Forum » Pomoč in nasveti » Nehajte že enkrat uporabljati izraz LOTANJE
Nehajte že enkrat uporabljati izraz LOTANJE
Pisk ::
Vsakič, ko omenjate LOTANJE, ko gre za spajanje žičk in razne elektronike, si ponovim "Ah tej slotek amaterji..."
Lepo bi bilo, ko bi uporabljali izraz SPAJKANJE, ki je edini pravilen, a je tako težko?
Kajti spajkanje in lotanje NI eno in isto, kot je nekdo trdil med novicami, razlika je v temperaturi. Spajka se z nižjo, lota pa z višjo temperaturo. V principu se lota debelejše predmete, ker se nizka temperatura spajkanja prehitro izgubi in spoj enostavno ne drži.
Tisti, ki ste (med komentarji na novico) gledali v slovarje pa mi greste hudo na smeh
Definicijo dobite v strokovnih knjigah in priročnikih, stavim, da če kdo pogleda v strojniški priročnik bo našel temperaturna območja obeh postopkov, oziroma mejo med spajkanjem in lotanjem.
BTW: a je kakšen strojnik med vami?
Lepo bi bilo, ko bi uporabljali izraz SPAJKANJE, ki je edini pravilen, a je tako težko?
Kajti spajkanje in lotanje NI eno in isto, kot je nekdo trdil med novicami, razlika je v temperaturi. Spajka se z nižjo, lota pa z višjo temperaturo. V principu se lota debelejše predmete, ker se nizka temperatura spajkanja prehitro izgubi in spoj enostavno ne drži.
Tisti, ki ste (med komentarji na novico) gledali v slovarje pa mi greste hudo na smeh
Definicijo dobite v strokovnih knjigah in priročnikih, stavim, da če kdo pogleda v strojniški priročnik bo našel temperaturna območja obeh postopkov, oziroma mejo med spajkanjem in lotanjem.
BTW: a je kakšen strojnik med vami?
Ti bom jaz enkrat zapiskal!!!!!!!!!
- premaknilo: Alec999 ()
morphling1 ::
Ja, jaz sem strojnik. Lotanje in spajkanje je eno in isto. To o čemer ti govoriš je razlika med mehkim temp.tal. do 350°C, ter trdim lotanjem Tt nad 450°C, btw v strojniškem priročniku ni omenjeno spajkanje ampak lotanje in tudi moji zapiski s strojnih elementov ne omenjajo spajkanja.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)
perci ::
Pisk:
Ti pa res nabiraš poste tam, kjer jih ni treba. Ne bodi vzvišen, vsak od teh slo-tech amaterjev te v kaki stvari za šalo poseka, pa ti ne soli pameti o tem.
Ker nismo vsi taki strokovnjaki kot ti, bomo še vedno uporabljali izraz lotanje, ki je v lamens terms čisto pravilen, prav tako kot spajkanje. Morda ne v strojniškem jeziku (čeprav dvomim, saj morphlingove trditve ne kažejo tebi v prid), ampak jebiga - nismo vsi strojniki.
Sicer pa sam raje cinim.
Ti pa res nabiraš poste tam, kjer jih ni treba. Ne bodi vzvišen, vsak od teh slo-tech amaterjev te v kaki stvari za šalo poseka, pa ti ne soli pameti o tem.
Ker nismo vsi taki strokovnjaki kot ti, bomo še vedno uporabljali izraz lotanje, ki je v lamens terms čisto pravilen, prav tako kot spajkanje. Morda ne v strojniškem jeziku (čeprav dvomim, saj morphlingove trditve ne kažejo tebi v prid), ampak jebiga - nismo vsi strojniki.
Sicer pa sam raje cinim.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: perci ()
MadMax ::
Tudi jaz sem strojnik - in se strinjam z morphom.
Osebno cinam.
Ce si resno mislil, si res nabijac tem (iz zajebancije verjetno nihce ne bi odpiral nove teme...).
Saj se vsak vcasih spotakne ob kak izraz (tudi jaz), ampak to bolj za salo kot zares pripomnemo direktno v temi, kjer se zadeva nahaja.
