» »

V katerem jeziku se lahko naredijo najzahtevnejše spletne strani

V katerem jeziku se lahko naredijo najzahtevnejše spletne strani

«
1
2

gamemen ::

Pozdravljeni!

Zanima me kateri jezik moram obvladati da bom lahko delal najzahtevnejše spletne strani?

PaX_MaN ::

Angleški.

AndrejS ::

:D +1

gamemen ::

ja to vem.

samo jaz mislim kaj morem obvladati:
Visual Basic
C++
Java
C#

PaX_MaN ::

Moreš vse štiri.

KaRkY ::

Lahko tudi ASM če hočeš. V vseh od tvojih naštetih se da naredit enostavno ali pa zahtevno spletno stran izbira je tvoja. Od teh ko si ti naštel bi ti pa priporočal ali C# ali pa JAVA odvisno pač če boš šou na C# boš na MS pri JAVI maš malo več izbire. Lahko se pa odločiš za PHP boš prej videl rezultate. Koliko je pa kiri jezik primeren za kaj je pa znanost za sebe.
When you look long into an abyss, the abyss looks into you

gamemen ::

torej z JAVA lahko naredim tudi najtežje spletne strani?
kateri jezik pa mi priporočate za programiranje?

HairyFotr ::

Python in Django, Java je ok, PHP s kakim frameworkom tudi, Ruby on Rails.. se pa povsod da.

Za še hitrejše rezultate lahko probaš tudi s kak CMS: Drupal, Plone, Joomla, ...

gamemen ::

kateri program pa naj uporabljam za izdelovanje spletnih strani v JAVI?

Packač ::

gamemen je izjavil:

kateri program pa naj uporabljam za izdelovanje spletnih strani v JAVI?


Poglej si NetBeans IDE

KaRkY ::

NetBeans, Eclipse sta kr vredu oba brezplačna vendar je Eclipse malo čudn kr pogosto pa extremno počasn ko se on tako odloči:)
When you look long into an abyss, the abyss looks into you

jernejp ::

VisualStudio podpira ječ jezikov, če si začetnik bi ti predlagal VB.net ali C#, ko se katerega od njiju naučiš, lahko delaš web strani ali Windows programe ali servise in vse z enim orodjem in izbranim jezikom, lahko pa jih med seboj tudi mešaš... Obstaja pa tudi kar nekaj .NET OpenSource CMS sistemov iz katerih začneš in nato pišeš svoje plugine/module... Obstaja verzija Express ki je brezplačna in za začetek popolnoma dovolj...

Invictus ::

V vsakem jeziku lahko narediš najzahtevnejšo stran.

Večji problem kot jezik je ponavadi znanje ... in ideja ...

LP I.

gamemen ::

kaj pa PHP in MySQL sta dobra za delanje spletnih strani?

SodVina ::

Kaj pa xbap? Kdo dela v tem? Kak dober manual mi nebi škodil...

Chelios ::

Odvisno :)

Kako dobro boš programiral ... če ti hosting javi, da tvoja stran obremenjuje strežnik med tem ko imaš ti samo 500 obiskovalcev na dan, potem zadeva verjetno ni dobro .. sprogramirama.

Mysql pa zna biti problem pri velikih bazah in Fulltext searchih, razen če uporabiš zraven še Sphinx recimo, no tudi problem je lahko tudi če ne uporabljaš iskanja pa imaš velike baze in ne veš kaj so indexi.

Splošno pa ja ... da se z Mysql + PHP veliko narediti :)
Just juice me!

gamemen ::

zanima me še ali poznate kakšne slovenske knjige za učenje teh stvari?

roba87 ::

Preberi še enkrat drugi post :)

Packač ::

Pri izdelavi "zahtevne" spletne strani ni programer edina komponenta, ki je pomembna, pomemben je tudi sam dizajn, vsebina, uporabniška izkušnja... Apeliram na to, da ima ponavadi zahtevna spletna stran v ozadju več kot enega človeka.

BlueRunner ::

Ne, ne, ne... če govorimo o najbolj zahtevnih spletnih straneh, je seveda logično, da mislimo na Google.

