» »

Symbian še ni mrtev

Symbian še ni mrtev

Nokia N97 - težavni pametni mobilnik

vir: engadget

iPhone 4, prototipna Nokia in HTC Evo 4G

vir: engadget
engadget - Čeprav je spletna stran Symbian-Guru včeraj zaprla svoja vrata, Nokia ne namerava izgubiti boja z ostalimi tekmeci na področju pametnih mobilnih telefonov. To je povedal Anssi Vanjoki, vodja oddelka za mobilne rešitve pri Nokii, ter dodal, da je Nokia nevaren tekmec že zdaj in ne bojna ladja, ki se počasi obrača (in nato naredi toliko večjo škodo ostalim). Po njegovih besedah je zdaj glavni cilj Nokie posvečanje kakovosti, s tem pa vračanje ugleda izdelovalca najboljših mobilnih telefonov. Obenem želijo ponovno vrniti žar v svojo bazo oboževalcev, ki pa je z zaprtjem Symbian-Guruja doživela velik udarec.

Do zaprtja je po besedah administratorjev, Rickyja Caddena in Rite El Khoury, prišlo zaradi razočaranj Nokie, tudi z najzmogljivejšimi napravami, kot je N97. Povedala sta, da Nokia poskuša odpreti kodo Symbiana, a obenem ne poskrbi za nekatere osnovne funkcionalnosti oz. zanje poskrbi dolgo po tem, ko jih je že implementirala konkurenca. Prav zaradi razočaranja, ki ga je prinesla Nokia N97, Ricky predvideva, da se bo zgodba ponovila z Nokio N8. Iz tega razloga se mu zdi nesmiselno čakati na ta mobilni telefon in zanj plačati nekaj 100 dolarjev. Z Nokie N97 je presedlal na Googlov Nexus One.

Nedolgo nazaj smo poročali, da bo Nokia N8 zadnji pametni mobilni telefon, na katerem bo tekel Symbian^3. To morda ne bo res, saj se je na spletu pojavil videoposnetek, v katerem si avtorji ogledajo prototipno različico N8 s fizično tipkovnico. Ime ni znano, a se predvideva, da gre za Nokio N9, N8-01 (običajna N8 je bila nekdaj N8-00) oz. za napravo iz serije C. 4-palčni kapacitivni na dotik občutljivi zaslon se odpre s podobnim mehanizmom, kot zaslon na Nokii N97, a ima manjši naklon, ko je odprt. Prav velik kot naklona je bila ena od graj Nokie N97.

Čeprav naj bi bila Nokia N8 zadnji (oz. edini) pametni mobilni telefon s Symbian^3, očitno lahko pričakujemo še naprave iz serije N, na katerih bo tekel Symbain^4. Vsaj na to je namignil Anssi Vanjoki v istem prispevku na blogu Nokia Conversations, v katerem je napovedal povratek na vrh. Tudi če se bo Nokia popolnoma posvetila MeeGoju, ki bo po besedah Anssija Vanjokija namenjen za sam vrh ponudbe, za t.i. žepne računalnike, glede na prvi ogled razvijalske različice vmesnik za mobilne telefone ne bo slab oz. bo za vsakodnevno rabo vsaj bolj uporaben od vmesnika Maema.

56 komentarjev

«
1
2

js osebno ::

Nevem, zakaj so se vsi ameriški tech blogi s takim veseljem spravili poročati, da je Symbian-guru prenehal delovati. Čeprav ogromno berem bloge o Symbianu, sem za Symbian-guru prvič slišal včeraj, ko so prenehali...

Predstavljeni Meego UI je "Vanilla UI", Nokiini telefoni bodo imeli svojega, na podoben način kot pri Androidu..

Good Guy ::

symbian bi že mogu bit pod zemlo
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

kikibeck ::

nokia nikoli več ne bo tisto kar je nekoč bila, tako na področju inovacij in kvalitete, se spomnim ko sem metal telefon po tleh, šel znjim po dežju pa je normalno delal, sedaj pa ga malo narobe pogledam pa že nekaj odpove...