Saj nas lahko razsvetlis in nam razsiris obzorja s kaksnim clankom na to temo.
btw: a si ze slisal za navojni sveder? Si? Jaz tudi.
Ampak ker s tem svedrom ne vrtamo, ampak vrezujemo navoje, je pravilno navojni vreznik.
Si ze slisal za spiralni sveder? Si. Jaz tudi.
Ampak ker je spirala (Arhimed) 2D zadeva, je pravilno vijacni sveder, saj ima obliko vijacnice.
Takih primerov je se pa se...
Da ne omenjam vseh moznih izrazov za klesce.
Sploh pa: glavno je, da se razumemo.
P.S.: zdaj te bo verjetno motilo, da nekateri ne uporabljamo schumnikov?
Osebno cinam.
Ce si resno mislil, si res nabijac tem (iz zajebancije verjetno nihce ne bi odpiral nove teme...).
Saj se vsak vcasih spotakne ob kak izraz (tudi jaz), ampak to bolj za salo kot zares pripomnemo direktno v temi, kjer se zadeva nahaja.
Saj nas lahko razsvetlis in nam razsiris obzorja s kaksnim clankom na to temo.
btw: a si ze slisal za navojni sveder? Si? Jaz tudi.
Ampak ker s tem svedrom ne vrtamo, ampak vrezujemo navoje, je pravilno navojni vreznik.
Si ze slisal za spiralni sveder? Si. Jaz tudi.
Ampak ker je spirala (Arhimed) 2D zadeva, je pravilno vijacni sveder, saj ima obliko vijacnice.
Takih primerov je se pa se...
Da ne omenjam vseh moznih izrazov za klesce.
Sploh pa: glavno je, da se razumemo.
P.S.: zdaj te bo verjetno motilo, da nekateri ne uporabljamo schumnikov?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMax ()
RamOne ::
Ko ze govorite o spajkanju alias lotanju, pa bi vprasu ce bi mi kdo znal posredovati kaksno knjigo (po moznosti slovensko) ali pa clanek ki govori o lotanju. Tako za ciste zacetnike pa tudi za večje strokovnjake.
Sam sem sicer nasel tele dva clanka:
http://www.alltechbox.com/guides/3_sold...
http://www.mods4me.com/reviews.php?op=s...
bi bilo pa fajn se kaj vec zvedt...
Sam sem sicer nasel tele dva clanka:
http://www.alltechbox.com/guides/3_sold...
http://www.mods4me.com/reviews.php?op=s...
bi bilo pa fajn se kaj vec zvedt...
slawc ::
Noben stromar ne uporablja izraza lotanje ampak spajkanje.
Kr neki pa eno lotanje, kaj je to?
LP,
Slawc
aliado ::
Iz SSKJ-a:
lotati -am nedov. (o) teh. spajati kovinske dele z lotom: lotati žlebove / mehko, trdo lotati
spajkati -am nedov. (a) teh. spajati kovinske dele s spajko: spajkati cevi; spajkati z električnim spajkalnikom / mehko, trdo spajkati spajkan -a -o: spajkani spoj, stik
ciniti -im nedov. (i i) prekrivati kovino s tanko plastjo kositra: ciniti jekleno pločevino // zadelovati, zalivati s kositrom: ciniti posodo, ki pušča
lotati -am nedov. (o) teh. spajati kovinske dele z lotom: lotati žlebove / mehko, trdo lotati
spajkati -am nedov. (a) teh. spajati kovinske dele s spajko: spajkati cevi; spajkati z električnim spajkalnikom / mehko, trdo spajkati spajkan -a -o: spajkani spoj, stik
ciniti -im nedov. (i i) prekrivati kovino s tanko plastjo kositra: ciniti jekleno pločevino // zadelovati, zalivati s kositrom: ciniti posodo, ki pušča
Zavo ::
Noben stromar ne uporablja izraza lotanje ampak spajkanje.
LP, Slawc
------------------------------------------
Jaz sem stromar, pa vedno kolegom polotam kak hladen kontakt!
