» »

Izdelava spletne trgovine 2

Izdelava spletne trgovine 2

primozzz01 ::

Nameravam izdelati spletno trgovio in sicer tako, da bi kasneje znal sam nadgrajevati kodo. Trgovina bi imenla nad 50 artikov. Jaz pa znam jezik html/css in nekaj php-ja.

Vas bi pa prosil za nekakšne osnovne napotke kako se zadeve lotit: katere jezike se naučiti, kateri CMS(?),...
Ne nameravam plačat 2k€+ za nekaj kar bi se lahko malo potrudil in naredil sam.

inferno666 ::

Če ti znanje šepa, potem najbolje da uporabiš kako bolj skropucalno napisano trgovino...
Te dve sta zelo popularni:
www.zen-cart.com
www.oscommerce.co

MrBrdo ::

Za PHP definitivno to kar je inferno666 omenil (pri tam je c pozabil na koncu). Za Ruby on Rails obstaja tudi http://spreecommerce.com/ vendar mislim da kar se funkcionalnosti tiče še ni na nivoju največjih (kot recimo oscommerce ki je verjetno najbolj popularen). Je pa precej bolj organizirana koda tako da je lažje kasneje popravljat/spreminjat.

My 5 cents: če misliš zase in mogoče še za koga naredit neko generično spletno trgovino potem vzami kar OSCommerce, ker ima out of the box največ funkcij. Če pa misliš na dolgi rok stvari po svoje prilagajat potem pa dobro razmisli in probaj različne sisteme... V tem primeru je OSCommerce verjetno še najslabši (koda je res za bruhat).
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

HardFu ::

Uporabi kaksno open source resitev. Spletna trgovina ni nekaj kar se naredi na horuk.
http://codeable.io

primozzz01 ::

Hvala za vaše odgovore!

Vem, da spletna trgovina ni nekaj kar se naredi na horuk. Med počitnicami se nameravam učit php-ja, potem jeseni pa bi morda začel z spletno trgovino. Delal bom zase in vse na dalši rok.

MrBrdo ::

Če nimaš že izkušenj z programiranjem boš lahko jeseni vesel če boš lahko sploh kaj pravilno spremenil v OScommercu, kaj šele da bi šel sam pisat trgovino ;)
MrBrdo

IceIceBaby ::

Vprašanje: ali želiš narediti trgovino za nekoga ali želiš biti trgovec?

1) Če želiš le izdelati trgovino vzemi enega od opensource sistemov za spletno trgovino (oscommerce je precej zastarel, jaz ti priporočam Magento, Presta shop ali kaj podobnega).

Postavi zadevo na en strežnik in se igraj z nastavitvami, obliko, moduli itd. Znanje PHP ni nujno, oz. ni treba, da znaš programirati. Zelo veliko se da narediti z dodatimi moduli/plugini in mogoče kakšnim brskanjem po kodi.

2) Če želiš biti trgovec in dejansko nekaj zaslužiti na spletu potem na hitro postavi eno od opensource trgovin, čim manj kompliciraj na začetku in začni brati knjige in članke o marketingu, prodaji, strategijah spletne prodaje, optimizaciji konverzije...

Ne nameravam plačat 2kEUR+ za nekaj kar bi se lahko malo potrudil in naredil sam.


V večini primerov se izkaže, da je tole slaba strategija. Sem mogoče malo pristranski ker imam podjetje, ki se ukvarja z izdelavo trgovin, ampak ravno zaradi tega vem kaj dejansko pomeni spletna trgovina.

Pri prodaji štejejo desetinke %. Postavitev strani, izpostavljene kategorije, pravilni oglasi, dober nakupni proces in druge "malenkosti" lahko pomenijo razliko med spletno trgovino, ki s težavo naredi 1000EUR prometa mesečno in resnim podjetjem, ki mesečno prodaja po več 10k ali 100k EUR preko spleta.

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

In pa seveda dober SEO in drugi postopki, ki izboljšajo rating v iskalnikih. Bolj pomembno kot tisti pixel levo-desno ali najlepši možen header.