Macketina ::

Ce nisi zadnja leta zivel v jami, je to tako kot vsa ostala tehnika in velika vecina mobitelov.

Bor H ::

Ne podcenjevat Nokie, trenutno je res v krizi kar se tiče pametnih telefonov ampak MeeGo zgleda hudo interesantno in me prov zanima kaj bodo vn vrgl po N8 (in podobnih verzijah), tako Android kot iOS imata svoje probleme tako da je definitivno prostor še za enega ali dva velika igralca.

kikibeck ::

Macketina je izjavil:

Ce nisi zadnja leta zivel v jami, je to tako kot vsa ostala tehnika in velika vecina mobitelov.


na tvojo žalost ne samo imam z mojo 5800 toliko težav, da sem si rekel da nokije nikoli več... če ni bila vsaj 5x na servisu...

Key Quest ::

Kaj pa kupujes smeti. Nokia ima se vedno poln kurac kvalitetne robe, samo ne smes bit debil pa izbrat najvecjega sranja iz njihove ponudbe.

PrimozR ::

In kaj je po tvoje kvalitetnega iz njihove izbire?

filip007 ::

Nokia še vedno proda več naprav, kot pa vse firme skupaj, Symbian malo škripa saj so glikar ^3 naredili z Nokio N8, saj bo Nokia, saj bo, iPhone in Android se več ali manj igrače vsaj zame, iPhone 4 rabi selotejp da antena dela zato kar nekaj.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

simnov ::

Dejstvo je , da je iphone 2g še vedno boljši od vseh Nokij.

Bor H ::

sploh s svojim fotoaparatom, pomanjkanjem gpsa in brez 3gja, ja cista zmaga

mikko ::

iPhone je imel od začetka hud UI. Za moje pojme ima sedaj HTC Sense UI prednost pred vsemi, tudi S^3 ni tako slab. Mogoče ni najlepši videt, je pa definitivno zelo pregleden in easy2use. Apple ima pa tiste svoje stare vernike in to je to... Nič novega, še design ni več na takem nivoju, kot smo ga bili vajeni.

JesusChrist ::

počakajmo na simbian^4 in pol govorimo. in prosim ne hodit z iPhone naprej ker ma nokia že 5 let nekaj funkcionalnosti, ki so jih v iphone vključili komaj zdaj :)

Zgodovina sprememb…

PrimozR ::

mikko je izjavil:

iPhone je imel od začetka hud UI. Za moje pojme ima sedaj HTC Sense UI prednost pred vsemi, tudi S^3 ni tako slab. Mogoče ni najlepši videt, je pa definitivno zelo pregleden in easy2use. Apple ima pa tiste svoje stare vernike in to je to... Nič novega, še design ni več na takem nivoju, kot smo ga bili vajeni.

Ne, nima, res ne :)

Pa kaj ti bo 3G, GPS in fotič, če je telefon neuporaben? Pa tudi prodajne številke ne spremenijo dejstva, da je touch Symbian totalen crap. MOGOČE bo ^3 kaj boljši. A ne bom računal na to.

Bor H ::

Eh, telefon je čist uporaben, leto pa pol ga uporabljam in njegov glavni problem je to da ga morm cca. trikrat letno resetirat, ker se mu začne fuzlat. Da je pa neuporaben je pa zgrešena izjava.

Desty ::

Nokijina E serija povozi vse iPhone in nevem kaj še vse. Tako po funkcionalnostih kot tudi pri kvaliteti same izdelave. Res nevem, imate UI zato da je "lep" ali za to da se da z njim narediti čim več, čeprav ni nekaj high šminkerski.

