» »

C++ literatura

C++ literatura

R0K ::

Nasploh kaj ste brali, ko ste se ga učili?

Bilo bi priporočljivo, da mi tudi kaj priporočate. Z neta imam prec manualov in teh stvareh, ampak so nekak še pretežki zame. Aja, moja zgdoba se je končala pred kakšnimi tremi meseci, ko sem bolj kot ne predelal knjigo 'Spoznajmo C++' (Dirk Ammelburger, založba Flamingo), ki pa je definirana samo za DOS programiranje. Seveda bi rad pa zdej prestopu na Okna.

Bilo bi tut fino če bi bila knjiga slovenska (baje obstaja ena..C++ na kolenih oz. neki takega). Lahk pa tut kaj tujega, če je res dobro.

Hvala za vse odgovore...

NoUse4AName ::

c++ na kolenih od gorana bervarja je najboljse knjiga o c++ v slovenscini.
Glede windowsev, najprej moras znat dobro c++ pol pa imas dve moznosti al se gres ucit Win32 API ali MFC. V APIju lahko naredis cisto vse ampak moras pisat ko nor da nardis en preprost program. V MFCju pa je ta API koda v enem kupu razredov in zelo hitro naredis en program. Pomojem je najboljse, da se naucis osnove APIja, tok da znas nardit okno pa kak gumb potem pa presaltas na MFC.

Zgodovina sprememb…

slawc ::

hi!

Če bi pa omenil Borlandov C++ Builder, se pa ni treba učiti MFC ali API.

Aja... pozabu sm oment knjigo: tipka F1 oz. help fajli ki pridejo zraven 8-)
LP, Slawc

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slawc ()

R0K ::

Ja, sej zdej si bom 'ubodu' no ups 'kupo' C++ Builder 6.0 od Borlanda..

Do zdej sem pa mel verzjio 5.01 pa se mi je zdela že nekam močno stara..

No hvala za oba odgovora..

NoUse4AName ::

ja slawc ce nekaj priporocas potem povej celotno zgodbo. Builderja ne uporablja prakticno nobeno podjetje tako da ti znanje le tega ne bo kaj veliko koristlo v prihodnosti. Poleg tega pa ne mores niti priblizno toliko stvari narediti v njem kot pa v visual c++.

R0K ::

A bi mi lahk prosim povedla razliko med MS Visual C++ in Borlandovim C++ builderjem? Mi zdej nič več jasno! :\

NoUse4AName ::

v obeh lahko programiras windows programe, ampak nacini so drugacni. Builder ima zaradi niskega stevila razvijalcev, ki ga uporabljajo malo stevilo knjig, in ce cesa ne bos znal bos tesko najdel koga, ki ti bo znal pomagat.

OwcA ::

Po drugi strani pa je C++ Builder precej preprostejsi za uporabo in več kot zadostuje za preproste programčke. Podobno kot ima Microsoft MFC wraper za win API, ima Borland VCL. O tem kateri je boljši ne bi razpravljal, treba pa je pudarit, da je VCL koda prenosljiva na Linux (z uporabo Kylix-a), kar zna biti velik plus.
Poleg prej omenjenih ima C++ Builder še en velik minus; Priložen STL (varjanta STLport knjžnice) je obupno zanič, tu tudi VC++ ravno ne blesti, a največja napaka njegove STL knjžnice (prastar Dinkumware) je, da se ne prevede brez opozoril (če je warnning level = 4).
VC++jev prevajalnik (velja za VC++ 6, z .NET se nisem še nič igral) ima nekaj težav, pri bolj napredni rabi kalupov in podobnih fines C++, saj je izše pred zadnjim C++ standardom. C++ Builder ima kar se tega tiče precej boljši prevajalnik (predvsem zato, ker je mnogo novejši), ki pa kode ne naredi tako kompaktne in predvsem optimizirane.

slawc ::

NoUse4Name: kako pa ves koliko podjetij uporablja builderja?

Sicer je pa lahko recemo da se ti ni treba ucit builderja, ce bo katero podjetje uporabljalo builderja se ga bo clouk naucu u enmu tednu, s pomocjo tipke F1.

Zakaj je za MS visual studio vec knjig kot za builderja pa bi pripisal temu da je bolj zapleten za uporabo, same knjige so pa zanic. MS help bi pa ocenil kot slab, se posebaj kar se tice APIjev (opis serijske komunikacije je kratkomalo za en pou podna). Noben noce zmetat goro denarja za miljon knjig, ce pa ena zadostuje.
Ravno to je problem prevelike kolicine dokumentacije, vse skupaj vse opisejo in razlozijo ampak v vsaki posebej so stvari opisane drugace, potem se pa znajdi. In potem rabis eno knjigo za eno stvar, drugo za drugo, v tretjo si kupu za brezveze ker sploh ni tistega kar rabis notr, ... sesta knjiga ima pa polno napak itd.

kaj se pa z builderjem ne da narest?


LP, Slawc

eee ::

nasplošno imaš na netu polno klubov kjer si folk izmenja mnenje o knjigah, ko sem sam iskal knjigo za učenje mi je najbolj prav prišel amazon.com. tam imaš vse komentarje knjig, dobre in slabe stvari, lahko si tudi prebereš odlomke iz knjig...

proporočam pa ti Accelerated C++ , to je knjiga ki ti na podlagi primerov razloži vse...sam morš pa fajn mislt zravn ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: eee ()

Yohan del Sud ::

Ne govorim kot programer, ampak kot knjigotržec s povratnimi informacijami.

Thinking in C++
Kar koli od Stroustrupa ("izumitelja" C++, pa baje zna tudi pisat dobro...)

Ne eno ne drugo baje ni za začetnike in tiste z nizkim IQ-jem...

OwcA ::

Dobre so tud knjige od Scotta Mayerja (Effective C++) in Andreia Alexandrescua (Modern C++ Design), samo mislim, da se jih pri nas ne da dobiti.

Yohan del Sud ::

Pri meni se da VSE dobit. Samo roka ne morem garantirat... :\


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kje zaceti z c++ ?

Oddelek: Programiranje
323761 (2069) Monster
»

Visual C++ oz. Basic ali Borland Deplhi 7?

Oddelek: Programiranje
382457 (1862) BBB
»

Učenje Cja

Oddelek: Programiranje
172501 (2053) giovanni_
»

C++ začetniki

Oddelek: Programiranje
182116 (1387) MasterBlaster
»

Z čim začet?

Oddelek: Programiranje
422912 (2282) andrej12

Več podobnih tem