» »

iPhone dobiva večopravilnost

iPhone dobiva večopravilnost

Upravljalnik opravil (spodaj) zatemni in privzdigne vsebino na zaslonu

vir: engadget

Odprta mapa z nekoliko bolj razgibano sliko na ozadju

vir: engadget
engadget - Applova predstavitev iPhone OS 4.0 je za nami, s tem pa ni več dvoma, kaj bomo poleti, ko bo operacijski sistem izšel, ugledali novega na jabolčnih telefonih, iPod Touchih ter nekoliko kasneje, jeseni, na iPadu. Med najpomembnejšimi novostmi je brez dvoma večopravilnost, ki so jo mnogi pogrešali dolgo, za druge je bil to dovolj dober razlog, da iPhona niso niti pogledali, medtem ko je bilo tretjim popolnoma vseeno oz. so bili celo navdušeni nad hitrejšim delovanjem naprave z večjo avtonomijo.
Posodobitev sicer ne bo na voljo za vse naprave, ki trenutno poganjajo iPhoneOS, saj je telefoni in iPodi Touch prve generacije ne bodo deležni. Prav tako je večopravilnost (za razliko od ostalih posodobitev) rezervirana samo za iPhone 3GS, iPod Touch tretje generacije (32GB in 64GB modela s konca leta 2009) in najverjetneje iPad.

Pri Applu tako trdijo, da so rešili težavo zmanjšane zmogljivosti in avtonomije. Brez skrbi, pekel ni zamrznil, saj večopravilnost v iPhone OS 4.0 ne bo popolnoma poljubna, kot jo poznamo z osebnih računalnikov, drugih mobilnih telefonov, itd. Nadgradili so shranjevanje stanja in nalaganje tega stanja nazaj, ko aplikacijo pokličete ter dodali APIje, ki bodo omogočali izvajanje dodatnih servisov v ozadju. Sem spadajo VoIP klienti in predvajalniki glasbe, kot je Spotify oz. Last.fm. Do sedaj je bilo predvajanje glasbe v ozadju prihranjeno le za aplikacijo iPod.

Glasba iz ozadja bo prav tako lahko koristila upravljanje, ki se pokaže čez zaslon, prav tako do sedaj rezerviranega le za iPod. Poleg glasbe in VoIP klicev se bo v ozadju lahko dokončalo tudi nalaganje datotek na splet, posodabljala geolokacija s pomočjo GPSa (oz. s pomočjo triangulacije oddajnikov v nizko-porabniškem načinu) in uporabljala glasovna navigacija, mogoča pa bodo še lokalna opozorila o posodobitvah v eni izmed aplikacij. Zanimivo, Steve Jobs je dejal, da stylus oz. upravljalnik opravil na neki napravi pomeni, da so nekje na poti razvoja popolnoma zgrešili. A prav upravljalnik opravil ima, čeprav nekoliko okrnjen, iPhone OS 4. Odpreti ga je mogoče z dvema pritiskoma na gumb za nazaj oz. domov, izgleda pa kot dock iz OS X-a. Iz samega upravljalnika je mogoče posamezne aplikacije tudi zapirati - dolg pritisk nanjo pokaže minus, s katerim se zapre.

Tekom predstavitve je Steve Jobs priznal, da so želeli kupiti oglaševalsko podjetje AdMob, ki se specializira za prikazovanje oglasov na mobilnih napravah. Prehitel jih je Google (a zaradi Federal Trade Commissiona nakup še ni zaključen), zaradi česar so pri Applu kupili Quattro Wireless in s tem dobili nekaj dodatnih izkušenj za postavitev oglaševalske platforme iAd. S pomočjo te bodo razvijalci aplikacij v enem popoldnevu lahko vanje dodali oglase, ki jih bo serviral Apple. Zaslužke si bodo delili v razmerju 40-60, kjer bo večji del dobil razvijalec. S tem upajo, da bo še več aplikacij brezplačnih.

Posodobitev bodo doživele tudi nekateri kosi operacijskega sistema, ki so bolj namenjeni poslovni uporabi. Tako pri Applu trdijo, da so še bolj izboljšali varnost, nadgradili VPN povezljivost, izboljšali nastavljanje iPhoneov na daljavo ter prenovili aplikacijo za elektronsko pošto, ki sedaj tudi uradno podpira več Exchange računov hkrati.

