» »

Grška finančna kriza

Grška finančna kriza

Samuel ::

Verjetno marsikdo ne bi na tisti listi, ki sem jo dal v prejšnem postu, opazil, če bi bila naslednja alineja:

Greek bailout .... 50USD billion

8-)

darian ::

Samuel je izjavil:

Ne bo držalo. Evropa sama v zadnjih 100 letih ni zmogla ničesar brez USA. Hočeš nočeš. In ko bo začelo res tečt v grlo bo Grčijo bailala Amerika. 35mrd EUR na leto ni niti pol procenta USA BDPja. Če se spomniš lanskih akcij FEDa, ki so šli v stotine milijard USD (en del tega, ne toliko majhen, so prejemniki že vrnili), je tole mala malica.


EU ima za okoli 2 trilijona visji BDP kot ZDA, tako da teh 35mrd EUR je za Evropo se manj. Amerika je sicer res odigrala pomembno vlogo po svetovnih vojnah, ampak nekje je meja. Sicer pa tako kot je ze bilo omenjeno, ZDA ima dosti prevec problemov s svojimi dolgovi (med drugim je california, ce se ne motim najvecje gospodarstvo v ZDA, enkrat ze skoraj bankrotirala v tej recesiji.. in ni edina drzava s tovrstno problematiko).

Sicer so pa tudi evropska gospodarstva investirala v resevanje svojih bancnih sektorjev (Velika britanija na primer paket 700 milijard funtov, ce se prav spomnim, plus kupovanje drzavnih obveznic s strani Bank of England v vrednosti 200 milijard funtov).

Ne gre se toliko zato, da bi bil problem resiti grcijo (vecina je niti noce, saj zelijo da grki placajo kazen za svojo nedisciplino), ampak bolj za domino efekt in pa ponovno resevanje nemskih in francoskih bank.

Samuel ::

To je sicer res in vse fino fajn, ampak... v sržiki vsi hočejo skrbet samo zase.

kopernik ::

Trilijon je zelo velika številka :), dosti večja kot angleški "trillion".

djordjevic ::

Če spomin ne vara, je to po naše bilijon.
No grave is deep enough to keep us in chains.

darian ::

Pa sem se gledal, da se nebi zmotil :) hvala za popravek, stevilka je potem okoli 2 bilijona US dolarjev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: darian ()

nevone ::

Ko družba začne postavljati pravice pred dolžnosti, je že na poti navzdol, ker se tako začne krepiti tekmovalnost za čim več pravic, namesto za čim več dolžnosti.

Pravična družba se gradi na dolžnostih ne na pravicah, čeprav se to paradoksalno sliši.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

donfilipo ::

Tako otroci...sedaj pa še malo krutejše resnice.

Pravična družba se gradi na dolžnostih ne na pravicah

Na balkanu to nikakor ne velja. Velja spretnost mimikrije in sila.
Torej dokler gre, kradi pridno, ko ne gre več, radi, ali se pa sam bičaj:) U kapitalizmu niko te ne pita odkud ti pare:)
Sponzorji v balkancih vidijo projekcijo sebe v shizofrenih formah, zato obilno plačajo, če se balkanci sami stepejo med sabo, ali če jih nek diktator pobija v smislu reda. Sicer ne dajo niti pfeniga:)
In ja balkan je prisoten povsod po evropi, išče se samo mehanizme, kako bi male tatiče, ki ne znajo organizirano 'delovati in krasti', kaznovali v okviru demokracije, brez da bi to razkrinkalo celotno faustovsko veličino, ki ji je pridodana neverjetna virilnost mefistofelskih pomočnikov:))

