» »

Jankovicu je dolgcas

Jankovicu je dolgcas

««
6 / 32
»»

Utk ::

Zarad katerga drugega stadiona do zdaj je blo treba dokapitalizirat katero banko? In se ni Jankovič hvalil, da bo šlo brez javnega denarja? Wau, celih 50 mio so vložili, 150 jim jih pa še manjka, in to se spomnejo zdaj, ko je stvar že skoraj postavljena. Kje na svetu si to že videl?

Mr.B ::

CrniE, ne razumeš, Garancija bazira ne vrednosti nepremičnin, in parcel. Zato ne padejo cene stanovanj, saj potem noben projekt nebi bil uspešen.
Me pa zanima, kakšna je garancija , ko zastaviš 50% vrednosti projekta, če že v naprej pričakuješ, da bo na pomoč prišla vlada.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Samuel ::

Težko je pač zastopit, zakaj država na primer podpira Mariborski stadion, ljubljanskega po sploh noče. Oziroma.. NE SME. Kot nekateri tukaj pravite.

Najboljš, da se podmladek 19. reprezentance sveta preganja po lokalnih pašnikih.

Utk ::

Težko je zastopit, zakaj se najprej zgradi stadion potem pa išče denar, namesto obratno. Samo to je težko zastopit. In zakaj je potem treba ko je stvar že zgrajena izumljat razpise.

Ted ::

Samuel je izjavil:

Težko je pač zastopit, zakaj država na primer podpira Mariborski stadion, ljubljanskega po sploh noče. Oziroma.. NE SME. Kot nekateri tukaj pravite.

Najboljš, da se podmladek 19. reprezentance sveta preganja po lokalnih pašnikih.



Mariborski Ljudski vrt je bil prenovljen s približno 1/3 vložka med investitorji (EU sredstva, ministrstvo za šolstvo in šport, Mestna občina Maribor). Občina se je prijavila na ustrezne razpise in dobila sredstva.

Po drugi strani so Stožice v celoti tržni projekt oz. ga je Jankovič tako zastavil. Glede na to, da bi roko na srce sredstva pod Janševo vlado težko dobil je to razumljivo. Ker s tem projektom njegovo županovanje stoji ali pade seveda išče vse možne načine (in zveze) da projekt spelje do konca. Njegov interes je seveda legitimen, vprašanje pa je ali je kvazi državna podpora preko paradržavnih institucij (bank) v obliki slabo zavarovanih kreditov v interesu davkoplačevalcev in konec koncev tudi ljubljančanov, ki bodo ta projekt tako ali drugače tudi plačali. Če ne drugače preko višjih davščin in dražjih storitev NLB-ja... Po vsej verjetnosti bo Jankovič s forsiranjem projekta na trlih temeljih "na kant" spravil tudi GREP...
Mah...

Samuel ::

Jah, vidiš, da ni res kar pišeš. Dvorana in stadion pravzaprav predstavljata večinski strošek celotne investicije in sta zagotovo drugačnega pomena kot pa nakupovlalni center in ostali objekti (parki, etc). NE samo, da je vlada delno financirala prenovo Ljudskega vrta, TEMVEČ daje vsako leto nek znesek, da se vse skupaj pokrije. In ljudje, ki se tukaj trolajo, niti tega ne privoščijo in po neki njim znani logiki naj NE bi ta stadion in dvorana (ki je mimogrede v živo izjemen objekt) bila deležna enake pomoči države, kot je npr Ljudski vrt (in tudi vsi športni objekti v SLO).

PS: Ne, ta stadion nima veze s ponovno izvolitvijo Jankovića (ker je že zgrajen). Samo pokazalo se je, kako se SDS in prikolice proti razvoju Ljubljane. Prikazali so ga v luči mučenika. Ima Jankovič za pokazat v Ljubljani eno goro objektov, ki so se za časa njegovega županovanja prenovili, zgradili, spremenili na bolje..etc.

Mr.B ::

Mondeo, torej po tvoji logiki, mora Država prevzeti odgovornost za privatni projekt. Projekt označiti kot propadlega, unovčiti garancije, kolikor jih pač je, oziroma bile. Jankovič priznati da je projekt zafural v PM. In se posloviti.
Ej čakaj, koga bodo pa levi postavili na oblast, če bo prvo delo novega župana, kompletna revizija poslovanja MOL-a in Jankoviča...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Samuel ::

Kuga Mr.B?? Kaj sanjaš opet?
Zakaj točno je ta projekt po tvoje že propadel? Kot je meni znano, so bile vse projekcije delane za znesek 150M EUR in 10letno ročnost odplačevanja. Zdaj se pogovarjamo o 115M e in verjetno daljši ročnosti, najmanj 15let. Torej se anuiteta znatno zmanjša. Torej je zadeva lahko kar naenkrat rentabilna.

Sicer pa.. kdo pa postavlja župane. Meščani ane. Mene bolj zanima, katera sruta bo nastradala v LJ kot desničarski kandidat za župana.

Mr.B ::

Mondeo, pa ti ping pongam nazaj....
Projekt je propadel, ker je Jankovič povedal, in ti serviral : Smo pozabili vračunati.....
Sedaj pa prosi državo za pomoč, ne glede kolikšen del je privatno komercialen, in kolikšen pač je za javno dobro države.
Torej jaz sem poslovnež imam recimo 100 milEUR na računu, pa bi investiral. Pa mi Župan svojo projekt v katerega bi investiral, začne z zgodbo : sem pozabil ..... ? WTF. Kaj pa si še pozabil, v projektu, in od kot mi garantiraš, da boš svoj feler tudi sam plačal ? Kaj šele od kje ti bo denar, za vse tisto, kar si ŠE pozabil.
Sedaj mi pa pokaži investitorja, ki mu boš povedal, da projekt stoji ne zaradi finančne krize, ampak ker je glavni manager pozabil, da morda nima toliko kapitala, pa je gradil, ah sej bo država....

Kaj šele razlika 35 milEUR iz 150milEUR na 115 milEUR, kje so se delale bližnjice, in kdo je v kaluliral novi poslovni model in upošteval stvari, ki ne obstajajo. Morda je pa pozabil Jankovič na teh 35milEUR, pa uporabil kar isti model.
Ej zgoraj našteto, je primer, da imamo danes cca 5 miljardEUR minusa, pa prazno blagajno, še pred poletjem. Tuji investitorji se tako ne nategnejo, saj so za svoj denar krepko delali. Zato jih tudi ni.
Torej v Javno dobo je, če hočeš uporabiti isto terminologijo kot Jankovič, da kompletni projekt prevzame Država, po zdravi Gospodarski pameti, pa morajo zatem odgovarjati Odgovorni, saj je šel notri tudi državni denar, oziroma denar MOL-a, in glej ga tu je tudi Jankovič. Torej zaradi tega se ne zgodi drugi scenarij....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Okapi ::

Zanimivo bo gledati dolge nosove desnakarjev, ko bo postalo jasno, da je nakupovalno središče rentabilno, stadion in dvorana pa najlepša daleč naokoli.

Ko bo nakupovalno središče končano, sem 100%, da bo polno. Je že tako, da dandanes ljudje radi hodijo v nakupovalna središča in če sta polna BTC in Rudnik, kjer ljudje gomazijo med industrijskimi halami, bodo še toliko raje hodili v Stožice, kjer bo nad nakupovalnim središčem velik park. Tako da bo bančni kredit normalno poplačan in bo NLB s tem lepo zaslužila.