LP, Slawc
------------------------------------------
Jaz sem stromar, pa vedno kolegom polotam kak hladen kontakt!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Zavo ()
Kaiser ::
Spajkanje je IMO veliko lepši slovenski izraz kot lotanje, ki je očitno nemškega izvora.
Drgač pa jaz največkrat cinim z letkolmom.
Drgač pa jaz največkrat cinim z letkolmom.
"Very funny, Scotty. Now beam down my clothes!"
Daj MadMax shut up, če že moraš potem pač odgovori, pametovanje pa obdrži zase. Če tega ne zmoreš potem se odjavi s foruma.
Sem srečal znanca prfoksa, ki pravi, da sicer formalno nimam prav, vendar pa se v praksi uporablja izraz lotanje izključno za trdi lot, ko se uporablja spajkalnik pa se reče spajkanje, ker s tem izrazom direkt poveš kaj bi rad, saj se spajka izključno mehki lot.
Pravi da, strokovno, spajkanje ni pravilen izraz ampak je le izpeljava iz lotanja s spajkalnikom, vendar se v stroki vedno reče spajkati in tudi njemu se zdi čudno, da nekateri pogovorno lotajo elektroniko.
Sicer pa ni Ljubljančan in ne uči na 'žabarski' šoli, tako da za izraze in običaje v Lj in okolici ne more govoriti.
Toliko.
Pa lotajte veselo še naprej.
Sem srečal znanca prfoksa, ki pravi, da sicer formalno nimam prav, vendar pa se v praksi uporablja izraz lotanje izključno za trdi lot, ko se uporablja spajkalnik pa se reče spajkanje, ker s tem izrazom direkt poveš kaj bi rad, saj se spajka izključno mehki lot.
Pravi da, strokovno, spajkanje ni pravilen izraz ampak je le izpeljava iz lotanja s spajkalnikom, vendar se v stroki vedno reče spajkati in tudi njemu se zdi čudno, da nekateri pogovorno lotajo elektroniko.
Sicer pa ni Ljubljančan in ne uči na 'žabarski' šoli, tako da za izraze in običaje v Lj in okolici ne more govoriti.
Toliko.
Pa lotajte veselo še naprej.
Ti bom jaz enkrat zapiskal!!!!!!!!!
perci ::
Pisk: tole zdejle je pa zadnje opozorilo. V vsaki drugi temi te je potrebno opozarjati in povem ti, da bo naslednjič padla PR.
Ti si začel s pametovanjem in čisto naravno je, da ti je MadMax povedal kar ti gre. Če tega ne preneseš, se ti odjavi s foruma, ali pa uživaj v PR.
Lep pozdrav
Ti si začel s pametovanjem in čisto naravno je, da ti je MadMax povedal kar ti gre. Če tega ne preneseš, se ti odjavi s foruma, ali pa uživaj v PR.
Lep pozdrav
Highlag ::
A si nihče ni vzel 5 minut pa pogledal v SSKJ (Slovar Slovenskega knjižnega jezika za nepoučene)?
Notri sta oba izraza torej spajkanje in lotanje:
spajkanje -a s (a) glagolnik od spajkati:
spajkanje cevi; spajkanje in varjenje / mehko,
trdo spajkanje; gorilnik za spajkanje priprava, v
kateri zgoreva plin pod pritiskom, pomešan s kisikom iz
zraka
lotanje -a s (o) glagolnik od lotati: mehko,
trdo lotanje / gorilnik za lotanje priprava, v kateri
zgoreva plin pod pritiskom, pomešan s kisikom iz zraka
Po definiciji eno in isto. Kot sem že napisal v komentarju na tole novico.
Notri sta oba izraza torej spajkanje in lotanje:
spajkanje -a s (a) glagolnik od spajkati:
spajkanje cevi; spajkanje in varjenje / mehko,
trdo spajkanje; gorilnik za spajkanje priprava, v
kateri zgoreva plin pod pritiskom, pomešan s kisikom iz
zraka
lotanje -a s (o) glagolnik od lotati: mehko,
trdo lotanje / gorilnik za lotanje priprava, v kateri
zgoreva plin pod pritiskom, pomešan s kisikom iz zraka
Po definiciji eno in isto. Kot sem že napisal v komentarju na tole novico.