Ampak zdaj smo že daleč od gajbe pira ali letne članarine.

primozzz01 ::

Hvala za prave odgovore!

MrBrdo - jaz nima namena pisat nekaj, kaj so že drugi napisali, bom pa kasneje "nažalost" moral tudi sam kaj popravlajt.

kst - Stvar je takšna, da sva sedaj v trgovini 2. Jaz imam preko spaletno trgovino, spletno stran, prodajo,... - recimo 30% dela. Čez nekaj mesecev upam, da ne bo problem ogalševanje (trenutno imava samo en oglas) in tudi kakšen 1kEUR za SEO.

Vsekakor pa lahko spletna trgovina počaka še 2 leti, dokler se ne naučim jezika itd, itd.

primozzz01 ::

Pozdravljeni ponovno!

Do sedaj sem se načil kar veliko php-ja. Tako da bi lahko že sam kaj ustvaril. Vendar je po moje popolna bedarija pisat kodo na novo, zato nameravam kupiti nekaj takega kot je oscommerce, samo da jaz ne bi imel brezplačne različice ampak plačljivo. Mislim da so palčlive le boljše od oscommerce.
Nekaj primerov plačljivih različic, ki sem si jih ogledal: x-cart, bigcommerce, volusion.

Torej bi mi lahko svetovali katera plačliva trgovina je najboljša/najpopularnejša.

IceIceBaby ::

Magento

MrBrdo ::

ja če že more bit php pol magento pa zencart... koda od oscommerce je OBUP. tut plačljive niso nevemkaj. php je itak crap (my opinion) :)
MrBrdo

primozzz01 ::

Vem, da oscommerce zanič, samo zakaj bi pa bil php crap? Kako pa te naj naredim trgovino? Meni čisto odgovarja php, mysql, html in javasctipt.

Drugače pa hvala za odgovora.

MrBrdo ::

Sej pravim, moje mnenje... Jaz bi raje uporabil Python (Django) ali pa Ruby (on Rails). Ampak to je pač moje mnenje.
MrBrdo

IceIceBaby ::

Za PHP imaš razvitih miljon trgovin in miljon dodatkov. Na RoR ali Djangotu pa zelo malo. Če nočeš plačati par 10k za razvoj lastne platforme potem je PHP skoraj edina varjanta.

MrBrdo ::

Sej jih ne rabiš miljon, rabiš samo 1 dobro ;) Priznam pa da, vsaj v RoR, nekaj zelo posebnega ni (jaz sem gledal spree commerce - http://spreecommerce.com/, sicer takrat ko sem jaz gledal je bilo precej osnovno).
MrBrdo

Tody ::

Zdej se kregate okoli tega ali je boljši Audi ali BMW če ne znaš šraufat ne enga ne druzga, ti nč ne pomaga ko se pokvarta.

Če ne znaš razvijat ne v PHP ne RoR potem je vseeno v čem je :D

Kurzweil ::

Dobro je vse kar ste prej omenili, vendar povsem odprtih rok pri tem nikdar neboš imel, predlagam da izbereš tisto, ki ima boljše specifikacije/navodila/podporo... Sicer pa če še tega nisi počel boš imel zares obilo težav in naj povdarim še to, da vse spletne trgovine, ki sem jih kdaj naredil sem potem delal še enkrat na lastne roke. Da boš implementiral še CMS v to pa bi rekel, da boš potreboval skupno zares precej časa in omejen boš tudi ZELO... veliko sreče!

primozzz01 ::

Jaz iščem neko kodo, ki bi jo lahko vsavljal po delih v trgovino(ne želim imeti naprimer vseh njihovih funkcij in templatov, itd). Tako, da bi že od začetka po delih sestavljal trgovino in bi jaz poznal kodo, ki sem jo napisal - tako sem si jaz zamislil stvar.

Kurzweil ::

Poslal sem ti na ZS...

Gost ::

primozzz01 je izjavil:

Jaz iščem neko kodo, ki bi jo lahko vsavljal po delih v trgovino(ne želim imeti naprimer vseh njihovih funkcij in templatov, itd). Tako, da bi že od začetka po delih sestavljal trgovino in bi jaz poznal kodo, ki sem jo napisal - tako sem si jaz zamislil stvar.


