» »

Evolucija deluje tudi na prione

1
2
»

oracle ::

A bomo delal "knockout" ljudi?
In zakaj ne, če bo tako bolje? Če imaš nek gen, ki dela več škode kot koristi, se ga pač znebiš. Seveda potem, ko se temeljito prepričaš, da res dela več škode.


Zakaj ne? Zaradi mnogih razlogov:D

Začne se pri zarodnih celicah. Trenutno je okoli humanih ogromno nekih moralnih oziroma etičnih ovir. Potem bi moral knockout človeka najprej spariti z zdravim, nato dobiš heterozigota, nato moraš dva heterozigota parit in šele nato dobiš homozigota. Pri vsakem delu z zarodnimi celica pa pride večinoma do neuspešnih rezultatov, recimo že pri kloniranju, ki je bolj enostaven postopek uspe le nekaj odstotkov klonov, pa še ti imajo ponavadi veliko bolezni in napak (govorim seveda za živali).

Tako da trenutno to res ne pride v poštev in še zelo lep cajt ne. Če pa bo človeštvo to nekoč slučajno sprejelo kot sprejemljiv princip, pa ne bo več meja, kaj spreminjati. Odpravili bomo večino znanih bolezni in naredili popolnoma definiranega človeka (vsi geni bodo nosili informacije, kot bo želel naročnik).

Tko da če je neka zgodba lepa za kakšen ZF film, še ne pomeni da je tudi za realen svet:P

oracle ::

No zdej sm na hitr prebral še originaln članek (saj jih je več omenjenih?). Tam pa piše da so dejansko odkrili nove prione, torej dejansko mutirane. V tem primeru je pa smešno poudarjati da so prioni podvrženi evolucijo, če vemo da je tako itak z vsemi proteini.

???

Thomas ::

Prioni so pač molekule, ki lahko MUTIRAJO, tako kot vse druge molekule.

Prioni so tudi ena izmed molekul, ki se KOPIRAJO. v nekaterih okoliščinah.

Zato je njihova darwinistična evolucija granted.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BlueKnight ::

Laik bo to prebral in mislil da so prioni zdaj neka mistična kvazibitja, še nižjega nivoja kot virusi. Pa niso. Samo enostavno se lahko zvijejo v več prostorskih oblik in človek bi predvideval, da je škodljiva morda več kot ena od teh oblik. In kot jaz razumem ta članek govori samo o temu, da so to opcijo uspeli dokazati.


oracle, tako enostavno kot si povedal pa spet ni, prioni so zanimivi ker svojo prostorsko obliko prenesejo na drugo beljakovino (z enakim zaporedjem AK), torej gre dejansko za možnost prilagojevanja okolju, ki se prenaša na naslednike.
In za laike pojasnilo: Virusi niso kvazibitja. Od tu tudi ugotovitev "neumnih" biologov (po Tomu) da virusi niso živi.

Noben protein ni sam po sebi podvržen evoluciji. Evoluciji je podvržen njegov zapis v RNA/DNA. Ker ta se pri ostalih neprionskih proteinih deduje.
Assumption is the mother of all fuckups!
"Under Siege 2:Dark Territory"

Okapi ::

Tako da trenutno to res ne pride v poštev in še zelo lep cajt ne.
A je kdo kje omenil, da bomo to začeli početi jutri? Ali pojutrišnjem?
Prioni so tudi ena izmed molekul, ki se KOPIRAJO. v nekaterih okoliščinah.
Ni čisto tako. Ne morejo se sami podvajati, ampak lahko samo spreobračajo druge beljakovine po svoji podobi. Tako da brez DNK ne morejo nič.

O.

Thomas ::

To, da prioni rabijo DNA za svoje podvajanje je ravno tako nepomembno, kot da avtomobili potrebujejo fabriko da se kopirajo. Ali ljudje cel naravni sistem okoli sebe.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Okapi ::

Če Thomas tako reče, potem je seveda nepomembno. Če hočeš vedeti, kaj se dogaja, zakaj se spreminjajo in prilagajajo, pa je seveda še kako pomembno vedeti, kako nastanejo avtomobili. Ki, mimogrede, ne potrebujejo fabrike, ampak ljudi, da se kopirajo in razvijajo.