No pa šalo na stran.... tokrat je situacija precej napeta v taktičnem pogledu in ne gre več za majhne korekcije. Velika svetovna taktika se po moje vedno bolj očitno suče na osnovi špekulacij masovne psihološke gumarabične mešetarske taktike, v katero so in morajo biti vpleteni do zadnjega gležnja vsi veliki igralci. Dolg grčije ni tolikšen, da bi sam po sebi spodkopal EU in jo prodrl... in facto, če bi grčijo lahko selili v paralelo brez feedbacka, bi jo EU verjetno zlahka živela komplet, samo da ležijo na soncu. Ker pa gre za sociološko, politično in ekonomsko proceduro, so efekti kar veliki in majanja odločilna za obstoj EU. Korekcije vrlih matematikov-ekonomistov niso zadoščale, balkanci vsega sveta, tudi tisti najbolj bogati in pokvarjeni, dobro vedo princip delovanja balkanstva in so se odločili zadevo koristno obrniti v svoj prid:) Edina terapija bi res znala biti, skrite mere in izključitev kršilcev pravil iz monetarne unije. V nasprotnem lahko za EU po naslednji petletki kar pozabimo.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

podbevna ::

Jaz mislim, da je nevone zadela bistvo.

Bistvo uspešnih družb je bila vedno "družbena" zavest, oziroma odgovornost posameznika. Posamenik se mora zavedati, da je odgovoren ne le do sebe in svojih bližnjih, ampak tudi do širše skupnosti- države. Dokler pa misli, da je država odgovorna zanj, pa je na stopnji otroka in dela samo škodo. Če je takih večina je družba brez potenciala.

Grčije ne more rešiti nihče. Niti EU, niti IMF, niti WB, nihče. Ker so neodgovorni, ali kot pravi donfilipo - balkanci. Za stanje v državi so krivi Grki. Vsak Grk, ki je utajil kakšen davek (baje skoraj vsi), vsak ki ni produktiven v državni ali zasebni službi (mnogo njih), vsak, ki gradi bazene in vleče socialno podporo, vsak ki ne čuti odgovornosti za skupnost. Vsi so odgovorni in vsi so krivi. In namesto, da bi ob zlomu države doživeli streznitev, spremenili paradigmo in odrasli, grejo raje kot v službo na ulice, štrajkajo, uničujejo in govorijo o pravicah. Neodgovornost in infantilnost je postala pravilo in zato jih ne more rešiti nihče.

Okapi ::

In ja balkan je prisoten povsod po evropi
Švedi pravijo, da se začne na glavni železniški postaji v Stockholmu;)

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

lexios ::

Švedi pravijo, da se začne na glavni železniški postaji v Stochholmu;)


Oh, srečaš ga tudi v kakšnem supermarketu na Finskem:P

Samuel ::

Ne vem no, če je res taka grozna drama glede Grčije... če protestira 10 tisoč ljudi vsak teden enkrat, to še ne pomeni nič. Tudi v SLO bomo imeli protest študentov. Fora Grčije je v tem, da je tam de facto možno kaj vzet, ker so v povprečju ljudje precej bolj premožni kot se je do sedaj predvidevalo.

drejc ::

Nvem kolk ma to kj veze z bailoutom, ampak Grčija je bila ena od držav ki je bila najbolj sjebana med WW2 in je hkrati imela odporniško-partizansko gibanje, proti kateremu so še jugoslovanski zgledal papki.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Isotropic ::

nemcija jim je poplacala skodo afaik

CHAOS ::

O grški dolžniški kepi: Raztreščila se bo v Bruslju

Padec Grčije bi bil podoben zlomu banke Lehman Brothers

Bi lahko kdo, ki je malo bolj podkovan na tem področju, pokomentiral kaj nas čaka v prihodnje?
1. Ali je bankrot sploh možen ali pa je to le še vprašanje časa?
2. Kaj čaka Grke ob morebitnem bankrotu?
3. Posledice za preostanek EU?
'They have computers, and they may have other weapons of mass destruction.'

Alencica ::

Še ni konca s temi Grki ... Zdaj spet uničujejo in stavkajo.

Kakšna predikcija?