MrBrdo ::

Good Guy je izjavil:

symbian bi že mogu bit pod zemlo

Jap.
Dlje kot bo Nokia čakala s tem slabše bo... Morali bi že zdavnaj na Android.
MrBrdo

gpc17 ::

@Desty o ja to pa bo dejstvo.. Punca ima E71 pa je šel krom dol na sredini pa ob strani uf ja kera kvaliteta.. Pa tipke so take da use sfališ..
Preden naštimaš email rodiš in podobno..
iPhone in njegov OS zmaga... Najbolj pregleden in enostaven za uporabo + vse dela..
Ne mi pa primerjat iphona 2G z nokio n8..
Primarjejte mi iphone 4 z nokio n8.. Pa ne mi govort da signal ne dela če ga držiš spodaj..
Kupi ga prvo potem pa govori tle po forumu.

bigshocker ::

Lastnik mnogih telefonov s symbianom že od samega začetka Nokia 3650 potem SE P800, SE P900, SE P910 vmes en dokaj crap telefon z windows mobile in sedaj spet Nokia e71 in moram priznat da je symbian evolviral v zelo kvaliteten mobilni OS. Zadeva je stabilna, izredno podpirta škoda le da starejše verzije niso odprli javnosti (open source).

gpc17 ::

Dela pa počas k en .....

PrimozR ::

bigshocker je izjavil:

Lastnik mnogih telefonov s symbianom že od samega začetka Nokia 3650 potem SE P800, SE P900, SE P910 vmes en dokaj crap telefon z windows mobile in sedaj spet Nokia e71 in moram priznat da je symbian evolviral v zelo kvaliteten mobilni OS. Zadeva je stabilna, izredno podpirta škoda le da starejše verzije niso odprli javnosti (open source).

Če je to zate evolucija ni nič čudnega da zadeva umira oz. jo je povozila vsa konkurenca :D

destroyer2k ::

gpc17

Lahko iphone 4 uradno kupim v sloveniji?

Tukaj se debata lahko kar konča zvezi iphone.

Bor H ::

ta primerjava ni čist na mestu, je pa definitivno na mestu komentar, da E serija od Nokije nima nekih hudih problemov s hitrostjo, tuchscreen serija se jih bo pa očitno kmalu losala s prihodom N8

Spock83 ::

Par let sem imel E90, nedolgonazaj sem si nabavil HTC Desire. Zdaj popolnoma raumem tiste, ki obožujejo iPhone in zakaj Nokiji gre slabo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spock83 ()

Sami ::

Od nekdaj ze imam Nokio, kot je rekel nekdo prej ne smes vsega sranja iz ponudbe kupovat. Trenutno imam N900 in sem zelo zadovoljen, katerikoli HTC ali iPhone se lahko skrije.
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

PrimozR ::

Whatever helps you sleep at night :D

Poldi112 ::

Mislim da si ti tisti, ki je obremenjen, da ne rečem obseden, z neko navidezno neprimernostjo symbiana. Očitno je da izgublja popularnost, še vedno nas je pa veliko, za katere je to najprimernejša izbira.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

krentam ::

sploh ne gledam telefone z symbianom..imel tolk problemov z nim, pa še počasen je pa že 10 let isti..
vglavnem kupite telefone ki imajo Android..
E8500, 4850 1 GB, WD Caviar Green 1Tb, GIGABYTE EG41MF-US2H

Bor H ::

Ja, da je 10 let isti je taveč problem, kaj mu pa manjka? To kar dobivata zdj Android in iOS je mel Symbian že nekaj let, tako da argument da je že 10 let isti mirno pade. Razen če bi rad šminko? Pol pa itak.

ProGTX ::

Tudi jaz imam N97. Ni popoln telefon, vendar sem zelo zadovoljen z njim. Najbolj mi hodi v nos, da se OS ne posodablja pretirano - pri Androidu so izboljšave ogromne, medtem ko pri Symbian še vedno manjka ogromno kodekov, recimo. Ampak QWERTY tipkovnica in zaslon z naklonom - to je pa zlata vredno.

Nokia je bolj za strojno opremo - dobre telefone znajo delati, deset let nazaj pa se jim z OS-jem ni bilo potrebno preveč ukvarjati, zato so zdaj malce zaspali. Se mi zdi, da bo N8 to precej popravila, sodeč po testiranjih prototipa, ki je že zdaj izjemno uporaben.

