» »

Atom za domači server

Atom za domači server

1 2
3
»

trnvpeti ::

po mojih izkusnjah je cpu se kako pomemben
posebej, ce dela racunalnik vec del hkrati
kar si napisal, dela tudi recimo NAS

zakaj si se odlocil za bubbo in ne za en NAS?
koliko imas prenosa recimo na sambi/ftp?

AvtoR ::

Se mi zdi da je cenovno še vedno najbolj ugoden Atom D510MO. Konfiguracija s 75w ohišjem, 1gb rama in 2TB diskom stane 210EUR. Za ta denar se ne dobi nič primerljivega.
Tudi FreeNAS kolikor sem ga testiral je super in lahka zadeva. Poganjaš ga lahko s kartice ali USB ključka. Sam osebno rabim file server, Squeezbox sever, print sever in pa mogoče občasno torent odjemalec. Zadeva je v osnovi brez ventilatorjev, eventuelno bi montiral kak tihi ventilator za prezračevanje ohišja. Računam da bi bila poraba nekje med 20 in 30w.
Glede nato da je FreeNAS narejen na osnovi FreeBSD, me skrbi samo to kako je HW kompatibilnostjo.

kogledom ::

Mene pa zanima koliko lahko pričakuješ prenosa preko SMB/CIFS na tem atomu s FreeNAS?
Z enim diskom bi verjetno še kar šlo, kaj pa če želim izkoristiti bonbončke zfs-ja, npr raid z1.
Nexenta podpira še npr dedup, potem pa verjetno res ne gre več računati z Atom proc, ali pač?

AvtoR ::

Kolikor vem imajo vsi zmoglivejši Synology NAS-i vgrajene atom procesorje...
Glede hitrosti prenosa ne vem, pri meni bo to verjetno omejitev ruterja ki ima samo 100mbit/s priključke.
Za dober raid verjetno rabiš kako kartico, naj me gdo popravi če se motim.

hanibal ::

@B-o-b-n-a-r
Konfiguracija s 75w ohišjem, 1gb rama in 2TB diskom stane 210EUR. Za ta denar se ne dobi nič primerljivega.

Ta cena je res nepremagljiva.
Kakšne so dimenzije ohišja, oz. a maš kak link do trgovine in izdelka?
Če si ga že dal, sorry, če sem ga spregledal:|

@trnvpeti
po mojih izkusnjah je cpu se kako pomemben

Jasno. Po mojih tudi.
Samo menim, da ne moreš primerjat MHz procesorjev različnih arhitektur in na osnovi tega delat zaključke o tem kateri je bolj zmogljiv.

kar si napisal, dela tudi recimo NAS

NAS mi se zdijo večji (in v primeru večjih diskov) nujno glasnejši.

zakaj si se odlocil za bubbo in ne za en NAS?

Ker bubbo poganja Debian je bolj fleksibilna od NAS, lahko ji zvišaš funkcionalnost s kakšnim od nekaj tisočih Debianovih paketov. Jaz sem ji recimo s fail2ban.
Sicer pa, če spet vržem uč na wiki:
For example, NAS units usually do not have a keyboard or display, and are controlled and configured over the network, often using a browser.

Ja, takista je bubba - ni tipkovnice in zaslona, nastavlja se pa prek brskalnika :D

koliko imas prenosa recimo na sambi/ftp?

Pojma nimam, nikoli nisem meril. Na sambi dovolj, da gledam filme.
Na FTP (od zunaj) je ozko grlo upload (provajderjev paket). Znotraj internega omrežja pa ne vem, oz. se ne spomnim. Najbrž nič kaj bliskovitega.
A procesor ni ozko grlo pri ničemer od tega, kar si naštel. Tega pa se spomnim, ker sem opazoval zasedenost proca.
Axis of Evil - M$, SCO, RIAA, MPAA

twom ::

Želim sestaviti mini server z dvema diskoma v RAID (za stalni backup - slike, projekti, ...) ter en disk za ostalo (npr. torenti).

Zanima me katero ITX plato izbrati, da podpira (hardwareski) RAID?

Lp,
Peter

ManDriver ::

A imaš kakšen poseben razlog za hardwerski RAID?
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

twom ::

ManDriver je izjavil:

A imaš kakšen poseben razlog za hardwerski RAID?

Stalni backup?
Da ne rabiš kar naprej okoli računalnika hoditi in delati backupe.