ABX ::

CHAOS je izjavil:

O grški dolžniški kepi: Raztreščila se bo v Bruslju

Padec Grčije bi bil podoben zlomu banke Lehman Brothers

Bi lahko kdo, ki je malo bolj podkovan na tem področju, pokomentiral kaj nas čaka v prihodnje?
1. Ali je bankrot sploh možen ali pa je to le še vprašanje časa?
2. Kaj čaka Grke ob morebitnem bankrotu?
3. Posledice za preostanek EU?


1. Ali je bankrot sploh možen ali pa je to le še vprašanje časa?
Samo čas bo povedal, zame je 50-50.

2. Kaj čaka Grke ob morebitnem bankrotu?
Izključitev iz Euro cone.

3. Posledice za preostanek EU?
Ena članica manj.

Edini velik poraženec bi bile banke ki so Grčijo financirale, v primeru da države krijejo minus, bomo ta dolg namesto bank plačevali davkoplačevalci. Tako kot se je zgodilo v USA, kjer banke imajo politike v žepu.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

Phil ::

No ko je bila stvar že "rešena", so se Grki odločili da bi še malo izsiljevali € območje in je napovedan referendum. Če do referenduma pride bo definitivno izglasovana opcija da se predlagano rešitev zavrne, govori se tudi da bojo šli nazaj na svojo lastno valuto.

Kar mene preseneča je da je predlog za referendum prišel iz politike. Bi pričakoval da vsaj politični vrh ve da prehod nazaj na drahmo kvečjemu pomaga le pri zmanjševanju proračunske luknje. Dolg nominiran v € bo pa še težje vrniti. Plus sankcije ki jih znajo fasati, če se odločijo razglasiti bankrot. O hiperinflaciji drahme in relativni bedi ki bo posledica tega bi se pa tudi dalo razpravljati.

Okapi ::

Bodo pa počitnice v Grčiji drugo leto zelo poceni.;)

O.

Phil ::

Okapi je izjavil:

Bodo pa počitnice v Grčiji drugo leto zelo poceni.;)

O.


To bomo še videli. Če mislijo res zamenjati valuto in razglasiti bankrot si IMO zaslužijo sankcije (recimo se jih vrže iz EU carinske cone oz. raje še kaj hujšega). Mora biti dan jasen signal, da se od dolgov ne odkoraka kar tako brezbrižno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phil ()

BALAST ::

Haha, grčija ob bankrotu izubi vso upravo, ves nazdor nad premoženjem in mogoče čez 5let novo vlado!
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

Libertarian ::

Če gre tole skozi potem je res škoda da nas Barbika in njegovi komunjari niso zapufal 2-3X bolj in z Šoltesom to nekak prodal EU kot Maastrichtski kriterij...Greek style >:D
Sic semper tyrannis

BALAST ::

Glej Grki so meli večjo svobodo, ker so dejansko zibelka zahodne civilizacije in na ta zloglasni naziv so računali da se bo prenesel na EU!
Pa ni težko zapufat države, glej samo Italijo, ki je dejansko nategovala Afriške mogotce, da so investirali v šport, infrastrukturo... zdaj se je pa zadolžila za naslednjih 10let.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

Okapi ::

To bomo še videli. Če mislijo res zamenjati valuto in razglasiti bankrot si IMO zaslužijo sankcije
Če bodo znova na drahmi, bodo cene (grških izdelkov, preračunane v evre) padle vsaj za pol.

O.

Valvoline ::

Okapi je izjavil:

To bomo še videli. Če mislijo res zamenjati valuto in razglasiti bankrot si IMO zaslužijo sankcije
Če bodo znova na drahmi, bodo cene (grških izdelkov, preračunane v evre) padle vsaj za pol.

O.

Pa tudi plače in pokojnine za najmanj 2/3 sedajnih zneskov,kar je realna zmožnost gršega gospodarstva.

