» »

visual basic 2008 express edition

visual basic 2008 express edition

JU11 ::

Bi mi lahko prosim kdo povedal kateri znak se uporablja v 2008 express namesto _ . Mam samo knjigo za visual basic 6 in mi napiše identifier expected.

Naprimer : lblIzpis = " Jabolko: " & Jabolko & _ " Hruška : " & Hruska . Tako bi moralo biti ampak potem napiše pač napako naroben izraz za _ . Hvala vnaprej.

JU11 ::

Ok, mi je uspel. Takole deluje: lblIzpis.text = " Jabolko: " & Jabolko & " Hruška : " & Hruska

V sili razmer, se moram naučiti osnov visual basica(:

majlo ::

Ne razumem te najbol
Ta znak je za naslednjo vrstico

_ si imel pravilno, le enter bi moral stisni

JU11 ::

Hvala majlo.

majlo ::

Mogoče sem ti tudi nerazumljivo napsial

Ta znak sicer bolj redko uporabljam, edina funkcija je preglednost kode, da nimaš ene vrstice nevem kako dolge.

Zato pač daš znak _ na mestu, kjer je možno in imaš kodo v večih vrsticah.

Pri tebi je bilo tako, da si z izbrisom tega znaka spravil vse v eno vrstico.

lblIzpis = " Jabolko: " & Jabolko & _ " Hruška : " & Hruska

ali

lblIzpis = " Jabolko: " & Jabolko & _
" Hruška : " & Hruska

je enako

JU11 ::

Jp, nisem pomislil kaj naj bi ta znak bil. Na tistem primeru v knjigi se nadaljuje koda v drugi vrstici, samo je ravno na koncu vrstice v knjigi in nisem pomislil nato, da ubistvu pomeni v programu enako, da nadaljuješ kodo v drugi vrstici.

JU11 ::

Še mal pomoči bi rabu. Bi mi lahko povedali kako v visual basic2008 express narediš izhod iz programa.

V visual basicu 6 greš naprimer pod cmdIzhod in napišeš Unload Me . Tle pa ta ukaz vsaj meni ne deluje. Našel sem Unlock morda, je to to. Vendar deluje na cifro ne črke, rabil bi najti file number, potem bi mogoče delovalo.

Ali pa se zapre kako drugače?

Zanima me pa še zakaj je zamenjan podatkovni tip Currency. Če je naprimer bilo pri Currency ChkPozar.Value kaj je sedaj namesto Value. Hvala

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JU11 ()

BHawk ::

Tako narediš izhod system.windows.forms.application.exit().

V 2008 naj bi Decimal uporabljal namesto Currency (ker .net ne pozna tega tipa).

JU11 ::

Hvala.Našel sem potem tudi, da se isto zapre tudi z Me.Close().Mogoče veš, kaj bi v tem primeru uporabil namesto Value, ki ga visual 2008 ne prepozna.

Znesek = ChkPozar.Value * VredNep * 0.002 + _
ChkSteklo.Value * Kvad * 50 + _
ChkIzliv.Value * Kvad * 150 + _
ChkOprema.Value * VredOpr * 0.01

JU11 ::

Mi je uspelo narediti program malo drugače, me pa še vedno zanima ali obstaja kakšna druga funkcija namesto Value.

majlo ::

Eno vprašanje - kaj maš to chkPozar oz. druge stvari, ki se začnejo z chk..

Če maš checkbox pol ti .checked vrne true ali pa false. Nisem sicer nikdar razmišljal, če je kak ukaz da bi ti direktno vrnil 1 ali 0, mogoče gre. Drugače pa daj v iif stavek.

majlo ::

Mi ni dalo mira pa sem štartal vb:

CheckBox1.CheckState

Drugič malo probaj in preveri možnosti, ki ti jih da vb sam. Se malo sprehodiš gor in dol pa najdeš. Se boš veliko naučil, če boš moral iskat (vem iz izkušenj)

JU11 ::

Je checkbox ja.

No celotna koda zgleda takole, kar se tiče samega izračuna, samo je narejena za visual 6. Currency sem spremenil za Decimal, Empty z Nothing in pa posledično je namesto CCur CDec. Ostalo je pa mislem, da isto, če nisem kaj spregledal. Visual 2008 v tej nalogi ne prepozna value(če ga sploh pozna), pa mislem, da to ni edino v tej kodi, kar bi moral še spremeniti. Vrže mi potem pri izračunu vedno samo 0.00, ubistvu nič ne izračuna, čeprav program deluje.