Lp,
Peter

ManDriver ::

RAID ne predstavlja alternative backup-u kot takemu, z njim se obvladuje le tveganje odpovedi (hardware failure) enega izmed diskov, ki sta v RAID polju (RAID 1).
Sicer pa si boš precej manj zakompliciral življenje, če boš uporabil softtware RAID.
Sam imam v enem izmed serverjev ITX ploščo GIGABYTE GAD510UD.
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

para! ::

Kaj pa i3 za takšne bolj home strežnike?

lp
Death before dishonor!

trnvpeti ::

ja to mora kaksen povedati, kaksna varcna plosca z i3

trnvpeti ::

alen1 ::

Tale matična mi je zanimiva za domači strežnik. Zanima me, kako bi funkcionirala virtualizacija, če sploh bi? Glede na to, da imam trenutno strežnik (server 2008 + virtualca) na amd 250, je le ta precej potraten. Z 1TB WD green kuri kar okrog 80W.
Kaj mi svetujete?

levaky ::

Meni NAS lavfa na i3 cpuju(ne vem točnega modela, najbolj švoh kar sem jih našel), 8gb rama in 9 diskov(2x raid1 sistem, 4x 1TB RAID10 in 3x RAID5 - vsi raidi kakopak software-ski(ZFS)). Vse skupaj poganja OpenIndiana + nappit. Za večino sharov imam vklopljeno tudi kompresijo, pa je procesor pri sekvenčnem pisanju nekje na 20% obremenjenosti.

Zapisovanje je okoli 160MB/s, branje okoli 300MB/s.

Prenosi po mreži so druga stvar. NFS pisanje 100MB/s, branje 60MB/s(počasna hitrost, ker očitno računalnik na drugi strani ni mogel slediti. Moram poizkusiti s kakim SSDjem). Sambe še nisem uspel dodobra testirati, so bili pa prenosi nazadnje med 60 in 80MB/s.

Aia, mislim, da bi mi zadevo lahko brez problema gnal tudi kak Atom oz. še bolje Fusion. RAID paritete se tako računa v SSEju in se na CPUju skoraj ne pozna.

Deduplication pa odsvetujejo po večini, ker rabiš ogromno rama, fino je tudi SSD disk za cache pa jeba je, če brišeš veliko datotek(traja). Pri današnjih cenah diskov je bolje kupiti dodaten disk.

Nisem pa siguren glede porabe, na zadnje, ko še ni bilo power managementa, je kuril manj kot 100W. Sedaj sem vklopil še power management, da mi proc downclocka ko ga ne potrebujemo, moram pa nastaviti še smart, da mi spindowna diske, ko niso v uporabi.

Matej

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: levaky ()

kogledom ::

@levaky
Samo da ti nimaš nič virtualizirano če prav razumem? Me zanima kakšni bi bili prenosi v tvojem primeru, če bi imel OpenIndiano virtualizirano.

levaky ::

Res je, nimam virtualizacije...

Kolikor berem po HardForumu, v ESXi HBA kar passthrough-jaš direktno v OpenIndiano(mora pa proc podpirat VT-d) in ima tako OI direkten dostop do kontrolerja za diske.
Preko virtualnega switcha pa potem povežeš ostale mašine na virtualcu z OI in zadeva laufa "lokalno", tako da bi mogle biti hitrosti dobre.

En howto je tukaj: http://www.napp-it.org/napp-it/all-in-o...

lp Matej

BlueRunner ::

VT-D morata podpirati tudi čipovje na matični plošči IN BIOS. Pazi, ker ga ne podpira vsako čipovje in tudi ne vsak BIOS.

Pa tudi ne boš mogel premapirati (passthrough) kontrolerja na katerega je priključen disk iz katerega se je ESXi zagnal.

levaky ::

To je res... Za ESXi daš 2 mala diska v sw raid, na dodatnem kontrolerju pa imaš potem podatke gor(NAS/SAN). Prej ali slej tako ali tako zmanka SATA portov:)

MAtej

trnvpeti ::

VT-d mora podpirati plata in bios?
Kako to zves?

BlueRunner ::

To je res... Za ESXi daš 2 mala diska v sw raid

Ne bo šlo. ESXi nima nikakršnega SW RAID-a. Potreben je pravi strojni RAID na HBA-ju in HBA mora biti na seznamu podprtih/delujočih.

VT-d mora podpirati plata in bios?
Kako to zves?

Navodila od plate, pregled opcij v BIOS-u, kot jih specificirajo navodila, pregled specifikacij chipseta, Google, če najdeš koga, ki je imel s to konfiguracijo uspeh/neuspeh.

S strežniškimi ploščami običajno ni težav, delovno postaje so 90% OK, vse ostalo moraš pred nakupom narediti resno raziskavo "trga".

trnvpeti ::

In ko ze imas plato, kako ugotovis, ali podpira ali ne?

levaky ::

Uff maš prav, ni sw raida...