O.

Thomas ::

Ljudje so del okolja za avtomobile. Današnji avti so kakšna 50. generacija artefakta ki evoluira v okolju človeške družbe. Trg jih pusti živeti nekaj časa ali pa jih kar takoj ubije.

Koevolucija oblik, temu smo priča.

Boš reku - ja, ampak ni random change pri avtomobilih!

Strogo govorjeno, ni. Pseudorandom, recimo. Tako kot pri zajcih. Verjetnostna distribucija ni uniformna za vse oblike zajčjega zobovje. Takih kot tiger, ne bo zlepa dobil kot nesrečno mutacijo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Okapi ::

Avtomobili so mem, če nisi doslej dojel.

O.

Thomas ::

Avtomobili so artefakti, narejeni iz kovine, plastike ... če še nisi dojel. Memi so pa ideje v naših glavah. Ene tud precej bolane, a vseeno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Okapi ::

Avtomobili so snovna preslikava idej v naših glavah. Fenotip mema, če hočeš. Preberi si kakšno knjigo o tem.

O.

Thomas ::

Torej avti vseeno niso mem ampak preslikava mema v realnost. Fenotip.

Tako kot je živalsko telo fenotip genotipa, zakodiranega v genomu.

Vidim, da počasi dojemaš.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Okapi ::

Vidim, da počasi dojemaš.
Kar zate žal ne velja. Napisal si:
avti so kakšna 50. generacija artefakta ki evoluira v okolju človeške družbe.
Očitno ne razumeš, da evolucija ne deluje na avtomobile, ampak na meme avtomobilov. Tako kot ne deluje na organizme, ampak na gene.

O.

Thomas ::

Evolucija DELUJE na telesa živali. Po kakršnemkoli mehanizmu že.

A ti misliš, da nekaj drugega kot evolucija oblikuje oblike rib, dreves ...

Ti pa si slika, hehe!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

mihl ::

Spoštovani.

Klanjam se temu forumu, ki o evoluciji govori iz argumentiranega stališča (linki do relevantnih člankov in argumentirana debata), pa čeprav se moramo tzloventzeljni vsekakor sfajtati, če kdo drugače misli... :) Še posebej okoli nepomembnih definicij. Pogledal sem tukaj naokoli nekaj (ne vseh) drugih forumov s podobno temo in...hmm, teh ne komentiram več.

Posebej pa kapo dol Thomasu glede komentarjev 10. jan. 2010, o poimenovanjih in definicijah. Kakor vidim se večina SLO strokovnjakov zaplete v te tematike, ne pa v bistvo npr. kako se lahko prioni konformirajo in kaj iz tega sledi...večini je važno ali so konformacije "mutacija" ali kaj drugega. No ampak vidim, da se večina tukaj zavedate da je to nepomembno. Res sicer lahko spremeni pomen članka, ampak pač za vsak pojav še nimamo adekvatnega izraza sploh na novih poljih raziskav.
Hehe, pa še ena cvetka-ne morem mimo: vidim, da tukaj ljudje vedo kaj je teorija, kaj hipoteza, dejstvo dokaz itd., čeprav so ti pojmi velikokrat tudi ohlapni. Ojej, kakšne pa eni klamfajo na drugih forumih.....

LP, Mihl
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evolucija deluje tudi na prione (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
648781 (5365) mihl
»

Prioni kužni tudi po zraku

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
85198 (2640) CaqKa
»

Nova tarča za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
156196 (5546) gzibret
»

Virus - proizvodni proces v malem

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
274035 (2828) bamfy
»

Virus uploadan

Oddelek: Znanost in tehnologija
362672 (2005) zee

Več podobnih tem