Phil ::

Okapi je izjavil:

To bomo še videli. Če mislijo res zamenjati valuto in razglasiti bankrot si IMO zaslužijo sankcije
Če bodo znova na drahmi, bodo cene (grških izdelkov, preračunane v evre) padle vsaj za pol.

O.


Na polovico ravno ne, saj za vsak fizičen proizvod rabiš surovine in energijo, ki se večnoma uvozi (tudi za storitve velja podobno samo v manjši meri). Plus kot sem že rekel zna se pojaviti kakšna carina.

Okapi ::

Pa tudi plače in pokojnine za najmanj 2/3 sedajnih zneskov,kar je realna zmožnost gršega gospodarstva.
In? A dobivaš plačo iz Grčije?

Bolj problematično je, če bo Grčija samo prva domina in bo štala še s Španijo in Italijo, in bo zato padel tudi evro.

O tem se sedaj ravno kregajo europolitiki in gospodarstveniki - če ostane Grčija izoliran primer, je za nas bolje, da zavrnejo referendum, bankrotirajo in gredo nazaj na drahme. Če ne more ostati izoliran primer, bo pa kriza.;((

Na polovico ravno ne, saj za vsak fizičen proizvod rabiš surovine in energijo, ki se večnoma uvozi
Ja, uvožen pir bo drag in bencin tudi, ampak apartmaji bodo pa sigurno ful poceni, vino, ouzo in ribe pa tudi8-)

O.

kow ::

Grki naj grejo lepo ven. Dolgove naj pretvorijo v drahme in naj njihova centralna banka targetira enako stopnjo inflacije kot ECB. Drahma bo devalvirala in trg bo določil koliko dolga bodo banke dobile nazaj, ne pa bruseljski birokrati. Mi imamo pa poceni počitnice. Grki bodo pa kupili kakšen avto in iPhone manj. Ne vidim problema.

BlueRunner ::

Phil je izjavil:

To bomo še videli. Če mislijo res zamenjati valuto in razglasiti bankrot si IMO zaslužijo sankcije (recimo se jih vrže iz EU carinske cone oz. raje še kaj hujšega). Mora biti dan jasen signal, da se od dolgov ne odkoraka kar tako brezbrižno.

Kakšne bodo pa sankcije za vse banke, ki so posojale nesposobnem posojilojemalcu z računico, da jih bodo pač države (oz. davkoplačevalci) reševali, da ne bodo propadle, če bo zagustilo? Kdo bo poravnal ta račun in kako točno se ga bo poravnalo?

Jaka muda, če se igraš s tujim denarjem. To napako sistema bo potrebno popraviti, sicer bomo res imeli finančne krize tako, kot sončne cikle. Vsakih nekaj deetletij drek, ko ne veš kaj se bo zgodilo in kako hudo bo tokrat. Za začetek pa se lahko mirno razbije vse tiste banke, ki so "too big to fail" na velikost, ki bo omogočala pristop "naj crknejo nesposobneži".

Karaya 52 ::

Phil je izjavil:

Mora biti dan jasen signal, da se od dolgov ne odkoraka kar tako brezbrižno.


Visok prelet francoskih Rafalov ali nizek prelet nemskih Tornadov nad grsko akropolo nebi skodil.

Ta mlad Papandreou je se vecji socialist kot njegov foter, ki je zavozil te Balkance. Verjetno so zracunali, da se jim bolj splaca razglastiti totalen bankrot, kot vracati 50% kreditov, ki so jih sprejeli odprtih rok, se vec. Sprejeli so jih tako ocitajoce, da nas je pekla vest, da smo jim morda se premalo ponudili.

Najbolje da defaultajo nazaj na svoje drahme, potem pa si naj izplacajo se zamudne obresti za ustavljene pokojnine pokojnim Grkom.

Isotropic ::

Okapi je izjavil:



Bolj problematično je, če bo Grčija samo prva domina in bo štala še s Španijo in Italijo, in bo zato padel tudi evro.


velik del dolga je nastal tut zaradi oborozevanja grcije, btw, tko da pusti rafale kar doma.

