Forum » Šola » Vzgon
Vzgon
Fave ::
Imamo kabel z gostoto 1,15 kg/dm3. Dolžina kabla je 1000 m. Masa kabla je 2500 kg. Kakšno posodo napolnjeno z zrakom potrebujemo, da bosta kabel in posoda na površju (oz. tik pod njim)?
Sem izračunal že sam, ampak bi se rad prepričal, ker je od OŠ že precej časa. Hvala.
Sem izračunal že sam, ampak bi se rad prepričal, ker je od OŠ že precej časa. Hvala.
My mind's a hyper tool that fixes everything.
rezator ::
sila vzgona moa biti enaka sili teže kabla. tako da potrebuješ posodo z ki bo izpodrinila toliko vode, da bo teža izpodrinjene vode in teža kabla enaka (če predpostavimo da je teža posode zanemarljiva). Fg=25000N Fv=25000N iz tega sledi teža izpodrinjene tekočine je tudi 25000N in iz tega dobiš da je poseoda velika 2500 l, ker en liter vode ima Fg 10 N, da dobimo predpostavljeno silo vzgona.
aja in pa v to posodo mormo dati kabel, ker če damo kabel na posodo mora biti ta posoda veliko manjša.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: rezator ()
Ne, ne, ravno v tem je finta, da kabel ni v posodi, ampak tudi plava v vodi. Torej kakšno posodo (zaprto) je treba privezati na ta kabel, da se obdrži na površju.
aha to ja sej zato mi je blo čudno zakaj maš dano gostoto sploh kabla. gostota je 1,15 kg/dm3 in masa kabla 2500kg iz tega zračunaš da je volumen kabla 2174 dm3. in potem iz istega razloga kot sem prej napisal da mora biti sila teže (kabel ima Fg 25000N kabla in zanemarljivo težke posode, ker je zrak) enaka sili vzgona to je 25000N (sila vzgona je pa enaka teži izpodrinjene tekočine 25000N---->2500l vode). kabel ti izpodrine 2174 l vode to je 21740 N in potem ti mora preostanek izpodriniti še posoda. 25000N - 21740 N = 3260 N to ej teža ko jo izpodrine posoda. to je 326kg vode gostota vode je 1kg/l in iz tega dobiš da je posoda velika 326 l.
a smo dobila isti rezultat?
a smo dobila isti rezultat?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: rezator ()
Še sem v formi
rezator hvala za potrditev rezultata. Preverjal sem pa zato, ker gre zadeva v petek v praktično izvedbo.
rezator hvala za potrditev rezultata. Preverjal sem pa zato, ker gre zadeva v petek v praktično izvedbo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Fave ()
@rezator: Evo, uspelo, boljše kot bi si lahko zamislil. Še enkrat TNX!
No lepo lepo Sem mislil, da bo dlje trajalo:D Ni za kaj Fave
Some people feel the rain. Others just get wet.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Silavzgona/lebdenjeOddelek: Šola | 1961 (1830) | *ziga* |
» | Fizika help for my m8Oddelek: Šola | 879 (718) | lma0o0 |
» | Šumeča tabletaOddelek: Znanost in tehnologija | 1074 (848) | Fave |
» | zakaj lesen čoln potoneOddelek: Loža | 7914 (7253) | ferdo |
» | Tekočinsko dihanje (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 7615 (6076) | ali3n |