» »

Stanovanje v Londonu

Stanovanje v Londonu

Neon Dei ::

Punca se februarja odpravlja na 3 mesečno Erasmus izmenjavo v London, jaz pa ji bom delal družbo in pekel steak-e ter pecivo. Zanima me, če ima kdo morda kakšne nasvete glede življenja v Londonu, iskanja stanovanja, na kaj je treba paziti ipd.? Morda celo kdo trenutno živi v Londonu in ima informacije iz prve roke? Kako je z javnim prevozom? Kako je s študentskim delom v Londonu? Google sicer vem uporabljati, pa vseeno menim, da je first-hand informacija skoraj vedno vredna veliko več kot propagandni material, ki ga običajno najdeš na Googlu, kot rezultat "flat in London" iskanja.

No, kakorkoli lahko svetujete, bi bilo več kot dobrodošlo.
"Honest disagreement is often a good sign of progress." -Mahatma Gandhi

JayKay ::

Osebno se bi izogibal južnega in vzhodnega dela, čeprav so ravno tam najcenejša stanovanja. vlak je za mlajše od 25. let z rail card 30 % cenejši (več na TFL). V UK ni "študentskega dela". Klasično delo preko zaposlovalnih agencij ali pa direktno pri delodajalcih , bodisi full time ali part-time. Obstaja minimalna zajemčena urna postavka, davek na zaslužek plačaš ti. oz se ti odtrga pri končnem izplačilu. Za delo v UK se mroaš prijaviti na Worker registration Scheme, plačat 90 funtov. Za delo še potrebuješ National Insurance Number in tukaj.
Najboljše ti bodo to razložili delodajalci oz agencije.
Za iskanje stanovanj uporabi recimo to.

Gladi ::

Kako pa je glede služb?Mislim glede števila ponudb in v katerih panogah predvsem?

JayKay ::

hays, manpower, addeco, ter miljon ostalih agencij. trg dela se spreminja, največ pa je vedno fizičnih del. za vse ostalo pa osvisno kolko je posameznik sposoben. London je velik, iskalcev del (imigrantov) pa tudi veliko.

Gladi ::

Maš kakšno osebno izkušno z zaposlovanjem v kakšnem podjetju?Si dobil delo?Pogoji za delo?Ne mislim da bi mel nevem kakšen standart samo tako, donos delodajalec-zaposlen, če je bil korekten...

Glede stanovanja, J in V del je verjetno najbolj poseljen s prieljenci, zato odsvetuješ. Kok so pa kaj približno cene v ostalih delih?

Aja pa če ma mogoče kdo povezavo do kakšnega sorazmerno s ceno vredu hostla?.

JayKay ::

osebno nimam nobene izkušnje z zaposlitvijo v podjetju, saj vso občasno dleo ki ga opravljam, poteka preko agencije. Tukaj v cambridge so zadeve malo drugačne saj je Univerza Cambridge s svojimi kolidži največji delodajalec, oblika del pa je raznolika. Za London pa ne vem. V kolikor ti delaš legalno, se pravi imaš NI number in registracijo pri WRS pol si vsaj malo zakonsko zaščiten.
Cene stanovanj se gibljejo okrog 1K funtov in več mesečno - seveda celotno stanovanje, ponavadi brez vključenih stroškov. Drugače pa so sobe od 350 funtov dalje.
Hostli recimo to, pol imaš nekaj blizu Victoria Station, pa Easy(jet) Hotel.

Neon Dei ::

Hvala za hitre nasvete! Trenutno torej iščeva 1 ali 2 bedroom stanovanje za max. 250 na teden, kar je že zgornji limit. Mislite, da je kaj takega realno?

http://www.gumtree.com/london/27/520543...

http://www.gumtree.com/london/87/522378...

Če ima kdo izkušnje: poleg lokacije - kje se skrivajo triki poceni nepremičnin v Londonu? Pri nas to lahko pomeni visoke stroške, hrupno okolico, slabo izolacijo itd. itn., kar seveda preko interneta ne moreš vedeti/videti. So tam še kakšni drugi haklci? Bližina podzemne?

Drag je ta London, drag. Sam bom poizkusil kompenzirati s kakšnim strokovnim freelance "anywhere" delom, ki ga bom našel že doma, delal pa tam. Verjetno se mi zato ne bo treba prijaviti na WRS in NI?

Hvala za dosedanje odgovore, zelo uporabni!
"Honest disagreement is often a good sign of progress." -Mahatma Gandhi

JayKay ::

a) poglej lokacijo b) katere stroške vse vsebuje najemnina (če sploh katere) in če vsebuje council tax. če ne pol vprašat kolko znese. vsa stanovanja v UK so tak tak, niso glih neki visoki standardi gradnje (seveda za normalni dnar). Mislim, da za 250 na teden bi šlo najt s stroški vred. Če si delo najdeš v slo in delaš na daljavo, se ne rabiš obremenjevat z WRS in NI.
aja, pri najemu stanovanja moraš ponavadi dat varščino v višini najmanj 1 mesečne najemnine, ter seveda najmenino za prvi mesec takoj plačat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JayKay ()

Gladi ::

Ker kraj bi pa drugje v VB priporočal glede na ceno življenja/ponudbe za službe/počutje v samem mestu?

JayKay ::

poceni bivanje in priložnosti za delo ne gresta skupaj. Oxford in Cambridge sta ok za delo ampak življenje je skoraj tako drago kot v Londonu. Chemlsford je blizu Londona, Bristol je fajn, Liverpol pa manchester ne vem. me ne vleče tja.
Drugače pa je Dublin super mesto, mislim da delo tam ne bi smelo bit problem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JayKay ()

Senitel ::

GladiTM: Depends... London je precej večji kot Ljubljana ali pa Maribor. Da prideš samo iz enega konca na drugega boš potreboval kar kakšno uro na podzemni. Reading bi recimo znal bit zanimiv.

