študij v trajanju 10 let kot ga pozna Slovenija je ostanek utopije, ne pa znak demokratičnosti.

PacificBlue ::

Lela

varianta je tudi, da se zaposlis kot varuhinja otrok v vrtcu, nato pa opravis strokovni izpit..tako, je naredila moja kolegica, ko tudi ni mogla dobit zaposlitve na soli, volunterstvo pa ji ni disalo.

amigo_no1 ::

Avenger je izjavil:

100 doktorjev matematike ne zna dveh kosov železa skup zvarit. Če bi znali jih 90 ne bi hotelo rok mazat, 5 bi se jih pogovarjalo s svojimi shizo prividi, 4 bi sredi dela dobili idejo za rešitev nekega problema in bi šli hitro čečkat, 1 bi pa vmes dobil klic da mora na konferenco.

Stereotip.

Poznam dosti ljudi, ki znajo kljub doktoratu naravoslovne smeri delati tudi z lopato, zidati, popravljati raznorazne reči, vrtnariti, tako da ne nabijaj z "neuporabnimi matematiki" in čečkanjem po tabli ter podobnimi neumnostmi.
Bolj me skrbijo tisti s kake pravne fakultete, z njimi namreč zelo teško debatiraš, ker so 100% prepričani v svoj prav (kako bi moralo biti, a na žalost ni).

Se mi zdi današnja politična/vladajoča garnitura veliko bolj nesposobna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

LeLa ::

PacificBlue je izjavil:

Lela

varianta je tudi, da se zaposlis kot varuhinja otrok v vrtcu, nato pa opravis strokovni izpit..tako, je naredila moja kolegica, ko tudi ni mogla dobit zaposlitve na soli, volunterstvo pa ji ni disalo.


Kljub formalni izobrazbi sem se prijavljana na različna delovna mesta v okviru vzgoje izobraževanja: kot vzgojiteljica oz. varuhinja, kot spremljevalka gibalno ovirane otroka v šoli, kot učiteljica računalništva (ker se na to kar spoznam), ... Karkoli pač, samo da bi se mi v končni fazi priznalo kot pogoj za strokovni izpit. Pa žal ni bilo nikjer pozitivnega odgovora.

En konkreten primer iz OŠ Juršinci: bilo je razpisano delovno mesto učitelja računalništva in skrbnika (krajši delovni čas). Prijavila sem se in po preteku roka dobila pozitiven odgovor in vabilo na razgovor, kar me je zelo razveselilo. Na vabilo sem se seveda odzvala. Ampak ravnateljica mi je v prvi minuti razložila, da oni že imajo nekoga za to delovno mesto, vendar prav tako že nekaj let "opravlja" strokovni izpit in zato so bili primorani objaviti razpis. KOga drugega tak nimajo namena zaposliti, na razgovor pa me je povabila samo zato, da vidi ali bom res prišla... in ostala sem brez besed.
Ignorantia legis non excusat.

Tear_DR0P ::

pred vpisom razmišljaj ali je tvoja smer sploh uporabna in ali te kdo na tem svetu sploh potrebuje

skorajda še nisem slišal za neuporaben poklic - še kurjači in kamnoseki imajo danes delo - je pa res da moraš biti najboljši, da si lahko dobro plačan - razumeš to razliko? ljudje se kar naj vpisujejo na tiste šole, ki so jim všeč in prekleto fejst se naj trudijo, da bodo najboljši - najslabši pa se bodo prešolali v druge poklice

in Lela nikjer ne sprašuje po nasvetu o tem ali je izbrala pravi študij - ampak se ji zdi, da ji potencialni delodajalec poskuša v pogodbo podturiti nateg - ter zaradi tega sprašuje kaj še naj prebere, da bo videla ali je njen dvom upravičen

Lela na žalost ti ne znam odgovoriti - ampak očitno si tako prekleta, kot ljudje pred pravosodnim izpitom
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

roscha ::

skorajda še nisem slišal za neuporaben poklic

A nehaj. Cel kup jih je. No, v bistvu so vsi poklici uporabni dokler ni na razpolago 1000 kandidatov za 1 prosto delovno mesto/leto. 999 jih je potem navaden balast. In nikjer ne piše da je izbran najboljši. Ponavadi je izbran po načelu VIP.

