» »

začetki programiranja

začetki programiranja

enadiz ::

Živijo!
Začel bi programirati, hodim v 9. razred OŠ. Naprej bom šel na Gimnazijo....
Ob šoli se bom ukvarjal s programiranjem, nekaj sem že poskusil in se mi ne zdi težko...
Zanima me kateri programski jezik izbrati, kako se učiti(knjige, youtube,...) a obstaja kakšen program(igrca) kjer bi se naučil osnov?
Rad bi se naučil nekaj uporabnega, ter mogoče kaj zaslužil, seveda čez nekaj let...
Prosim svetujte mi
  • razdelil iz: Mavrik ()

geek93 ::

Sam se trenutno učim jezik c++. Učiš še ga lahko iz Youtuba, kjer je veliko vodičev.
Če se boš odločil za c++, ti priporočam program dev c++, ali pa borland compiler - to sta programa ki ti bosta prevedla in zagnala tvojo izvorno kodo.

LP

Net Server ::

Za začetek ti svetujem Visual Basic NET. Kašno knjigo ti svetujem da si sposodiš npr: Visual Basic NET od začetka. C++ je pretežek za prvi jezik!

Ktj ::

Vsi začetki so težki. Obadva nasveta (narejena pred mojim postom) gresta v svojo skrajnost. Kar se tiče začetka: Predelaj osnove, kot so for, if, switch, do, while, funkcije. Dalje je sama matematika. Se pravi dobiš podatek ga preoblikuješ in pošleš dalje.
Jezikov je res malo morje. Sem mnenja da je najboljše začeti z C (in ne C++). Je težek jezik za osvojiti vendar potem ko obladaš C samo še nagrajuješ. Ko začutiš da si dovolj "močan" v C napreduješ na C++ ali pa na Javo (objektno programeranje), če c++ nemaraš. Mogoče se sprašuješ zakaj ti predlagam nek težek jezik (aka: C). Razlog je preprost, namreč najlažje boš spoznal delovanje v računalniku na dosti nižjem nivoju kakor ti pa ponujajo drugi jeziki. To znanje lahko kasneje koristno uporabiš za pisanje programov za manj zmogljive sisteme, kot so : mobilni telefon, mp3 player,....
Če pa že imaš želje po C++, ti pa priporočam uporabo VC++, namreč to okolje se mi zdi dosti boljše od dev C++.
Za začetek si ne zastavlaj pretežkih nalog, ker ti bo ubilo motivacijo. Pozabi na raznorazne "fancy" gui zadeve za vsaj dve leti. Loti se preprostih nalog nato pa postopno stopnuj zahtevnost. Vsekakor pa raziskuj probavaj in testiraj.

Mogoče še en nasvet. Za začetek si vzemi en zvezek in si piši opombe in to čim več. Kaj si si zamislil kot alternativa rešitvi ki si jo izbral, način kako to točno dela, ideja ki je v ozadju,... Seveda pa tudi ne pozabi komenterati kodo ker po parih dneh boš pozabil kaj si mislil tri dni prej. Mogoče se zdi staromodno, vendar stvar deluje. No vsaj meni pomaga.


Sicer pa hišo se sezida na dobrih temeljih tako da...

LP Ktj

Ericssony ::

Za začetek zelo dobra knjiga - Hello World! Computer Programming for Kids and Other Beginners
Naučil pa se boš programirati v programskem jeziku Python.

Damiani ::

Prvi program skoraj vsakega programerja je "hello word", v bistvu prepiše prvi programček iz knjige, tutoriala. Potem sledi nasledni programček z malo več vsebine, nasledni,...
Za začetek si dobi knjigo za začetnike ali pa tutoriale na netu. Prepiši prvi programček, ga poženi in malo pomisli o njemu. To ponavljaj še kr nekaj programov. Sledi knjigi. Potem si spremeni obstoječ program, da deluje po tvoji želji, namesto 1 izpisa "Hello word" jih v zanki izpiši 10. Vaja dela mojstra in programeskega štručkota. S časom ko osvojiš programiranje boš brez problemov menjal programske jezike.
Ups, pozabu sm napisat programski jezik. Ma sej je vseen.

snow ::

Bolj ali manj je za začetek res vseeno kaj probaš. Bistveno je da osvojiš koncepte programiranja, kar pa narediš tako, da rešuješ razne probleme (pišeš programe). Kako pretvarjanje številk v/iz rimskih.

Ok Python je lep, mali in enostaven za namestit, poleg tega vsebuje veliko knjižnic, ma veliko izrazno moč, laufa na vseh osih, blablabla... try that.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Maystr ::

Svetujem ti Pythona. Malo sintakse..je za začetek zlo dobr. Da se ne loviš z brezveznimi stvarmi. Ko pa osvojiš pa nadaljuješ ali z drugim jezikom ali pa tem v detajle. Drugače pa samo vaje vaje vaje(čim več programčkov napisat).