Potem iščeš framework in 12 mesecev učenja.

qki ::

Bi ti priporočal še opencart.com.

Nisem je še dosti testiral, vendar sem zaenkrat kar navdušen.

romex ::

Zen-Cart.

Zeberdee ::

Po videnem v zadnjem času je prestashop odlična rešitev.

primozzz01 ::

Ja, pozabil sem napisati na forum,da zadnjih par tednov aktivno prevajam prestashop.

IceIceBaby ::

primozzz01, nič ni narobe, če želiš sam izdelati trgovino. Ampak mogoče samo en nasvet. Tvoja računica se mi zdi vprašljiva.

Trgovino si začel delati v začetku junija, pred 4 meseci. Če bi junija plačal nekomu 2 jurja za izdelavo, bi imel recimo do začetka julija trgovino že postavljeno in pripravljeno na prodajo. V 3 mesecih bi lahko povrnil investicijo, pa še zaslužil bi kaj povrhu vsega. Poleg tega bi imel profesionalno izdelano trgovino.

Zeberdee ::

Prestashop imam jaz preveden - v tolikšni meri, da meni ustreza.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zeberdee ()

c3p0 ::

> Po videnem v zadnjem času je prestashop odlična rešitev.

Free + par 100EUR za nekaj must have modulov, kot je SEO ipd.

primozzz01 ::

kst - To temo sem odprl junija z namenom, da bi sam znal jezik (delno znam - nebom rekel da obvladam), kako deluje, ... Nikamor se mi ne mudi, ker še tako ali tako nimam priravljenih vseh stvari (dostava itd.).

IceIceBaby ::

Saj te razumem. Samo nekaj drugega hočem povedati.

Če se misliš resno ukvarjati s spletno trgovino bodi trgovec. Programiranje in ostale tehnične stvari ti samo odžirajo čas, ki ga lahko bolj donosno porabiš na pospeševanju prodaje. Sem videl že veliko spletnih trgovin, pa nikoli se še ni obneslo, če je lastnik na vsak način želel vse delati sam.

Če ti pa spletna trgovina predstavlja nek hobi oz. priložnost, da se učiš malo programirati in postavljati te stvari potem pa pozabi, kar sem napisal zgoraj.

Zeberdee ::

@SAGO: Ker ponujam tako nišno robo, je stvar že brez SEO na vrhu v googlu. Ko pa bo prišlo do konkurence bomo pa že tist SEO kupili. :)

luli ::

Tudi sam sem pred mesecem začel pisati spletno trgovino z nule!

Čaka še me kar nekaj dela in sicer
- Celoten administrativni vmestnik
- Vmestnik za uporabniške nastavitve
- Oblikovanje form
- Vse strani še nimajo titlov in meta tagov
- ...

link : trgovina

Nasveti dobrodošli!

P.S : 256k upload

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: luli ()

IceIceBaby ::

luli, kakšen je razlog, da razvijaš lastno trgovino?

IMHO velja isto, kot sem zgoraj napisal. Če delaš to iz veselja in ti je programiranje hobi potem OK. Če pa se misliš ukvarjati s prodajo preko spletna je pa zadeva vse prej kot racionalna.

luli ::

SAOP podatkovna baza z ogromno artikli, posebne zahteve stranke, relativno velik trg za prodajo...

IceIceBaby ::

Aja, če razvijaš za stranko je nekaj drugega. Sem mislil, da boš ti prodajal.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spletna trgovina magento,opencart itd?

Oddelek: Izdelava spletišč
172715 (1689) Vice
»

Spletna trgovina! POMOČ

Oddelek: Izdelava spletišč
141851 (1354) Tydek
»

Spletna Trgovina (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Izdelava spletišč
10722020 (18034) Gandalfar
»

Brezplačno do internet trgovine

Oddelek: Izdelava spletišč
162723 (1556) rok15
»

Vprašanje spletna trgovina

Oddelek: Izdelava spletišč
211874 (1298) gregy

Več podobnih tem