Zgodovina sprememb…

BALAST ::

Ameriške oblasti so odobrile dodelitev 400 tankov tipa M1A1 Abrams grški vojski. Naročilo vredno več deset milijonov evrov s strani grškega obrambnega ministrstva naj bi bilo izvedeno kmalu...
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

kow ::

To je drobiž.

BALAST ::

Imaš mogoče še kakšen podatek???
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

Phil ::

BlueRunner je izjavil:

Phil je izjavil:

To bomo še videli. Če mislijo res zamenjati valuto in razglasiti bankrot si IMO zaslužijo sankcije (recimo se jih vrže iz EU carinske cone oz. raje še kaj hujšega). Mora biti dan jasen signal, da se od dolgov ne odkoraka kar tako brezbrižno.

Kakšne bodo pa sankcije za vse banke, ki so posojale nesposobnem posojilojemalcu z računico, da jih bodo pač države (oz. davkoplačevalci) reševali, da ne bodo propadle, če bo zagustilo? Kdo bo poravnal ta račun in kako točno se ga bo poravnalo?

Jaka muda, če se igraš s tujim denarjem. To napako sistema bo potrebno popraviti, sicer bomo res imeli finančne krize tako, kot sončne cikle. Vsakih nekaj deetletij drek, ko ne veš kaj se bo zgodilo in kako hudo bo tokrat. Za začetek pa se lahko mirno razbije vse tiste banke, ki so "too big to fail" na velikost, ki bo omogočala pristop "naj crknejo nesposobneži".


Krivda je jasno na obeh straneh. V kolikor so banke preveč izpostavljene bi morale prav tako bankrotirati. Kar pa spet ne pomeni, da je Grčija kar prosta vseh obveznosti.

Osnovni problem tule je pač reševanje bank s strani držav(kar bankirji vejo že vnaprej in se temu primerno obnašajo), tu upam da se vsi strinjamo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phil ()

kow ::

300 milijard dolga imajo. Menda ne zahtevaš, da se odrečejo vojski?

Valvoline ::

BTW bolj primeren naslov teme bi bil *Kako in kdaj bo Grčija odpustila 150.000 državnih parazitov iz javnega sektorja da se zgodba ne ponovi*

Zgodovina sprememb…

kow ::

Zakaj bi Grčiji diktirali notranjo politiko. Število "parazitov" naj si določajo sami.

Evrobirokrati se seveda bojijo propada evra. Jaz ne. Z veseljem naredim novo valuto z Avstrijci, Čehi, Nemci, Poljaki, Estonci, Finci. Z veseljem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

gendale ::

takoj prenehat z vsemi nakazili pomoči

zaplenit vse premoženje grčije, grkov in grških podjetji v eu

turke podpret pri okupaciji cipra

zapret meje na kopnem (makedonijo, albanijo in turčijo se prepriča tako, da se da njim, denar, ki bi šel drugače grčiji)

pomorska in zračna blokada
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

djordjevic ::

Karaya 52 je izjavil:

Ta mlad Papandreou je se vecji socialist kot njegov foter, ki je zavozil te Balkance.

Samarasova rodbina pa nedolžni republikanci, a? Žalostno je, da so tam VSI delovali v smeri 'lako ćemo'. ;((
No grave is deep enough to keep us in chains.

Valvoline ::

kow je izjavil:

Zakaj bi Grčiji diktirali notranjo politiko. Število "parazitov" naj si določajo sami.


Evrobirokrati se seveda bojijo propada evra. Jaz ne. Z veseljem naredim novo valuto z Avstrijci, Čehi, Nemci, Poljaki, Estonci, Finci. Z veseljem.


Ne bo šlo,kvečjemu nas bodo tudi nagnal ven in dal skupaj z Grki z neko Drahtolar valuto,težava z javnosektoraškim pijavkam in več milijardno luknjo v proračunu je zelo podobna zgodba.