Ves projekt ima, kar se izvedbe tiče, samo to težavo, da mora Grep gradnjo stadiona in dvorane plačevati s svojim denarjem, ker od mesta ni dobil niti evra. In pač brez kredita nimajo dovolj keša, da bi do konca plačali vsem podizvajalcem.

Kar se denarja od razpisa tiče, je pa tudi čisto pošteno, da Ljubljana dobi nekaj denarja od države oziroma Evrope, kot ga dobijo vsi, ki gradijo športne objekte državnega pomena. Drugi brez državnega denarja niti ne pomislijo, da bi se česa takšnega lotili, Jankovič pa je štadion in dvorano 100% plačal z mestnim premoženjem, brez evra državne pomoči.

O.

Good Guy ::

upam da maribor pobere ves keš jankovičku....

glede stožič.. so pa sam sanje da bo kdaj končano.. še predn ga bojo zgradil, se bojo zavedal da ga je ceneje podret...
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

Samuel ::

Ti, tale projekt bo za NLB in ostale v konzorciju že dober posel. Denar ne dajejo ampak ga posojajo, predvsem za poplačilo zapadlih računov podjetij, ki bodo sedaj na novo zadihala.
Koliko je že investitorjev v SLO v teh časih, ki bi dali 50M (85M) EUR svojega denarja v nek projekt in nekaj naredili na novo. Mi jih lahko našteješ nekaj prosim lepo. Center bo pa v roku leta dveh popolnoma zaživel in bil sposoben odplačevat kredit.

A sploh veš kako je stvar potekala od začetka? Sanja se ti ne. Banke so za GREP dale bančno garancijo za izvedbo del. In če je bila storjena napaka, je bila takrat. In se ta zgodba ni dogajala tako kot ti pišeš, ampak precej drugače. Prav nič niso ZDAJ ugotovili, da še nimajo denarja. Pa od kje ti te zgodbice?? Že v janurju je prišlo do ponudbe bank in potem so se pogoji spreminjali iz meseca v mesec. Država se je pa tudi odločila, da ob rebalansu proračuna ne bo dala ničesar. Ne tvezi svojih na pol izmišljenih zgodbic, kot jih drugih debatah na tem forumu.

Sicer pa... Pa kaj se zdaj delaš idiota? O stadionu se v Ljubljani govori najmanj že deset let. In vsi so samo obljubljali in obljubljali in nič se ni zgodilo. A se čmo še malo sprenevedat tukaj? A se čmo še malo sprenevedat, zakaj imajo slovenske banke probleme? A se čmo prosim spomnit na taiste banke, ki so za časa Janše dajale bolane kredite v stotinah miljonov EUR za prevzeme Istrabenza, Pivovarne Laško, Merkurja.

In ravno ti Mr.B boš sral s temi 5mrd in ne vem še kaj. Višek dvoličnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Samuel ()

Samuel ::

Good Guy je izjavil:

upam da maribor pobere ves keš jankovičku....

glede stožič.. so pa sam sanje da bo kdaj končano.. še predn ga bojo zgradil, se bojo zavedal da ga je ceneje podret...



tole boš ti rušu, ja.... pff

Mr.B ::

""Zanimivo bo gledati dolge nosove desnakarjev, ko bo postalo jasno, da je nakupovalno središče rentabilno, stadion in dvorana pa najlepša daleč naokoli. ""
Okapi, kot prvo nisem Desničar, in nikoli nisem bil. In ko ti nimaš argumentov, potem so vsi desničarji, ali pa jamraš dajte moderatorji zaprite temo. To je tipični primer LiberTarizma.
"" Ko bo nakupovalno središče končano, sem 100%, da bo polno. Je že tako, da dandanes ljudje radi hodijo v nakupovalna središča in če sta polna BTC in Rudnik, kjer ljudje gomazijo med industrijskimi halami, bodo še toliko raje hodili v Stožice, kjer bo nad nakupovalnim središčem velik park. Tako da bo bančni kredit normalno poplačan in bo NLB s tem lepo zaslužila. ""
Dejstvo je to, da Merkator, nima toliko profita, da bi vsakemu delavcu na koncu dal minimalca v obliki trinajste plače. Ne da mu je to potrebno dati. Torej bo Mercator odpru še en center, kjer bo plačeval najemnino + stroške. A si prepričan da Rudnik nosi profit, da Merkator na šmartinski nosi profit. Malo med tednom glej, oba sta dopoldan prazna... To da ne omenim, da je manj kot kilometer zračne razdalje BTC city, ki je večji, in malo dlje Merkator Šiška. No bo pa sedaj folk iz BS7, in bežigrada hodil v ta merkator, ma ja. Postavimo, sej bo živelo....

"" Ves projekt ima, kar se izvedbe tiče, samo to težavo, da mora Grep gradnjo stadiona in dvorane plačevati s svojim denarjem, ker od mesta ni dobil niti evra. In pač brez kredita nimajo dovolj keša, da bi do konca plačali vsem podizvajalcem ""
Torej priznavaš, da je projekt bil že v osnovi zgrešen, in da se je šlo po populistično, da me bodo Ljudje imeli radi. Pa sej bo tako kot vedno, država pomagala, pogačo pa delim jaz.

""" Kar se denarja od razpisa tiče, je pa tudi čisto pošteno, da Ljubljana dobi nekaj denarja od države oziroma Evrope, kot ga dobijo vsi, ki gradijo športne objekte državnega pomena. Drugi brez državnega denarja niti ne pomislijo, da bi se česa takšnega lotili, Jankovič pa je štadion in dvorano 100% plačal z mestnim premoženjem, brez evra državne pomoči. """
Torej predlagaš, da dajo davkoplačevalci denar v projekt, kater je bil že s prvim dnem namenjen, da bo država sofinancirala partnerstvo, ali kaj. Po domače propadli projekt, naj sedaj rešjejo davkoplačevalci, Jankovič pa se označi kot Heroj, zgrešene investicije. Plosk, Plosk Plosk.

Okapi, daj mi protiargumente na moj zgornji post. Pa da te vidim, levi desni, gor dol, roka tako roka tako. Argumentiraj s proti argumenti, ne tako, kako bodo desničarji fouš, o uspešnosti finančne konstrukcije, ..... Da ne omenim, da bo vrjetno vse lože po 50kEUR najela kar MOL, da bodo zaprli gobce Desničarjem, ali misliš, da bo toliko športnih klubov, ki se bodo kar tepli, za toliko tekem, ki se bodo tam odigrale. No sej mislim, da misliš, da bodo sedaj vse tekme, kar na Storžicah odigrane, ostali bodo pa propadli, po tekmi bomo pa šli še v nakupovalne cebntre, da si izpraznimo svojo frustracijo. Ej že zaradi dogodkov po tekmah, ni zdravo imeti zraven, še komercialne objekte, saj ste kdaj slišali po poročilih, o pohodu navijačev po mestu, in razbijanju. Kaj misliš koliko bo pa hotela zavarovalnica.
""" Ti, tale projekt bo za NLB in ostale v konzorciju že dober posel. Denar ne dajejo ampak ga posojajo, predvsem za poplačilo zapadlih računov podjetij, ki bodo sedaj na novo zadihala.
Koliko je že investitorjev v SLO v teh časih, ki bi dali 50M (85M) EUR svojega denarja v nek projekt in nekaj naredili na novo. Mi jih lahko našteješ nekaj prosim lepo. Center bo pa v roku leta dveh popolnoma zaživel in bil sposoben odplačevat kredit.
""
Mondeo počakaj stresni test NLB-ja. Boš videl, koliko uspešnih poslov je bilo narejenih v zadnjih letih, sploh z investicijami , kot se reče gradbeništvo. NE boš verjel 250miEUR, je minimum, da se banka NLB obdrži nad vodo. 800Miljonov, pa je zgolj zato, da lahko pokrije minuse Gradbincev, ter ostane rentabilna za prestrukturiranje dolgov.

