» »

SIOL zavaja uporabnike?

SIOL zavaja uporabnike?

Grandy ::

Zdravo, pred dnevi je v očetov elektronski naboralnik priletel SIOL-ov e-mail z naslednjo vsebino:


Spoštovani!

Pri preiskovanju varnostnega incidenta na omrežju smo prišli do ugotovitev, ki kažejo na zelo verjetno okužbo vašega računalnika z virusom. Prosimo vas, da to sporočilo pozorno preberete v celoti. Danes smo prejeli prijavo, v kateri nas je uporabnik obvestil o pošiljanju SPAM-a iz sistema z IP naslovom, ki vam je bil dodeljen. Če tega niste sprožili sami, je za pošiljanje e-pošte najverjetneje kriv virus, ki iz vašega sistema pošilja e-pošto.

Prosimo vas, da zadevo preučite ter čimprej namestite ustrezno zaščito, ki bo onemogočila (ali vsaj močno zmanjšala možnost) okužbe in zlorabe vašega računalnika. Telekom Slovenije naročnikom storitev SiOL nudi brezplačen Varnostni paket Panda, s katerim lahko svoj računalnik ustrezno zaščitite in s tem poskrbite za lastno varnost in varnost omrežja Telekoma Slovenije. Varnostni paket Panda poleg vrhunske zaščite pred vsemi spletnimi grožnjami (virusi in vohunski programi, nezaželena e-pošta) in požarnega zida vključuje tudi starševski nadzor, zaščito domačega omrežja, mobilni in igračarski način ter skladiščenje datotek.

Več o Varnostnem paketu: - http://www.siol.net/Spletne_storitve/Va...
Več o prednostih uporabe: - http://www.siol.net/Spletne_storitve/Va...
Namestitvena datoteka: - http://www.siol.net/Spletne_storitve/Va...
Nasveti kako odstraniti viruse: - http://www.siol.net/pomoc_in_podpora/sp...
Pogosta vprašanja: http://www.siol.net/pomoc_in_podpora/po...

V internetnem svetu se v velikem številu pojavljajo tudi t.i. 'spyware' virusi. Ti z uporabnikovega računalnika, brez njegove vednosti, pošiljajo podatke o programski opremi in o straneh, ki jih uporabnik pregleduje ter posledično obremenjujejo hitrost internetne povezave. V svetu obstajajo brezplačne različice programov, ki tovrstne 'spyware' datoteke brišejo z osebnih računalnikov.

Če boste imeli z odstranjevanjem vašega virusa težave in boste poleg omenjenih navodil potrebovali dodatno pomoč, nas 24 ur na dan lahko pokličite na brezplačno številko 080 1000 ali pošljete elektronsko pošto na info@siol.net.

Prosimo vas, da nas kontaktirate po elektronski pošti na naslov varnost@siol.net in potrdite sprejem tega sporočila.

Lep pozdrav.

Dušan Mencin
Telekom Slovenije, d.d.
Cigaletova 15
1000 Ljubljana


Očeta je zadeva dobesedno vrgla s tira in tri dni ni upal prižgati računalnika :) Včeraj sem končno našel čas, da ga obiščem in se spopadem s pošastjo, ki bruha SPAM v širni svet. Na prvi pogled je zgledalo vse tipi-topi: ima nameščen MSE, firewall aktiviran, nobene nepotrebne navlake. Potem sem dlje časa preverjal izhodne povezave z netstatom, pregledal loge na ruterju... in nič. Glede na to da nisem nek ekspert, ne bom trdil 100% da virusa ni, ampak glede na to, da oče računalniku uporablja predvsem za obiskovanje petih strani na internetu (finance, dnevnik, planinsko društvo...), res ne vem, kje bi ga sploh staknil.
Poleg tega se mi zdi čudno tudi, da SIOL navaja da so od uporabnika prejel obvestilo, da je dobil pošto z računalnika mojga fotra, ki sploh nima statični IP, poleg tega pa mislm, da se informacija o tem, s katerega IP je prišla pošta, ne preneša.

Zanima me, če SIOL s temi e-maili res opozarja uporabnike, ali jih samo straši, z namenom da bi mogoče prodal kakšno Pando? Ker pred enim letom, ko sem imel virus na svoji mašini, ki je bruhal SPAM na veliko, so mi samo vsake pet minut avtomatsko odklopil internet, o kakšnem obvestilu ne duha ne sluha. V bistvu niti na tehnični pomoči niso vedeli, v čem naj bi bil problem, ko sem jim jamral, da me nonstop odklaplajo.

Se opravičujem za smetenje, če je podobna tema že bila obdelana v preteklosti. LP

Pyr0Beast ::

Če imaš možnost, pokliči na helpdesk in vprašaj.

Bolj verjetna varianta pa je da se je naokoli pošiljala pošta s očetovim naslovom ali kaj podobnega.

Ali pa da operater preprosto posiljuje svoje uporabnike z namestitvijo in nakupom licenc za AV.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

glaš ::

Meni niso nič poslali.