Kateri poklici? Večina družboslovnih, ker je že od začetka jasno da cikaš na "državno" službo oziroma futranje iz proračuna.

in Lela nikjer ne sprašuje po nasvetu o tem ali je izbrala pravi študij
Direktno res ne, jamra pa o prostovoljnem (obveznem hehe) volonterstvu. In že v 1. postu sem ji lepo napisal: pejt ceste pometat, za to se ne rabi strokovnega izpita. V bistvu je Lela naredila problem tam, kjer ga ni. Da ponovim: Ob samem vpisu na določen študijski program je bilo jasno kako in kaj je s službami in kakšne so dodatne zahteve (pripravništvo/ volonterstvo) zategadelj si je večinoma sama kriva. Pika konec debate.

V tej temi se poslavljam. Če bo komu moje razmišljanej pomagalo da se bo odločal za nadaljni študij na osnovi potreb po kadru in ne na osnovi "grem na FDV ker itaknoben ne pade pa še fajn piii.. tja hodjo" (čeprav ne vem kaj po diplomi zavraga v življenju počet) prav. Če ne, pa tudi prav. Ni moj problem. Vsaj direktno ne. Samo toliko kot moram za te izgubljene izobražence prispevat v proračun da jih država podpira, ko nič ne delajo, ker se tako ali tako ne morejo zaposlit.

Za tistih 5 klincev ki pa celo nekaj proizvajamo pa je najbolje podaljšat delovno dobo na enih 120 let, da bomo lahko do penzije podpirali vsaj 2 generaciji družboslovcev.

imagodei ::

> "A nehaj. Cel kup jih je. No, v bistvu so vsi poklici uporabni dokler ni na razpolago 1000 kandidatov za 1 prosto delovno mesto/leto. 999 jih je potem navaden balast. In nikjer ne piše da je izbran najboljši. Ponavadi je izbran po načelu VIP."

To deloma ti narobe razumeš, deloma pa slovenski delodajalci/lastniki podjetij/managerji, ki ne razumejo kapitalizma in bistva uspeha na trgu.

Ni problem, če je za 1 delovno mesto 1000 kandidatov. Samo razumet je treba, da potem tako delovno mesto ne more biti dobro plačano. Če je razmerje 1000:1, potem je še minimalec previsok. Ponudba, povpraševanje. Če ljudje v vrsti čakajo za to delovno mesto, potem se delodajalec lahko izmisli (skorajda) poljubno nizko urno postavko.
Drugo je, če 1000 ljudi misli, da so primerni za to delovno mesto. V Sloveniji velja splošno prepričanje, da je manager lahko vsak. To se vidi na vseh nivojih, od navadnega delavca, pa tja do vodilnega kadra, ki zaseda mesta managerjev. Poslušaš v gostilni pogovor dveh delavcev s 3-letno srednjo šolo, ki imata odgovore na vsa vprašanja, s katerimi se spopadajo managerji. In točno vesta, da je middle in top management brez veze, ker če ne bi bilo njiju, manager ne bi imel od česa živet. Onadva mu plačujeta 10x previsoko plačo, manager pa v svoji pisarni niti ne zašivca, niti se ne pretegne... Takšno delo lahko opravlja vsak.

Žalostno je samo to, da imata kar prav - vsaj v Sloveniji, kjer ni nobene odgovornosti. S takšnim razmišljanjem, češ, vsak je lahko manager, smo dobili tudi cel kup nesposobnežev in neodgovornežev, ki se zgolj pretvarjajo, da so managerji. Seveda predvsem po načelu VIP. Potem pa pridejo razni Podpoštenjaki v upravo Telekoma, razni Kordeži v upravo Merkurja, razni Bavčarji v upravo Istrabenza... V stilu "Lako ćemo mi to". Ker pač v Sloveniji v vseh sferah velja miselnost, da je vsak lahko manager. Eh, jebat ga - ne more bit in žalostno je, da zakon ne ureja tega. Ne more biti vsak (ne)odgovoren za 1000 in več delovnih mest in posledično za socialno stisko nekaj 1000 ljudi.


Jasno, da je potem deloma problem tudi na slovenskih delodajalcih/lastnikih podjetij. Če ne razumeš, da moraš zaposliti nekoga, ki ti bo na trgu prinašal konkurenčno prednost, potem se v osnovi ne moreš iti podjetnika. Ravno tako se ne moreš iti podjetnika, če ne razumeš, da se na trgu tepe 1000 ustreznih kandidatov za delovno mesto ki si ga razpisal, ti pa ponujaš plačo 2.500 EUR neto. Na koncu pa zaposliš nečakovo ženo, ker ima ta prave papirje.


