» »

[Delphi] Pomoč pri reševanju naloge ! Nujno :/

[Delphi] Pomoč pri reševanju naloge ! Nujno :/

Suly ::

Zanima me če bi se najdo kaki prostovoljec, ki bi mi pomagal rešit ene bol začetniške naloge v programu DELPHI 6 (Za začetek 3 krajše naloge) ?

Naloge se nahajajo tukaj:
http://www-mat.pfmb.uni-mb.si/personal/...

Zanimajo me samo neobvezne naloge 2, 3 in 4 (če pa ima kdo kaj več časa pa še obvezna naloga št. 2)... Proso bi za rešene naloge + opis poteka oz. komentar kako do rešitve.
Najlepša vam hvala !
Lp
  • spremenil: kopernik ()

mainman ::

Naloge so čisto enostavne. To, da ti bo pa kdo stvar rešil in še komentiral pa malo dvomim. Lenobe ne podpiram in upam, da jo tudi drugi ne.

imagodei ::

@Delphi87: Ti pa si slika... Še priznaš, da gre za začetniške naloge in še tega nočeš rešit sam?

Za neobvezno nalogo 2:

Če delaš v Delphiju in jemlješ številke skozi Edit polja, moraš pazit, da jih pretvoriš v integer vrednost:
a := StrToInt(Edit1.Text);

Ko imaš vse številke, je pa stvar preprosta, razen če si totalni antitalent tako za matematiko kot za računalništvo:

Rezultat := (-b/a);

Na koncu rezultat izpišeš v Edit polju:

Edit3.Text := IntToStr(Rezultat);

Dovolj namigov, zdaj se pa loti dela :))
- Hoc est qui sumus -

Suly ::

Sem popolnoma nov v tem tak da ni to podpiranje lenobe ... gre v bistvu za neobvezne naloge ker bi se rad nekaj naučil, zato sem vas prosil za podporo ampak kot vidim je ne bom dobil :(

gfighter ::

Če si popolnoma nov, ti bo naša pomoč bolj malo koristila, saj smo najbrž že vsi preveč "noter" da bi znali takšne osnovne stvari razložiti popolnemu začetniku. Boljše bo, da si najdeš kakšen tutorial kot je npr. tale, če ti pa tudi angleščina ne ustreza si pa poglej ta portal... Pa ne nas narobe razumeti, ampak programiranja se ne naučiš tako, da nekomu daš nalogo in jo ta reši namesto tebe, lahko pa mirno vprašaš za obrazložitev kakšne konkretne nejasnosti.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

imagodei ::

@Delphi87: Glej, jaz sem ti dal par osnovnih navodil. Res dvomim, da bi vas katerikoli prfoks enostavno "vrgel v vodo", brez vsakih navodil in knjig, češ Delphi je programski jezik, zdaj pa delajte. Glede na to, kar vidim v tistem pdf-u, ki si ga pripel, ste nekaj rekli o osnovnih podatkovnih tipih, funkcijah, procedurah in prireditvenih stavkih. Verjetno ste si pogledali tudi strukturo pascalskega programa. Če ste si pogledali tudi Delphi okolje, potem tu ni več dileme - treba je zagrabit. S tem, kar predvidevam da vam je prfoks povedal oz. vam je dal literaturo, si lahko brez problema pomagaš do rešitev. Naloge so čisto osnovne in če ne delaš v konzoli (command promptu) moraš edino paziti, da pretvarjaš podatkovne tipe iz integer v string in obratno, kar sem ti pa razložil že v zgornjem postu. Če pa delaš v konzolnem oknu, potem ti niti na to ni treba paziti, ker itak že v osnovi bereš številčne tipe.

