» »

Povezava PC, Apple in ADSL

Povezava PC, Apple in ADSL

gobice ::

Zdravo!
Dobil sem ADSL in bi ga rad uporabljal hkrati na PC-ju (vsaj enem) in Apple-u. Problem je cena, ker switch (ki ga baje rabim) stane 40 kSIT, ki jih nimam.
Ima kdo kaksno idejo in/ali izkusnje, kako bi to povezal preko npr. HUB-a?

Dobil sem ful razlicne info, od tega, da rabm na PCju dve mrezni (za ADSL in za HUB), do tega, da se preko HUBa ne da, ker se PC in Apple tepeta z IPji... Na tem modemu od Siola (SI 2000 al kaj) pa itak pise, da je samo za Winse...

A bi delal, ce bi na HUB kr preprosto prklopu ADSL, PC in Apple al je to samo moja domisljija :\

SasoS ::

1. switch in hub oba opravljata isto funkcijo. vse kar se da s hubom se da tudi s swicthem in obratno...edina razlika je da switch svojo nalogo opravlja bolj učinkovito (manj izgub hitrosti...)

2. Problem je, da moraš za Appla najti software ki bo "klical" ADSL...podobno kot SiOLov to počne v windowsih.

3. Če ne najdeš tega, potem moraš na PC-ju postaviti Internet Connection Sharing program, ki bo routal pakete iz interne mreže na internet. V ta namen moraš imeti v PCju 2 mrežni (eno za mrežo, eno za ADSL), huba ne rabiš če mašine povežeš preko crossover cabla...lahko pa kupiš hub, vse tri komponente povežeš na hub (ista postavitev kot v točki 2 - ampak ker se Apple ne more povezati sam, rabiš se zmeraj ICS software)...sicer grda postavitev, ampak deluje...

4. Lahko vržeš stran 30-40K in kupiš hardwareski router.

5. Na živce mi že grejo topici kako več računalnikov povezati na ADSL...vsak dan odgovarjam v enem...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()

Chessman ::

Ne vem kako sicer zadeva s+deluje na Applu, za PC-je pa se skoraj 100% strinjam z SasoS-om.

Le cena ruterjev več ni tako velika.

Cenejše dobiš že za 20K sit (genius), za 25K-30k sit jih najdeš že par, tisti nad 30K sit pa imajo zraven ponavadi še print server.

Kot eden boljših, je D-link 804 cena v nekaj okrog 30K sit. Je tudi eden redkih ki podpirajo standard UPNP. Brez te podpore recimo M$ messenger recimo ne zna prenašati datotek, zvoka in slike. Tudi M$ tehnična pomoč ga priporoča kot rešitev problemov.

IceIceBaby ::

Če uporabljaš OSX imaš vse potrebno za ADSL že zraven. Samo označiš tip povezave pa to pa dela. Podobno kot pri XPjih. Tudi povezava z PCjem nebo problem.

Če uporabljaš OS 9.x ali manj pa morš downloadat programčič za adsl. Jih je veliko, dobiš pa na tucows ali podobno. V tem primeru boš verjetno na winse moral namestit tudi appletalk protokol da se bosta računalnika vidla.

bradek ::

SasoS razlika med hubom in switchem ni ta, da je switch hitrejsi :) Poglavitna razlika je da HUB poslje paketke iz enega IPja na vse, in potem tisti za katerega je namenjen to sprejme - torej obremeni celotno mrezo, SWITCH pa poslje paketke iz enega IPja samo na IP kamor je ta paketek namenjen, torej ne obremenjuje celotne mreze. Grobo povedano.

lp
Brad3K

SasoS ::

Sej nism reku da je razlika ta da je switch hitrejši, ampak bolj učinkovit ker ne obremenjuje cele mreže z enim prenosom :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ADSL modem -> Switch -> Router, kako da so vsi v istem subnetu?

Oddelek: Omrežja in internet
384758 (4277) SasoS
»

WLAN rešitev

Oddelek: Strojna oprema
201492 (1199) CCfly
»

ADSL - deljenje linije

Oddelek: Omrežja in internet
121226 (806) Gandalfar
»

ADSL- dva kompa

Oddelek: Pomoč in nasveti
432451 (1875) Gandalfar
»

ena ADSL povezava za dva PC-ja?

Oddelek: Programska oprema
161453 (1072) Lime

Več podobnih tem