Kar pomeni, da se moraš najprej naučiti zbirnik in C, zato da boš lahko popravil Linux jedro in Apache tako, da bosta primerna za najbolj zahtevne spletne strani. Potem, ko boš naredil svojo infrastrukturo za svoj oblak, boš moral začeti pripravljati nove gradnike, za katere se splača naučiti še C++, da boš imel hkrati čim bolj neposreden nadzor nad strojno opremo, hkrati pa tudi nekaj bolj abstraktnih gradnikov, da boš lahko aplikacije hitreje pisal.

Seveda boš potreboval tudi orodja za nadzor svojih sistemov, ki jih boš ravno tako moral popravljati ali pa kar sam spisati, kar pomeni, da se boš moral zagotovo naučiti še skriptnih jezikov za Bash (oziroma ksh) in Perl. Vedno večkrat pa boš našel primere napisane tudi v Python, tako da dodaj tudi tega na seznam.

Sedaj, ko imaš delujoč oblak pod nadzorom, pa se moraš lotiti višjenovojskih konstruktov. Kot eden izmed bolj zaresnih načinov kako prenašati funkcionalnost med posameznimi deli oblaka, se je izkazala Java, ki omogoča, da isto prevedeno kodo zaganjaš na različnih računalnikih. Posamezni sodelujoči vozli v oblaku pa lahko posamezno kodo prevzamejo, naložijo in izvedejo, ne da bi vnaprej rabili vedeti kaj naj bo koda sploh počela.

Seveda se tudi pri komunikaciji zanašaš na neke standarde, saj se gre za zaresen sistem. Pri temu pa ti bo pravi prišel IDL s katerim boš lahko definiral abstraktne vmesnike za RPC komunikacijo med raznorodnimi sistemi, ki bodo zagotovo sodelovali v tvojih zaresnih sistemih.

Ravno tako je ni zaresne spletne strani brez zaresne zbirke podatkov in ustreznega podležnega sistema. Tako se boš za manjše zbirke z po nekaj miljonov zapisov verjetno odločil za relacijsko podatkovno bazo za uporabo katere pa se boš moral naučiti SQL. Za nerelacijske baze pa na srečo nimaš novega jezika, ki se ga bi moral učiti, demveč boš do podatkov vsebovanih v njih dostopal preko namenskih API-jev.

Vsaka zaresna stran mora omogočati ločitev med podatki, funkcionalnostjo in izgledom. To je takoimenovani MVC model. Na voljo imaš kar nekaj razvojnih okvirjev, ki podpirajo to zaresno delo, vendar pa boš moral vsakega za njegovo polno izrabo tudi še dopolnjevati. Razen do sedaj naučenih jezikov, se boš moral zagotovo naučiti še PHP, ki se ga tukaj pogosto uporablja.

Sama vsebina spletnih strani pa se velikokrat generira skozi predloge, ki jih v skladu z dobrimi praksami seveda implementiraš z uporabo XML in njemu pridruženih shem specificiranih z XSD in predlog za transformacijo ustvarjenih z XSLT. Pri XSLT pa moraš poznati tudi Xpath, da boš lahko sploh kaj naredil.

Vsaka profesionalna stran seveda mora vsebovati tudi AJAX, kar pomeni, da se boš moral naučiti tudi JavaScript in z njegovo pomočjo obvladati zver po imenu DOM. Za dober izgled bo stran morala imeti tudi Flash, kar pomeni, da je nujno, da ne pozabiš tudi na ActionScript.

Ko boš vse to obvladal, pa boš seveda lahko naredil čisto zaresno spletno stran "Hello World!", ki se ji nihče ne bo drznil smejati ali reči, da ni zaresna.

>:D

Sedaj pa čisto resno: tako, kot je originalno vprašanje postavljeno, naravnost prosi za ... Najprej mora človek imeti idejo kaj želi doseči (čemu naj bi tvoja zaresna spletna stran sploh služila?!?!?), potem pa se loti iskanja orodja ali orodij. Če najprej iščeš kladivo, ker želiš "nekaj narediti", boš do konca življenja zabijal žeblje.

Če misliš, da boš dobro plačan kader, ker znaš en jezik ali dva, raje poišči drugo delo. Programiranje te bo neizmerno dolgočasilo in denar za tiste, ki nimajo veselja, sploh ni tako dober, kot za tiste, ki vedo zakaj jih to delo veseli. Razlika se namreč pokaže zelo hitro, ko postane delo resnično "zaresno".

morbo ::

lol :))

avister ::

@BlueRunner, se podpišem.