Perci: kaj da bo padlo???
In kaj je čisto naravno?? Da me zajebava? Aha in naravno je da on vedno lahko drka, ko mu pa odgovorim pa vedno skočite name njemu pa niti besede za provokacije. Ma kaj ste eni kreteni pofukani
Ne vem kaj je to PR, samo ti kar probaj šarit po mojih računalih, boš potem videl kaj se pravi PADATI. Pa otrok gor ali dol, me prav boli kurac, papak jedni!
In kaj je čisto naravno?? Da me zajebava? Aha in naravno je da on vedno lahko drka, ko mu pa odgovorim pa vedno skočite name njemu pa niti besede za provokacije. Ma kaj ste eni kreteni pofukani
Ne vem kaj je to PR, samo ti kar probaj šarit po mojih računalih, boš potem videl kaj se pravi PADATI. Pa otrok gor ali dol, me prav boli kurac, papak jedni!
McHusch ::
Pisk, da ni PR persona rudis
zato mu ni glih treba sarit po tvojih racunalnikih, kaj mislis
zato mu ni glih treba sarit po tvojih racunalnikih, kaj mislis
jRk0 ::
Pisk, daj ti malo sebi zapiskaj v uho, da se streznis. pa PR si si ze zasluzil...ene parkrat:)
Pa pr nas vsi pravijo lotanje btw:)
Pa pr nas vsi pravijo lotanje btw:)
You fuck up once, you loose two teeth.
TheJack ::
Vem da bom obžaloval tole, ampak vseeno...
V MadMaxovem postu ni ene same žaljivke. Celo več; ničesar ni, kar bi jaz osebno smatral za nevljudno.
Pisk pa: shut up, odjavi se s foruma. Da ga MadMax drka in zajebava (kje, za božjo voljo?!). Kreteni pofukani. Grožnje s fizičnim obračunavanjem (padanje). Papak jedni. In tako dalje.
Vsi ostali se mirno pogovarjajo, on pa gre z mitraljezom (=najnižjimi žaljivkami) nad vsakega, ki se ne strinja z njim (sem tudi osebno izkusil).
Zato predlagam adminom, da ga zaradi ogabnega, nesocializiranega obnašanja in nemira, ki ga vnaša v ta forum, banajo. Moje mnenje.
V MadMaxovem postu ni ene same žaljivke. Celo več; ničesar ni, kar bi jaz osebno smatral za nevljudno.
Pisk pa: shut up, odjavi se s foruma. Da ga MadMax drka in zajebava (kje, za božjo voljo?!). Kreteni pofukani. Grožnje s fizičnim obračunavanjem (padanje). Papak jedni. In tako dalje.
Vsi ostali se mirno pogovarjajo, on pa gre z mitraljezom (=najnižjimi žaljivkami) nad vsakega, ki se ne strinja z njim (sem tudi osebno izkusil).
Zato predlagam adminom, da ga zaradi ogabnega, nesocializiranega obnašanja in nemira, ki ga vnaša v ta forum, banajo. Moje mnenje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheJack ()
dela ::
Joj no PISK jaz ne vem zakaj te izraz "lotanje" tako moti.
Ja nevem a si mogoče koga vido da bi ljudi spraševal npr. zakaj pravijo cajt namesto čas?!
najbolj tumasto pa je da se iz tega vname celo prepir
Ja nevem a si mogoče koga vido da bi ljudi spraševal npr. zakaj pravijo cajt namesto čas?!
najbolj tumasto pa je da se iz tega vname celo prepir
alien-w ::
Sploh brez veze da odgovarjate na take poste. Tisto novico sem napisal jaz in ne bi napisal tega, če ne bi bil siguren, da je le-to res!
||_^_|| ::
Pisk: če ti ne paše ni treba brat. izi es det. Al pa skoperi temoš (post) v word in dej da avtomatsko zamenja lotanje za spajkanje. Pa pol beri. TADAAAAAAAA.
castro ::
Jest sem začel ciniti pri petih letih ('žičke')...