Delphi je na tem osnovnem nivoju tako prijazen, da boš težko našel še bolj simpl programski jezik. No, morda VB, ampak ta je pa spet tako zmeden, ker nima strogo tipiziranih podatkovnih tipov, da prinaša svoj nabor težav. Nalog ti prav gotovo ne bomo reševali, če pa boš semle gor poslal delno rešitev in prosil za pomoč, boš pa gotovo dobil prijazen odgovor :))
- Hoc est qui sumus -

jvolk ::

Ojla. Verjetno to na vaši šoli delate v Delphiju ampak uporabljate console application. Vsaj tako kažejo naloge.

2.neobvezna:
program Project1;

{$APPTYPE CONSOLE}

uses
  SysUtils;

var
  a, b :integer;
  x :real;

begin
  { TODO -oUser -cConsole Main : Insert code here }
  Write('Vnesi a: ');  //piše
  Readln(a);  //bere v a
  Write('Vnesi b: ');
  Readln(b);
  x := -b/a;  //obrnjena enačba iz naloge
  Writeln(x:0:3);  //izpiše na 3 decimalna mesta natančno
  readln;
end.


3.neobvezna:
program Project1;

{$APPTYPE CONSOLE}

uses
  SysUtils;

var
  stevilo :string;

begin
  { TODO -oUser -cConsole Main : Insert code here }
  Write('Vnesi celo število: ');
  Readln(stevilo); // preberemo v string
  Writeln(stevilo[2]+stevilo[1]); // izpisemo drugi znak stringa in za njim se prvega.
  readln;
end.

U bistvu pri tem primeru nismo zapisali nikjer tipa integer, ker je pač na nalogi podano, da bomo vnesli dvomestno celo število. Program bi isto naredil če bi mu vnesel ab (izpisal bi ba).

4. neobvezna:
program Project1;

{$APPTYPE CONSOLE}

uses
  SysUtils;

var
  znesek, kov10, kov5, kov2, kov1:integer;


begin
  { TODO -oUser -cConsole Main : Insert code here }
  kov10:=0; kov5:=0; kov2:=0; kov1:=0; //ponastavimo vrednosti
  Write('Vnesi znesek: '); 
  Readln(znesek); //preberemo znesek
  while znesek>9 do begin //preverimo če znesek večji od kovanca
    kov10:=kov10+1;  //če je potem prištejemo da smo porabli kovanec
    znesek:=znesek-10; //odštejemo od zneska
  end;
  while znesek>4 do begin
    kov5:=kov5+1;
    znesek:=znesek-5;
  end;
  while znesek>1 do begin
    kov2:=kov2+1;
    znesek:=znesek-2;
  end;
  while znesek>0 do begin
    kov1:=kov1+1;
    znesek:=znesek-1;
  end;
  Write('Potrebujemo '+inttostr(kov10)+' x 10 SIT, '+inttostr(kov5)+' x 5 SIT, '+inttostr(kov2)+' x 2 SIT, '+inttostr(kov1)+' x 1 SIT.'); //izpis
  readln;
end.


Etola. Osnove so tukaj. Drugo obvezno se pomartraj sam, če se ti kje zatakne vprašaj.

LP

Suly ::

Nevem kak se ti naj zahvalim ... bolj kot same rešitve mi pomagajo komentarji da bom vedo zakaj je kaj. Hvala ti za neobvezne naloge !!! Obvezne pa mi bodo nekoliko lažje zdaj... Ja delali smo samo v console aplication s tem da še to samo par osnov kaj kaj pomeni v teoriji ... praksa pa je bila prepuščena nam samim (vsaj nekdo ki me je razumel). Še enkrat hvala !

imagodei ::

@Delphi87: Hmmm, ogledal sem si stran od tvojega prfoksa (Andrej Taranenko) in na njem našel tudi prosojnice za predavanja. Ja, res ste precej malo delali teorije in ste res slabo podkovani. Vidim pa tudi linke na dnu strani, tako da ni čisto res, da se ne bi mogel sam naučit. Sem jih pregledal in definitivno lahko na teh straneh dobiš toliko osnove, da bi izdelal omenjene programe. Se pa tudi strinjam, da en izdelan program s komentarji odtehta precej teorije.