Sploh pod zadnji odstavek. Zadnje čase programiram(o) bolj ali manj samo še zato, ker nas veseli. Plačilo|plača se niža iz meseca v mesec, ali|in prihaja z zamudo.

Pa še ena zanimiva kombinacija za zahtevne RIA(OSA?) aplikacije:
Na strežniku: Tomcat/Apache + BlazeDS ter RED5/Wowza
Na klientu: html,css,javascript,flex/flash (AS3)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: avister ()

gamemen ::

mi lahko kdo svetuje kakšno dobro knjigo za učenje teh stvari.

bluefish ::

Katerih stvari? Vse po vrsti, kot je malo sarkastično pisal BlueRunner, ali kaj bolj specifičnega?
Če prvo, potem boš naslednjih nekaj let le bral knjige in čepel pred zaslonom.

schtr4jh ::

Lepo na kratko po točkah:
1. HTML in CSS
2. C -> pisanje for zank, while zank, if stavkov itd. Pač osnovno programiranje. Tukaj se boš dejansko spoznaval s programiranjem
3. C++ -> Spoznavanje z objektnim programiranjem (razredi, objekti, lastnosti, metode ...). Objektno programiranje se čedalje bolj uveljavlja.
4. PHP/ASP/Java + MySql (oziroma druga podatkovna baza)
5. JavaScript oziroma njihove knjižnice (jQuery, MooTools ...)

Literatura? Internet bo dovolj. Tukaj je nekaj literature in povezav do spletnih strani: http://www.stamcar.com/php-tecaj/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: schtr4jh ()

gamemen ::

rad bi se naučil vsega lepo po vrsti. tako da katere knjige mi priporočate za začetek.

noraguta ::

Ne, ne, ne... če govorimo o najbolj zahtevnih spletnih straneh, je seveda logično, da mislimo na Google.
od kje je pa to samoposebi umevno? kaj na googlu je vsaj od daleč podobno kakim atomarnim operacijam katere obogočajo transakcije? sposobnost max transferja približnih informacij se daleč razlikuje od ekzaktnega premetavanja le teh. podobnost je nekje med slovenskimi novicami ter applied phisics.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Looooooka ::

Visual Studio mas tud free verzijo...ce se bos sel c# al pa vb.net je to najboljsa izbira kar se tice free editorjev

gamemen ::

ni nujno da so programi free. so lahko tudi plačljivi.
pozna kdo kakšno dobro knjigo za take stvari?

KaRkY ::

@gamemen za take stvari ni samo ene knjige ponavadi rabiš več knjig pa veliko časa da se naučiš te stvari.
When you look long into an abyss, the abyss looks into you

gamemen ::

ja pa bi lahko napisali naslove teh knjig prosim.

BlueRunner ::

Najprej potrebuješ osnove: Encyclopedia of Information Science and Technology
Brez podatkovnih baz ne gre: Encyclopedia of Database Systems
Standardizacija je za vsak najzahtevnejši projekt obvezna: ISO 9000:2000 Survival Software Templates
Najzahtevnejše spletne strani imajo seveda najbolj zahtevno oblikovanje: Essentials for Design Macromedia Dreamweaver 8 Level 2 & Student CD Pkg (tukaj dobiš zraven še CD, zaradi česar je stvar malenkost dražja)

To bi bilo nekako za začetek...

Ah, ja. Pa še to sem pozabil dodati: >:D

Zgodovina sprememb…

Packač ::

Sedaj pa hitro v temo "kako do denarja", da si priskrbiš sredstva za nakup gradiva, ki ga je priporočil BlueRunner :)

bluefish ::

Ah, pa saj bo padel kak popust ob takem naročilu :P .

imagodei ::

@gamemen,

vse kar rabiš za začetek, je tule: http://www.w3schools.com/

Da sploh dobiš feeling, za kaj gre, pojdi skozi par tutorialov. Za jumpstart ti pa priporočam, da ti kak tvoj prijatelj ali znanec, ki je že kdaj naredil kako spletno stran, v uri ali dveh na brzino pokaže, kako le-ta sploh nastaja.

