» »

Primeren programski / web jezik za začetnika z dosti volje :D

Primeren programski / web jezik za začetnika z dosti volje :D

JožeHorvat ::

Pozdravljeni,

zadnjič sem sam pri sebi razmišljal : pa ni hudič, da tudi jaz ne bi znal kakšnega programskega in web jezika... Seveda pa je teh jezikov dosti, nekateri so težji, nekateri lažji, nekateri bolj popularni / bolj cenjeni kot drugi...

Trenutne odločitve :

Za programiranje :

- Visual Basic. Prebral sem, da je zelo preprost jezik, hitro se ga da naučiti, z njim pa lahko napišemo skripte, kakšne lažje programe in mogoče z veliko truda tudi kaj kompleksnejšega. Mogoče bi kdaj prav prišlo znat sprogramirat kakšno skripto, mogoče tudi za kakšnega prijatelja, osebno rabo...

Za web language :

- Java ali HTML. Prebral sem da je HTML najbolj razširjen, Java pa med najbolj cenjenimi. Recimor, če bi kdaj hotel sestaviti kakšno spletno stran, bi HTML ali Java bila dovolj ?

Pripravljen sem žrtvovati čas in se učiti, našel bom iz kod se naj učim, šel bom v knjižnico in si sposodil knjige, prebral kakšen ebook...

Ampak rad bi samo vedel, kaj se mi najbolj "splača" začet učiti kot začetniku z minimalnimi izkušnjami, da ne bom po nepotrebnem zapravljal časa z jezikom, ki je ali pretežek ali pa nezanimiv za "javnost" ( zastarel )...

Prosim svetujte mi 8-)

Lp, Jože

whatever ::

Angleščino, francoščino, nemščino, italijanščino, ruščino, japonščino...

Pa čisto resno mislim, da ne bo kdo brisal!
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

whatever ::

Drugače pa XHTML + CSS + Java EE... s tem se da marsikaj naredit. Samo ne vem, zakaj sploh bi, ker imaš dosti brezplačnih CMSov, ki so veliko boljši od tistega, kar boš ti skupaj spacal z začetniškim znanjem.

http://www.w3schools.com/ tukaj začni in si preberi
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: whatever ()

JožeHorvat ::

Ja, "pravi" jeziki mi najbolj ne ležijo, malce angleščine, še manj nemščine :(

Dobro, saj bi lahko našel informacije o tem na Googlu, ampak bom vseeno vprašal :

V čem se XHTML razlikuje od HTML-ja ?
Ali se da z CSS-jem "zgraditi" celotno stran ? Za CSS sem sicer že slišal, ampak sem mislil da je v uporabi samo za pozicioniranje objektov, widgeti pa te fore.
Kako pa se ti zdi Visual Basic za začetnika ?

Lp, Jože

Poldi112 ::

Ena legenda je izjavila enkrat:

It is practically impossible to teach good programming style to students that have had prior exposure to BASIC: as potential programmers they are mentally mutilated beyond hope of regeneration.

Drugače je pa vse odvisno od tega, kaj boš počel. Java je po mojem overkill, to se takole čez palec uporablja za enterprise aplikacije, s php skoraj ne moreš faliti, je najbolj popularen skriptni jezik in teče povsod, html in css so pa itak osnove, brez katerih ne moreš nič.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

black ice ::

Html in css vsekakor, kasneje lahko poskusiš php in python.
Sam sem začel s html in css, malce php in takoj preskočil na c++ (s katerim se poigravam trenutno) - nič ni pretežko samo dovolj volje je potrebno imeti.

Loki ::

python za programiranje
html, da bos lahko sploh naredil stran. zelo v detajle po mojem ni treba it, zraven se CSS, nato pa dreamweaver.
I left my wallet in El Segundo

JožeHorvat ::

Torej da povzamemo :

Za web design :

- HTML
- CSS

- Nadaljevanje z JavaScript in XHTML ( malo me je strah php-ja )

Za programiranje :

Python je čisto programski jezik ? Programski kot za delanje programov... ? Za C++ pa že vem da je čisto programski :D Pa je težek jezik ? Black ice : se popolnoma strinjam, ampak vseeno bi raje začel malo po polžje, da se nekako ujamem v te osnove programiranje in razumevanja...

Danes sem slučajno šel mimo knjižnice pa sem si kar takoj sposodil "Visual Basic in easy steps" in "Hitri vodnik - Oblikovanje spletnih strani, HTML, CSS, JavaScript"

Lp, Jože

KaRkY ::

Jaz bi ti še priporočal ASP.net maš na strani www.asp.net zelo dobre video tutoriale. Sem se sam zelo veliko naučil iz njih.
When you look long into an abyss, the abyss looks into you

Icematxyz ::

Začni z html/css s tem boš oblikoval statične strani. To so strani ki za delovanje ne potrebujejo strežnika z kakršnim koli programskim jezikom. Se pravi uporabnik potrebuje le web browser da si takšne strani ogleduje. Temu lahko dodaš še Java Script ki je "client" side programski jezik. Se pravi za kakšne efekte in prenašanje podatkov iz enega v drug obrazec ali kaj podobnega....

Potem pa boš slej ko prej videl da pa bi rad kakšen podatek kam shranil in ga kasneje priklical nazaj ali kaj podobnega. Za to boš pa rabil "server side" programski jezik in bazo. Tudi brez baz gre. Napriemr shranjevanje v tekstovne datoteke.

Tukaj pa uporabi PHP programski jezik in mysql bazo. Za testiranje na windows mašini si snami z interneta skupek programov WAMP. Kjer lokalno spremljaš kaj si naredil da ne rabiš vseskozi nalagati preko FTP klienta na kakšen strežnik vsakič ko kaj spremeniš.

Je pa res da večina osvoji jezike ki so "client side" pri "server side" pa se zadeve že zakomplicirajo. Tudi varnost postane izredno pomeben dejavnik. In praktično ogormno iskušenj potrebuješ da prvič nekaj spraviš v pogon in istočasno to narediš varno za uporabo.

Ampak voljo pravite da imate. Zakaj pa ne. Programirajte in uporabljajte google. Pri spletnem programiranju je skupnost močna in praktično za vse kaj vam pade na pamet na googlu najdete nekoga ki je to že storil in opisal.

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Drugače pa kot je že nekdo omenil. To je praktično vstopna stran v svet spletnega programiranja in osnove le tega:

http://www.w3schools.com/

JožeHorvat ::

Icematxyz : hvala za obširno razlago, zdaj razumem tudi razliko med jeziki... Mislim da bom res začel z HTML / CSS / Java kot si rekel pa se potem mogoče usmeril na kakšen PHP ali ASP.

Hvala za res lepo in podrobno napisan odgovor.

Hvala tudi ostalim, ki so sodelovali :D

Lp, Jože

bluefish ::

Mislim da bom res začel z HTML / CSS / Java
Ne mešaj Jave z JavaScriptom.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali html umira?

Oddelek: Izdelava spletišč
161940 (986) Horejšio
»

Kaj se učiti

Oddelek: Izdelava spletišč
322432 (1863) MrBrdo
»

V katerem jeziku se lahko naredijo najzahtevnejše spletne strani (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
7011169 (8681) gamemen
»

Nova anketa - Znate programirati? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ankete
828544 (6108) Roadkill

Več podobnih tem