Skratka, smo zjeban narod - do fundamenta. Še precej časa bo moralo preteči, preden bomo razumeli bistvo tegale sistema, ki se ga gremo. Preveč socialističnih memov je še v nas. Zadeva ni omejena ne na leve in ne na desne. Je pa tragikomično, da naši novopečeni ultradesničarji, ki udrihajo po "komunajzarjih" in planskem gospodarstvu, padajo na točno istih "izpitih", kot levičarji. >:D
- Hoc est qui sumus -

para! ::

imagodei je izjavil:

Ne more biti vsak (ne)odgovoren za 1000 in več delovnih mest in posledično za socialno stisko nekaj 1000 ljudi.

Zakaj ne? Naloga delavca je, da poskrbi zase dovolj dobro, da ne pride do situacije v kateri je popolnoma odvisen od ene službe. Ljudje, ki so v taki situaciji, bi jim moralo biti jasno, da lahko slej kot prej poči...

Po drugi strani, če nek posameznik investira 500.000 EUR in zgradi neko podjetje in zaposli 1000 delavcev, z namenom, da ustvari 2 MIO EUR, lahko ko doseže svoj cilj (torej zaslužek 2 MIO EUR), enostavno odpusti vse delavce in zapre podjetje in izvede cashout.

Ne vem zakaj tega ne bi smel in zakaj bi moral čutiti odgovornost do delavcev.

lp
Death before dishonor!

Tear_DR0P ::

No, v bistvu so vsi poklici uporabni dokler ni na razpolago 1000 kandidatov za 1 prosto delovno mesto/leto. 999 jih je potem navaden balast. In nikjer ne piše da je izbran najboljši. Ponavadi je izbran po načelu VIP.

kaj pa je narobe z izbiranjem po VIP načelu? naj vzamem v službo nekoga ki ga ne poznam, če pa imam na voljo osebo, ki jo poznam, pa še dobre reference ima? in točno v tem je tudi štos obveznega prostovoljnega dela, ki ga zahtevajo od lele - želijo jo spoznati, ampak so si za nameček še uzakonili postopek
vsi poklici so uporabni tudi če je 1000 kanidatov za 1 delovno mesto, še za delavce ne moreš rečt da so neuporabni, razen če si omejen na staro industrijsko miselnost - pač si mora vsakdo najti svojo nišo, kjer bo lahko delal

za FDVjevce maš pa v PČ temo, pa se tam pojavi s podatki ;)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

imagodei ::

> "kaj pa je narobe z izbiranjem po VIP načelu? naj vzamem v službo nekoga ki ga ne poznam, če pa imam na voljo osebo, ki jo poznam, pa še dobre reference ima?"

Bistven podatek tukaj so REFERENCE. Nič narobe, če vzameš nekoga z referencami. Totalno sranje, če vzameš nekoga zgolj zato, ker ga poznaš, ne upoštevaje njegove sposobnosti.
- Hoc est qui sumus -

para! ::

Hehe, tudi če imaš dva kadnidata z enakimi sposobnostmi, boš seveda vzel tistega, ki ga poznaš (če je to pač tako poznanstvo).

Ni nič narobe z izkoriščanjem poznanstev. Mogoče pa imaš dva kandidata, prvi je kvalificiran za delo, drugi pa ni, ampak ga poznaš. Ker ga poznaš si ga pripravljen še uvajati na nivo prvega, prvega pa odsloviš, ker hočeš dati možnost znancu.

Ne vem zakaj je to totalno sranje. Predvsem je to odločitev tistega, ki bo delavca plačal.

lp
Death before dishonor!

St235 ::

Za kar nekaj del sem potreboval kratkoročne zaposlitve, ponavadi preko študenta. In sem pač vedno dal prednost nekomu, ki ga poznam. Ker a. ga poznam in vem kaj lahko od njega pričakujem b. sem denar dal nekomu, ki ga osebno poznam in bo od tega imel korist.
Žal je tako, da je tudi networking veščina, ki se jo je potrebno naučit v življenju. Se mi pa zdi neumno predvsem pa kontraproduktivno nekoga zaposlit samo zato ker je v žlahti. Če je nesposoben potem ga ne rabim.

para! ::

Ampak, ker je v žlahti in ni ravno totalno nesposoben, si verjetno pripravljen počakati, da se nauči kar pač mora znat, če ima željo delat pri tebi, in če ti narava dela to omogoča.

lp
Death before dishonor!