Med druge večje novosti sodi še Game Center, platforma za socializacijo igričarjev, kjer bo mogoče svoje rezultate primerjati s prijatelji. iPhone bo dobil še svojo, manjšo različico iBooks, ki jo bo z iPadom mogoče sinhronizirati kar prek zraka. Aplikacije bo v menijih mogoče združevati v mape (ikono ene preprosto povlečete na drugo, ki svojo ikono posodi tudi sami mapi), prav tako pa bo v menijih tovarniško podprta ena izmed najbolj pogostih lastnosti Jailbreakanih naprav, uporabniška ozadja.

Beta različica SDK-ja je za razvijalce že na voljo, prav tako pa so razvojno različico samega operacijskega sistema že preizkusili na Engadgetu. Posnetek prireditve si lahko ogledate s pomočjo Applovih strežnikov.

54 komentarjev

«
1
2

js osebno ::

So what. Še zmeraj to ni prava večopravilnost, delajo samo nekatere zadeve.
Apple zadevo čisto preveč napihuje...
Drugače pa, najboljši komentar glede iPhone OS 4 na twitterju se mi pa zdi tale:
"Ladies and Gentlemen, today, Apple has changed the world forever with their newest inventions, the homescreen wallpaper and folder."

sirotka ::

Ja pa kaj bi sploh še radi nekateri? So what. Še zmeraj mi ga ne vrže na roke... Sicer pa wallpaperje si že prej lahko spreminjal....folderjev pa res ne, samo v tem ne vidim neke bajne prednosti, glede na to, kako imajo narejen vmesnik.

nekikr ::

Ja, res. Ker pri Androidu pa tega ni bilo. Ane?

c00L3r ::

Definitivno je ta delni multitasking boljši kot prej, ko ga ni bilo. Na voljo je 7 storitev, ki teče v ozadju s pomočjo katerih lahko dosežemo določena opravila:
Multitasking
iPhone OS 4 delivers seven new multitasking services that allow your apps to perform tasks in the background while preserving battery life and performance. These multitasking services include:

Background audio - Allows your app to play audio continuously. So customers can listen to your app while they surf the web, play games, and more.
Voice over IP - Your VoIP apps can now be even better. Users can now receive VoIP calls and have conversations while using another app. Your users can even receive calls when their phones are locked in their pocket.
Background location - Navigation apps can now continue to guide users who are listening to their iPods, or using other apps. iPhone OS 4 also provides a new and battery efficient way to monitor location when users move between cell towers. This is a great way for your social networking apps to keep track of users and their friends' locations.
Push notifications - Receive alerts from your remote servers even when your app isn't running.
Local notifications - Your app can now alert users of scheduled events and alarms in the background, no servers required.
Task finishing - If your app is in mid-task when your customer leaves it, the app can now keep running to finish the task.
Fast app switching - All developers should take advantage of this. This will allow users to leave your app and come right back to where they were when they left - no more having to reload the app.


Zanimiva se mi zdi izjava Jobsa:
, Steve Jobs je dejal, da stylus oz. upravljalnik opravil na neki napravi pomeni, da so nekje na poti razvoja popolnoma zgrešili.

Ravno nova iteracija iPhone OS ima task manager. Dolgi pritisk na izbrano aplikacijo in pojavi se znak minus, s katerim zapremo aplikacijo.

JayKay ::

BT keyboard support in spellchecker sta ql, folders je fina zadeva, boljša izpeljava ko na androidu (vsaj na Sens ui).

kotnikd3 ::

cant wait!! :P
Ko izide, bomo morali bodoči uporabniki počakati še nekaj časa, da zadevo shekajo, scrackajo, jailbraikajo...itd.

Curious ::

A še kakšen telefon omogoča uporabo več Exchange računov? Sem še vedno na stari Nokii, kot vem tudi WM tega ne omogoča...ali pač?

zee ::

zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

krho ::

večopravilnost mam jest na svoji E51 že dobri 2 leti?, Pa je bla skor ziher kaka Nokia s symbianom že prej...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

nekikr ::

Curious: če jih rabiš več, potem je iPhone točno zate, imaš lahko cel kup exchange računov :)

bluefish ::

Ravno nova iteracija iPhone OS ima task manager. Dolgi pritisk na izbrano aplikacijo in pojavi se znak minus, s katerim zapremo aplikacijo.
Tipična izjava v marketingu - dokler ima neko lastnost le konkurenca, se jo popljuva, ko pa jo dobiš tudi sam, pa jo označiš za evolucijo.

