Forum » Operacijski sistemi » Mac resize particije- se ni resizal fajlsistem?
Mac resize particije- se ni resizal fajlsistem?
Phoebus ::
Torej, imel sem dve particiji, 250+50. Odločil sem se odstranit drugo in prvo (root) particijo razširiti na cel disk.
Računalniksem zbudil iz install DVD-ja, zagnal disk utility, odstranil drugo in povečal prvo particijo. Vse je bilo OK.
Po resetu je disk utility povedal, da imam na particiji velikosti 300G zasedenega 200G in prostega 50G..in first aid je našel napako v "volume header deskriptorju".
Sem ponovno resetiral in zbudil iz DVDja, zagnal repair disk,ni našel napak. Resetiral, tudi v živem sistemu ni več najdenih napak, AMPAK, prostora še vedno nisem pridobil!
Particija se je torej poširila (iz 250 na 300), nimam pa zato ničveč prostega prostora (filesystem se očitno ni poširil).
Kaj mi je storiti?
Računalniksem zbudil iz install DVD-ja, zagnal disk utility, odstranil drugo in povečal prvo particijo. Vse je bilo OK.
Po resetu je disk utility povedal, da imam na particiji velikosti 300G zasedenega 200G in prostega 50G..in first aid je našel napako v "volume header deskriptorju".
Sem ponovno resetiral in zbudil iz DVDja, zagnal repair disk,ni našel napak. Resetiral, tudi v živem sistemu ni več najdenih napak, AMPAK, prostora še vedno nisem pridobil!
Particija se je torej poširila (iz 250 na 300), nimam pa zato ničveč prostega prostora (filesystem se očitno ni poširil).
Kaj mi je storiti?
S čim? Vmesnik je enak kot v parted, partition magic, windows- primeš in potegneš particijo..in NE naredi vsega
Še ta tiste ki nekaj vejo, da ne bodo mislili da "ne vem, koliko imam diska":
sh-3.2# diskutil resizeVolume /dev/disk0s2 limits
For device disk0s2 Macintosh HD:
Current size: 319594762240 bytes
Minimum size: 128199475200 bytes
Maximum size: 319728959488 bytes
sh-3.2# df -h
Filesystem Size Used Avail Capacity Mounted on
/dev/disk0s2 246Gi 118Gi 127Gi 49% /
See? :)
Še ta tiste ki nekaj vejo, da ne bodo mislili da "ne vem, koliko imam diska":
Minimum size: 128199475200 bytes
sh-3.2# df -h
Filesystem Size Used Avail Capacity Mounted on
/dev/disk0s2 246Gi 118Gi 127Gi 49% /
See? :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Phoebus ()
borchi ::
probaj še enkrat. npr. zmanjšaj prvo particijo za par giga in v tem prostoru naredi novo particijo. poglej, če potem pravilno javi prostor in potem spet zbriši drugo particijo in razvleci prvo na cel disk.
katere verzije je instal dvd? si prej naredil drugo particijo z bootcamp-om?
(aja, backup podatkov prej ne bo odveč)
katere verzije je instal dvd? si prej naredil drugo particijo z bootcamp-om?
(aja, backup podatkov prej ne bo odveč)
l'jga
Jap, druga particija je bila bootcamp, ampak se mu je "zmešalo"- vse je delalo, ko si pa zagnal boot camp utility, je javil da bootcamp particij NI. Zato sem prek diskutil-a (grafično) odstranil in resizal.
Verzija 10.5.8 (priložena računalu).
Verzija 10.5.8 (priložena računalu).
Limit-sky ::
Probaj se poigrat z "option" v partition jezičku, ko izbereš particijo. Winsi imajo MBR, mac pa GUID.
BlaY0 ::
Na guglju imaš eno tono linkov o tem kako povečati HFS+.
Ker kar se je pri tebi zgodilo je v bistvu to, da se je samo konec prve particije (v particijski tabeli) premaknil na konec diska, filesystem pa o tem ne ve nič dokler mu ne boš povedal.
Ker kar se je pri tebi zgodilo je v bistvu to, da se je samo konec prve particije (v particijski tabeli) premaknil na konec diska, filesystem pa o tem ne ve nič dokler mu ne boš povedal.