Wox ::

Preden začneš razmišljati o teoriji zarot, se vendarle prepričaj, da morda ni na računalniku zlobna koda. Poleg tega, kako se ta računalnik povezuje v svet? Gre za brezžično dostopno točko? Je ta zaščitena? Tudi če je, obstaja verjetnost vdora.
Poleg tega statični in dinamični IP kar se tiče "anonimnosti" nima nobene veze. Za vsako časovno okno obstaja log iz katerega je razvidno, komu je bil v določenem časovnem intervalu dotični IP dodeljen. In ja. Iz vsakega e-maila se da enostavno razbrati IP iz katerega je bil ta poslan.
Seveda lahko gre tudi za pomoto s strani ISP-ja, vendar človek se ti je podpisal pod mail in navedel več možnosti za kontakt. Ne vidim razloga zakaj ne bi izkoristil teh možnosti, preden začneš temo z tako pomenljivim naslovom.

roCkY ::

Pa kaj je tle problem. Vprašaj na mail, ki je naveden za kaj gre. Ostalo je vse brezveze.

Kako zlobno kodo pa mimgrede stakneš. Če drugače ne kar antivirus(vključen v njihov paket) učinkovito sesuje sistem...

Lonsarg ::

Vem sam za vsaj še dva primera, ko so takole obvestili uporabnika, pa enkrat je šlo za T-2, enkrat pa sem pozabil za kaj. Tak da tvoja teorija zarot ne bo držala:) Licenco ti namreč ponujajo prezplačno vsi ISPji, tak da ne bojo nič prodali pr Siolu. To je zdaj po zakonu, že kako leto, da mora ISP zastonj dati antivirus na voljo, sicer da ne bi preveč licenc šlo so raje tiho o tem, ampak če zahtevaš dobiš, ponavadi kar na njihovi strani.

Seveda lahko gre tudi za kakšno napako, ampak če je prišlo to obvestilo se splača fajn vse poskenirat, kar si naredil, pač upaš da je šlo za napako, če hočeš bit 100% ziher pa na novo naložit:)

Vanadium ::

Kje v zakonu to pise da mi more dat isp antivirus? T-2 mi nic ni dal in tudi mobitel kot moj isp preko mobitel "unlimited" paketa mi tudi nic neda :Dno razen omejitev prenosov pa popitih zivcev :D

fosil ::

Kot prvo naredi full scan računalnika z obstoječim AV. AV-ji namreč kakšno stvar sproti spregledajo in jo najdejo šele ob full scanu.

Glede na to, da noben AV ni 100% pa priporočam, da narediš full scan še s kakšnim drugim AV, pa še s kakšnim rootkit detektorjem.

Šele potem boš lahko rekel da res nimaš virusa.
Tako je!

BlueRunner ::

To je zdaj po zakonu, že kako leto, da mora ISP zastonj dati antivirus na voljo, sicer da ne bi preveč licenc šlo so raje tiho o tem, ampak če zahtevaš dobiš, ponavadi kar na njihovi strani.

Bučke. Prosim za navedbo zakona, člena in odstavka v zakonu kjer je to predpisano.

Tak da tvoja teorija zarot ne bo držala:)

To imaš pa prav. Če ne zaradi drugega, pa zato, ker se ne splača nadlegovati strank, če ti lahko enostavno pobegnejo drugam. Pri internetu ta beg sploh ni težek.

Ker pred enim letom, ko sem imel virus na svoji mašini, ki je bruhal SPAM na veliko, so mi samo vsake pet minut avtomatsko odklopil internet, o kakšnem obvestilu ne duha ne sluha. V bistvu niti na tehnični pomoči niso vedeli, v čem naj bi bil problem, ko sem jim jamral, da me nonstop odklaplajo.

Vidiš... torej se stvari spreminjajo na boljše. Včasih te bi kar tako odklopili, danes pa te prijazno opozorijo, navedejo nekaj o morebitnih razlogih in te usmerijo na dodatne vsebine. In da, tudi eno licenco za protivirusen program imaš z naročnino že plačano, če jo želiš uporabiti. Samo zato, da ne bi izpadlo, da moraš nekaj od njih kupiti ali pa sploh kupiti.

techfreak :) ::

Virus ki pošilja SPAM je pokvarjen virus. Kateri email strežnik pa bo sprejel email iz IPja z RDNS *.*.dsl.siol.net?

BlueRunner ::

Marsikateri, kot ve veliko ljudi, ki jim to večinoma deluje čisto OK.

Sicer pa je dovolj, da takšnega ujame kakšen SPAM trap, pa bo abuse kontakt pri ISP-ju dobil poročilo. Potem pa je od ISP-ja odvisno kako bo ukrepal naprej.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Problem z DNS strežnikom

Oddelek: Omrežja in internet
81089 (1023) DejanLes
»

antivirusni program

Oddelek: Pomoč in nasveti
232060 (1704) mzakelj
»

Zastonj zacasna internetna stran...

Oddelek: Izdelava spletišč
81557 (1451) Meizu
»

Katero storitev? Navidezni poštni strežnik vs. "navadni"

Oddelek: Omrežja in internet
52903 (2708) 680x0
»

SiOL komunikator na voljo

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
428447 (5564) lalan

Več podobnih tem