LordPero ::

OMG iTelefon bo posta(ja)l smartphone?? >:D

... aja ne, samo novo marketinško nalepko 'pripravljen na skoraj večopravilnost (ki to ni)' so mu dodali.

Samo mi je pa full zanimivo, da je ta multitasking dejansko prišel Jabolku do živega oz. toliko, da so se potrudili v to smer. Kakor da bi njih userji postajali naprednejši? :P (ni bil namen biti žaljiv, sem hotel namigniti na tiste, ki so trdili, da je odsotnost multitaskinga posebno dobra, namerna lastnost, ki naredi use skupaj boljše in naprednejše -no, sej s tem žalostnim izgovorom za večopravilnost so na cca istem).

Pa tudi mediji so to besedo hitro pograbili in jo raztrosili vsepovsod (ravno tako, kakor si je Jabolko želelo). Nemalo ostalih dobrih zadev pa do večine iUh imho ni prišo, kar se mi zdi dokaj škoda. Ampak revenue je pač revenue.

Če bi si pa kdo zares premočno želel zaresno večopravilnost na svojem iPhonu, je še vedno edina rešitev, da si N900 nalepi na hrbno stran.
LordPero

darksamurai ::

no,no N900 je pa že out of league tudi za tablete in ne samo za telefone. :))

SleepLess ::

Ne na pamet da se ne dobi v slo. Tus mobil ga ima. link

Ravnotako lahko kupimo v vseh trgovinah iPod Touch 3g, kateri bo podpiral iPhone OS 4.0

49106 ::

Ja na sivo(tus)

roli ::

Zato ker so pač novice o tem. Jau bože kaj ste eni nadležni. Ko pa je 1000 novih verzij tega pa onega programa/OSa je pa vse OK? Saj te nihče ne sili da bereš novico madona.

Task finishing - If your app is in mid-task when your customer leaves it, the app can now keep running to finish the task.

Imam občutek da bi se tole dalo zlorabiti za kake aplikacije - ne bom pa trdil.

In ja še vedno sem mnenja da multitasking ni nujna zadeva. Vsaj ne na telefonu. Ok za IM priznam da je zadeva uporabna. Kake druge stvari pa jaz osebno ne rabim multitaskat.

Saj bi downloadal developer verzijo pa sem nažalost prelen:D.
http://www.r00li.com

Bor H ::

andrej: lep primer je recimo upload slik na flicker, zakaj bi čakal da se uploada, itak je to čist nezahtevno za CPU, greš vmes komot kej špilat, recimo ;) al pa medtem ko se ti čaj namaka vklopš tea timer in greš na net...

BigWhale ::

A instant messenger bo lahko telek v ozadju?

PrimozR ::

Očitno ne, kar je WTF...

lukaz ::

Curious: mislim da omogočata WM in standardni Ericssonov software (na npr. k660i)

Krho: Predhodnik Symbiana je imel multitasking leta 1989 :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lukaz ()

Matako ::

Podjetja običajno želijo dajati vtis vsemogočnosti patentov. Patent ni noben zakon in ne prepreči kar tako uporabe patentirane ideje nikomur. Še vedno mora podjetje vložiti civilno tožbo za kršitev, ki poteka tako kot vsaka druga in je zgodovinsko gledano dokaj tvegana oz. ne uspejo tako zelo pogosto. Ja, podeljen patent je močan argument in definitivno pomaga, ne zagotavlja pa še izida v tvojo korist. Pomembnejši so odvetniki ;)

Itak si razni Applei ipd. patentirajo stvari samo zaradi zbiranja patentov v čimvečje zbirke, s katerimi lahko potem masovno kompenzirajo z drugimi v stilu "vi kršite 100 naših patentov, mi 80 vaših, dajmo se zmeniti!".
/\/\.K.

mmorph ::

[edit - brisana referenca]

Kar se tiče večopravilnosti:
Za razliko od drugih mobilnih platform (Symbian, Android, …), kjer lahko praktično vsaka aplikacija deluje v ozadju, mora avtor aplikacije za iPhone OS podpreti to opcijo v kodi aplikacije. Tako lahko zaenkrat pošljemo v ozadje le "stock" aplikacije, ki pridejo skupaj z iPhonovim operacijskim sistemom.
blog @ http://ownz.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

