» »

Izbira šotora

Izbira šotora

zcetrt ::

Pozdrav.

Poleti se nameravava z dekletom odpraviti na Islandijo. Večinoma bova kampirala, zato iščeva šotor. Ker se leti z letalom in ker se obetajo tudi nadaljna podobna potovanja, iščem razmeroma lahek in kakovosten šotor. Ker ne kupujem le za eno sezono, bi vzel velikost za 3.

Nimam nekih blaznih izkušenj z nakupovanjem, sem pa že prepotoval kar nekaj Evrope s šotorom, a ni bil moj. Postavljenega smo imeli kjerkoli v 4 minutah, težav ni bilo nikakršnih, niti z dežjem niti s prostorom.

Mi lahko priporočite kakšen model? Koliko je smiselno odšteti za šotor za zgoraj opisan namen?

Favorit po kakšni uri brskanja je:
http://www.enaa.com/oddelki/sport/izd_1...

Ta je cenejši in lažji, ampak ima 1000mm vodnega stolpca in ni podatka o varjenih šivih (? Dovolj? Varjeni šivi? ?).
http://www.enaa.com/oddelki/sport/izd_1...

Ta je pa dvakrat dražji od favorita in le za dva, ampak je daljši (ker nisem majhne rasti, me malo mika).
http://www.sun-fun.si/slo/katalog/str_s...


Predlogov in mnenj bom vesel. Hvala in lep pozdrav.
4.

krneki0001 ::

Vsi trije šotori so sicer dobri, vendar zakaj ne razmišljaš o čem takem - http://quechua.50webs.com/ponudba.html. Glej 2 seconds air 3

quechua 2 second air III je odlična zadeva za malo denarja, pa s postavljanjem in podiranjem ni nobenih težav.

zavajon ::

Če nameravaš imeti šotor dlje časa, je morda dobro preveriti tudi material dna. Obstajajo namreč bolj in manj vzdržljivi materiali.

Tak "okrogel" šotor je nabavil en moj prijatelj, postavljen je bil res v sekundi, ampak pravi, da ga ni mogel nikoli več zložiti :D

zcetrt ::

Hm... Zanimiv princip, ki mi je znan iz fotografske studijske opreme :) Ampak 75cm disk je kar velika in neprikladna zadeva, sploh za v potovalko in za na letalo. Klasična podolgovata torba mi bolj sede. Postavitev pa res ni problem, dve sekundi sta itak brez klinov, ki pa morajo bit. Pomislek pa imam tudi nad kakovostjo šipk (oz. palic). Ravno malo denarja pa tudi ni.

Hvala za opombo glede dna. Navajen pa sem, da se poleg šotora zbaše še ena dodatna lahka plastična ceradica ali podloga, da ni treba šotora čistit in da se ne umaže med zvijanjem. Kolikor vem, se dobi zelo poceni tudi trpežna alu folija prav v ta namen.
4.

Okapi ::

Vse je odvisno tudi od tega, koliko si pripravljen odšteti. Dobri šotori se začnejo tam nekje pri 200-300 evrih.
Oglej si recimo kakšen Hillebergov model.
http://www.hilleberg.se/

Model Nallo 3 je za tri osebe, tehta 2,4 kg, imaš pa tudi različico za 2 osebi. Vrhunska zadeva, samo stane tam okoli 500 evrov;((

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

zcetrt ::

Mislil sem, da sem cenovni okvir postavil s primeri. In tudi opisom namena. Ne bom rinil v himalajo, ne bi pa tudi s-budget šotora za tri dni obmorskega kampa letno. Tudi pri teži se mi gre bolj kot zaradi prenašanje zaradi letalskih omejitev. In če je vse skupaj pod 3,5 kg, se mi zdi kar primerno.

Glede na ponudbo bi rekel, da bi moralo okrog 100 evrov zadostovati, če se pa dobi primerljiv šotor za manj, pa še toliko bolje. Hkrati pa se ne bojim primakniti dodatnih 50 evrov, če s tem res kaj občutnega pridobim.

Vseeno hvala tudi za ta predlog.
4.

gzibret ::

Odvisno, kaj to je prioriteta. Če sta velikost in teža pomembna (beri, če misliš iti na 10-dnevni trek in šotor vlačit sabo v rukzaku, ali pa na peciklu), pol tak nimaš kaj veliko maneverskega prostora. Če pa velikost in teža nista pretirano pomemben faktor, potem pa glej sledeče:

- da im ašotor spredaj strehico, da ti v primeru dežja ni treba imet čevljev notri;
- da so spoji, kjer z vrvicami dodatno pritrdiš šotor kvalitetno sešiti, ker tam se najprej strga
- da ima napisano kolikortoliko mm dežja; vsak šotor po daljšem ali močnejšem dežju začne spuščat, vprašanje je le, kdaj (a po 30 minutah ali po treh dneh ;))
- da ima bolj debele palice za ogrodje, kar pride zelo prav, če piha močen veter;
- da ima močno plastiko spodaj, da se ne pretrga, ko se prvič uležeš na kakšen kamen, ali pa da ti jo ne predre vsaka narobe postavljena vejica;
- da se ga da enostavno zložit skupaj in da gre zadeva komot v ovitek; saj palice ni problem zložit in jih zatlačit kamorkoli - problem je zlagat platno, še posebej, če dežuje in piha veter, pol pa ko na brzino zložiš zadevo, je ne spraviš v ovitek... to glej...