Okapi ::

Bistvena razlika je, ali sorodnika (ali luštno bejbo), ki ga najameš namesto nekega bolj usposobljenega, plačaš s svojim lastnim denarjem, ali s tujim, po možnosti davkoplačevalskim. V prvem primeru lahko zaposliš, kogar hočeš, v drugem pa niti ne.

O.

para! ::

To je seveda res, govorim absolutno o razpolaganju z lastnimi sredstvi, državne zadeve so iz tega mojega mnenja izvzete.

No, primer recimo za web design: rabiš nekoga, ki bo pisal CSS za različne zadeve. Ker imaš neko žlahto (ali poznanstvo), ki bi ga rad zaposlil in imaš hkrati še nekaj časovne fore (ne rabiš včeraj), ga boš počakal, da se nauči CSS, ki se ga lahko nauči v enem tednu, čeprav imaš pred vrati 70 drugih, ki zadevo že obvladajo.

Tudi, če imaš na razgovoru 20 po kvalifikacijah enakovrednih kandidatov, boš nekoga moral izbrati po nekem kriteriju. Lahko je to žlahta, lahko pa sodiš tudi po izgledu, ali barve kože, spolu, kakor hočeš, v glavnem odločitev bo treba sprejet (diskriminacije je v tem primeru pratkično nemogoče dokazat).

V glavnem, ko mahaš z lastnim denarjem, je povsem stvar osebne odločitve koga in zakaj boš zaposlil ter po kakšnih kriterijih se boš odločil.
Death before dishonor!

tsh2 ::

roscha je izjavil:


Ob samem vpisu na določen študijski program je bilo jasno kako in kaj je s službami

ne vem ali je res tako jasno.
najbolje da bi že v osnovni šoli imeli na razpolago točen seznam kateri poklici so v presežku in pomanjkanju, kje koliko zaslužiš in katere šole in znanja so potrebni za nek poklic. in da je težko dobiti delo, če se ne izobraziš v pravi smeri in kvalitetno. potem bi se ljudje odločali bolj pametno, na katero šolo iti. pravzaprav bi tak seznam rabili še boilj brezposelni, ki se hočejo prekvalificirati. pogledaš kje je največje povpraševanje na trgu, tam so tudi največje plače, in se naučiš tistega znanja. saj se je vsak človek sposoben naučiti česarkoli. za izumljanje novih stvari ni vsak, tam res rabiš talent, ampak večina (visoko plačanih) delje samo umetnost posnemanja tistega, kar so že ostali izumili.

roscha je izjavil:


pejt ceste pometat, za to se ne rabi strokovnega izpita.

za "ceste pometat" tudi ne rabijo tako veliko ljudi, ne bi dobila dela.

Gandalfar ::

in kako se mislite uciti za sluzbe, ki v casu vpisa na faks niti se ne obstajajo?

tsh2 ::

tiste službe so pa za "izumitelje". ampak večina služb ni takih, večina jih je samo posnemanje.

para! ::

Ja, seveda, ljudje se bodo vpisovali na fakse samo zato, ker je na trgu deficit kadrov, ki jih tam proizvajajo. Je že pametno poklic izbirat tudi na podlagi trga, ampak če te nekaj ne zanima, ne vem zakaj bi to študiral oziroma se na tem področju izobraževal in celo iskal službo.

Enostavno se vpišeš na smer, za katero si razčistil, če te zanima, če ne dobiš službe v Sloveniji, jo pa v tujini. Ni problema.

Če bi gledal samo na to kakšne poklice rabimo v Sloveniji, potem itak nima smisla.

lp
Death before dishonor!

tsh2 ::

dela se za denar, ne za užitek. boš že videl, ko boš večji. :) sicer pa se da za vsako stvar navdušiti, ko si nekaj časa v njej, vsaj pri meni je tako. samo stvar navade.

Tear_DR0P ::

in kako se mislite uciti za sluzbe, ki v casu vpisa na faks niti se ne obstajajo?

sproti med delom :P
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Moje želeno delo - programer

Oddelek: Šola
479406 (5583) zzbil
»

Dopolnitev starosti 26 let (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10620239 (16434) cegu
»

Novega razpisa za pripravništvo v avgustu ne bo

Oddelek: Šola
152764 (2152) m0LN4r
»

Študij prava (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
9727205 (24994) ramiz?!
»

Zakaj pripravništvo v javnem sektorju? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5918439 (17228) BlueRunner

Več podobnih tem