Zgodovina sprememb…

kow ::

Bomo šli pa na tolar, čeprav dvomim da bi se nas Avstrijci odrekli. Močno dvomim.

Phil ::

kow je izjavil:

Zakaj bi Grčiji diktirali notranjo politiko. Število "parazitov" naj si določajo sami.

Evrobirokrati se seveda bojijo propada evra. Jaz ne. Z veseljem naredim novo valuto z Avstrijci, Čehi, Nemci, Poljaki, Estonci, Finci. Z veseljem.


Zanimivo da misliš da bi nas sprejeli odprtih rok...

kow ::

Phil, se zavedaš koliko je zadolžena Nemčija?

Karaya 52 ::

Kaj tem Grkom ni jasno? Naj pogledajo svoje pogodbe, na njih sta dva podpisa, prvi je neke banke, drugi pa njihovega uradnika, ministra. Ob vseh lazeh in sranju, ki ga je sproduciral ta "ponosen narod" si dovoli se blokirati Makedonijo? Upam da se jih nazene iz euro skupine, na prihodnjem zasedanju ZN bodo ze v kategoriji "odpis dolgov tretjemu svetu", do streznitve so lahko zaradi mene na ouzo.

BlueRunner ::

Phil je izjavil:

Krivda je jasno na obeh straneh. V kolikor so banke preveč izpostavljene bi morale prav tako bankrotirati. Kar pa spet ne pomeni, da je Grčija kar prosta vseh obveznosti.

Države, podjetja in konec koncev tudi posamezniki bankrotiramo. To sicer ne pomeni, da nam kar nenadoma in zastonj vse obveznosti izginejo, vendar pa bo tisti, ki je tvegal s posojanjem slabem posojilojemalcu, moral pač opraviti odpis. Seveda je to enostavno reči, če nisi ti posojilodajalec, ki bo odpisoval. Sedaj pa se vprašajmo, zakaj točno sva ti in jaz nenadoma postala posojilodajalca Grčiji, čeprav z njo nimava nič ravno tako pa tudi nimava kakšnih delnic ali pa prihrankov v bankah (predvidevam), ki so tako prijazno in po ugodni obrestni meri odkupovale državne delnice. Kako sva midva postala posojilodajalca?

Sicer pa brez brige. Če pogledaš kakšna je "kazen" za države, ki bankrotirajo in koliko časa potrebujejo, da se poberejo nazaj, ti bo jasno, da to ni ravno zastonjska rešitev. Ne glede na odpis večine ali celo vseh zunanjih dolgov.

Phil je izjavil:

Osnovni problem tule je pač reševanje bank s strani držav(kar bankirji vejo že vnaprej in se temu primerno obnašajo), tu upam da se vsi strinjamo.

Osnovni problem je, da država dopušča, da se jo pripelje v položaj, ko je infuzija XXXX miljard, biljonov ali triljonov € še vedno cenejša, kot pa pustiti, da takšne banke preprosto propadejo in izplačati dejanske prihranke tistih, ki so v njih imeli zajamčene vloge. Torej uničenje virtualnega denarja (t.i. "siva emisija"), ki ga generirajo komercialne banke in hkrati ohranitev vsaj večine, če ne celo vsega dejanskega denarja (dejansko vplačane vloge, katerih vrednost izhaja iz neke dejavnosti).

Me pa zanima, kaj bo z raznimi pokojninskimi skladi, ki so tudi veselo kupovali državne obveznice Grčije. Menda zelo varna investicija. Me zanima, kako se sedaj počutijo vlagatelji v te sklade, ko jim sporočajo, da je vrednost njihovih prihrankov šla nenadoma dol za 10, 20, 30 in več %. Vrednostni papirji kot varna naložba? Varna my a**.

djordjevic ::

Vprašaj Karayo. On ima menda ful izkušenj s tem.
No grave is deep enough to keep us in chains.