Žal mi ne uspe najti nobene bi ki mi dejansko pomagala. Večina se konča pri "izklopi journaling in opravi z ubuntu live CD in potem spet vklopi journaling".
Tale link: http://www.macgeekery.com/tips/cli/nond... na katerega se vsi sklicujejo mi pa ne pomaga, ker imam malo drugačno situacijo- "limits" mi pove, da je particija "že na limitu". Grem vseeno probat v single-user mode (boot DVD), če bo uspelo poširit s diskutil resizeVolume.....
Ker imam res hecno situacijo.
sh-3.2# diskutil list
/dev/disk0
#: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER
0: GUID_partition_scheme *298.1 Gi disk0
1: EFI 200.0 Mi disk0s1
2: Apple_HFS Macintosh HD 245.9 Gi disk0s2
Minimum size: 128201342976 bytes
(current size pri resizeVolume pravi da je 300GB, velikost particije je pa 245GB?!)
Tale link: http://www.macgeekery.com/tips/cli/nond... na katerega se vsi sklicujejo mi pa ne pomaga, ker imam malo drugačno situacijo- "limits" mi pove, da je particija "že na limitu". Grem vseeno probat v single-user mode (boot DVD), če bo uspelo poširit s diskutil resizeVolume.....
Ker imam res hecno situacijo.
sh-3.2# diskutil list
/dev/disk0
#: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER
0: GUID_partition_scheme *298.1 Gi disk0
1: EFI 200.0 Mi disk0s1
2: Apple_HFS Macintosh HD 245.9 Gi disk0s2
Minimum size: 128201342976 bytes
(current size pri resizeVolume pravi da je 300GB, velikost particije je pa 245GB?!)
borchi ::
pomoje si šaril z nekim orodjem, ki se ni zavedal, da imaš bootcamp particijo in ni popravil guid IN mbr zapisov in zato ta dva nista več sinhronizirana...
rEFIit, če me spomin ne vara, zna syncat guid in mbr. ampak jaz bi vseeno poskusil še enkrat tako, da bi še enkrat (kar v živo, ne z instal medija) naredil novo particijo in jo potem zbrisal... zna bit, da bo uspel posyncat zadevo. ali pa še bolj, da še enkrat narediš bootcamp particijo z bootcamp orodjem in jo potem tudi z njim zbrišeš...
rEFIit, če me spomin ne vara, zna syncat guid in mbr. ampak jaz bi vseeno poskusil še enkrat tako, da bi še enkrat (kar v živo, ne z instal medija) naredil novo particijo in jo potem zbrisal... zna bit, da bo uspel posyncat zadevo. ali pa še bolj, da še enkrat narediš bootcamp particijo z bootcamp orodjem in jo potem tudi z njim zbrišeš...
l'jga
Rešil.
Ponovno zbudil iz live CDja, pustil grafični vmesnik v (vstavi besedo), odprl terminal in napisal, kar naj bi sprožil grafični vmesnik:
diskutil resizeVolume /dev/disk0s2 (ista številka kot naj bi bila trenutna velikost)
Malo mlel in opravil, zdaj je kot mora biti.
Ponovno zbudil iz live CDja, pustil grafični vmesnik v (vstavi besedo), odprl terminal in napisal, kar naj bi sprožil grafični vmesnik:
diskutil resizeVolume /dev/disk0s2 (ista številka kot naj bi bila trenutna velikost)
Malo mlel in opravil, zdaj je kot mora biti.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Linux sprememba velikosti particijeOddelek: Operacijski sistemi | 2254 (1787) | MrStein |
» | Bootcamp ne pokaže v start-upu (MAC)Oddelek: Pomoč in nasveti | 2248 (2049) | luky |
» | Particioniranje diskaOddelek: Operacijski sistemi | 2393 (2085) | BlaY0 |
» | Software raid 1 (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 11775 (10917) | uporabniik |
» | Mac OS Snow Leopard na PCOddelek: Operacijski sistemi | 4694 (3242) | Gray_Warden_ |