» »

pomoč pri porazdelitvi interneta v hiši

pomoč pri porazdelitvi interneta v hiši

AglioAlio ::

Lep pozdrav!

Prvo naj opišem trenutno stanej. V večstanovanjski hiši so tri nadstropja. V pritličju imamo svoje pisarne, kjer je zaenkrat edini tel priključek in tudi adsl interent (Siol - 1Mb/s). V nadsropju se bojo vselili študentje, kateri bodo potrebovali internet, v mansardi je že vseljena družina ki ne rabi ne telefona ne interneta , samo anteno za TV.

Zanima me kaj se mi splača nardit? Razmišljal sem, da bi v nadstropju kjer bodo študenti, naročil svoj tel. priključek in ruter za osem izhodov, da bi bil mir. V pritličju pa bi naročil močnejšo linijo, paekt duo(interent&Televizija) , Televizijo pa bi potegnil v mansardo.

Naj povem da imamo v pritličju komunikacijsko omaro, v katero vodijo vsi omrežni kabli iz bajte. Seveda lahko napeljemo svoj priključek tudi do vsake stan. enote posebej.

Hvala za nasvet, lp

Yacksy ::

Iz varnostnega stališča je priporočljivo, da ločiš promet računalnikov študentov od prometa računalnikov v vaših pisarnah. To lako narediš z 2 ločenima usmerjevalnikoma in 2 ločenima internetnima linijama, lahko pa to rešiš z eno internetno linijo ter malce naprednejšo zasnovo lokalnega omrežja (uporaba VLAN-ov (port ali tag based)).

Glede mansarde sem prepričan, da se bo prej ali slej pojavila potreba po internetu. Opcija bi bila tudi Wi-Fi internet, ampak tudi tukaj glej, da bosta ločena prometa računalnikov v pisarnah in ostalih uporabnikov. Z poslovnimi podatki se pač ni za špilat ...
Shit happens

AglioAlio ::

še eno vprašanje. Kakšna je omrežna oprema glede televeizije. Pač če povečam paket na Siol Duo. Kaj dobim zraven? A pride koaksialni kabel na modem ali je vmes še kaj? Upam da je vmez televizije in modema šekaka anprava, tako da pridem z utp-kablom iz modema v mansardo.

lp

zee ::

Za TV dobiš settop box, ki ga z modemom povežeš z UTP kablom. Settop box nato povežeš s TVjem bodisi preko SCARTa, HDMI-ja, regularnih kablov cinh-cinch.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

AglioAlio ::

ok, hvala, lp

trnvpeti ::

rabis bos dve liniji
ce ti bodo studenti vlekli torrente, bos lahko samo njih iklopil, bojo kaksne prijave letele samo na to linijo

AglioAlio ::

še vedno jaz.
Za mansardo je urejeno, ni potreba po internetu, televizija bo z digitalnim konverterjem in sobna antena
Za nadstropje sem naročil svojo tel. linijo. Naj opišem situcijo sedanje inštalacije. na zunanji strani hiše je telekom omarca v katero pridejo tel. linije. Iz te omarice pridemo v notranjost hiše (pritljičje) v komunikacijsko omaro. Tukaj so tri vrste(paneli) fiksnih utp priključkov (pritličje, nadstropje, mansarda). Od tukaj naprej gredo linije po celi hiši dop končnih utp vtikačev. Po mojem malo slabo načrtovano, ker v takem primeru mora bit mrežna oprema za vse tri štuke v tej omarici.

Problem nastane, v primeru da bi študenti hoteli imeti modem in ruter v sovojem nadstropju, da ju lahko fizično resetirajo, ko bodo problemi. Potem bi morali v nadstroju, kjer je manša omarica, skozi katero šibajo kabli, te kable prererezati in jih zaključiti s panelom in utp konektorčki? Malo češko :)
Ali pa jim napeljemo en kabel v nadstropje in tam dve stikalci, s katerim prekinejo napajanji modema in ruterja?

No rabil bi tudi router za 8 portov. Kaj priporočate? Mislim da je brezžičen brez veze, ker po mojem vsi ne bodo imeli prenosnikov. Obstaja kak kombiniran? Moral bi tudi loviti skozi polno betonsko ploščo.

Hvala za kak nasvet!

lp

x.sci ::

Prakticno vsi poceni routerji so kombinirani in imajo 4 porte. Vec se ti ne splaca, ker kupis switch. To bi bilo mogoce se najboljse, das switch spodaj v omarico, potem pa lahko tisti v nadstropju sami operirajo z modemom/routerjem (potegnes tel. linijo po utpju, ce ni druge). Switch verjetno ne bo treba tolikokrat resetirat, ce bo (napol) spodoben.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ojačevalnik WiFI signala: katerega izbrati? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6032982 (2821) 135063
»

Električne napeljave v mansardni hiši

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
93026 (2522) toms
»

možnost povezav v poslovnostanovanjskem objektu

Oddelek: Omrežja in internet
6650 (559) Yacksy
»

Omrežje v hiši

Oddelek: Omrežja in internet
202937 (2362) ZGI
»

Omrežitev bajte

Oddelek: Omrežja in internet
62037 (1893) Karen

Več podobnih tem