» »

[Združevanje IT infrastrukture] Različni pristopi

[Združevanje IT infrastrukture] Različni pristopi

imagodei ::

Pred kratkim je naše podjetje kupila ena avstrijska firma, ki hoče sedaj opraviti integracijo informacijskih sistemov. V ta namen s(m)o predlagali dva pristopa:

1.) Postavitev domenskega trusta oz. Windows poddomene ter vzpostavitev skupnih strežnikov in ostalih virov preko VPN povezave (naš predlog)
2.) VDI (Virtual Desktop Interface) - like rešitev za večino delovnih postaj + selitev strežnikov iz naše lokacije v Avstrijo. (avstrijski predlog)

Malo ozadja: smo podjetje s cca 40 računalniki od tega skoraj polovica prenosnikov, 2 MS strežnikoma (Win 2003 SBS + Win 2000) + 2 podporna Linux strežnika. Za pošto uporabljamo Hosted Exchange zunaj podjetja. Smo izrazito razvojno podjetje, veliko uporabnikov dela s CAD programi (Autodesk Inventor, AutoCad), programi za načrtovanje elektronskih komponent (Elcad, Altium Designer) ali se ukvarja s programiranjem (Delphi, Visual Studio, C++). Zaradi narave dela potrebujejo razvojniki precej prilagodljivo omrežno infrastrukturo, zadosti pravic (testiranje krmiljenja naprav z našimi SW rešitvami preko etherneta, GPRS komunikacija prek lastnega APN, ipd).

Po mojem mnenju z 2. rešitvijo, ki vključuje selitev strežnikov (prenos podatkov na njihove strežnike), izgubljamo prilagodljivost v smislu IT podpore. Ni sicer odveč povedat, da se kot admin v tem podjetju niti najmanj ne navdušujem, da bom s tem postal šele kaka 23. violina, ampak OK... That aside... Če ne bomo virtualizirali prenosnikov, ostane komaj kakih 15 računalnikov, ki bi jih lahko prenesli na avstrijske strežnike in od tu delali s Thin clienti. Je pa res, da se s tem znižajo stroški informatike v našem podjetju (niti najmanj pa nas ne zanima, kakšne stroške ima lastnik >:D)

Prva rešitev pa pomeni eno zabavno investicijo v posodobitev opreme. Win 2003 SBS ne dovoljuje vzpostavitve domenskih trustov ali poddomene. To pomeni, da bomo morali menjati OS (vsaj en Win 2008 Standard + 35 CAL), skoraj zagotovo tudi HW. Bistveno pa je, da nam ostane samostojna informatika, ki lahko nudi instant podporo razvoju. Druga rešitev se mi zdi primerna za "branch office", za kakšne izpostave, kjer tečejo standardni programi. Če pa želiš imeti ustvarjalno okolje, si pa skorajda zaslužiš svoj lastni strežnik in možnost uvajanja kakšnih IT rešitev On-site.


No, ker pa sem v zadevi jasno pristranski (a je smiselno, da v primeru uvedbe druge možnosti ostanem v tem podjetju, kjer se praktično vsi izzivi zame prenehajo), sprašujem še tukaj za mnenje. A je bolj smiselna prva ali druga varianta? Kako bi se zadeve lotili vi?

TNX
- Hoc est qui sumus -

mastah ::

od teh je prva varjanta bols, ker VDI se ne splaca (za VDI rabis mocno diskovje, mrezo postimano..) tud rabs 2 licenci za windowse za enga userja se mi zdi, ena ki bo na racunalniku in ena v image-u na strezniku, je pa glupo da ob vsaki prijavi se ti cel image prenasa iz Avstrije v slovenijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mastah ()

imagodei ::

Hm, zdaj tega z dvema licencama ne bi vedel. Gre za dostopanje do imiđa preko thin clienta, ki bi ga imel uporabnik na mizi. Saj se razumemo, ane? Jaz tudi pomislil nisem, da bi zato rabil 2 licenci. Pač, uporabnik dostopa do svojega delovnega okolja prek mreže.

Ena podobna reč, kot jo omenjaš, se menda uporablja na prenosnikih, je pa dokaj nova zadeva: uporabnik ima lokalno kopijo imiđa na prenosniku, tako da ne rabi konstantne povezave na net. Ko se pa poveže na server, se mu pa vsebina sinhronizira nazaj na strežnik in ima tam potem shranjen imiđ, če se mu prenosnik sesuje. V tem primeru se uporabniku da nov prenosnik z ustreznim hipervizor clientom, se potegne image iz serverja in stvar deluje:
XenClient
- Hoc est qui sumus -

mastah ::

zadnc sem bil na predstavitvi VDI, in kokr sm razume trenutno rabis 2 licenci, ampak da bo microsoft vsak cas izdal "concurent" licence al neki takega. kok pa mate internet linijo? bedasto je da je uporabnik v slo, streznik z image-i pa v avstriji in da se ob vsaki prijavi sinhronizira, rabte orng hitro linijo za take stvari, raj imejte streznik tle pri vas

imagodei ::

Linijo imamo 10/10.

Zakaj vztrajaš na sinhronizaciji? :) Če imaš na delovnem mestu Thin Clienta, ni nobene sinhronizacije. Dostopaš do svojega delovnega okolja, ki je v bistvu na strežniku v Avstriji. Kinda like Remote Desktop. Vse se dogaja na strežniku v Avstriji. Vsi podatki so tam. Lokalno imaš samo Thin Clienta, ki ima par portov (keyboard, mouse, video, USB, mogoče DVD enoto) in ima en osnoven firmware, ki ti omogoča prijavo na oddaljeno mašino. Nobenega lokalnega diska.
- Hoc est qui sumus -

mastah ::

nism dobr pogledu, sm mislu da pise za vmware view gor

imagodei ::

Aja? A VMWare View tako funkcionira (čist res vprašam, ne poznam)? Sem ga gledal malo, pa nisem zasledil. Na spletni strani sem videl, da ga lahko namontiraš na Thin Clienta, na desktop al pa na laptop, to je pa vse.
- Hoc est qui sumus -


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Domači "mainframe" in thin clienti

Oddelek: Operacijski sistemi
5590 (519) l0g1t3ch
»

Cloud computing

Oddelek: Omrežja in internet
151128 (936) poweroff
»

Skrbništvo 25 uporabnikov - predlogi in mnenja !

Oddelek: Pomoč in nasveti
333455 (2143) SasoS
»

JavaScript ugrabljanje

Oddelek: Novice / Zasebnost
203718 (2980) Matevžk
»

YouOS - spletni operacijski sistem (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
1029655 (6360) Cinderela

Več podobnih tem