C ni mogoče tolk dobr za začetnika, ker ga že v začetku zasuje s takimi stvarmi (kazalci, delo s pomnilnikom), ki so mogoče mal težje za razumet in se potem loviš.

Damiani ::

moj glas tud dobi Phyton, sam ga ravno praktično ne poznam, baje pa je enostaven in zelo uporaben.

Wolfy17 ::

Najbolj uporabno bi bilo vedet Lisp ali COBOL, sam sem začel z lispom in morem priznat da se kar lepo služi...

srus ::

Vzemi si uro časa in si poglej razvojno orodje Gamemaker na http://www.yoyogames.com/make. Gre za grafično razvojno okolje namenjeno razvoju iger. Grafični vmesnik je zelo enostaven in intiutiven, imajo dober tutorial, naučiš pa se osnov RAD - rapid application development - ko v bistvu "narišeš" željeno aplikacijo, definiraš objekte, njihove lastnosti, dogodke, akcije in interakcije. Zelo podobno, kot v različnih Visualx orodjih, vendar prilagojeno osnovnošolskemu oz. začetniškemu nivoju.

Ne programiraš v klasičnem programskem jeziku (C, C++, Python), ampak kot sem omenil zgoraj vse opraviš v intuitivnem grafičnem okolju, ki te nauči osnovnih pojmov - objekt, lastnosti objekta, dogodki.

Glede izbire programskega jezika, s katerim nameravaš kot pišeš zgoraj v doglednem času služiti denar, ti ne morem svetovati nič pametnega. IT področje je zelo široko (spletne aplikacije, desktop aplikacije, mobilne aplikacije, embedded aplikacije, multiplatformske aplikacije) in vsako od njih ima svoje favorite.

Nauči se algoritemskega reševanja problemov z okoljem zgoraj, pa se boš lahko prilagodil kateremukoli programskemu okolju.

detroit ::

hmm jst bi za začetek začel z c# al pa javo ker sta lahka za razumet vsaj z mojga stališča:) Knjig pa video tutorialov je pa malo morje po netu...in mojmu disku

pa to kar je srus predlagou tud ni slaba ideja, ker programiranje pride samo od sebe, sestavljanje dobrega programa pa še kmal ne
Skero

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: detroit ()

overlord_tm ::

Ma, vsak bo na svojega konja stavil. Jaz pravim da se zacni uciti v kakem visjem jeziku, ki sam skrbi za pomnilnik in podbno, ker na zacetku ti bodo ze for-i, while-i in if-i delal dovolj problemov in se ti res ne bo dalo ukvarjati se z tem, katere spremenljivke so v registrih, katere na skladu, katere v pomnilniku. Potem ko ti to ne bo delalo tezav, pa pogledas kak zbirnik, da se naucis kaj o delovanju racunalnika na najnizjem nivoju.

Potem ko bos vse to naredil, ti prehod na bilokateri drug ukazni jezik nebi smel delati tezav.

Tukaj imas seznam veliko jezikov, in kako izgleda hello world v njih klik. Izberi tistega, ki ti je lep :)

Daedalus ::

Python je dobra izbira.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

brodul ::

Glede na to da si še mlad (kar je zelo dobro) in imaš pred sabo še dolgočasno gimnazijo ( :P ).
Bi ti priporočal, da si najprej pogledaš Python ( tam spoznaš osnovne zanke, datatype, osnove objektnega programiranja )
Potem bi pa jaz na tvojem mestu naredil korak "nazaj" in se začel učiti C . Strinjam se z Ktj , kdor je v C močan se nima nič bati in owna vse ostale. Z C ne boš veliko zaslužil (ok, če si dober in najdeš službo veliko več kot nek drug programer ), ampak boš res poznal osnove programiranja. Kasneje se boš lahko adaptiral na kateri koli jezik veliko hitreje kot ostali.
Npr na C++ C# Javo ali Python. :D Z temi drugimi jeziki boš pa dejansko delal, ampak boš na njih gledal drugače kot ostali.

Pa nočem reči, da so ostali jeziki manjvredni. Sam trenutno programiram v C++ in Python, tako bolj ljubiteljsko, da sem v neki formi.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

c00L3r ::

Kot je detroit91 napisal. Nauči se C# ali pa Javo. Visual Basic se vedno bolj opušča, saj ni več potrebe po njem. C++ je fajn za specifična opravila. Python se ponekod uporablja, samo niti približno ne v takšnem obsegu kot C# ali Java.

zigi ::

c00L3r je izjavil:

Kot je detroit91 napisal. Nauči se C# ali pa Javo. Visual Basic se vedno bolj opušča, saj ni več potrebe po njem. C++ je fajn za specifična opravila. Python se ponekod uporablja, samo niti približno ne v takšnem obsegu kot C# ali Java.