"""" A sploh veš kako je stvar potekala od začetka? Sanja se ti ne. Banke so za GREP dale bančno garancijo za izvedbo del. In če je bila storjena napaka, je bila takrat. In se ta zgodba ni dogajala tako kot ti pišeš, ampak precej drugače. Prav nič niso ZDAJ ugotovili, da še nimajo denarja. Pa od kje ti te zgodbice?? Že v janurju je prišlo do ponudbe bank in potem so se pogoji spreminjali iz meseca v mesec. Država se je pa tudi odločila, da ob rebalansu proračuna ne bo dala ničesar. Ne tvezi svojih na pol izmišljenih zgodbic, kot jih drugih debatah na tem forumu. """

Če denar ni tvoj, potem seveda tako razmišljaš. Ko projekt imaš narejen, potem rečeš toliko me stane cement, toliko ta cesta, toliko luč, toliko delavci, toliko železje, toliko stoli, toliko zamuda, toliko so nepredvideni stroški. Potem pa šele začneš z ostalimi deli poslovnega koncepta, ako bodo investitorji zaslužili, 10x, 100x, kako bo vse polno. Šele nato greš do banke, investitorjev, in ostalih. Tu pa še sam napišeš, da ni bilo nikakršnega projekta, da se spreminjajo zadeve vsak mesec, itd... Ma koji K, pa si prišel do poslovnega modela, če še ne veš kaj boš SPLOH zgradil. To nebi noben pravit investitor z lastnim denarjem šel investirati, verjetno, bi ob prvi spremembi, oziroma izjavi sem pozabil zahteval garancije, in odstopil od posla....

"" Sicer pa... Pa kaj se zdaj delaš idiota? O stadionu se v Ljubljani govori najmanj že deset let. In vsi so samo obljubljali in obljubljali in nič se ni zgodilo. A se čmo še malo sprenevedat tukaj? A se čmo še malo sprenevedat, zakaj imajo slovenske banke probleme? A se čmo prosim spomnit na taiste banke, ki so za časa Janše dajale bolane kredite v stotinah miljonov EUR za prevzeme Istrabenza, Pivovarne Laško, Merkurja. """

HA ha ha. Kdo je sestavljal nadzorni svet NLB: Osebe iz strank vladnega trojčka, ki je odobrila vse te kredite. Zato pa so zadeve potihnile tako nahitro z milijonsko nagrado Kramarja , saj so ostali nadzorniki dobili, ko si seštel vsakoletne nagrade, skoraj toliko vsak, kot Kramar. Toliko o tvojih dejstvih Funkcioniranja državne NLB. In kdo sedi danes v nadzornih svetih NLB-ja ? In da te Osvestim, Bavčar je bil član LDS-a, in član skupine tajkuni foruma 21, kar najštej si vse člane skupine Tajkuni foruma 21. Kordež ak Merkur, glej zakaj si spregledal v medijih, da se dela druga revizija Merkurja, in kako lahko HTC2 d.o.o., dobi kar 150 milEUR kredita, in to pod kontrolo vladnega Trojčka. Laško, glej vlada Janše je prva rekla, da zastavljanje lastnih delnic taistega podjetja , ki ga kupuješ, se ne sme dogajati, zaradi tega pa je danes kriza... Kdo je pospravil 2 milijarde viška od Avtocest, in kdo bo odgovarjal ......

""" In ravno ti Mr.B boš sral s temi 5mrd in ne vem še kaj. Višek dvoličnosti. """

Da te ne razočaram, lansko leto je bilo 2 miljarde minusa v proračunu. Letos so si omislili planski proračun, ki je izpraznil blagajno sredi leta.
Poglej koliko je narastel javni dolg, poglej stanje BDP-ja, koliko se je letos samo zadolžila država.... Kaj misliš da ima država denar za dokapitalizacijo NLB, kaj misliš da ima država denar za Grčijo. Od kod pa misliš da bo vzela....

Jaz operiram z dejstvi, ti pa s politiko, levi desni. Daj mi že na prvotne argumenta mojega posta, proti argumente, ne pa tako kot Okapi, kako boš fouš.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

bluefish ::

Glede stadiona in dvorane počakajte, da se ju sploh prične uporabljati, potem pa je lahko govoranca.

V tem trenutku se mi edina zgrešena poteza zdi gradnja cestnih povezav z vseh strani, ker so na ta način uničili en kup zemljišč in je sedaj vse skupaj eno asfaltno sranje.

Samuel ::

Mr.B

LOL.. res.. flanc na kvadrat. Projekt bo uspešen. Me ne zanima, kaj ti misliš. Vem samo to, da flancaš že dve leti stvari, ki se potem ne zgodijo. Se nič ne naučiš iz svojih napak??

- Eno stvar sem te vprašal in mi jo nisi odgovoril (50M projekt). Ponovno. Trajbaš svojo muziko. Nauš verjel. V USA je propadlo na kupe bank. Tukaj še nobena. Pomagala je država. A pri nas ne sme? Po tvoje ne.
- Kaj pišeš, da se je projekt spreminjal? Ne ni se. Preberi ponovno. Napisal sem, da so se pogoji bank in ostalo spreminjali, ne projekt. Isuse...
- Dragi moj, vsi od Bavčarja (desna roka Janše pri prevzemu Mercatorja, požegnanega s strani taiste Janše) in naprej so dobili žegenj od vlade. Ne mi tukaj pametovat lepo prosim. In Kramar? Kramar je dobil od te oblasti tak davek na tisto nagrado, da je praktično vse vrnil, kar je dobil.
- Proračunski deficit?! Jasno. Kaj pa drugega v teh časih. A ga drugi nimajo? Še veliko večjega (relativno) marsikatera bolj renomirana država od naše. A mi prosim razložiš, kako gledaš na to, da ima ena Španija npr deficit 10% BDPja? Kakšen konstruktiven komentar prosim.

Pyr0Beast ::

Nič ni problem če pomaga država. Samo ko potem to davkoplačevalci 'pomagamo'.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

djordjevic ::

In kdo je po tvojem država, če ne davkoplačevalci? 8-O
No grave is deep enough to keep us in chains.

Mr.B ::

Glej Modejo, vse so krivi ti prekleti desničarji z JJ na čelu, ki so v prejšnjem mandatu zafurali državo, ustvarili tajkune, in poJ**** vse povprek, odvzeli so ti kruh in vse kar imaš rad, danes, če si v javnem sektorju tudi težko prigarano plačo...

Če so ti zgornji Argumenti dovolj jasni da je kriv vse JJ, potem ti spodaj ni potrebno brati ...
Eno stvar sem te vprašal in mi jo nisi odgovoril (50M projekt). Ponovno. Trajbaš svojo muziko. Nauš verjel. V USA je propadlo na kupe bank. Tukaj še nobena. Pomagala je država. A pri nas ne sme? Po tvoje ne.

Čakaj govorilo se je malo prej o 150 milEUR, sedaj pa o 50 milEUR, pa o 115milEUR, čakaj, kdo je pa odobril finančno konstrukcijo ? HALOO, kaj ti klaftraš. Te finančne podatke navajam od tebe in od Okapij
Kar pa se tiče tvojih USA argumentov bank: http://www.google.si/search?hl=sl&&sa=X...
Na samo en naslov : Bankruptcy in USA survive new wave: 68 banks closed since beginning of year

Kaj pišeš, da se je projekt spreminjal? Ne ni se. Preberi ponovno. Napisal sem, da so se pogoji bank in ostalo spreminjali, ne projekt. Isuse...