PrimozR ::

Recimo spodoben hardware (ki je totalen fail tudi na najboljših Symbian telefonih), o funkcijah ki jih telefoni dobivajo šele zdaj pa ne bi.

Recimo Kinetic scrolling. Pa double tap za select in confirm, ki se ga bo znebil šele Symbian^3. Osnovne funkcije UI-ja mankajo. Če je UI sucky ti tudi ne vem kakšne oh in sploh funkcije (ki jih uporabljaš 2x na mesec) ne pomagajo.

ProGTX je izjavil:

Nokia je bolj za strojno opremo - dobre telefone znajo delati, deset let nazaj pa se jim z OS-jem ni bilo potrebno preveč ukvarjati, zato so zdaj malce zaspali. Se mi zdi, da bo N8 to precej popravila, sodeč po testiranjih prototipa, ki je že zdaj izjemno uporaben.

S 128 MB RAMa in 434 MHz CPUjem v flagship modelu? Resno, kakšne eni streljate :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Poldi112 ::

Moj E72 ima:

CPU 600 MHz ARM11 processor
Memory 250 MB Internal user storage
ROM: 512 MB
SDRAM: 128 MB
~71 MB Free Executable RAM

Povej mi kaj mu manjka, ker mi res ni jasno? Hiter je povsem zadovoljivo, aplikacij ima ogromno, querty tipkovnica, 3.5 izhod za sound, ...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

gpc17 ::

@Poldi112 tak hardware ima iphone 2G narejen leta 2007. Čisto identičen plus tega da ima on 4/8/16GB prostora tvoj pa notranjih 250 mb..
Če je to zate qwertz .. Tipke so tako majhne da s prstom jih 5 pritisnem..
A kar 3,5mm izhod al kaj.. ? To ma spet star 3 leta iphone 2G.. Koliko pa ma aplikacij?1000? Spet 3 leta star iphone jih ima lahko 280.000 in vsak dan rastejo.. To je zame ogromno..
@PIPI nokia n8 ima 256mb rama in ARM 11 680 MHz processor.. Malo drugače kot si rekel..

Tako bom rekel ... Podpiram samo iOS in Android... Vse ostalo je zame propadlo...

Bor H ::

1000 aplikacij v OVI storu ja, izven njega jih je pa miljavžnt

bluefish ::

Tako bom rekel ... Podpiram samo iOS in Android... Vse ostalo je zame propadlo...
Lepo. Sedaj pa v svoje mišljenje vključi še povprečno ceno takega mobilnika.

Poldi112 ::

gpc17 je izjavil:

@Poldi112 tak hardware ima iphone 2G narejen leta 2007. Čisto identičen plus tega da ima on 4/8/16GB prostora tvoj pa notranjih 250 mb..
Če je to zate qwertz .. Tipke so tako majhne da s prstom jih 5 pritisnem..
A kar 3,5mm izhod al kaj.. ? To ma spet star 3 leta iphone 2G.. Koliko pa ma aplikacij?1000? Spet 3 leta star iphone jih ima lahko 280.000 in vsak dan rastejo.. To je zame ogromno..
@PIPI nokia n8 ima 256mb rama in ARM 11 680 MHz processor.. Malo drugače kot si rekel..

Tako bom rekel ... Podpiram samo iOS in Android... Vse ostalo je zame propadlo...


Zame je querty čisto uporaben, če si pa ti neroden pa to ni moj problem. Iphone verjamem da je čisto soliden telefon, ampak zame odpade ker je touchscreen (nekako ne verjamem, da je sms-e udobno pisati na njega, kaj šele kakšnega putty-ja zalaufati).
S spominsko kartico lahko razširim na mislim da 16GB. In ker ti očitno ni potegnilo - ko rečem 3.5 izhod mislim s tem na svoje osnovne potrebe, ne na neke napredne stvari. Če bi hotel bi hitro našel veliko stvari, zaradi katerih iphone zame ni primeren - samo nikoli nisem prišel do tega, da bi ga resno jemal, ker je zaradi querty-ja izpadel že v prvem krogu.