Od kje ti podatek, da se VB vedno bolj opušča? Meni se zdi ravno obratno.

techfreak :) ::

zigi je izjavil:

Od kje ti podatek, da se VB vedno bolj opušča? Meni se zdi ravno obratno.


Wikipedia:
Telerik Survey 2008 suggested that C# (63%) had surpassed VB.NET (34%) as the primary programming language.
Telerik Survey 2009 suggested that C# (69%) further strengthens its dominance over VB.NET (30%) as the primary programming language.

napsy ::

Dober začetek bi bil python vendar ne vem kako je s slovensko literaturo. Če te angleščina ne moti, vsekako začni s python. Drugi zdravi začetek bi bil z jezikom C. V knjižnici poišči kakšno dobro slovensko knjigo (če so ti všeč tehnične knjige, potem si dobi prevod Programski jezik C od Brian Kernighan in Dennis Ritchie).
"If you die, you die. But when you live you live. There is no time to waste."

Utk ::

zigi je izjavil:

c00L3r je izjavil:

Kot je detroit91 napisal. Nauči se C# ali pa Javo. Visual Basic se vedno bolj opušča, saj ni več potrebe po njem. C++ je fajn za specifična opravila. Python se ponekod uporablja, samo niti približno ne v takšnem obsegu kot C# ali Java.


Od kje ti podatek, da se VB vedno bolj opušča? Meni se zdi ravno obratno.

Pred par leti smo se kregali tu, ker so nekateri enako trdili za Delphi. Morda se bi še danes kdo našel in kregal o tem. Ampak smer je jasna, prej ko se sprijaznimo s tem, lažje bo. VB obstaja samo zato, ker je dosti ljudi, ki znajo delat (samo) v njem. Da se bi kdo šel na novo to učit, je pa neumnost.

c00L3r ::

VB je bil jazik, ki ga je microsoft podpiral za hiter razvoj okenskih aplikacij. Nato je prišla Java, ki je bila veliko bolj učinkovita, kot VB. Nato je MS pripravil C#, da bi konkuriral z Javo in na dolgi rok prevzel mesto VB. To se zdaj dogaja.

Kami ::

Ko smo že pri Python-u je tukaj še ena brezplačna knjiga namenjena začetnikom - Invent Your Own Computer Games with Python.

"Invent with Python" was written to be understandable by kids as young as 10 to 12 years old, although it is great for anyone of any age who has never programmed before.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kami ()

tyara ::

Pozdravljeni

enadiz jst ti vsekakor priporočam, da začneš z javo. Sam sem začel z javo in je dokaj enostavno razumljiva in se lepo dela v njej. Ogromno je tudi literature in raznih helpov.
Vse kar rabiš je, da si snameš in instaliras java JDk na spodnji povezavi:
http://download.cnet.com/3001-2212_4-10...

No in sedaj že lahko začneš programirat:). Izbrati si moraš le še kje boš pisal kodo. Jst ti priporočam, da si snameš eclipsa na spodnji povezavi:
http://www.eclipse.org/downloads/downlo...

Z eclipsom se zelo lepo dela ker ti že sam predlaga ukaze in tudi vsebuje opise kaj določen ukaz naredi.
Ker pa je eclipse za nekoga, ki ni še nikol programiral čudo božje(vsaj men se je tako zdelo na začetku), sem
ti posnel video s prikazom kako začeti pisat kodo in kako se vse skupaj požene.
Prikazanih je tudi 5 čisto osnovnih primerov(izpis na zaslon, produkt števil, ali je liho, euro kalkulator)
video prikaz si lahko snames tukaj http://www.easy-share.com/1909156264/cl...

Še par dodatkov k videu:
public static kajNajmetodaVrne imeMetode( argumenti)

public Static (javna statična metoda) na začetku boš vsekakor samo to uporabljal

kajNajmetodaVrne;
void (metoda nič ne vrača. izpisuje itd..)
int (metoda nam vrne celo število)
double (metoda vrača realno število)
boolean (vrne true ali false)
String (vrne niz)
....

argumenti- vhodni podatki oz. s katerimi podatki bo programček upravljal

z ukazom int A=1; (poves da je A tipa int(celo stevilo) in je nastavljeno na 1.

if(pogoj){naredi} - če je pogoj izpolnjen naredi nekaj
else - če if ni izpolnjen
while(pogoj){ponavljaj} - zanka, dokler pogoj ni izpolnjen ponavljaj
for (pogoj){ponavljaj}
itd....