Glej da ti odgovorim, tako kot zgoraj, ja pozabil sem všteti 100 milEUR, finančne konstrukcije, normalno da so se pogoji spremenili, saj si ravno garancije razvrednotil, po tvojem se morajo nepremičnine 3x podražiti za veljavne garancije v obliki nepremičnin, ali pa kot praviš po tajkunsko, kar neobstoječi, še ne zgrajeni objekt dam v garancijo...

Dragi moj, vsi od Bavčarja (desna roka Janše pri prevzemu Mercatorja, požegnanega s strani taiste Janše) in naprej so dobili žegenj od vlade. Ne mi tukaj pametovat lepo prosim. In Kramar? Kramar je dobil od te oblasti tak davek na tisto nagrado, da je praktično vse vrnil, kar je dobil.

Se spomniš znanega stavka : NE mi smo te postavili na čelo Merkatorja, hm iz kateres stranke je že ta oseba ?, Da je pa res da Kapital ne pozna strankarskih baru...

Proračunski deficit?! Jasno. Kaj pa drugega v teh časih. A ga drugi nimajo? Še veliko večjega (relativno) marsikatera bolj renomirana država od naše. A mi prosim razložiš, kako gledaš na to, da ima ena Španija npr deficit 10% BDPja? Kakšen konstruktiven komentar prosim.


No morda ti dam kar sledečega iz Delovega članka : http://www.delo.si/clanek/113509
Kot so danes sporočili iz ljubljanske Bonitetne hiše I, ki je partnerska družba D&B, v Sloveniji padajo tako izvoz kot uvoz, pa tudi poraba v gospodinjstvih in poslovne investicije. Edino rast je zaznati v porabi države, ugotavlja D&B v tokratnem poročilu...
Si si vsaj vzel toliko časa, preden si navedel ime Španije, da si vsaj pogledal gospodarske trende taiste države, ali si samo števillko nalimal.

Toliko o trdnosti tvojih argumentov... Mondeo

Kot sem omenil, dva scenarija, kako rešiti financiranje Štoržic, samo v obeh primerih, žrtvujejo svojega paradnega Konja.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Okapi ::

ali pa jamraš dajte moderatorji zaprite temo.
Nekaj podtikaš. Ne spomnim se, da bi kdaj kaj takega rekel.

Torej priznavaš, da je projekt bil že v osnovi zgrešen
Niti najmanj. Jankovičeva ideja je bila odlična - damo zemljišče in dobimo štadion in dvorano, ne da bi morali dati en sam evro keša iz blagajne. Če so se mogoče pri Grepu zakalkulirali, je to njihov problem, Ljubljančani zaradi tega ne bodo niti ob evro.

Problematično bi bilo kvečjemu, če bi lahko Jankovič tisto mestno zemljišče prodal za več kot vrednost štadiona in dvorane, ampak je tudi desnakom jasno, da ga dražje ne bi mogel vnovčit.

To da ne omenim, da je manj kot kilometer zračne razdalje BTC city, ki je večji, in malo dlje Merkator Šiška.
In? Konkurenca in te reči so ti očitno tuje, ne? Ti bi kar po starem, plansko gospodarstvo, tri nakupovalna središča za Ljubljan so dovolj, več ne bomo imeli, pa čeprav je v vseh gneča.

Mogoče se bo izkazalo, da je nakupovalnih središč res preveč, da bi bila vsa rentabilna, ampak če misliš, da bo propadlo ravno najnovejše in najlepše, potem se ti lahko samo smejim.

Po domače propadli projekt, naj sedaj rešjejo davkoplačevalci,
Kaj je s tabo? Stadion in dvorana sta plačana v celoti (in praktično končana), ni treba nič reševati. Denar iz razpisa ne bo dobil Grep, ampak občina, in ga ne bo porabila neposredno za stadion, ker je ta že v celoti plačan.

O.

Pyr0Beast ::

djordjevic je izjavil:

In kdo je po tvojem država, če ne davkoplačevalci? 8-O


Odloča vlada ne mi. Kdo plačuje pa se ve.

In? Konkurenca in te reči so ti očitno tuje, ne? Ti bi kar po starem, plansko gospodarstvo, tri nakupovalna središča za Ljubljan so dovolj, več ne bomo imeli, pa čeprav je v vseh gneča.

Mogoče se bo izkazalo, da je nakupovalnih središč res preveč, da bi bila vsa rentabilna, ampak če misliš, da bo propadlo ravno najnovejše in najlepše, potem se ti lahko samo smejim.



V bistvu najnovejše in nalepše zlahka začne propadati.
Nakupi družin so omejeni s denarjem, ne s številom takih centrov.

Pravtako več ni nujno boljše .. ali cenejše.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

noraguta ::

Mr.B je izjavil:

CrniE, ne razumeš, Garancija bazira ne vrednosti nepremičnin, in parcel. Zato ne padejo cene stanovanj, saj potem noben projekt nebi bil uspešen.
Me pa zanima, kakšna je garancija , ko zastaviš 50% vrednosti projekta, če že v naprej pričakuješ, da bo na pomoč prišla vlada.

eh garancija bazira na kešu(ponavadi gre za določene avanse). ti pa govoriš o hipotekah.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Good Guy ::

Samuel je izjavil:

Good Guy je izjavil:

upam da maribor pobere ves keš jankovičku....

glede stožič.. so pa sam sanje da bo kdaj končano.. še predn ga bojo zgradil, se bojo zavedal da ga je ceneje podret...



tole boš ti rušu, ja.... pff


ti pa plačeval da se sploh zgradi?
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

Mr.B ::

Da zgodbo zaključimo : Grep podpisal pogodbo za 115 milijonov evrov posojila
http://www.delo.si/clanek/113593
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Poldi112 ::

Good Guy je izjavil:


ti pa plačeval da se sploh zgradi?


Seveda, ampak to je povsem irelevantno. TI si tisti, ki je trdil, da ga je ceneje rušiti, zdaj pa se takole primitivno in neuspešno ven vlečeš.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Trinitron ::

Samo nekaterim pa res niso jasni osnovni pojmi...

Banke denarja ne dajejo, ampak prodajajo. Tudi če so državne. In od tega imajo profit. Dotični posel je za banke celo zelo varen (zavarovan s hipoteko na trgovski center, lastnim premoženjem in s stavbnim zemljiščem) za razliko od vseh tajkunskih kreditov, ki so se potalali za časa Janševe vlade. Če bo NLB potrebno dokapitalizirati bo to zaradi tajkunskih kreditov, ne zaradi projekta Stožice.

Res pa je sicer, da bo Ljubljana morala za projekt zagotoviti cca 20 milijonov lastnih sredstev (za pomožno igrišče in ogrevalno dvorano), a celo ta denar se lahko povleče iz EU, če bo razpis ministrstva uspel.

Mr.B ::

Tajkunske kredite, so odobrili nadzorniki, ki so danes formirane v sklopu Vladnega Trojčka. Povprašaj informacijsko pooblaščenko, če imaš pravico v pogled kreditnim pogodbam, ki jih je izdala NLB, ali pa so v pripravi. Ne TI, ne JAZ, ne JANŠA, tega ne sme videti, zato pa imamo Informacijsko pooblaščenko, da se krade.