Kot rečeno, če je zate iphone ultimativen super. Bi bilo pa lepo, če bi se počasi začeli zavedati, da vaše potrebe niso univerzalne. Zato tudi imamo različne rešitve.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

gpc17 ::

@Bor H še zmeraj manj kot za iphone.. Tudi za iphoni jih je neuradno še 1 krat več ali pa še več...
@Blue fish.. Rekel sem zame.. ;)
@Poldi112 v mojem osebnem primeru, pišem hitreje smse kot na tvojo tipkovnico.. Pač ekran je res natančen in prime pod čisto majhnim dotikom.. Nisem rekel da sem neroden - še vedno je pa hitreje na iphonu..
In katere so to stvari da zate ni primeren? Sploh ga nisi probal vsaj tako predvidevam.. Mogoče bi pa lažje tam pisal..

krentam ::

gpc17 je izjavil:

GPC17 Tako bom rekel ... Podpiram samo iOS in Android... Vse ostalo je zame propadlo...

1+

Symbian je počasen...
tut 10 miljavžnt updejtov ga nebo pohitrilo in naredilo boljšega (sicer pa ma v večini telefonov z symbianom procesor 600mhz al pa 400) rama pa glih 128mb...najdejo se pa izjeme ja, recimo N8 ki ima 256 mb rama
...android pa je z vsakim updejtom hitrejši in bolj uporaben :) pa še telefoni so močnejši (kar se feautursov tiče)
E8500, 4850 1 GB, WD Caviar Green 1Tb, GIGABYTE EG41MF-US2H

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krentam ()

Bor H ::

Kaj pa če rečem da je men Android fail in da kot sem ga testiral me ni prepričal? Da mi deluje kot da je so imeli na celem projektu natanko enega oblikovalca, pa še on je skrbel za wallpaperje? Da je nastavitev komaj kej in po defaultu ne zna prikazat po koncu klica njegovega trajanja? Al se motim pa so to skril nekam pod havbo?

Da pa niti updejti ne bodo pospešl symbiana je pa hecn komentar.

ProGTX ::

PrimozR je izjavil:


S 128 MB RAMa in 434 MHz CPUjem v flagship modelu? Resno, kakšne eni streljate :D


Kaj CPU in RAM je pa edino, kar šteje?

Se pa podpišem pod to, da so potrebe različne. Meni N97 čisto ustreza, iPhone mi po prvih vtisih tako-tako, všeč mi je pa Android, čeprav večine modelov ne bi imel. Nekdo bo pa zagovarjal kaj čisto tretjega. Kakšen svet pa bi bil, če bi vsi imeli enake telefone?

PrimozR ::

gpc17 je izjavil:

@Poldi112 tak hardware ima iphone 2G narejen leta 2007. Čisto identičen plus tega da ima on 4/8/16GB prostora tvoj pa notranjih 250 mb..
Če je to zate qwertz .. Tipke so tako majhne da s prstom jih 5 pritisnem..
A kar 3,5mm izhod al kaj.. ? To ma spet star 3 leta iphone 2G.. Koliko pa ma aplikacij?1000? Spet 3 leta star iphone jih ima lahko 280.000 in vsak dan rastejo.. To je zame ogromno..
@PIPI nokia n8 ima 256mb rama in ARM 11 680 MHz processor.. Malo drugače kot si rekel..

Tako bom rekel ... Podpiram samo iOS in Android... Vse ostalo je zame propadlo...

Ciljal sem na N97.

ProGTX je izjavil:

PrimozR je izjavil:


S 128 MB RAMa in 434 MHz CPUjem v flagship modelu? Resno, kakšne eni streljate :D


Kaj CPU in RAM je pa edino, kar šteje?

Se pa podpišem pod to, da so potrebe različne. Meni N97 čisto ustreza, iPhone mi po prvih vtisih tako-tako, všeč mi je pa Android, čeprav večine modelov ne bi imel. Nekdo bo pa zagovarjal kaj čisto tretjega. Kakšen svet pa bi bil, če bi vsi imeli enake telefone?