V tem primeru je najbolje, da imaš esx in solaris na ene disku, ostale datastore pa na SAN-u, ki je virtualiziran. Čeprov tudi tukaj zna bit problem, ker vse slike virtualcov niso na voljo ob bootu, ampak šele, ko se SAN pobere. ESX v tem primeru javi napako, ker ne najde imagov od virtualnih mašin(refreshat se pa baje zadeve ne da).

Matej

BlueRunner ::

In ko ze imas plato, kako ugotovis, ali podpira ali ne?

Pobrskaš po BIOS-u, če ima kakšno opcijo poimenovano VT-D (Intel), AMD-Vi ali pa HWIOMMU (zadnja dva za AMD).

Lahko tudi žrtvuješ en disk (namestitev ti ga bo uničila) in namestiš ESXi, ter greš v konfiguracijo poskusiti vključiti passthrough. Če ti napiše, da ni podpore, potem plata ne podpira ali pa je v BIOS-u izključeno.

V tem primeru je najbolje, da imaš esx in solaris na ene disku, ostale datastore pa na SAN-u, ki je virtualiziran. Čeprov tudi tukaj zna bit problem, ker vse slike virtualcov niso na voljo ob bootu, ampak šele, ko se SAN pobere.

V tej konfiguraciji moraš pač poskrbeti, da se NAS zbudi še preden se zbudi ESXi. Ne vem kakšni so časi zagonov NAS-ov, ampak če so krajši od 60s, potem sočasen vklop ne bi smel biti problematičen. Navaden PC + ESXi si pač vzame svoj čas, pa še umetno ga lahko podaljšaš, če daš kakšen dolg timeout za opcijo vstopa v BIOS ali kaj podobnega.

Če boš uprabil NAS direktno v ESXi, pa naj ta podpira iSCSI, da bo zadeva delovala optimalno glede na okoliščine. V ESXi 4.1 so performace SW iSCSI že prav spodobne.

Pa ko smo že pri strojni opremi... preveri, da je mrežna kartica na seznamu podprte opreme za ESXi. Veliko plošč (tudi Intelovih) uporablja razna Realtek jajčka, ki niso podprta. Najdi ploščo, ki ima Intel/Broadcom mrežno, ali pa načrtuj dokup ustrezne mrežne kartice. S tema dvema praktično ne moreš zgrešiti.

Zgodovina sprememb…

trnvpeti ::

Sem mislil, da se da v kaksnem linuxu to ugotoviti.
Res je, da je v /proc/cpuinfo samo podpora z cpu strani.

BlueRunner ::

Na Linux-u lahko to storiš po ovinku tako, da si namestiš še KVM in preveriš če lahko z njim narediš passthrough. Samo test je malo tako - tako. Podpora za AMD chipsete ni ravno na nivoju in ni rečeno, da ti ESXi ne bo deloval, če ti KVM ne dela. Lahko pa se ti že Linux ne zažene, kar je možna posledica pri vklopu HW IOMMU-ja na AMD.

Zgodovina sprememb…

fx ::

Rad bi si sestavil domači server (arhiv podatkov in podobne stvari) in se zanimam za Intel matično ploščo Atom D2500HN, ampak koliko sem gledal na tej strani :
http://www.intel.com/support/motherboar..., ki je bilja obnovljena dne 13.04.2012 imenovana matična plošča nima podpore za linux.
Potem sem malo iskal naprej in sem našel tole spletno stran :
http://www.minipc.de/support_db/support...
In izvedel sem da bi Ubuntu Remix naj bil imel za Intel Atom podporo in sedaj sem v dilemi naročit ali ne to plato in sestaviti server ali pa izbrati klasično plato in zadeva rešena?
Prosim za nasvet. Hvala.
Lep pozdrav,

fx

zavajon ::

Odvisno, kaj so zate "podobne stvari", ampak morda bi ti zadostoval Raspberry Pi.

fx ::

Raspberry Pi imam že naročen in bo namenjen (zaradi i2c ter Rs232 (pride vmesnik za RS485))) za pametno inštalacijo hiše ter ogrevanje na bio maso.
Tako da rabim strežnik na katerem mi bodo tekli spletni vmesnikiz arhiviranjem trenutnih stanje na časovni liniji, ter datotečno arhiviranje za celo doma (štejemo 5 članov).
Lep pozdrav,

fx
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NAS - samogradnja (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
9817116 (13357) cekr
»

NAS 2x 3TB

Oddelek: Kaj kupiti
223150 (2679) gokky
»

HP Microserver

Oddelek: Kaj kupiti
61214 (1152) MrStein
»

Koliko elektrike požre 300 W-ni microATX napajalnik?

Oddelek: Strojna oprema
302806 (2362) WyattEarp
»

Pasivno hlajen dev server.... kaj kupiti ??

Oddelek: Kaj kupiti
7891 (740) trnvpeti

Več podobnih tem