Forum » Elektrotehnika in elektronika » preklop med baterijsko in usmerjeno napetostjo
preklop med baterijsko in usmerjeno napetostjo
braniakkk ::
na vikendi imam fotovoltaične celice ki mi polnijo akumolatorje in če npr. par dni dežuje mi napetost pade pod mejo dovoljene vrednosti. Vprašanje je pa naslednje. Kakšen element oz. modul (tip: da lahko najdem) naj uporabim, da mi bo ob znižanju napetosti pod neko vrednostjo preklopilo na omrežno napetost???
srus ::
Zener dioda, potenciometer, napetostni komparator, nekaj uporov in tranzistor in rele, pa te bo vse skupaj še najceneje prišlo.
Lahko si narediš tudi zaščito pred povišanjem napetosti npr. nad 14 V ti odklopi akumulator s foto celic, med 10 in 14 V te napaja akumulator, ob 10 V te priklopi na omrežje. V tem primeru vezje podvojiš.
Po googlu poglej za "voltage comparator" pa boš zanesljivo kaj našel.
Lahko si narediš tudi zaščito pred povišanjem napetosti npr. nad 14 V ti odklopi akumulator s foto celic, med 10 in 14 V te napaja akumulator, ob 10 V te priklopi na omrežje. V tem primeru vezje podvojiš.
Po googlu poglej za "voltage comparator" pa boš zanesljivo kaj našel.
Pyr0Beast ::
Eh. PV nima dosti moči v sebi da bi znjo brez problemov napajal porabnike. Napetost preveč niha, zato se fila svinčene baterije.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Polnilec akumulatorjev (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 21053 (11400) | FireSnake |
» | Tomos A3 polnenje akumulatorjaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1980 (1751) | lovro535v2 |
» | Merjenje napetosti akumulatorja z ArduinomOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 9641 (8369) | Red_Mamba |
» | Avtomobilski akumulator + multimeterOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 31380 (28994) | Newholland |
» | Kamera GR_DVL357 in 6xAA baterijeOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1486 (1391) | frenk |