MadMicka ::

Nevone pravi: "Pravična družba se gradi na dolžnostih ne na pravicah." Pustimo ob strani besedo "pravična", ker se pojem skozi prostor in čas spreminja, pa tudi, v istem prostoru in času je pravičnost zelo relativna zadeva.

Se pravi, nevone trdi, da se družba gradi na dolžnostih posameznika. To je hudo zgrešena miselnost. Res, grozno, te stvari bi morali obvezno učiti v srednji šoli.

Sam nastanek družbe sploh ni problem. Čim imaš tri ljudi, imaš družbo. Več ko je ljudi, bolj je ta družba prepletena in zapletena. Razlika med demokratično in totalitarno družbo ter vsemi vmesnimi odtenki je pa ravno v odnosu družbe do posameznika!

Vsaka totalitarna oblast, vključno s Kitajsko, bivšo Jugoslavijo itd., je izhajala oz. izhaja iz tega, da se gradi družba na dolžnostih posameznika. Sodobna demokratična oblika vladavine se je porodila ravno zaradi pravic posameznikov, tistih pravic, ki ščitijo posameznika pred državo, oz. natančneje, pred samovoljo države. Država se mora držati vnaprej predpisanih pravil igre. Če jih krši, izgubi. In to so tiste pravice, ki so bistvene za sodobno družbo. Totalitarna država pa lahko pravila igre spreminja za nazaj in sproti. Itak niso važne pravice ampak dolžnost, mar ne nevone?

Tisto, o čemer govori nevone, je kvečjemu morala, etika, spoštovanje drug drugega, trud posameznika za boljši jutri. Ampak, v "kapitalističnem jeziku", ki ga ima nevone tako rada, lahko rečemo, naj poskrbi vsak posameznik zase, pa družba ne bo imela problemov. Samo, da so pravila igre za vse enaka.

BlueRunner ::

Karaya 52 je izjavil:

Ob vseh lazeh in sranju, ki ga je sproduciral ta "ponosen narod" si dovoli se blokirati Makedonijo?


Makedonijo se blokira zaradi WW1 na koncu katere so Grki iz področja t.i. "Egejske Makedonije" izgnali praktično vse makedonsko govoreče prebivalce. Tako, kot palestinci hranijo ključe svojih že davno nazaj porušenih domov, od koder so bili pregnani, tako še vedno marsikatere makedonska družina hrani ključe že davno porušenih domov iz katerih so bili pregnani pred skoraj 100 leti.

To je vprašanje nacionalizma, etničnega čiščenja izpred 100 let in tveganja, da bi Makedonija in Makedonci pred ECJ od Grčije iztožili to, kar jim je bilo takrat ukradeno. Bodisi domove in zemljo, bodisi odškodnine. Če pa jim ukradejo še ime, pa je to že polovica zmage.

In Solun je še vedno Solun, pa če gre Grkom to ime še kako na jetra. Koje bre je**ni Tesaloniki ali kaj že.

Phil ::

kow je izjavil:

Phil, se zavedaš koliko je zadolžena Nemčija?


Zunanji dolg na glavo imajo skoraj 2x višji kot mi. Pa saj višina našega zunanjega dolga ni bila nikoli izpostavljena kot poseben problem, bolj hitrost s katero se nam viša. Velik faktor tule je tudi velikost države.

Še par let takega deficita pa bomo tudi mi dobili etiketo FUBAR, potem pa reprogramiraj posojila ko ti zapadejo. In dokler stvari so kot trenutno so, nas v novo (super €) monetarno unijo ne bo vabil prav nihče.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phil ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Grčiji ne deluje več PayPal (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
6628787 (17882) trenerkar
»

Koorporacije in vladanje svetu

Oddelek: Problemi človeštva
376908 (5450) vostok_1
»

Javna uprava Grčija - pravi carji

Oddelek: Loža
445091 (2604) -valvoline-
»

A vam je všeč [dogajanje v evropski uniji]? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12916033 (13024) Ramon dekers

Več podobnih tem