» »

okvara racunalnika (zagon)

okvara racunalnika (zagon)

jinxx ::

Pozdravljeni!

Mene pa zanima, kako bi lahko odkril, oz. ce kdo ve kaj bi lahko bilo narobe pri osebnem racunalniku. Razmeroma nov je se, nobenega virusa in nobenega poka - torej noben kondenzator ni pocen ali kaj podobnega na vezjih.(plata je stara približno pol leta oz. manj in vsi ventiolatorji delajo normalno)in nic nisem menjal. Problem pa je da pc normalno zaženem in se vse zacne nalagat in se ustavi ter mi pove da je prislo do neke napake in vprasa kako hocem zagnati naprej opcije: safe mode, sf with network , sf with cmd, last known configuration in start windows normaly, ce karkoli od možnosti pritisnem (dam enter), potem pa pride do tam kjer se pojavi windows napis in preden pride do vnosa za geslo (cim se pojavi napis windows in spodaj crtice ) se vse skupaj resetira! In ne morem noter niti v safe mode ali kakorkoli drugace. Ne vem kje oz. kako lahko vidim ali ugotovim kaj je narobe? Prilagam sliko, in tudi od prejsnega dne ko mi je pa napisal opozorilo, vendar je potem normalno deloval.


sedaj



prejsnic

  • zavaroval slike: bluefish ()

bluefish ::

Sodeč po tem je napaka povezana s procesorjem ali RAM-om. Testiraj RAM s programom Memtest.

Tukaj pa ima nekdo identično napako: http://www.thexo.co.uk/forums/index.php...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

jinxx ::

ram je vredu, ker sem zamenju z drugim, imam 2g in zamenju sem pol z 1g in je blo isto.

bluefish ::

Potem pa poglej še drugi link, če ti bo kaj znano.

jinxx ::

drugače pa kako lahko izvedem ta test? kaj morem narest?

bluefish ::

Od tukaj preneseš ISO datoteko, zapečeš na nek RW medij in poženeš ob zagonu računalnika (enako kot ob nameščanju sistema): http://www.memtest.org/#downiso

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

jinxx ::

ja kam pa morem jit ob zagonu racunalnika? (nisem še nameščal noben sistem) kako ga zaženem oz. sprobam?

?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jinxx ()

jinxx ::

ker ko dam cd notri mi ga ne uspe zagnati in ne vem kaj morem še storit.

gorenjc ::

V bios-u je potrebno popraviti boot sekvenco.Najprej cd\dvd in šele potem disk.

jinxx ::

kako to storim?

jinxx ::

a da je prvi boot pol cd dvd, potem floppy in pol hard disk?

bluefish ::

Če nimaš disketnika, potem naj bo floppy na zadnjem oz. ga daj na Disabled.

jinxx ::

no to sem naredu pa pol sem shranu pa exit, kaj pa zdej?

jinxx ::

kaj pa če je mogoče grafična, k če grem v biosu pod mb intelligent tweaker(m.i.t); robust graphics booster - auto - mi napiše obkraj z rdečimi črkami: warning graphics card is not guaranted to operate normally.(a je to normalno da piše?) Al to sm misli če bom tist spreminju da bo pol kej lahko slabše? k drgač mam še eno starejšo grafično pa bi jo lahko zamenu da bi probu, če je kej bolš, sm ne vem če bi mogu pol še kej druzga spremenit(mogoče kšne driverje namestit?)

jinxx ::

Ali pa če grem pod pc health status; current system fan speed kaže da je 0 rpma je to vredu? In imam nastavljen system fan speed warning na disabled in če dam enabled potem logično začne zvočnik piskat. A je to normalno?

paljer ::

Po moje imaš samo windows zdrkan do konca. Reinstall bi znal rešit težavo.

Če nimaš ventilatorja priklopljenga, je valda logično, da kaže 0 rpm, al kaj se ti zdi?

69charger ::

Probaj sformatirati in šeenkrat naložiti Windowse.Ali pa najprej probaj z drugim diskom če deluje.

jinxx ::

a če dam starejšo grafično notr, a bo pol delal al morm prej še kej spremenit(naložit driverje al kej podobnga)?