Storžice je isto tajkunski kredit, saj kot Trinitron trdiš, je zavarovan z BODOČO in Pričakovano vrednostjo objekta, oziroma podjetja ter dela ki se bo tržil. Storžice si lahko potegneš direktno vzporednico s Šendviškim predorom, hoteli smo eno, plačali pa 2x če ne 3x toliko kot je bilo prvotno preko JAvnega naročila odobreno.

Trinitron, pa da smo si jasni : Povej mi prosim vse tajkunske kredite ter vrednost le teh, jaz ti bom pa povedal kateri politični opciji je zadeva spadala. Tako da ne boš megle podajal. In za dokaz bom uporabil samo podatke iz javnih medijev, tako da boš lažje razumel....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Poldi112 ::

Kakšne Storžice? Stožice. Pa precej švoh si v matematiki.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Mr.B ::

Poldi112, si že dokazal da o materiji kateri debatiraš nimaš pojma. Kar beri medijsko udarne novice, itd...

Drugače pa povprašaj Matthai, kako sva bila oba začudena, ob izbruhu ti. Afera Ultra, kako so papirji od kreditvo ultre , prišli v roke bivšemu ministru. Toliko o tem koliko ima JJ, možnosti o odločanju kateri krediti se odobrijo, in kateri se prestrukturirajo. Počakajmo stresne teste, pa bomo videli, kaj bo tam notri pisalo.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

LuiIII ::

Glede na to, da bo kupna moč slovencev zelo verjetno še padala, da štadion in dvorana sama po sebi ne bosta nikoli rentabilna (tudi ni ni bilo načrtovano) je kratkoročno gledano investicija GREP-a zelo vprašljiva. Vprašanje je koliko se bo moral GREP sproti še zadolževati, da bo zadeve lahko vzdrževal ob plačevanju kreditov. Koliko pa je pravzaprav pravega kapitala bilo udeleženega v investiciji? Koliko je skupina GREP brez zadolževanja prispevala? Kot je videti prav veliko ni bilo. Hm zanimivo, da je vlaganje v trgovsko dejavnost (ki bo očitno pri zgodbi Stožic prinašala glavnino dohodka) še vedno očitno tako donosno kljub temu, da se kupna moč prebivalstva počasi manjša in da imamo trgovskih centrov več kot dovolj. No morda pa samo ne znamo vlagati drugam kot v nepremičnine in trgovine?
Dajte 250MEUR v tehnološka startup podetja in bo gotovo več možnosti za povrnitev kreditov, pa še disperzija bo bistveno boljša. Aja to pa ne gre ker banke ne znajo oceniti tveganja pri tovrstih kreditih. Drugih investitorjev, ki bi vlagali svoj in ne sposojeni kapital je pa pri nas itak 100x premalo. Kar v končni fazi pomeni, da tisti, ki nekaj zna in ima idejo, odide drugam. Tu pa ostanejo samo tisti, ki znajo zidat, mešetarit in vozit kamione.

Poldi112 ::

Mr. B, ti si tisti, ki trdi, da se bodo Stožice 2-3x preplačale, brez kakršnih koli konkretnih podatkov.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

PaX_MaN ::

Dajte 250MEUR v tehnološka startup podetja in bo gotovo več možnosti za povrnitev kreditov, pa še disperzija bo bistveno boljša. Aja to pa ne gre ker banke ne znajo oceniti tveganja pri tovrstih kreditih.

Zakaj pa ne? Tu je pa spisek start-up podjetij, ki jim je bila dodeljena pomoč.
Samo letos je bilo razpisanih za 119,6MEUR sredstev.

LuiIII ::

Pa si si pogledal koliko je res tehnoloških podjetij med njimi? Kar nekaj je med njimi trgovin, pa zaključnih del v gradbeništvu in podobnega šrota. To je farsa in metanje peska v oči.
Kar bi morala narediti država je to, da bi za tehnološka podetja, bistveno zmanjšala davke in prispevke. Seveda je to zelo težko izvesti, ker bi kar naenkrat imeli nekaj sto visoko tehnoloških trgovin, avtoprevoznikov in zidarjev ter en kup dodatne administracije. No ampak kaj drugega od države ne bi bilo potrebno.
Manjkajo pa investitorji. Tisti do katerih stopiš in jim predstaviš vizijo, poslovni načrt in pričakovanja. Nekaj jih je, a bistveno premalo. Ker jih je malo tudi manj tvegajo. Seveda pa tudi pot do realnih pričakovanj in dobrega poslovnega načrta ni trivialna. Zaradi dobre ideje morda lahko dobiš službo, da pa bi zaradi nje imel uspešno podjetje je pa potrebno še veliko dela.

PaX_MaN ::

Pa si si pogledal koliko je res tehnoloških podjetij med njimi? Kar nekaj je med njimi trgovin, pa zaključnih del v gradbeništvu in podobnega šrota. To je farsa in metanje peska v oči.

Zakaj? A v teh ne more biti inovacij? Telim menda uspeva. Teli so (bodo) upedenal logistiko.
Pa v trgovini se tudi da naredit mnogo novega.

Mr.B ::

Poldi112, če se o poslu ne razumeš, bodi tiho.
Namig, koliko je bila prvotna prvotna investicija, in koliko je danes, ne mi s flasjkulami, bo država z javnim dobrim...

Potem pa potegni vzporednico s Šentvidom...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Poldi112 ::

Precej veselo opletaš z raznimi bodi tiho, nimaš pojma in podobno. Daj raje dejanske podatke, glede na to da tako veselo opletaš z 2-3x preplačali.

Šentvid pa tudi ne vem, kaj ti gre v nos. Jasno da je bil slabo voden, samo spomni me kdo je bil takrat na oblasti.

wtf je flasjkula, in pod kaj bi ti dejansko uvrstil športni objekt?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Klaatu ::

Stožice ne bodo nikoli rentabilne, ker so prevelike. Ljubljana bi morala imeti 2 mio. preb., da bi bile rentabilne. Se sprašujem, kdo se bo iz MS, SG in KP vozil na tekme na Stožicah. Državni pokal v hokeju na travi bo sigurno Stožice zapolnil do zadnjega sedeža8-)

sicer pa pravijo, da Janković vodi katastrofalno urbanistično politiko. Avte tišči v center mesta, namesto da bi izboljšal javni prevoz. Kot posledico imamo katastrofalen zrak in veliko bolnikov, ki se že iz vrtcev selijo na golnik.
Pa da o tem, da je Ljubljana pod Jankovičem postala najbolj zapufano evropsko mesto sploh ne govorim.;((

drugače pa: komu mar! glavno da mamo en lep novi kolosej. Iger, kajzer Zoki, iger hočemo!!!:D

Mr.B ::

Evo Poldi123 : Namig, koliko je bila prvotna investicija, in koliko je danes, ne mi s flasjkulami, bo država z javnim dobrim.. ?

Namig, morda pa je že v začetku bil dogovor, bo država dala kredit... V glavnem, da ti jaz ne bom začel limati relanih podatkov, tako, kot ti populistično, brez realno podprtih argumentov. Da Ti Poldi123
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Poldi112 ::

Zakaj ne, če populistično mahaš okoli z 3x presežkom, si menda ti tisti, ki mora to podpreti s številkami. Ali pa vzeti lastno zdravilo - utihniti.

Pa btw, nisem poldi123.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Karaya 52 ::

Mondeo> Zakaj točno je ta projekt po tvoje že propadel?