Sploh pa, ne sanjaj o najtežjih in najzahtevnejših spletnih straneh, če še nisi slišal za HTML in Dreamweaver. Resno - obišči W3Schools, preštudiraj par tutorialov. Šele, ko boš znal osnove, se odločaj za nadaljno pot oz. izbiro jezikov. Stvar je precej obsežna, tle je vprašanje server-side in client-side scriptinga... Ne moreš se kar pavšalno učit vsega od asemblerja, do php-ja, pythona, C#, asp-ja in c++... :|
- Hoc est qui sumus -

alexa-lol ::

html pa css obvezno, potem pa mas vec moznosti...lahko flash, lahko PHP, potem moreš vedet kako z bazami delat.. the sky is the limit..vec znas bols je

gamemen ::

ali je Macromedia Dreamweaver 8 dober program za začetnika ki se uči HTML kode?

bluefish ::

Če se učiš HTML sploh nima veze kater program uporabljaš. Enako dobro se ga boš naučil v Noteapdu kot kje drugje.
Je pa sploh hecno, ko se nekateri "učijo" HTML + CSS tako, da skupaj mečejo gradnike v Design načinu in ob tem niti enkrat ne pogledajo kode.

gamemen ::

zanima me tudi pol za dalje ko se bom učil še XHTML in CSS.

bluefish ::

Dokler se le učiš je vseeno. Ko pa imaš nek konkreten projekt, pa precej poenostavi delo.

gamemen ::

mi priporočaš kakšno dobro knjigo za učenje HTMLja?

bluefish ::

Vse potrebno je na prej omenjeni strani W3Schools. Tudi za CSS, PHP,...

gamemen ::

sem že začel delati po tej strani vendar nekako ni dovolj natančno vse opisano.
res ne poznate kakšne knjige ki bi mi pri tem pomagala.

imagodei ::

Poznamo: Google

Posluši, mal je že smešno tole. Začni se učit HTML in CSS (tutoriale imaš na W3S) in sicer v NOTEPADU!. Ko boš poznal osnove, začni delat simpl spletne strani v Dreamweaverju. Od tam naprej pa za nosom - kamor te bo vodilo.
- Hoc est qui sumus -

gamemen ::

torej začel se bom učiti v tem vrstnem redu:
1.)HTML
2.)XHTML
3.)CSS
4.)JAVA
nato pa naprej.
je takšen vrstni red vredu?

Zgodovina sprememb…

  • vrnil v prejšnje stanje: Mavrik ()

Icematxyz ::

Learning PHP, MySQL, and JavaScript
A Step-By-Step Guide to Creating Dynamic Websites (Animal Guide)
By Robin Nixon

noraguta ::

gamemen je izjavil:

torej začel se bom učiti v tem vrstnem redu:
1.)HTML
2.)XHTML
3.)CSS
4.)JAVA
nato pa naprej.
je takšen vrstni red vredu?

ne ni, najprej se nauči osnove kako podajat , potem v kakšni obliki.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

gamemen ::

noraguta:

osnove kako prodajat?
kaj misliš s tem?

techfreak :) ::

Zakaj pa Javo? A ni bolje začeti z nekim lažjim frameworkom, kot je Django ali pa RoR?

roba87 ::

Evo imaš še par dni časa preden vaje umaknejo s strani zato besedilo nekam shrani al pa kaj... So pa čiste osnove za začetnike. Začneš z xHTML,CSS, JavaScript in na koncu PHP. To so čiste osnove. Ko boš rešil te vaje pa se loti zahtevnejših. So pa vaje za 1.letnik feri, sicer so bolj primerne za kakšni nižji letni srednje šole vsaj tja do zadnih nekaj nalog.

Link : Klikni sem

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roba87 ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali izdelovati spletne strani ali programirati?

Oddelek: Loža
213994 (2174) c3p0
»

Učenje programiranja (Front-end) (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
5212784 (9880) matjash
»

Izdelava spletne strani

Oddelek: Izdelava spletišč
214118 (3212) zuz3k
»

Kaj se učiti

Oddelek: Izdelava spletišč
322419 (1850) MrBrdo
»

Primeren programski / web jezik za začetnika z dosti volje :D

Oddelek: Programiranje
121926 (1560) bluefish

Več podobnih tem