Scorpia ::

Kot so ti rekli težave imaš v ramih, na microsoftu glede napake je videt da je možna napaka kake druge naprave. Tako kot si sam rekel, menji grafično kartico pa probaj. Probal bi tudi rame v drugo režo in tudi znižal frekvenco. Stestiraj tudi rame, kot so ti napisali.
Če se ti ventilatorji vrtijo in ti ne piše 0 rpm, to je zato ker imaš direkt na napajalnik priklopljene ventilatorje in ne na matično ploščo. Drugo verjetno ni na pravem pinu na matični in na tem pinu matična nima senzorja. Če ti je pol leta delalo normalno, se ne sekiraj za to, prej poskrbi da zaženeš windose.
Če boš menjal grafično, boš tudi menjaval driverje, ampak to šele kasneje če ti uspe dvigniti windose.

paljer: drugič poglej na netu, kaj pomeni koda napake, kot da govoriš v prazno.
////

jinxx ::

sm a ni logičn, če sm zamenu zdejšne rame(2gb) z 1gb - starejšimi, prejšnimi ki so in delajo odlično, in da računalnik ob zamenjavi deluje enako, da to pomeni da so vsi rami dobri?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jinxx ()

Scorpia ::

A si kaj navijal vmes? Naprej znižaj frekvenco procesorja, da vidiš če bo kakšen efekt, po možnosti tudi če lahko spreminjaš latenco rama.
Očitno kakšen kondenzator ne deluje več kot more in posledično ram ne deluje tko kot more. Sam očitno še vedno nisi zamenjal grafično? Nekaj naredi, da ne bomo po en dan v slepo govorili.
////

GT-Turbo ::

Zadnji gumb poglej za vpklapljanje in izklapjanaje računalnika... Sam sem isto naredil!

LP:)

jinxx ::

in kaj naj bi naredu z zadnjim gumbom?

jinxx ::

nikol nisem naviju pc, glede grafične sm ugotovu da je prestara in ne paše v reže. za testiranje ram a pa sem probavu pa ni blo nč, pa me zanima če sm prov delu: dol sem povleku iso datoteke - na slikah in jih zapeku na cd in dal v cd rom, spremenu nastavitve v biosu - slika, pol pa ne vem ni blo nč. prav tako me zanima za frekv. procesorja (slika), a tam naj jo spremenim, in za koliko, pa da ne bom zato kej dodatno poškodoval? in kaj morem pol naredit (gledat, da ugotovim)?

 tukaj se mi resetira

tukaj se mi resetira



 za koliko lahko spremenim frekvenco?

za koliko lahko spremenim frekvenco?



 to so ikone datoteke, ki sem jih dol povleku za test rama

to so ikone datoteke, ki sem jih dol povleku za test rama

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jinxx ()

Scorpia ::

Lej tam imaš system memory multiplier (spd) spreminji razmerje da ti bo frekvenco rama znižal. Vidim da imaš system voltage control na manual, a si kaj spreminjal? Lahko še slikaš te vrednosti?
Če si slučajno kaj spreminjal prej, ti priporočam da resetiraš bios, če tega ne znaš imaš pred izhodom biosa izbiro, da daš prešnje nastavitve.

Ko snemaš tisti memtest na cd, moreš imeti v programu za snemanje recimo nero, izbiro za create boot cd ali nekaj takega. Šele takrat ti bo računalnik prepoznal.
////

bluefish ::

Se mi pa ob branju teh postov zastavlja vprašanje, če ne bi bilo bolje vse skupaj odnesti na servis - sploh glede na to, da se ukvarjamo z vprašanji kako zapeči CD in kako priti v BIOS.

Pa brez slabih namenov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Scorpia ::

Prvo naj sam poskusi tudi če bo rabil 10 dni, sam ko sem bil še mulec sem cel mesec ugotavljal kako računalnik popravit, ker mi ni imel kdo pokazat kako pa kej. Takrat nisem imel ne interneta, kaj šele ta forum da bi se naučil. Vsak se enkrat lahko nauči, zato je tudi ta forum. Če bomo tko govorili naj googla in pelje na servis, bo ta forum sam še za kreganje tisti ki znajo o računalnikih. Drugim pa ne pustimo da se naučijo.
////

jinxx ::

ne nism nč še spreminju, na sliki pa so te vrednosti. se vam bom pa vsem že zdele zahvalu za pomoč do sedaj, saj vem da sprašujem neumnosti, samo se mi zdi da je zato ta forum, pa drugač se ne bi ubadal s tem, samo ker noben računalničar ne pride pa morem pol sam kej naredit, če hočem da bo kej. Se pa učim. :) sej nekatere stvari vem, samo rajš prej vprešam.

vrednosti



ko tole spremenim, a grem potem ven(exit) al kej druzga oz. kaj potem vidim, ugotovim?