To je samo nekaj osnovnih ukazov in možnosti vendar za nek začetek je čist v redu.
Tako sedaj pa le pridno na delo in veliko uspeha pri programiranju ti želim.
LP

billgates ::

Zdravo! Začeli smo z visual basic in takoj na začetku smo dobili naloge. Jaz sem dobil za izračunati bmi. Koda je sledeča, javi pa mi napako "statement cannot appear withing a method body.end of method assumed". Napaka naj bi bila v vrsti kjer sem odebelil.


Private Sub Form1_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load
Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click

Dim visina, teza, bmi As Single
visina = TextBox1.Text
teza = TextBox2.Text
bmi = (teza) / (visina)
TextBox3.Text = bmi

End Sub

napsy ::

Zamenjajte jezik. Mogoče se še lahko prepreči najhujše ...
"If you die, you die. But when you live you live. There is no time to waste."

Backup22 ::

Jup, prešaltaj na C#, dokler lahko ;)
//

billgates ::

Bom upošteval :) , vendar res moram imeti ta program.

majlo ::

billgates je izjavil:

Zdravo! Začeli smo z visual basic in takoj na začetku smo dobili naloge. Jaz sem dobil za izračunati bmi. Koda je sledeča, javi pa mi napako "statement cannot appear withing a method body.end of method assumed". Napaka naj bi bila v vrsti kjer sem odebelil.


Private Sub Form1_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load
Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click

Dim visina, teza, bmi As Single
visina = TextBox1.Text
teza = TextBox2.Text
bmi = (teza) / (visina)
TextBox3.Text = bmi

End Sub


manjka ti end sub
za Handles MyBase.Load stisni enter - moralo bi ti samo potem napisat end sub.

billgates ::

Kako se pa v visual c++ množi dve števili (dva textboxa za števili, gumb množi, texbox za rezultat).

nuclear ::

najbolj se ti splača učiti c# ali c, pa tudi javo. zakaj? Zato ker je to najbolj razširjeno v medmrežju.

c = php.

c pa je vodilna sila pri večini programiranja... tudi v okenskih aplikacijaj.. enostavno c = c++ = c# ... vsaj po sintaksi.. drugače ni čisto isto, evo da ne bo kdo preveč pametnaril..
Corsair 750D - VI Hero - i5 4670k - Corsair Dominator 32GB - 1080Ti - EVO 500GB
- Sabrent 1TB nVME - Corsair AX860i - Ducky Shine 3 Brown

detroit ::

hmm lahko rečeš


c# = java:D
Skero

Maystr ::

Tole zgoraj glih ne drži. c++, java in c# so objektni jeziki, c ni. Php tudi ampak te ne sili v objektno programiranje. Poleg tega imata c in c++ kazalce kar je spet razlika glede na ostale(bol komplicirano).

Isotropic ::

joj ste pametni.
odgovor je samo en: python.

alexa-lol ::

za info... ce razmisljas iti na tehnicni gimnazija (vegova)...ne it... lahko greš ampak v končni fazi boš na enakem. Je res, da se boste tm igral z Javo pa digitalnimi in analognimi vezji ter mikrokontrolerji...ampak to se boste vi učil 4 leta. Na IŠRM(Interdisciplinarni študij računalništva in matematika) in pa FRI je tako študij narejen, da se to kar bi vi delal 3 leta v Javi vzame v 3 mescih + osnove digitalnih vezij... tko da na koncu 1. letnika imaš nekje isto znanje (oz. boljše) kot če greš na Vegovo. Je pa res, da boš lahko začel programirat (za denar) 1.5 leta prej...ampak na konc je isto.

Isotropic ::

saj pa ne gres na teh. gimnazijo, ampak na srednjo racunalnisko. tam imajo pa veliko vec programiranja (ne vem sicer iz prve roke, poznam pa razliko med teh. gimn - strojno in strojni tehnik glede obsega npr. mehanike, strojnih elementov -- oni so jemali v tretjem letniku tisto, kar mi v prvem ze).

Mavrik ::

Mavrik je premaknil sporočila v [C] Problem s prevajanjem.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

VB vpršanje za kodo

Oddelek: Programiranje
5581 (456) dynr la
»

Odpiranje programa v Visual Studio

Oddelek: Programiranje
8827 (685) darkolord
»

[VB] Komunikacija s serijskimi napravami

Oddelek: Programiranje
412221 (1495) mNeRo
»

Visual Basic.NET - za začetnika ?

Oddelek: Programiranje
304599 (3718) mHook
»

[VB] Open

Oddelek: Programiranje
71441 (1280) Monster

Več podobnih tem