Projekt je propadel takrat ko je razpadel konzorcij bank, vse tuje banke (jasno privatne) so projekt zapustile in nad Grep in MOL so se zgrnili črni oblaki. Zakaj so se banke umaknile? Ker je Janša rekel ali kaj? V roke so dobile študijo za katero z Okapijem še očitno nista slišala in so jo naredili v KPMG - štadion in dvorana sploh nista vključena, zato je motoviljenje okoli Ljudskega vrta samo barjanska favšija. V študiji tvoje in Okapijeve pravljice ne najdejo prostora, najemnina bi morala znašati nad 17€ pri skoraj 9/10 zasedenosti, trenutno pa so uspeli oddati eno petino vseh prostorov za dobrih 12€ (pa še to najemajo državna podjetja, lol). Polni prostori so tako samo še sanje Jankovičevnih vojakov.

Dalje, Okapi pravi da sta dvorana in stadion že plačana. Zakaj potem potrebujejo davkoplačevalski denar? Šoping centre se gradi z državnim denarjem? WTF?

Grep je skupaj z MOL nategnil podizvajalce da so sploh pristopili k projektu. Že v štartu je bilo jasno da projekt s takšno finančno konstrukcijo ni izvedljiv, Grep je pa tudi brez osnovnega kapitala tako da sploh zanimivo kako so prišli do kreditov. Predlagam da se urgentno sprejme zakon, po katerem bi nategnjeni podizvajalci izterjali poslednji evro od MOL (kdor pije naj plača). Ni dolžnost vseh državljanov Slovenije da odplačujemo zabredlo politično investicijo župana, ki ga niti ne moremo voliti.

Projekt je propadel, rešuje ga celo državna SID banka, katere prvotni namen je financiranje visokotehnoloških izvoznih podjetij, danes pa vlagajo v železo in beton. Če bi se stvar odvijala v pravni državi, kjer velja preprosta finančna higiena, da se privatnih poslov ne financira z državnim denarjem, nebi na Stožicah videli lopate.

Trinitron ::

Karaya52: en kup napačnih informacij navajaš.

- tuje banke niso nikoli zapustile konzorcija, ker v njem nikoli niso bile. Se pa je avstrijski partner povezal s tujimi bankami za najem manjkajočih sredstev (cca. 40 mio), ker bojo slovenske banke po zadnjih info dale "samo" 115 mio.
- študija KPMG dejansko pravi, da se bo projekt poplačal, navajajo le potrebne pogoje, ki pa niso nedosegljivi (glede najemnin: najprej se oddajo večji prostori za nižje najemnine, nato manjši za višje, skupaj je v tem trenutku oddanih že več kot 50% prostorov)
- Grep ima 30.000.000 osnovnega kapitala in ne 0 kot ti praviš

Pa ne vem zakaj še vedno vsi govorite o državnem denarju. Če so banke ki dajo kredit državne, še ne pomeni da je denar davkoplačevalski. Prav tako kredit nima nobene veze z morebitno dokapitalizacijo NLB-ja, ki jo bo treba opraviti zaradi preteklih grehov...

poweroff ::

URL do te študije, da vidimo sami?

Ker Karaya in Trinitron navajata diametralno nasprotne podatke.
sudo poweroff

Okapi ::

Zakaj potem potrebujejo davkoplačevalski denar?
Saj ga ne. Potrebujejo kredit po tržnih pogojih in so ga dobili. Po tej logiki bodo davkoplačevalci s tem zaslužili, ker NLB ni dala miloščine, ampak kredit pod tržnimi pogoji in bo z njim zaslužila.

Davkoplačelci smo zaslužili tudi z DDV-jem. Lahko si sam izračunaš, koliko je to od projekta, vrednega recimo 200 milijonov (zasebnega) denarja. V kriznih časih so takšni projekti še toliko pomembnejši. In teh 200 milijonov ni vrženo v nič - veliko večino tega denarja je šlo, oziroma bo šlo, nazaj gospodarstvu. V kriznih časih je to še toliko bolj pomembno.

po katerem bi nategnjeni podizvajalci izterjali poslednji evro od MOL
Ni mi jasno, kaj bluziš. MOL je Grepu štadion in dvorano plačal do poslednjega evra.

O.

Phil ::

Po tej logiki bodo davkoplačevalci s tem zaslužili, ker NLB ni dala miloščine, ampak kredit pod tržnimi pogoji in bo z njim zaslužila.


ČE bo kredit kdaj vrnjen. In ne po X letih odpisan, potem se bo pa spet našel nekdo ki bo rekel:

Prav tako kredit nima nobene veze z morebitno dokapitalizacijo NLB-ja, ki jo bo treba opraviti zaradi preteklih grehov...


Država naj ta NLB čim prej proda potem pa naj se zasebniki s svojim kapitalom odločajo komu bojo dajali posojila.

Okapi ::

ČE bo kredit kdaj vrnjen
Sem prepričan, da je s hipotekami tudi dobro zavarovan.

In, mimogrede, ne vem, ali tule nekateri mislite, da bo gospodarska kriza trajala večno? Ta hip je verjetno res nekoliko težje po dobri ceni oddati trgovske površine, ampak čez 5 ali recimo 10 let bo vrednost najlepšega nakupovalnega središča daleč naokoli skoraj zanesljivo precej večja, kot je danes.

Povsem prepričan sem tudi, da Stožice niso zadnje veliko nakupovalno središče v Ljubljani.

O.

Karaya 52 ::

Trinitron; Če ima Supernova čez tuje kredite ne vem, sploh ni važno. Projekt danes financirajo samo državne banke, več o tem v članku Tuje banke bežijo iz Stožic v Financah.

Ne vem če je študija na voljo na spletu, zaenkrat imamo povzetek Financ:

Finančna analiza Grepovega projekta Stožice, ki jo je za NLB in SID banko izdelal KPMG , kaže kar nekaj slabosti megalomanskega projekta, zaradi katerega bo vsaj v prvih letih poslovanja družba zelo težko izpolnjevala svoje obveznosti do bank.

Grep želi pri NLB in SID banki najeti 150 milijonov evrov 10-letnega posojila z variabilno obrestno mero, vezano na EURIBOR. Banki sta naročili KPMG, naj jima izdela analizo finančne vzdržnosti projekta. KPMG kljub izjemno tveganim predpostavkam ugotavlja, da bi Grep lahko bil sposoben vrniti posojilo.
Takoj je treba povedati, da analiza ni bila namenjena proučitvi ekonomske upravičenosti celotnega projekta Stožice, ampak le dela, ki ga investira Grep. Stadion in športna dvorana s pripadajočimi zemljišči in parkirišči sta iz tega izključena.
Po podatkih, ki jih razkriva analiza KPMG , bo Grepov del projekta Stožice stal 220 milijonov evrov. Grep ima za projekt 48,5 milijona evrov lastnih sredstev, okoli 21 milijonov evrov bo sofinanciral MOL (gre za dodatna dela na infrastrukturi območja po naročilu MOL), za 150 milijonov evrov pa bo Grep najel posojilo pri NLB in SID banki.

Investicija v oblakih
KPMG ugotavlja, da je Grepova investicija vzdržna, če bi družbi uspelo oddati v najem najmanj 86 odstotkov poslovnih površin, če bi mesečna najemnina znašala več kot 17,08 evra na kvadratni meter in če bi Grep od MOL na leto dobil še 1,8 milijona evrov za uporabo parkirišč. KPMG še dodaja, da obrestna mera za najeta posojila v obdobju odplačevanja ne sme preseči 6,49 odstotka.
Vsaj prvi dve predpostavki sta nerealni. Grep ima do zdaj po podatkih analize sklenjene najemne pogodbe za petino poslovnih površin, še za 30 odstotkov pa so pogodbe pripravljene. Toda ta polovica oddanih poslovnih prostorov ima povprečno najemnino "le" 14,88 evra za kvadratni meter. Treba je še dodati, da so najemnine trgovskih centrov v Sloveniji sicer skrbno varovana skrivnost, vendar pa po dosegljivih podatkih ne presegajo 15 evrov za kvadratni meter.


