» »

Prenosnik in baterija

Prenosnik in baterija

Bence ::

Meen pa zanima, na kakšen način bi dosegel čim več avtonomije.

Stvari kot so čim manj procesov, čisti stiki med baterijo in rač, čim manjša uporaba optičnih pogonov, izklop svetilnosti ekrana...take stvari so mi popolnoma jasne...imam pa nekaj nejasnosti z naslednjimi vprašanji...

1. Operacijski sistem. Natančneje Windows 7. Definitivno je razlika med Windows 7 Ultimate in basic, premium, karkoli...ampak kakšna? Če naložim tisti "najenostavnejšo" verzijo, koliko bom dejansko pridobil na bateriji...nekaj minut...?

2. 32 in 64 bitne verzije...razen tega da bom verjetno imel probleme z gonilniki in programsko opremo...kako to dejansko vpliva na avtonomijo?

3. Strojna oprema, ki je verjetno nebom nikoli uporabljal. Recimo mrežna kartica, modem, vhod za mikrofon in slušalke, pa še kaj bi se našlo...je smiselno stvari onemogočiti? Domnevam da je vsaka stvar nenehno v "stand by" v kolikor se kaj priklopi in porablja nekaj malega energije.

4. Rami. Ker 32 bitni sistem zazna le 3,25GB ramov, je smiselno imeti 4GB? Vem da je boljše da je na voljo več spomina, ampak ali imam od tiste zadnje ploščice dobiček ali tistih 0,25GB spomina porabi več energije kot naredi dobička?

Pa še to...kako se sploh meri moč baterije? Nekatere so 9 celične 10.8V 7800mAh. Potem so Druge 12 celične 14.8V 6600mAh. To pomeni da je vsaka celica toliko mAh ali je to skupna moč vseh celic?

Hvala

blackbfm ::

Preveč kompliciraš. Ne moreš prav nekaj bistveno vplivat na avtonomijo, razen če ne boš na kompu nič delal potem bo malo dlje držal ja, ampak kje je smisel. Če tok nujno rabiš si kupi še eno baterijo.

Bence ::

Hvala samo s tem mi nisi povedal nič novega. Saj ni moj namen podaljšati avtonomijo za 2 uri.

ABX ::

Če želiš najdaljšo avtonomijo dej gor XP. In z Hijackthis vrži vse ven iz startup-a. Vendar tukaj gledamo mogoče o +20%, oz +50% če imaš res zapacan sistem.

Poleg tega baterijo bo potrebno menjat vsake 2 leti, ker enostavno ne zdržijo več.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

dfajt ::

Dobro je imeti vedno defragmetntiran disk, saj manj ko bere z diska, manjša je porabe. Pa privzeto bi jaz kar onemogočil vse naprave, ki jih ne potrebuješ, ker verjetno tudi v standby porabijo nekaj energije.

Bence ::

Ja, ampak glede onemogočanja naprav imam problem...cele grafične ne morem in ne smem, medtem ko tv-out in vga izhoda vsekakor ne potrebujem.

Sedaj imam 10.8V 44Wh baterijo s katero imam uptime 1h50min, v kolikor ne delam nič drugega kot uporabljam msn in brskam po internetu.
Sedaj bom kupil 10.8V 7800mAh baterijo s katero bi teoretično moral imeti 1,9x daljšo avtonomijo.
Torej je to 3h29min. Hočem priti na 4h tako da se znebim vsega kar ne rabim oz. določene zadeve spremenim da bo prenosnik postal čim manjši porabnik energije, trenutna "poraba" je zdaj približno 2180mA na uro.
Boljše baterije za moj model prenosnika nisem našel in mislim da tudi ne obstaja, zato imam ta "čudna" vprašanja.

Imam Toshiba Satellite Pro A300-1GT, in ti toshibini programi kot so warranty, product info, tempro in še nekaj tega, in potem vsi tisti adobe in quicktime quick launcherji in updaterji in podobno...samo z izklopom teh meni nepotrebnih procesov sem pridobil kakšnih 20min.

bond007 ::

Potegni si program NHC ali kaj podobnega in tam zmanjšaš voltažo procesorju, pa še druge nastavitve maš za varčevanje... Recimo jst sm si pred kratkim kupil novo baterijo 6600 mAh 11.1V in sedaj prenosnik zdrži skoraj 8 ur na min osvetlitvi, brez WIFI, itd.. Pa mam 15,4 ekran pa kr požrešno grafično ati x700, pa pač enojedrni procesor (pentium-m)... Jst bi najprej probal to naredit, če pa ti ne bo dovolj, pa kupiš novo baterijo ... iz ebaya jih dobiš že za 40-50€.

Han ::

1. V bolj "preprosti" verziji privzeto teče načeloma manj procesov.

2. Zaenkrat ni bistvene razlike, ker je večina programov še 32 bitnih.

3. Izklopi vse, kar ne rabiš. Najprej v biosu, ostalo prek sistema in gonilnikov.

4. Z več spomina glede na opravila, ki jih izvajaš, na energiji ne boš prihranil.

Bence ::

Kupil bom eno od teh

Prva je 7200mah, druga 7800mah, pri drugi me moti samo ta stvar na bateriji za katero nevem če se lahko odstrani ali ne?

http://cgi.ebay.co.uk/Battery-for-Toshi...

http://cgi.ebay.co.uk/Battery-PA3535-To...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ne pošiljamo v Slovenijo ?!?!

Oddelek: Kaj kupiti
4811349 (1560) Samael
»

Nakup baterije za prenosnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
141071 (889) ne_kdo
»

malo nostalgije: kateri je najhitrejši/najboljši socket A procesor

Oddelek: Kaj kupiti
71037 (908) Blinder
»

HTPC tipkovnica

Oddelek: Kaj kupiti
51452 (1193) Alfa Dog
»

USB Baterije

Oddelek: Novice / Ostale najave
376345 (4871) Pyr0Beast

Več podobnih tem