Private Sub cmdIzracun_Click()

Dim VredNep As Decimal
Dim Kvad As Single
Dim VredOpr As Decimal
Dim Znesek As Decimal

If txtVredNep.Text = Nothing Then
VredNep = 0
Else
VredNep = CDec(txtVredNep.Text)
End If

If txtKvad.Text = Nothing Then
Kvad = 0
Else
Kvad = CSng(txtKvad.Text)
End If

If txtVredOpr.text = Nothing Then
VredOpr = 0
Else
VredOpr = CDec(txtVredOpr.Text)
End If

If Znesek = ChkPozar.Value * VredNep * 0.002 + _
ChkSteklo.Value * Kvad * 50 + _
ChkIzliv.Value * Kvad * 150 + _
ChkOprema.Value * VredOpr * 0.01 Then

'V nalogi v knjigi tu ni ne if ne then na koncu. Samo jaz sem moral uporabi oboje, ker mi je sicer javlalo napako.

Select Case True
Case opt3.Text
Znesek = Znesek * 0.97
Case opt5.Text
Znesek = Znesek * 0.95
Case opt10.Text
Znesek = Znesek * 0.9

End Select

Select Case cboNacinPla.Text
Case " Gotovina "
Znesek = Znesek * 0.95
Case " Čeki "
Znesek = Znesek * 1.02
Case " kreditna kartica "
Znesek = Znesek * 0.98

End Select

Select Case cboNacinPla.Text
Case 0
Znesek = Znesek * 0.95
Case 1
Znesek = Znesek * 1.02
Case 2
Znesek = Znesek * 0.98

End Select
__________________________________________________________________


Jaz sem potem, na eni drugi nalogi vse priredil in mi je začelo delovati, predvsem je problem v končnicah.

Ko sem naprimer, tule namesto Znesek vpisal številko 50 je prišlo do izračuna in se potem ugotovil, da je v tem problem.

Select Case cboNacinPla.Text
Case 0
Znesek = Znesek * 0.95
Case 1
Znesek = Znesek * 1.02
Case 2
Znesek = Znesek * 0.98

Druga naloga:

Dim Rezultat As Single
Dim Gorivo As Decimal
Gorivo = txtGorivo.Text

Select Case cboZnamka.Text
Case "BMW"
Rezultat = txtGorivo.Text * 100 / 12
Case "R5"
Rezultat = txtGorivo.Text * 100 / 5.5
Case "YUGO"
Rezultat = txtGorivo.Text * 100 / 8
Case Else

No takole stvar deluje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JU11 ()

majlo ::



If Znesek = ChkPozar.Value * VredNep * 0.002 + _
ChkSteklo.Value * Kvad * 50 + _
ChkIzliv.Value * Kvad * 150 + _
ChkOprema.Value * VredOpr * 0.01 Then






Ja logično da ni bilo if spredaj - ti računaš, kakšen naj bi bil znesek.

Znesek = ChkPozar.Value * VredNep * 0.002 + _
ChkSteklo.Value * Kvad * 50 + _
ChkIzliv.Value * Kvad * 150 + _
ChkOprema.Value * VredOpr * 0.01

pol moraš še samo prikazat rezultat npr msgbox(znesek)

za vb 2008 pa:

Znesek = ChkPozar.CheckState * VredNep * 0.002 + _
ChkSteklo.CheckState * Kvad * 50 + _
ChkIzliv.CheckState * Kvad * 150 + _
ChkOprema.CheckState * VredOpr * 0.01


LP

majlo ::

Ker vidim, da imaš kar veselje se učit, ne obupat.

Gor maš preverjanje, če ni nič napisano v texbox, kaj pa če se zmotim pa vpišem tja x ali y.

JU11 ::

Sedaj mi izračuna, hvala. Ubistvu je bila napaka v knjigi:

VredOpr = CDec(txtVredOpr.Text)
End If
Tu sem odstranil tale End if in potem program ni zahteval, da postavim pred Znesek If. Uporabil sem še kodo, ki si jo napisal za visual 2008 in je delalo.

Edino zadnjega odstavka tvojega odgovora čisto ne razumem,kam naj bi vpisal x ali y.