PrimozR ::

[edit - brisana referenca]

Kar se tiče večopravilnosti:

Za razliko od drugih mobilnih platform (Symbian, Android, …), kjer lahko praktično vsaka aplikacija deluje v ozadju, mora avtor aplikacije za iPhone OS podpreti to opcijo v kodi aplikacije. Tako lahko zaenkrat pošljemo v ozadje le "stock" aplikacije, ki pridejo skupaj z iPhonovim operacijskim sistemom.


Ne v iPhone OS 4.0.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

sirotka ::

Ne, se vedno trdim, da ga ne rabim. Se mu pa zdi smesno, ker prej ste cez manjko mt govoril, zdaj vam ni vsec kako so ga naredil, ... Pac dolgocasni ste ze rahlo s tem.

MasterBlaster ::

Sem si naložil developer beta verzijo. Po parih urah se mi zdi, da bistveno bolj žere baterijo. Ok,to je beta verzija, samo je zanimivo, da v taskbaru kaže tudi aplikacije, ki so kreširale :D

Multitasking za musko, GPS in task completion bo dobrodošel. Navječja prednost bo pa fast app switching, ki pa v bistvu ni pravi multitasking.

Kot developer sem pa še najbolj vesel ene malenkosti, da bo API sedaj omogočal formatiranje datumov :D Za to si do sedaj rabil full kode.
Tk je pa pika .

dbevfat ::

MasterBlaster je izjavil:

Kot developer sem pa še najbolj vesel ene malenkosti, da bo API sedaj omogočal formatiranje datumov :D Za to si do sedaj rabil full kode.

Te kot developerja kaj moti Section 3.3.1?
nvr2fat

gzibret ::

Eni se sprašujete, zakaj toliko novic o iZadevah. Jaz pa se sprašujem, zakaj je treba vedno toliko (offtopic & neargumentiranih & žaljivih) komentarjev brisat v novicah o iZadevah in zakaj je nivo debate v takih novicah daleč najnižji.

Če vam take novice niso všeč -> ignore, ali pa postajte svoje kritike v tole temo: [+/-]Kritika NOVIC. Lahko se tudi pritožite, in sicer tukaj: Pritožbe. Ne pa postat milijon (offtopic & neargumentiranih & žaljivih) komentarjev v samo novico, ker tiste, ki jih pa novica vseeno zanima, ali pa si morda celo lastijo dotično napravo, niti malo ne zanima, kaj si vi mislite o novici, ali pa kako vi izražate svoje mnenje o sami napravi na zelo aroganten način (iCrap, iDrek ipd...).
Vse je za neki dobr!

MasterBlaster ::

Še vedno upam, da je tole neslana šala :(
Tk je pa pika .

Zorro ::

Temu se reče večopravilnost, Nokia N900 s 40-imi zagnanimi aplikacijami.:D

sirotka ::

N900 je fail. Takega mnenja je vecina.

__Devil__ ::

sirotka je izjavil:

N900 je fail. Takega mnenja je vecina.

Kolega jo ima in mu je zaenkrat vredu. Sicer pa ne podpiram Nokie, zato je nebi priporočal. Pa še predraga je.

Da nebo off.
4.0 OS-a se že veselim =). Na srečo imam nov iPod Touch 32GB in bom lahko izkoriščal vse dobrote novega OS-a :). JB pa bo tudi verjetno kmalu po 4.0 izšel :P.

Can't wait.

PrimozR ::

Predraga? S 400 EUR, kolikor npr. daš za HTC Hero, če za 2 leti prodaš dušo? N900 je za svoj denar super stroj. Problem je predvsem, da je to development platofrma, kot HTC Dream. Za običajne ljudi (še) useless, Maemo bo, če bo uspel, svoj čas šele doživel.

Zorro ::

Predraga? V prosti podaje je N900 pri Mobitelu 557 €. Zanima me koliko ste odšteli za svoje iphone? S tem, da ima Nokia pri nas servis in 2 letno garancijo.

jRk0 ::

nokia 7650 je mela multitasking ze =)
You fuck up once, you loose two teeth.