No, toliko od mene. Na firme se ne spoznam, samo vseeno govorim iz lastnih izkušenj na podlagi vsakoletnega vsaj enotedenskega kampiranja po številnih predelih Evrope.


edit - aja, še nekaj.... zgornje platno mora biti dovolj veliko, da pokriješ spodnji del šotora. Včasih se zgodi, da moraš glede klinov in špagic kaj improvizirat, in ti potem, ker je zgornji del premajhen (in ga nisi mogel v redu namestit) rado teče po spodnji mrežici in posledično v šotor. Še posebej, če zraven še piha.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Okapi ::

Pri zadevah, ki jih lahko brez problema uporabljaš 10+ let, je IMHO potrebno na ceno gledati malce drugače, kot sicer. 500 evrov je morda res malo pretirano, ampak če boš dal danes recimo 300 evrov za šotor, ne boš čez pet let zaradi tega prav nič revnejši, imel pa boš boljši šotor. Mogoče ti bo samo malo žal, da nisi dal še 200 evrov več za vrhunski izdelek.:P

In kila se kar pozna - namesto ene kile šotora boš lahko tovoril eno kilo česa drugega. Če ga boš kdaj dal v nahrbtnik in šel na treking ali kaj podobnega, pa sploh. Jaz imam recimo šotor za 3 osebe, ki tehta 3,2 kg in bi ne imel čisto nič proti, če bi bil kakšne pol kile lažji.

Je pa seveda res, da če ni denarja, ga ni - jaz sem se pred davnimi leti, ko sem šotor kupil, stegnil, kolikor sem se najbolj mogel, ampak do tistih res vrhunskih nisem dosegel.

O.

2x'=2 ::

Priporočam ti 3sezonski sotor z zavihki. Sem bil pred leti v Skandinaviji
pa je zelo v redu ko piha in dezuje. imam podoben model kot je ta
http://www.ferrino.it/en/homepage/produ...
ki ima (vsaj moj) dno iz enakega-podobnega materiala kot "streho", kar je zelo fajn ce dezuje saj se hitro posuši pa še lahek je. Pa v bistvu sploh ni občutljiv, ker je po par letih, kar tezke uporabe na grobih tleh, le ena majhna ureznina.
Zlaganje in postavljanje je tudi zelo enostavno.
stal pa je takrat okrog 20.000 v akciji. kupljen v Iglu sportu.

lp

šernk ::

Mckinley (tisti v intersportu) so se vsaj v mojem primeru izkazali za dokaj vzdržljive. Praktično kar vidim vsi tej manjši za do 100EUR so nekje enako vzdržljivi, zdržijo kakšen dan ali dva dežja, potem pa se mora obvezno posušiti. Če imaš umes 2 urci sonca je več kot dovolj, v nasprotnem primeru pa dobesedno vsi prepuščajo, moj je brez napenjanja tudi močnejši veter preživel in predvsem izjemno hud naliv v lanskem letu, ko smo šli spat je malce rosilo, ko smo se zbudili 3 ure kasneje, je bilo okoli šotora 10cm vode, v šotoru pa le ena manjša mlakca (ironično v njej se je namakal mobitel).

skratka za tistih 60EUR je dokaj vzdržljiv, v njemu sem preživel že 2x 4 dni zmernih popoldanskih in večernih nalivov, nekako 1 dan stalnega dežja zdrži bp, pol si pa bolj moker kot suh v vseh nizkocenovnih
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

koyotee ::

Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

zcetrt ::

Prebral temo, koyotee, ampak linki večinoma ne delajo več. Ta tvoj northlight se mi zdi pa vseeno malo majhen. Vseeno hvala za predloge

Sva pa bila danes v BTC (giga sport, šport 2000, Iglu), pa nimajo kaj dosti, sploh razstavljenega. Še ni sezona najbrž ;)
4.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zcetrt ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Norveška: Foto trip z avtomobilom (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5912563 (2144) Spikster
»

Kateri šotor kupiti

Oddelek: Loža
147215 (1364) fikus_
»

Kampiranje v šotoru (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
5519621 (15517) Tocko
»

Šotor za kampiranje

Oddelek: Loža
72232 (2026) cebelar123
»

Nakup šotora (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5421337 (5683) huelz

Več podobnih tem