Lp

majlo ::


If txtVredNep.Text = Nothing Then
VredNep = 0
Else
VredNep = CDec(txtVredNep.Text)
End If

If txtKvad.Text = Nothing Then
Kvad = 0
Else
Kvad = CSng(txtKvad.Text)
End If

If txtVredOpr.text = Nothing Then
VredOpr = 0
Else
VredOpr = CDec(txtVredOpr.Text)
End If


v textboxe vpišeš vrednosti...
Kaj če se zmotiš in namesto številke npr 10.000 vpišeš a ali x ali y.
Zate mogoče to ne bi bil problem, če pa delaš program za koga drugega verjemi da je to eden izmed murphyjevih zakonov. Prej ko slej bo nekdo vpisal v textbox string, moraš jim to onemogočit.

npr:
if not isnumeric(me.txtvredOpr.text) then
msgbox("Vpiši številčno vrednost za -Navedi ime polja-")
exit sub
end if

JU11 ::

Thanks. No še en problem imam. Danes sem prvič gledal strukture in tabele pa mi na samem začetku ne uspe najti prave kode, tale je prepisana kar s knjige vb6:

Option Explicit
Option Compare Text
Option Base 1
Private Type Oseba
PriimekInIme As Strong * 25
Ocena1 As Integer
Ocena2 As Integer
End Type

Dim Stevec As Single
Private Studenti()As Oseba
Private Sub Form_Load()

ReDim Studenti(10)

With Studenti(1)
.PriimekInIme = "Peternelj Suzana"
.Ocena1 = 60
.Ocena2 = 65

End With
With Studenti(2)
.PriimeInIme = " Ficko Marija "
.Ocena1 = 70
.Ocena2 = 70
End With

......(Se nadaljuje)



Pa še ena naloga (sekvenčna datoteka)
Option Explicit
Private Type Izdelek
NazivIzd As String
Kolicina As Double
End Type
Dim Vsota As Double
Dim Povrečje As Double

Zanima me kako bi začel na začetku oziroma spremenil kodo, da bi zadeva delovala v visual basicu 2008. Potem mislil, da ne bo težav, saj normalno pišeš kodo naprej. Do sedaj sem Option Explicit kar izpuščal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JU11 ()

majlo ::

Nisem ravno preveč domač v VB6 ampak v vb2008 probaj structure namesto type

Public Class Form1

Private Structure Oseba
Dim PriimekInIme As String
Dim Ocena1 As Integer
Dim Ocena2 As Integer
End Structure

Private Sub Form1_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load
Try
Dim Studenti() As Oseba

ReDim Studenti(10)

With Studenti(1)
.PriimekInIme = "Peternelj Suzana"
.Ocena1 = 60
.Ocena2 = 65
End With

With Studenti(2)
.PriimekInIme = " Ficko Marija "
.Ocena1 = 70
.Ocena2 = 70
End With

Catch ex As Exception

End Try
End Sub
End Class

JU11 ::

Je delalo, Hvala.

sel ::

lep pozdrav

mam isti problem kot JU11
morm se naučit vb 2008, mam pa knjigo za vb 6.... pa če mi lahko kdo mal pomaga....tnx

-zanima me kako se v 2008 uporablja array oz. a tega sploh ni:

v vb6 naj bi bila naloga:

dim element as variant
dim polje as variant

polje = array ("pon","tor","sre","čet","pet","sob","ned")

for each element in polje
lblIzpis.caption = lblIzpis.caption & element & vbcrlf
next element

end sub


kako to zapisati v vb 2008?


kdorkoli? tnx!

kranjcb ::

Lahko uporabljaš table stringov

        Dim polje() As String = {"pon", "tor", "sre", "čet", "pet", "sob", "ned"}

        Dim element As String

        For Each element In polje
            lblIzpis.Text = lblIzpis.Text & element & vbCrLf
        Next


al pa kaj drugega. npr. arraylist

        Dim polje1 As New ArrayList

        Dim element1 As Object

        polje1.Add("pon")

        For Each element1 In polje1
            lblIzpis.Text = lblIzpis.Text & CStr(element1) & vbCrLf
        Next

sel ::

Hvala, dela:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

C# težava

Oddelek: Programiranje
233068 (1914) mladec
»

Visual basic noob question

Oddelek: Programiranje
111406 (1161) DonMatejo
»

[Delphi] Pomoč pri reševanju naloge ! Nujno :/

Oddelek: Programiranje
161559 (1149) Suly
»

[VB6] Program Odštevalnik - verjetno preprosta rešitev ampak jest je ne najdem (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
514540 (4014) Nerdor
»

vkljucevanje txt datoteke v ...

Oddelek: Programiranje
131342 (1118) webblod

Več podobnih tem