Pol sem spajkal žičke...
V srednji šoli smo lotal...
Zdej na faksu pa ne cinim, ne spajkam in ne lotam, ker so mi ukradli SPAJKALNIK za 80 jurjev.
Evo.
Pol sem spajkal žičke...
V srednji šoli smo lotal...
Zdej na faksu pa ne cinim, ne spajkam in ne lotam, ker so mi ukradli SPAJKALNIK za 80 jurjev.
Evo.
Kaboom ::
kaj je to spajkanje ? aja lotanje misliš - aha že vem
ja, sem štromar... pa še štajrc sm po rodu
"Pomoč in nasveti" - kaj v to temo si dal ker rabiš pomoč, ali si nam dal nasvet ?
ja, sem štromar... pa še štajrc sm po rodu
"Pomoč in nasveti" - kaj v to temo si dal ker rabiš pomoč, ali si nam dal nasvet ?
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Kaboom ()
Dr_M ::
jest tut kdaj ksnga prcinim...žbe namrec ;)))
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
MadMax ::
Ah, Pisk, o tebi bi se dalo razglabljat.
A ker nisem psiholog, ne bom javno podal ocene tvojega stanja.
Res pa te ne razumem: v vecini postov si dajal normalne, konkretne odgovore. Take, kot je treba.
Potem pa stopi "na sceno" tvoja druga osebnost...
Pa po tvojih tukajsnjih postih sodec, te jebem v glavo vsak dan vsaj dvajsetkrat?
Kolikor mi je znano, sva do zdaj prisla v konflikt le enkrat (link do teme, za tiste, ki ne spremljajo zadeve).
Daj mi prosim navedi vsaj eno temo (pa daj se link zraven), kjer sem klatil take, kot ti na primer tukaj. Ali vsaj 1/100 tega. Ali pa kjer sem koga zalil/mu grozil/..... (namesto pikic vstavi karkoli slabega)
Velikokrat sem ze bil delezen nestrinjanja - vendar jaz pac napisem svoje, ne pricakujem pa, da se morajo vsi strinjati z menoj.
In proti nikomur se nisem kuhal zamere zaradi nesoglasij.
Saj ima vsakdo kak slab dan, pa se zato ni treba skregat s celim svetom.
A ne bi bilo dolgcas, ce bi bili vsi enaki?
Zato bi tudi v anketi "Ali odstranimo Piska iz Foruma?" glasoval z "Ne".
Pogresam maskote, kot so n.pr DoBRi PeS ali pa Pek.
So dobra pozivitev monotonosti Foruma.
V to kategorijo uvrscam tudi tebe.
Koliko pa moras kontrolirat svojo prepotentnost tu na Forumu, ti pa itak povejo ze moderatorji/admini/ostali uporabniki.
Lahko pa si brez skrbi, da se bom odstranil iz Slo-Techa takoj, ko bodo to zeleli admini ali pa vecina ostalih uporabnikov.
Zaenkrat pa ostajam tu, kjer sem, saj imam njihovo podporo (navkljub moji "sebicnosti").
Zaradi mene lahko tudi predlagas anketo "Koga odstranimo iz Foruma: Piska ali MadMaxa?", ce zelis izvedeti mnenje uporabnikov o sebi.
Zivimo v svobodni dezeli, kjer ni demokracije niti wareza, imenovani SLO-TECH.
Ce ti se kaj ni jasno, preberi tole.
Lp!
A ker nisem psiholog, ne bom javno podal ocene tvojega stanja.
Res pa te ne razumem: v vecini postov si dajal normalne, konkretne odgovore. Take, kot je treba.
Potem pa stopi "na sceno" tvoja druga osebnost...
Pa po tvojih tukajsnjih postih sodec, te jebem v glavo vsak dan vsaj dvajsetkrat?
Kolikor mi je znano, sva do zdaj prisla v konflikt le enkrat (link do teme, za tiste, ki ne spremljajo zadeve).
