» »

Naloge iz fizike POMOČ NUJNO

Naloge iz fizike POMOČ NUJNO

Blum ::

Prosil bi če bi mi lahko kdo pomagal rešiti te 3 naloge, ker sem jih probal rešiti (rabim jih pa danes).

1. Lonec s 3kg ledu in 2 l vode v ravnotežju postavimo na grelno ploščo. Koliko časa mora greti plošča, da vsa voda izpari? Specifična toplota vode je 4200J/kgK, specifična toplota ledu je 2100J/kgK, talilna toplota ledu je 336kJ/kg, izparilna toplota vode 2,1MJ/kg, plošča pa greje lonec z močjo 500W.

2. Klado z maso 20kg položimo na klanec z naklonskim kotom 15°. Z najmajn kolikšno silo moramo potiskati na klado v smeri pravokotno na klanec, da ne zdrsne navzdol po klancu. Koficient lepljenja med klado in podlago je 0,03.

3. V izoliranem loncu zmešamo 1kg vodne pare pri 100°C in nekaj ledu pri 0°C. KOlikša mora biti količina ledu da v ravnovesju ostane natančno 200g ledu, ostali led pa se stopi? Specifična talilna toplota ledu je 336kJ/kg, specifična toplota vode pa 4200J/(kg*K), izparilna toplota vode 2,1 MJ/kg.

Zelo lepo prosim če bi lahko čim prej rešili te naloge ali pa vsaj razložili kako rešiti in katere formule uporabiti moram.

Hvala za pomoč.

McHusch ::

2. Klado navzdol potiska dinamična komponenta teže, ki je 200N\cdot\sin{\frac{\pi}{12}}=51.8N (napaka se odpravlja). Gibanju nasprotuje lepenje, ki znaša (200N+F)\cdot\cos{\frac{\pi}{12}}\cdot0.03=51.8N (napaka se odpravlja). Odtod F = 1588 N.

Ostalo bo pa kdo drug.

Blum ::

Hvala!

seminal ::

Jaz sem prvo nekaj na hitro poskusil.
Enačbe jemleš iz spremebe agregatnega stanja. PA greš prvo da se 3kg raztali v vodo, potem pa da vodo izpariš, pa sem dobo 6,3 ure ;) Naj še dko preveri

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pomoc pri nalogi

Oddelek: Šola
91171 (1003) Ktj
»

Nalogce

Oddelek: Šola
72172 (1893) Nesta
»