Enivej, sicer nisem profesionalen programer, delam v informatiki, me pa v podjetju kdaj pa kdaj porabijo tudi za delo v razvoju, kjer je treba programirat. In povem ti, da se boš največ res nauči, če boš delal sam. To je edini razlog, da ti nisem hotel napisat rešitev celotnega programa, ker pri tako preprostih problemih res ne bi smel potrebovati več pomoči, kot par namigov. Največ Delphija sem se naučil sam, iz knjig in spletnih strani. Vaš prfoks je izbral kar dobre strani, eno zelo v redu je omenil tudi gfighter ( Link!), jaz ti predlagam še Delphi for Fun. Krasna stran, izvorne kode, komentarji, opisi nalog. Čisto za začetnike, pa tudi marsikateri nadaljevalni programer bi našel kaj uporabnega.
- Hoc est qui sumus -

Suly ::

Tukaj pa sem res naredil napako, da si nisem sam prebral te literature na linkih ... Drugače pa hvala za linka... bom prebral

Suly ::

No danes smo pri teoriji komaj delali osnovne pojme kot so spremenljivka, napake ipd. Prakso in teorijo imata 2 različna profesorja in je ful neugodno da smo pri praksi spredaj in zato sem tudi potreboval pomoč. Upam da se bosta profesorja hitro uskladila in da teorija ne bo zamujala, ker je drugače ful moteno vse skupaj :S

Suly ::

Bi bil še kdo tako prijazn da bi mi pomagal rešit nalogi 3 in 4, pa še to samo tisti matematični in IF del ... ostalo bom sam !
Pa pri drugi nalogi samo matematični in IF del za paralelogram (c) in mnogokotnik (d) !
Hvala

detroit ::

4. napotki


int sum:=47;
Sum:=Sum%10 (ali kakrsnkoli je simbol za ostanek mogoče še mod?...ne spomnim se delphi je 6let nazaj biu in;)
XXXXX
sum je zdj ostanek torej 7
Sum:=Sum%5;
sum je zdj 2
Sum=sum%2;

No v bistvu ogrodje je tuki ti rabis sm se vmes porint (tm k je XXXX) recimo Sum div 10=4 (ker je Sum celo stevilo je 4 in ne 4,7) in print.out. al kako ma ze Label.text:="Rabimo" + (IntToStr(Sum)) + "kovancev po 10";
Jst upam da je to prblizno to nej bi blo;) sm kot pravim nism vidu tega ze 100let

Upam da ti bo ksn se bl simple znou povedat:)
Skero

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: detroit ()

Suly ::

Se opravičujem sem pozabo prilepit link iz katerega sklopa rabim.
Torej gre za sklop 3, na naslovu:
http://www-mat.pfmb.uni-mb.si/personal/...
Delamo pa v delphi 6 console aplication

detroit ::

lol batine :) sm moram it zdele dont make me install delphi:) mau pobrskej drgac pa ta četrta uporabla case lahko lahko ife lahk se marskej

adieu
Skero

Suly ::

problem je še vedno ta naša praksa in teorija ... pri teoriji smo prišli komaj DO if stavkov, case še niti omenjali nismo, tako da če je mogoče naj mi kdo napiše ta if/case pa matematični del. ostalo bom sam !
Hvala

Suly ::

Je kakšen tak ki bi mi pomagal rešit samo mat in if case del nalog ? Nujno bi rabo do nedelje 12.11 do večera ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Java[naloga]

Oddelek: Šola
18696 (503) Bizkit45
»

Diagrami poteka

Oddelek: Šola
201487 (1125) fx
»

Algoritmi - diagrami poteka

Oddelek: Šola
221627 (1328) lebdim
»

Delphi - izdelava igre

Oddelek: Programiranje
8927 (700) Nextor
»

[Delphi] Simpl vprašanja ko pasulj :)

Oddelek: Programiranje
91163 (1012) oldguy

Več podobnih tem