Od MOL 1,8 milijona evrov pomoči
Območje bo imelo dobrih 60 tisoč kvadratnih metrov poslovnih prostorov, ki jih bo Grep dajal v najem. Grep pričakuje, da bo povprečna najemnina za poslovne prostore 17,9 evra za kvadratni meter. Ta hip ima sklenjenih le pet najemnih pogodb za skupno 11.905 kvadratnih metrov površin s povprečno najemnino 12,9 evra za kvadratni meter. Največji najemnik je ta hip Mercator [MELR 155,55 -1,01%], ki bo za najem prostorov za hipermarket plačeval 12,3 evra za kvadratni meter. Kot že rečeno, naj bi Grep od MOL dobil še 1,8 milijona evrov na leto, ker bodo obiskovalci športnega parka uporabljali tudi površine v Grepovi lasti. Toda MOL in Grep za ta del nimata sklenjene še nobene pogodbe.

Nujna dokapitalizacija
Podobno kot po ocenah KPMG bo Grep tudi po naših ocenah samo za vračanje posojila moral pobrati vsaj 17 evrov najemnin za vsak kvadratni meter površin. A po naših ocenah tako veliki prihodki niso realni. Poleg tega analiza KPMG predvideva, da Grep ne bo imel nobenih drugih stroškov poslovanja oziroma bo te zaračunal najemnikom. Za tekoče stroške je to sicer realno, a KPMG je v izračunu vzdržnosti projekta izpustil stroške investicijskega vzdrževanja, stroške škodnega zavarovanja objekta in stroške poslovanja Grepa. Zaradi teh stroškov bo po naših ocenah verjetno moral Grep že takoj po zagonu projekta izvesti večjo dokapitalizacijo in precej zmanjšati obseg dolga.

Ocena Financ: posojilo znižati za polovico
Težava je tudi posojilo, ki je samo 10-letno, medtem ko KPMG v svoji analizi denarnih tokov upošteva 20-letno posojilo z enakomernim vračilom glavnice. Če bo Grep dobil samo 10-letno posojilo, bo moral na mesec za plačilo obresti in glavnice zbrati okoli 1,7 milijona evrov, kar je približno 28 evrov za kvadratni meter poslovnih prostorov. To je seveda povsem nerealno, s tem pa je tudi nerealna ocena KPMG o vzdržnosti projekta Stožice, če se bo financiral s to obliko. Po naših ocenah bi bil Grepov projekt Stožice finančno vzdržen, če bi imel Grep okoli 100 milijonov evrov 20-letnega posojila ali 65 milijonov evrov 10-letnega posojila. V tem primeru bi stroški financiranja znašali približno 12 evrov za kvadratni meter, in če bi Grepu uspelo iztržiti 14 evrov najemnine za kvadratni meter, bi mu potem ostalo tudi nekaj sredstev za potrebe delovanja družbe.


Težave z iskanjem najemnikov
Najemnine so načeloma določene kot del (od 4,5 do osem odstotkov) bruto prihodka trgovine oziroma je določena najnižja najemnina za posamezen lokal. Pridobivanje najemnikov pa, kot kaže, ne poteka po načrtih, saj bi morala avstrijska Supernova, ki je pri projektu odgovorna za trženje, imeti konec minulega leta podpisane pogodbe za najem 60 odstotkov trgovskih površin. Do začetka maja je bila oddana slaba petina površin, medtem ko za oddajo tretjine še potekajo pogajanja. V študiji KPMG ni več govora o Merkurju kot tehničnem trgovcu, ampak pogajanja očitno potekajo le še z OBI , ki bo verjetno največji posamični trgovec v Stožicah - z 9.500 kvadratnimi metri veliko trgovino.

Študija sicer omenja številna tveganja in vprašanja, o katerih smo v Financah že pisali: nasičenost trgovin, bližina BTC , prometni zamaški in ne nazadnje skromna lastna sredstva investitorja.
Nasičenost s trgovinami
Ljubljana ima največ trgovskih površin glede na število prebivalcev v primerjavi s 180 evropskimi mesti. Na vsakega Ljubljančana je 1,7 kvadratnega metra trgovin. »Vsaka nadaljnja rast prihodkov v trgovini bo posledica rasti kupne moči.« Vendar so kljub veliki konkurenci med trgovci po prepričanju KPMG še vedno možnosti za rast. Okoli 30 odstotkov kupcev naj bi bilo iz osrednje regije, kjer je BDP na prebivalca 40 odstotkov nad slovenskim povprečjem. To tudi opravičuje najvišjo najemnino v mestu, pravijo na KPMG, vendar opozarjajo, da so načrtovani še trije večji trgovski centri: Emonika, Tobačna in Interspar Šiška.

Promet: prednost in slabost
Načelno je dostop do Stožic dober, saj so ob obvoznici in v neposredni bližini glavne prometnice. Slabost je današnja gostota prometa zlasti ob konicah, kar lahko izniči prednosti. KPMG se sklicuje tudi na navade kupcev, čeprav opozarja, da je v Sloveniji zelo malo tovrstnih analiz. Analize v Veliki Britaniji pa kažejo, da se porabniki do trgovskih centrov ne vozijo dlje kot 10 ali 15 minut; Stožice so sicer zasnovane kot regionalni trgovski center, ki bo največji tekmec sedem minut oddaljenemu BTC.

Drobni tisk
Najemnike lokalov ne bo bremenila samo najemnina, saj KPMG pri izračunu zmožnosti odplačevanja posojila ni upošteval administrativnih, komunalnih in operativnih stroškov: upravljanje, oglaševanje, čiščenje, varovanje, zavarovanje, davki, osvetlitev, vzdrževanje ... Avans za operativne stroške bo 3,5 evra za kvadratni meter. Pred vselitvijo pa bodo morali najemniki plačati tudi zaključna gradbena dela, predvidoma 430 evrov za kvadratni meter oziroma skupaj 30 milijonov evrov. Ob tem omenimo, da bo objekt upravljal Grep, ki bo moral sam prevzeti tudi stroške odprave napak svoje gradnje.

Lastna sredstva
Bankirji neuradno niso zadovoljni z lastno udeležbo investitorja. Grep v projekt vlaga 22 odstotkov lastnih sredstev (48,5 milijona evrov), od tega je 10 milijonov dolžniškega kapitala, štiri milijone evrov prve tranše odslovljene srbske Delte, pet milijonov pa so stvarni vložki lastnikov. Pogoja MOL na leta 2007 objavljenem razpisu za javno-zasebno partnerstvo Stožice sta bila: 300 milijonov evrov letnega prometa in 200 milijonov evrov kapitala.

Mestna blagajna
Za mestno blagajno bo gradnja Stožic poleg vložka v obliki osmih hektarov zemljišča za trgovski del pomenila še vsaj 21 milijonov evrov doplačila, kolikor bo gradnja dvorane in stadiona dražja od prvotno načrtovanih 81 milijonov evrov. Poleg neznanih stroškov upravljanja športne infrastrukture, na kar opozarja računsko sodišče, bo MOL moral vsako leto Grepu plačati še 1,8 milijona evrov za upravljanje 800 javnih parkirišč za avtomobile in 100 parkirišč za avtobuse. Pogodba o tem sicer še ni sklenjena; parkirišča bodo namenjena sistemu »parkiraj in se pelji«. Nekaj milijonov prispeva mesto tudi z odkupom zemljišč in v obliki gradnje infrastrukture.