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

Scorpia ::

System voltage control imaš na manual, tisto daj na auto pa poročaj. Ko hodiš ven iz biosa, daš save and exit. Ali pa pritisneš F10 pa imaš direkt meni za izhod pa da shrani.

Drugače spd daš na najnižjo vrednost 2.66, sam vseeno malo verjamem da bi to pomagalo ampak vredno je poskusiti.
////

jinxx ::

nobenih sprememb, vse je isto, sem oboje spremenu pa nič. Bom pa enkrat danes verjetno dobil eno grafično za sprobat pa bom vidu če bo kej drugač.

sm zamenu grafično z drugo, pa je blo isto!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jinxx ()

jinxx ::

sem mal pogledu napajalnik, pa je takle:

notranjost



označeno, kjer menim da ni vse v redu, oz. skurjeno



še iz druge strani





Kaj menite?

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

bluefish ::

Z napajalnikom ni nič narobe, ker ti v tem primeru ne bi kazalo modrega ekrana, temveč bi se računalnik direktno resetiral, ugasnil,...

Si že testiral RAM in prebral drugi link v mojem prvem postu?

jinxx ::

ja sem prebral in tudi tetiral sem ram a in je pokazalo, da je vredu. to lahko vidize tudi na priloženi sliki.

 rezultat testa ram

rezultat testa ram



kaj bi potem bilo narobe??

- kaj lahko še probam oz. storim, pogledam?

najbrž je plošča al ne?

???

?

kakšen predlog?

kaj predlagate?

windowse sem na novo naložu in zdej dela.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jinxx ()

Tijan ::

Kako naj popravim računalnik, če imam težavo isto, kot pri prvi temi? In mimogrede: kaj je MEMTEST

Bolf3nk ::

če ne veš, kaj je memtest, boš tudi sam težko popravil računalnik :) daj raje zadevo popravljat nekomu, ki se malo bolje spozna :D ali pa vsaj google uporabi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bolf3nk ()

Dahakka ::

Jst ti predlagam dve stvari.

1! Na cd si zapeč tole live distribucijo Linuxa in si ga zapečeš na cd, dvd ali ustavriš bootalbe usb. Je najbolj preprost za uporabo in stvari ti bo zihr rešilo. Vstaviš notr cd, predtem se prepričaš, da lahko ob zagonu računalnika izbereš možnost bootanja preko dvd enote oz cd kot so ti že opisali predhodniki in v kolikor se ti bo sistem uspešno zagnal pomeni, da nimaš problemov z strojno opremo. Če pride do težave ima distribucija ubuntuja 11.10 ob zagonu vgrajeno kodo, ki ti prečekira strojno opremo. Torej, če se ti stvar lepo zažene in vidiš namizje sistema potem je napaka programske narave. Tukaj ti predlagam, da

2! Formatiraš računalnik ker sem skoraj prepričan, da je problem s samimi windowsi in bi pomoje problem rešil sama reinstalacija windowsov. Priporočam ti da si naložiš Windows 7.

Lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dahakka ()

StajercSSS ::

Sicer lepo,da se hočejo ljudje naučit nekaj popravit. Ampak pri teh dveh primerih lahko rečem le: Na servis!
Da neznata poiskat na googlu, kaj je memtest, oz. katero tipko stisnit za vstop v bios?! Mene je skoraj vse naučil stric google in vedno najde rešitev. Primer, sem mel do oktobra lani prastaro Nokio. Poznal sem Symbian platformo, o Androidu se mi niti še sanjalo ni. Pa sem že drugi dan flešnil z odinom najnovejši android, drug teden Cyanogenmod 7, zdaj CM9,glitch kernel. ROM,kernel,modem,cwm,itd, nič lažjega. Stric google te vse nauči.
Voziš se v formuli, pred tabo je podmornica, za tabo pa vesoljska ladja.
Kako se rešiš iz te situacije?
Rečeš ciganu naj ustavi vrtiljak.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slo-Tech 3D Team: Unigine Valley 1.0 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Navijanje
10722355 (10418) dj_uro
»

Danes zvečer delni Lunin mrk

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
227029 (4715) schurda
»

Vodno hlajenje v pc

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
72542 (2422) tOxic'
»

Programi za Win 98 in XP -Težave

Oddelek: Pomoč in nasveti
161501 (1241) k4vz0024
»

nek mali problem z grafično kartico

Oddelek: Strojna oprema
101089 (832) Shegevara

Več podobnih tem