Ne, fino je še, da je na telefonu vsaj na pol spodoben OS :)

Bor H je izjavil:

1000 aplikacij v OVI storu ja, izven njega jih je pa miljavžnt

Ki jih najdeš kje točno?

bluefish je izjavil:

Tako bom rekel ... Podpiram samo iOS in Android... Vse ostalo je zame propadlo...
Lepo. Sedaj pa v svoje mišljenje vključi še povprečno ceno takega mobilnika.

Od kdaj so Nokie zelo poceni? Mislim, saj so, lep primer je 6120 classic. Ampak zajamra da nima RAMa samo če odpreš slo-tech v browserju.

Bor H je izjavil:

Kaj pa če rečem da je men Android fail in da kot sem ga testiral me ni prepričal? Da mi deluje kot da je so imeli na celem projektu natanko enega oblikovalca, pa še on je skrbel za wallpaperje? Da je nastavitev komaj kej in po defaultu ne zna prikazat po koncu klica njegovega trajanja? Al se motim pa so to skril nekam pod havbo?

Da pa niti updejti ne bodo pospešl symbiana je pa hecn komentar.

Žalostno da je tak fail UI še vedno boljši od Symbianovega :) In ja, UI je ena od težav na Androidu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Bor H ::

Mene pri UIju od Symbiana natanko nič ne moti, oz. če bi uporabljal landscape bi me motili prevelki gumbi, kar je v S^3 popravljeno, edino kar si želim je možnost označvanja večih datotek hkrati na uporabniku prijaznejši način

Bananovec ::

Moj naslednji telefon bo sigurno Nokia ali pa BB! Samo OSje še porihtajo...

js osebno ::

možnost označvanja večih datotek hkrati na uporabniku prijaznejši način

Ta problem je obstajal ravno zaradi interakcije z dvoklikanjem, v S^3 je to rešeno..

destroyer2k ::

gpc17

Zakaj tako zagovarjaš iphone? Niti upal nisi odgovoriti, kje lahko kupim uradno iphone v sloveniji, ampak ga tako zagovarjaš kot da bi bil vroča žemljica (iphone 4 ima pa glede signala ogromno napak, je apple sam izjavil, da še prikazovanje signala laže).

Drugače ko tako zagovarjaš da symbian je tako zanič, zakoj statistika pa kaže drugače?

http://tctechcrunch.files.wordpress.com...

Zgodovina sprememb…

PrimozR ::

Če je Applova objava različna, laže prikazovanje signala, ne da laže ŠE prikazovanje signala. Torej problem je le en, ne dva. V Sloveniji uradno ne moreš, lahko pa v parih evropskih državah.

bluefish ::

Od kdaj so Nokie zelo poceni? Mislim, saj so, lep primer je 6120 classic. Ampak zajamra da nima RAMa samo če odpreš slo-tech v browserju.
E serija (izvzemimo dva ali tri dražje modele) je v primerjavi z Android telefoni opazno cenejša.

PrimozR ::

Primerjaj hardware v dražjih Nokiah z enako dragimi telefoni z Androidom. Recimo N97 in HTC Desire ;)

bluefish ::

PrimozR je izjavil:

Primerjaj hardware v dražjih Nokiah z enako dragimi telefoni z Androidom. Recimo N97 in HTC Desire ;)
Problem je, ker Android zaradi zahtev nima mobilnikov v nižjem cenovnem razredu in posledično se človek težko preserava. V višjem pa vemo, kako je stanje.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HTC Desire vs Nokia N8 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
10215643 (11178) AvtoR
»

Nokia World: Nokia N9 je pravzaprav E7

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
326731 (5368) Elvin
»

Nokia predstavila N8 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
5623371 (20557) Bistri007
»

Symbian še ni mrtev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
5617411 (15855) PrimozR
»

Symbian^3 predstavljen že aprila?

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
184615 (3405) PrimozR

Več podobnih tem