Vir: Finance

Trinitron> Pa ne vem zakaj še vedno vsi govorite o državnem denarju. Če so banke ki dajo kredit državne, še ne pomeni da je denar davkoplačevalski. Prav tako kredit nima nobene veze z morebitno dokapitalizacijo NLB-ja, ki jo bo treba opraviti zaradi preteklih grehov...

Okapi> Saj ga ne. Potrebujejo kredit po tržnih pogojih in so ga dobili. Po tej logiki bodo davkoplačevalci s tem zaslužili, ker NLB ni dala miloščine, ampak kredit pod tržnimi pogoji in bo z njim zaslužila. Davkoplačelci smo zaslužili tudi z DDV-jem. Lahko si sam izračunaš, koliko je to od projekta, vrednega recimo 200 milijonov (zasebnega) denarja. V kriznih časih so takšni projekti še toliko pomembnejši. In teh 200 milijonov ni vrženo v nič - veliko večino tega denarja je šlo, oziroma bo šlo, nazaj gospodarstvu. V kriznih časih je to še toliko bolj pomembno.

Tole je pa višek cinizma, projekt bi brez državnih bank crknil ker ni osla ki bi to financiral, banka pa si z zaplenjenimi športnimi objekti ne morejo pomagati, kdo jih bo kupil? Najprej je odstopila NKBM, NLB vendar so si naenkrat "premislili", Mercator bo imel nov center čeprav je uprava po izgradnji centra v Šiški trdila da je konec s širitvijo v Ljubljani. Kako državna podjetja rešujejo projekt pa kaže še ta ugotovitev:

Državna podjetja z višjimi najemninami
Med najemniki, s katerimi so pogovori še v začetni fazi, je opaznejša za polovico višja najemnina za kvadratni meter za trgovino Mobitela (100 evrov) od Simobila (70 evrov), čeprav bo trgovina večinsko državnega mobilnega operaterja za še enkrat večja. Poleg trgovin bo v komercialnem delu tudi nekaj barov, fitnes, bowling in igralnica; za zadnjo se pogaja Rok Furlan, ki je s svojim Sector Betonom tudi upnik v Stožicah. Predvidena najemnina je deset evrov za kvadratni meter, najemnina za fitnes približno enake površine pa naj bi bila 13 evrov. V Stožicah pa bo domovala tudi še neznana banka, ki naj bi za kvadratni meter poslovalnice plačevala 25 evrov na mesec.


MOL je torej šla v projekt z zemljiščem, 21m€, vsako leto bo pa plačevala 1,8m€ nadomestila za uporabo parkirišča, plus neznani stroški športnega dela. NLB mora ostati v džravni lasti, ker bi kot pravi podmladek SD, "izgubili družbenega mecena". Temu se reče state caputre.

Okapi ::

vsako leto bo pa plačevala 1,8mEUR nadomestila za uporabo parkirišča,
Ampak bo tudi kasirala parkirnino. Pobrati mora 5 jurjev evrov na dan, da se izide. kar ne bi smel biti problem.

S športnimi objekti pa so pač stroški, povsod. Da ima glavno mesto samo razpadajoč stadion izpred 2. vojne in 45 let staro športno dvorano, ki je tudi že bolj ali manj odslužila svoje, je svojevrstna sramota. Še dobro, da se je Jankovič upal tega lotiti, ker če bi čakali kakšne druge župane, bi še sedaj ne imeli ničesar.

Sicer se pa spomnim, kako so kritikastri sesuvali Cankarjev dom, ko so ga gradili (jama brez dna in podobno). Danes pa se nihče ne pritožuje, da ga imamo.

O.

Tomi ::

Klaatu je izjavil:

sicer pa pravijo, da Janković vodi katastrofalno urbanistično politiko. Avte tišči v center mesta, namesto da bi izboljšal javni prevoz.

Ko sem še študiral, sem se na predavanja na Zaloško vozil s starimi Mani preko Prešernovega trga. V mestu si recimo zvečer lahko parkiral v okolici Wolfove potem, ko se je ta del zaprl za javni prevoz. Tudi na Bregu se je dalo parkirati. In Stara Ljubljana vseeno ni bila nikoli zelo polna.

Sedaj prvih treh zadev ni več, Ljubljana pa je polna. Prav paradoks, ane? Da recimo niti ne omenjam, da Ljubljana med top 10 poletnimi destinacijami.

Drugače pa, tako za občutek, pojdi od Tržnice po Mačkovi proti Mestni hiši. Stara Ljubljana mi je zelo dobro poznana, ampak v ponedeljek, ko sem naredil zgoraj opisano, sem imel občutek, da je to popolnoma drugo mesto. Kot podoba iz starih razglednic, ki jih občudujemo.

Ko boš naslednjič v Ljubljani. Glede na napisano, mislim, da jo vidiš samo parkrat letno.
metrodusa.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

Karaya 52 ::

Ja kdo pa pravi da bo parkirišče plačljivo? Kateri trgovski center pa pobira parkirnino, sploh na takšnih obrobnih lokacijah, kjer dela konkurenco BTC z brezplačnimi parkirišči. Zgleda da je res vsak izgovor dober. Sploh pa me zanima finančno stanje MOL, kako misli Jankovič rešiti mestni proračun je njegov problem, ter problem občanov, verjetno z novim dvigom komunalnih storitev, tokrat za koliko, spet večkratnik večji od 2?

Bolj žalostno je da Lukšič hiti s prirejenimi razpisnimi pogoji za državni in evropski denar, ki je lahko dodeljen samo za nedokončane objekte, tako da me resno zanima kako mislijo do 11. avgusta spacati prvo tekmo in se pred tem ekspresno prisesati na državno joško. Sploh pa imajo za javne rapzpise že rezervirana sredstva v proračunu, milorečeno bodo morali nekomu vzeti obljubljen proračunski denar za nakupovalni center s športnim programom. Sicer so pa razpisi za evropska sredstva pogojeni z sorazmernim državnim vložkom. Koliko bo nasedel projekt stal državljane bomo še zvedeli, tako neodgovornega župana v Sloveniji še nismo imeli.

Mr.B ::

Glej zakaj pa da se ne rešuje prometna politika Ljubljane, pa se tu naredi enosmerna cesta, evo 2x parkirnih mest, po drugi strani, a potem tam kjer je bilo prej parkirišče, naredi park. Pa Mestno redarstvo zelo dobro polni proračun. Ne skrbi bo že našel način, da bo kompleks, prinesel parkirnino, samo da je uradno ne bodo pobirali. Verjetno bo sistem nekako tak kot je recimo na mesarski v Lj, za Hoffer, ko dobiš žetonček. Tisti, ki pa ne bomo mogli parkirati v Ljubljani, kljub temu, da smo kupil vstopnico za vstop v ulico, v obliki dovolilnice za parkirat, pa bomo prisiljeni parkirati tam. Kaj misliš kaj se bo zgodilo z vsemi parkiranimi avti pri unih stolpnicah zraven stadiona, kjer se parkira vse povprek. Vsi bodo lepo plačevali parkirnino, ker bo Jankovič vsak dan poslal tja mestno redarstvo, dokler se komu ne bo strgalo...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()
««
6 / 32
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lisičenje v Stožicah (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13221333 (17736) Gregor P
»

Zoki zmagal, Kangler v drugi krog (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30186220 (80758) lexios

Več podobnih tem