49106 ::

Ja ampak ne takega, kot iphon. To kar je apple izumil je.....pravzaprav EVOlucija v pravo smer

dbevfat ::

sirotka je izjavil:

N900 je fail. Takega mnenja je vecina.

To je tista večina, ki je nima. Enako velja za iPhone. ;)

Primerjave niso na mestu, ker je N900 povsem nekaj drugega, kot navaden telefon. Vsekakor pa je naprava, ki ima multitasking, ne ene žalostne emulacije le-tega.
nvr2fat

Zorro ::

N900 postane mali kompič, ko si daš gor image Easy Debiana. Sedaj je folk pogruntal, da deluje stabilno na 800 MHz pri isti ali celo nižji voltaži, kot je po defaultu nastavljena za 500 MHz.
N900 ni fail, ni pa tudi za fensi šmensi sceno.;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

al3n ::

Bomo videli kako bo v dejanski uporabi, ampak nekako se mi že sedaj ne dopade varijanta "long push to close"

sirotka ::

PrimozR je izjavil:

Problem je predvsem, da je to development platofrma, kot HTC Dream. Za običajne ljudi (še) useless, Maemo bo, če bo uspel, svoj čas šele doživel.


Jaz sem ciljal na to...pač stvar še ni taka, kot bi morala bit.

r0ker ::

Zorro je izjavil:

N900 postane mali kompič, ko si daš gor image Easy Debiana. Sedaj je folk pogruntal, da deluje stabilno na 800 MHz pri isti ali celo nižji voltaži, kot je po defaultu nastavljena za 500 MHz.
N900 ni fail, ni pa tudi za fensi šmensi sceno.;)


aja torej so nastavli nižjo frekvenco kot jo lahko procesor BP laufa? od kod si padel?

nekikr ::

To delajo vsi r0ker...pojdi ven na zrak... :)

Keyser Soze ::

r0ker je izjavil:

aja torej so nastavli nižjo frekvenco kot jo lahko procesor BP laufa? od kod si padel?

WTF?
OM, F, G!

Zorro ::

r0ker, slabo bereš tako, da si zamešal voltažo s frekvenco. Frekvenca je višja, a pri nižji voltaži. N900 deluje po defaultu v frekvenčnem razponu 250-600 MHz. Voltaža pri 600 MHz je menda 1,35V, pri 500 MHz pa 1,2V. Sedaj pa so na voljo modificirana maemo (linux) jedra, ki navito N900 furajo stabilno na 800 MHz pri voltaži 1,2V.;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

Keyser Soze ::

Ma, dej pustmo N900 ven iz te teme. Konec koncev je treba zahtevnost prilagodit ciljni publiki teme.

Kaj ma frekvenca pa voltaža in podoben "čuri muri" z iPhonom?;)
OM, F, G!

Zorro ::

Keyser Soze je izjavil:

Kaj ma frekvenca pa voltaža in podoben "čuri muri" z iPhonom?;)


Seveda, da ima, glede na to, da oba telefona imata Cortex A8 600 MHz procesor. Ko bodo iphonovci prišli do navijanja, če sploh kdaj bodo, zaradi zaprtosti sistema, nam bodo spet prodali, da so odkrili Ameriko.:)

nekikr ::

Ah kje, naš preljubi iPhone deluje na 600Mhz brez problema, ni potrebe po navijanju. Razumem pa zakaj ostali pol časa zabijete z ugotavljanjem, kaj bi lahko naredili, da bi nekako spodobno delovalo :)

Let the flamewar continue :)

Bor H ::

Seveda, isto so ljudje govorili da sta prvi dve generaciji super delali na 400Mhz, ko je pa apple predstavil 600Mhz verzijo so pa ugotovil kolk je bolš..

Mavrik ::

Kolk pa je boljš?
The truth is rarely pure and never simple.

Bor H ::

50% :)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tudi oblika iPhone 4 je zdaj patentirana, bela različica spet pred kamero

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
3011397 (9981) PrimozR
»

Apple je po pričakovanjih predstavil iPad 2 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
19252960 (45202) malix
»

iOS 4 je prispel (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
11531292 (28272) PrimozR
»

Adijo iPhone OS, naj živi iOS

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
189298 (8428) techfreak :)
»

iPhone dobiva večopravilnost (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5411336 (9138) lurker

Več podobnih tem