» »

WD My Book reševanje podatkov/enkripcija

WD My Book reševanje podatkov/enkripcija

jurre ::

Ali se je kdo že kdo ukvarjal z obnovo podatkov iz WD My Book, novejšo verzijo, ki ima HW enkripcijo. Kolegica je namreč kupila My Book 3TB usb 3.0 cca 2 meseca nazaj, nanj naložila ogromno slik (ker je disk pač nov in bodo slike nekaj časa na varnem), zdaj pa je odpovedal poslušnost.
Ko disk vklopim v računalnik se normalno vse zažene, samo črke pogona mu ne dodeli v Windowsih. V disk managementu je v stanju offline, not initialized, če kliknem connect dobim I/O error - enako stanje, kot na tem filmčku.

Glavni problem so zdaj podatki, ki seveda niso bili backupirani še nikamor drugam. Garancija mi nič ne pomaga, ker ji bodo star disk odvzeli in dali novega, če ga bodo na servisu odpirali bodo seveda računali, ravno tako pa ne bo garancije.
Ker sem že enkrat odpiral svoj stari MyBook 500Gb sem mislil disk vzeti ven in ga priklopiti direktno v PC, vendar so novi diski kriptirani, tudi če ne nastaviš gesla (nekaj debat o tem tukaj in tukaj.

Je možna kaka rešitev? Nekaj so govorili o tem, da nastane kratek stik pri ohišju, na elektroniko se nič kaj ne spoznam. Dobiti drugo ohišje novejše verzije bo tudi težko. Drugi USB kabel ne pomaga, disk je pred kratkim občasno še delal.
Imam še edino idejo, da poskusim slike obnoviti iz starih diskov, iz tam jih je namreč kopirala na novega in brisala pa tudi delujejo vsi, razen tega novega.

Za prihodnje - gledam Seagate Expansion Desktop 2TB, nikjer ne najdem nič o tem, da bi imel Seagate kaj kriptirano, tako da predvidevam da nimajo? Pa baje naj bi bil 2TB diski bolj zanesljivi kot 3TB?
  • spremenil: jurre ()

popster ::

Prvo bi uzel disk iz ohišja in ga dal v računalnik in potem reševal podatke z programom Testdisk. Kar se tiče enkripcije nevem če bo šlo skozi, ker ne poznam novih WD diskov.

za prihodnje: backup in ssd diski se najmanj kvarijo. Še posebej pri trdih diskih so problem ohišja, mora bit disk pač v računalniku, usb hitro naredi stik in particija gre u faliment..

fosil ::

Za prihodnje - gledam Seagate Expansion Desktop 2TB, nikjer ne najdem nič o tem, da bi imel Seagate kaj kriptirano, tako da predvidevam da nimajo?

Najbolj ziher varianta je da kupiš notranji disk in ohišje. Pride sicer malo dražje.
Ali da poiščeš zunanji disk kakšne manj znane firme, kjer je ponavadi tudi ločeno ohišje in disk in lahko disk ven vzameš (in daš nazaj) brez poškodbe ohišja.
Dostikrat se taki zunanji diski dobijo v hoferju.
Tako je!

jurre ::

evo, sem obračal internet, priklapljal disk na linux in windows, naložil WD diagnostic tool in potem mi enkrat pokaže disk MyBook in smart status OK. Malo čudno gledam, da ga je normalno zaznalo, potem pa vidim v raziskovalcu normalen pogon in da disk spet deluje.

Zdaj že 2 dni kopiram podatke na drug disk, vsake par ur neha kopirat (obstoji na eni datoteki in hitrost kaže 60kb/s), disk izklopim iz USB in vklopim nazaj pa spet deluje za par ur.

Našel pa sem rešitev za prvotni problem, da kupiš na ebayu board iz mybooka, enako serijo in potem priklopiš disk preko te plošče, zato da se podatke odkriptirajo.

Zaenkrat sem problem rešil, zdaj se malo sprašujem kaj bodo na servisu rekli, če bo normalno deloval, tako kot zdaj dela že 2 dni. Bom naredil še z WD tool diagnostiko, če bo kak test sfailal. HD sentinel pa kaže health 78%, da naj bi bilo nekaj bad sectorjev, vendar baje ne dovolj, da bi bilo za garancijo - ne vem pa, če je to res.


Bom pa za naprej svetoval eno zunanje ohišje in navaden disk, pa bo res najmanj problem z jemanjem diska ven. Je pa zanimivo, da je zunanji disk skupaj z ohišjem in kabli cenejši kot notranji disk.
Gledam da je večinoma vseeno kaj vzeti, WD in seagate imata 2 leti garanciji, delalo bo kakor bo sreča? Edino WD black ima 5 let, vendar je cena za 2TB recimo 140€, greena pa 80. Potem je bolje za 160€ vzeti 2x green ali pa 2x seagate pa imeti na obeh iste podatke.

knesz ::

Našel pa sem rešitev za prvotni problem, da kupiš na ebayu board iz mybooka, enako serijo in potem priklopiš disk preko te plošče, zato da se podatke odkriptirajo.

Sicer malo offtopic ampak, če je to res, v čem je potem poanta kriptiranja podatkov?

jurre ::

ne vem, sploh mi ni jasno zakaj se podatki kriptirajo, če sam ne nastaviš nobenega gesla? Če si gesla nisem nastavil in mi bo kdo ukradel disk, ga bo verjetno ukradel z ohišjem vred in priklopil prek USBja, kjer bo vse delovalo. Če ga bo vzel iz ohišja, bodo pa podatki kriptirani?8-O

tomaz88 ::

zato da jih pobrišeš v trenutku

boljše vprašanje je, zakaj nima praktično nobena naprava funkcije, ki bi to naredila avtomatsko v primeru da nekdo (vlomilec, policija, žena, ....) začne stikat po njej

Furbo ::

Saj obstajajo. Še tu je bil omenjen disk, ki se uniči, ko kdo šari po njemu, če mu pošlješ sms, če ni več signala od omrežja..

Ne najdem slotech novice..
http://www.theverge.com/2014/10/1/68772...
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, DELL U3014

tomaz88 ::

ja ni pa standardno z minimalnim vplivom na ceno (če ne rabiš smsov in tega, je dejanska cena manj ko 10e)... recimo kot je samoumevno, da ima lučko, ki sveti ko je prižgan


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zunanji trdi disk problem!!

Oddelek: Strojna oprema
245544 (4415) Bye
»

Kateri disk >2Tb kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
355736 (4361) RC14
»

Kateri disk 1TB ali 3TB, 2TB?

Oddelek: Kaj kupiti
416683 (5157) Twix
»

WD My book 1TB nehal delati

Oddelek: Strojna oprema
203584 (3203) abaximan
»

Nakup zunanjega diska

Oddelek: Strojna oprema
101934 (1655) Cveto

Več podobnih tem