» »

Visokošolski sistem

Visokošolski sistem

Robocop1 ::

Imam nekaj vprašanj, glede študija na faksu (podrobneje Univerza v Ljubljani):

1) Kako je z polaganjem izpitov? Je res, da pri vsakem predmetu lahko polagaš izpit samo 3-krat? Kaj pa pol? Vem da moraš vsako nadaljnje polaganje plačati. Zanima me samo, ali greš lahko več ko 3-krat (v študijskem letu) na isti izpit (ali štirikrat v letu sploh ne smeš opravljati izpita).
2) Kolikokrat lahko opravljaš nek izpit? Slišal sem že različne verzije. Nekateri pravijo 6x, drugi 8x - zanima me samo ali obstaja kakšna omejitev, ob kateri po lahko izpišejo iz fakultete.
3) Imaš možnosti dveh vpisov - en redni izpit in enega če ponavljaš. Pa recimo, da enkrat ponavljaš. Se potem na podiplomski študij ne moreš več vpisat, ali ti resetirajo število vpisov?
4) Recimo, da se enkrat med študijem ponavljaš, nakar ti zopet ne uspe (vem da obstaja potem še pavziranje). Se lahko potem prepišeš na kateri drugi faks?
5) Obstaja kakšna časovna omejitev, do kdaj moraš diplomirat? Na nekaterih faksih trajajo študiji tudi 8 ali več let. Kaj če tudi v 8 ali več letih ne diplomiraš? Obstaja kakšno pravilo za to?
6) Malo smešno vprašanje, ampak tudi to se lahko zgodi: Kaj če zamudiš (ali zaradi resnih razlogov ne moreš priti) na vpis? Vem, da potem nisi vpisan v noben letnik. Zanima me, če lahko potem vseeno opravljaš izpite.

KandazaR ::

Bom kar po točkah ti odgovoril.

1) 3x ti izpit plača država naslednje 3 pa si samoplačnik (5 in 6 sta komisijska). Sedaj pa so z bolonijo nardil da maš samo 3 izpitne roke za določen predmet v enem študijskem letu.

2) Izpit lahko načeloma opravljaš le 6x. Če pa ponavljaš tisti letnik v katerem je ta izpit pa se ti roki brišejo in si spet na nuli (spet prve tri plača država)

3) Tekom študija lahko 1x ponavljaš oz se prepišeš. Je pa tudi res, da se je zaradi neenotne evidence tudi goljufalo in so študentje, ki so se že prepisali lahko ponavljali.

4) Načeloma ne, oz lahko se vpišeš izredno.

5) Če si še na predbolonjskem študiju je mislim da treba diplomirati do oktobra 2016 (od letošnjega leta so vsi programi bolonjski). za bolonjske ni omejitev.

6) Na veliko fakultet se že lahko upišeš po pošti. No če pa nisi vpisan pa nimaš statusa in moraš tudi sam plačevati izpite. Glede opravljanja izpitov je pa čisto odvisno od fakultete. Na gradbeni npr so se letos odločili, da ne bodo dovolili opravljanja izpitov v naprej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

PromeuZ ::

KandazaR je izjavil:


1)Sedaj pa so z bolonijo nardil da maš samo 3 izpitne roke za določen predmet v enem študijskem letu.


Ni res. Eni imamo razpisane 4 roke v letu ;)
<!-- https://pisalnik.wordpress.com -->

Robocop1 ::

Kako potem lahko nekdo izpit opravlja 7-krat (vsaj tako pravijo naši prfoksi), če je meja 6-krat? A ni to, da ti resetirajo število polaganj, le če padeš v bolonjski program, sicer pa se polaganja seštevajo (čeprav ponavljaš letnik in je predmet nespremenjen)?
Je možno, da te izpišejo iz fakultete, ker v določenem številu polaganj nisi opravil izpita? Nekateri pravijo, da sledi avtomatski izpis. Je to res?
Kaj pa če ne diplomiraš do oktobra 2016, kaj pa pol? Dobiš dodatne izpite, ker te doleti bolonjski program in lahko diplomiraš le še po bolonjskem ali sploh ne moreš več?
Je kakšna razlika med prvim in drugim pavziranjem? Nekateri namreč pravijo, da prvič še lahko delaš preko napotnic (ali neki tazga), drugič pa tudi to ne moreš več. Kako je s tem?

simoncek ::

Najbolje je da povprašaš na fakulteti za katero si se odločil. Če si redni študent je določena omejitev glede vpisa ali pavziranja, letnik lahko ponavljaš samo enkrat, če pa vse lepo ob roku narediš imaš možnost vpisa še na kakšno fakulteto (vzporeden študij).

1)Izpit lahko opravljaš 3x brez doplačila in naj bi jih opravil v tekočem študijskem letu, četrtič in petič plačaš in se moraš pozanimati ali jih lahko še opravljaš v istem letu, kako je pa naprej ne vem. Saj če se učiš ponavadi narediš že v prvem roku, je pa odvisno od faxa do faxsa.

2) Po moje obstajajo kakšne omejitve tudi glede izpisa. Nekateri so bili potem študenti brez statusa.

3) podiplomski študij je nadaljevanje in bi se potemtakem lahko vpisal naprej, le ponavljati ne moreš več, če si že koristil izkoristil oba vpisa.

4) Vpišeš se lahko na drugi fax, če se premisliš vendar ne če si se že drugič vpisal. To govorim glede rednega študija. Pri rednem vpisu imaš samo dva vpisa ne glede ali ponavljaš ali se odločiš za drug študij.

5) tega pa nebi vedel, saj če si do konca prilezel, je diploma najlažji del in ne vem če ti je v interesu zavlačevati.

6) Če so resni razlogi, potem boš potreboval kakšno potrdilo, ki dokazuje odsotnost. Če veš da tisti dan ne boš mogel priti jih pokliči že prej in ti bodo svetovali.

Naj me kdo popravi če sem kaj narobe napisal, najboljša rešitev pa je, da se obrneš na fakulteto ki jo misliš opravljati.

Upam da ne boš narobe razumel mojega mnenja, ampak iz tvojih vprašanj sem dobil občutek, da bi šel nekaj študirat pa še sam ne veš ali te študij zanima ali pa se ne počutiš sposobnega, da bi ga dokončal. Če veš kaj hočeš početi v prihodnosti je to že veliko in verjamem da boš našel tisto kar te zanima in potem se ne boš spraševal kaj če ne naredim drugič pa tretjič in tako naprej.

Škoda ker nisi napisal, kam se nameravaš vpisati, saj bi ti lahko kdo kaj več povedal, ki obiskuje ali je obiskoval fax. Kako bo pa z zaposlitvijo po diplomi je pa spet vprašanje. Povprašaj malo naokoli saj ni vse tako rožnato, kot predstavijo na informativnem dnevu.

LP!

Simon

Vidim da so me nekateri že prehiteli, tačas ko sem pisal odgovor :D
simoncek

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: simoncek ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izredni študij na fakulteti za računalništvo in informatiko

Oddelek: Šola
2712522 (2885) falconnn
»

Studiranje iz VI na magisterij

Oddelek: Šola
209208 (8566) Isotropic
»

Vpis na dve fakulteti

Oddelek: Šola
132662 (2314) eric_cartman

SŠ in popravni izpiti

Oddelek: Šola
2210433 (9075) Venum
»

2.oktober 2006

Oddelek: Loža
332591 (1827) Izak

Več podobnih tem