Daj mi prosim navedi vsaj eno temo (pa daj se link zraven), kjer sem klatil take, kot ti na primer tukaj. Ali vsaj 1/100 tega. Ali pa kjer sem koga zalil/mu grozil/..... (namesto pikic vstavi karkoli slabega)
Velikokrat sem ze bil delezen nestrinjanja - vendar jaz pac napisem svoje, ne pricakujem pa, da se morajo vsi strinjati z menoj.
In proti nikomur se nisem kuhal zamere zaradi nesoglasij.
Saj ima vsakdo kak slab dan, pa se zato ni treba skregat s celim svetom.
A ne bi bilo dolgcas, ce bi bili vsi enaki?
Zato bi tudi v anketi "Ali odstranimo Piska iz Foruma?" glasoval z "Ne".
Pogresam maskote, kot so n.pr DoBRi PeS ali pa Pek.
So dobra pozivitev monotonosti Foruma.
V to kategorijo uvrscam tudi tebe.
Koliko pa moras kontrolirat svojo prepotentnost tu na Forumu, ti pa itak povejo ze moderatorji/admini/ostali uporabniki.
Lahko pa si brez skrbi, da se bom odstranil iz Slo-Techa takoj, ko bodo to zeleli admini ali pa vecina ostalih uporabnikov.
Zaenkrat pa ostajam tu, kjer sem, saj imam njihovo podporo (navkljub moji "sebicnosti").
Zaradi mene lahko tudi predlagas anketo "Koga odstranimo iz Foruma: Piska ali MadMaxa?", ce zelis izvedeti mnenje uporabnikov o sebi.
Zivimo v svobodni dezeli, kjer ni demokracije niti wareza, imenovani SLO-TECH.
Ce ti se kaj ni jasno, preberi tole.
Lp!
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Brane2 ::
Kar se lotanja tiče in uporabe te besede, je to mogoče posledica tega, da se danes pri nas proda BISTVENO več lotkolmov kot spajkalnikov.
Če prideš danes v pošteno delavnico, ima mojster skorajda zagotovo na mizi lotkolm priznanega nemškega prpoizvajalca Weller. Manj verjetno je, da ima PACE-ov soldering iron ali kaj tretjega, Iskrini spajkalniki so pa že davno izginili, poleg tega pa so bili praktično vsi uspešni modeli kopija Wellerjevih lotkolmov.
Če lotanje ni isto kot spajkanje, zakaj so potem Iskrini tazadnji spajkalniki s termoregulacijo imeli konice Wellerjevih lotkolmov ?
Če prideš danes v pošteno delavnico, ima mojster skorajda zagotovo na mizi lotkolm priznanega nemškega prpoizvajalca Weller. Manj verjetno je, da ima PACE-ov soldering iron ali kaj tretjega, Iskrini spajkalniki so pa že davno izginili, poleg tega pa so bili praktično vsi uspešni modeli kopija Wellerjevih lotkolmov.
Če lotanje ni isto kot spajkanje, zakaj so potem Iskrini tazadnji spajkalniki s termoregulacijo imeli konice Wellerjevih lotkolmov ?
CaqKa ::
meni pa gre pravzaprav bolj na živce izraz 'ciniti' in 'priciniti' ki ga slotechovci v novicah uporabljajo in bi bil prav srečen, če bi slotechovci 'lotali' izraz spajkanje pa je po mojem mnenju v slovenščini nastal itak samo zaraditeh ko morjo za vsako besedo najt slovenski izraz. ta tema se mi zdi da je nekje v rangu 'zgoščenka vs tlačenka vs cd'
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Spajkalnik, watti in temperatura (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 19207 (18131) | [D]emon |
» | Spajkalnik ali spajkalna postaja (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 13940 (12189) | VolkD |
» | spajkanjeOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6262 (5658) | frenk |
» | Spajkanje ali cinjenje?Oddelek: Novice / --Nerazporejeno-- | 6758 (6758) | Brane2 |
» | Osnove cinjenjaOddelek: Novice / Modifikacije | 6093 (6093) | l-note |