Ziga Dolhar ::

JayKay: če prav razumem, študiraš na Cambridgeu?
https://dolhar.si/

JayKay ::

ne v Cambridgu :)
Univerza v Cambridgu nima tega programa. Sem na ta drugi univerzi, Anglia Ruskin University.

Gladi ::

Senitel:To mi je jasno, nisem ravno idiot... Vendar vprašam o določenih stvareh tukaj(ker je ravno približno ustrezna tema) ker ne poznam VB oz. natačneje Londona.Življenja, cen etc...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gladi ()

Ziga Dolhar ::

JayKay: ah, škoda. Sem te že mislil zaslišat :)
https://dolhar.si/

JayKay ::

če te karkoli v zvezi s študijem na zanima, vprašaj tu

Ziga Dolhar ::

U, hvala.
https://dolhar.si/

Neon Dei ::

No, če morda koga zanima kakšen update oz. si bo kdo v prihodnje iskal stanovanje v Londonu, situacija je sledeča: hudičevo težko je najti stanovanje za kratek čas (3 mesece). Odpotujte za 6 mesecev, pa bo stvar veliko lažja!

Črpava podatke iz gumtreeja, iz uradne baze Imperial Collega, iz prijateljev in znancev - skratka povsod, kjer je pričakovati kakršnokoli informacijo, pa je sreče kljub temu le za vzorec. Tako punca v ponedeljek odpotuje, uspelo pa se nama ni, kljub mnogim telefonskim pogovorom, dogovoriti za sam samcat ogled stanovanja, kaj šele, da bi naju kaj čakalo.

Iskanje se nadaljuje, prvi teden bo tako preživela v hostlu in skakala okoli, če bo sploh kaj na voljo.

Veliko sreče želim, če je kdo drug v podobnih težavah!
"Honest disagreement is often a good sign of progress." -Mahatma Gandhi

Gandalfar ::

upostevaj da bos moral na mestu samem placat polno varscino plus prvi in zadnji mesec. Ker seveda ne mores toliko denarja dvignit na bankomatu rabis par tisoc evrov/funtov s seboj v cashu ali pa kaksne potovalne ceke. V nasprotnem primeru bos rabil denar nakazovat (ce ti bodo sploh pustili) in cakat da pride cez kar zna spet trajat par dni.

JayKay ::

greš gor, ko si tam, pokličeš se zmeniš za ogled(e) in greš pol spat v hostel. pa drugi dan enako. tako sem jaz naredil, da sem se pol 3. dan vselil. glede nakazil iz slo v uk: SEPA imaš v roko 2.dni od nakazila na računu,preverjeno.
pri najemu stanovanje je tako, kot sem že prej rekel in je Galdalfra zdaj poudaril. potrebno je plačati 1 mesečno najemnino in varćino, ki ponavadi znaša vsaj 1x lahko pa tudi 1.5x mesečne najemnine.

Gandalfar ::

ah, seveda si ze napisal. Sem spregledal :)

Problem s sepo kot ga vidim je, da je to 2 extra dni v hostlu oz. da se lahko najde nekdo drug vmes, ki takoj vrze cash na mizo.

JayKay ::

ena varjanta je tudi couch-ing, pač prespiš pri nekom na kavču. gre za preverjene variante.
v vsakemu primeru bo težko dobit stanovanje za samo 3 mesece, ni pa nemogoče. Agencije odpadejo, ker ne jemljejo na tako kratek rok, pa še preveč keša zahtevajo.

probaj še to: http://www.studentpropertyshop.com/ in to http://www.accommodationforstudents.com/

Neon Dei ::

Hvala vsem za pomoč. Po dolgih mukah (kmalu bo mesec dni iskanja) sva stanovanje le našla. Sreča se nama je nasmehnila ob neposrednem obisku Welcome Office-a od Imperial College-a. Čeprav že dolgo veva, da imajo nekaj garsonjer (studiov) prostih, se preko interneta ni dalo zmeniti za najem - osebno pa je šlo takoj. Kdo ve zakaj je tako, ampak sedaj imava v South Ealingu v študentksem Clayponds Village majhen love nest z lastno kopalnico in kuhinjico.

Celotno ceno (na teden znese 192 funtov vključno s stroški) morava poravnati takoj, tako da bom denar nakazal preko Western Uniona. Ima kdo kakšne zadržke pri uporabi tega servisa? Oz. kak nasvet kje naj boljša polovica denar nato dvigne?

Hvala še enkrat, morda se vidimo v Londonu! :)
"Honest disagreement is often a good sign of progress." -Mahatma Gandhi

BlaY0 ::

Jaz sem v Londonu spoznal ljudi, ki praktično živijo po hostlih po več let. Ljudje z redkimi vrlinami lahko pridejo tja praktično bez vsega, živijo en teden v hostlu potem si pa že lahko najamejo stanovanje.

Couching je good ampak to je na kratki rok, max par dni do enega teden, bolj za backpacking.

Jaz od doma (internet) tudi nisem nič dobil potem sem pa kar šel tja in takoj dobil. Skratka tam se dogaja...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potovanje - LONDON

Oddelek: Loža
234644 (2672) Invictus
»

Življenje v Veliki Britaniji (šolanje, najem .. viza)

Oddelek: Loža
2612878 (11863) oxford1
»

Zaposlitve v Švici, Avstriji, Nemčiji in UK

Oddelek: Problemi človeštva
278881 (6750) AngelOfDeath
»

Bivanje in delo v Londonu med poletnimi počitnicami

Oddelek: Loža
73741 (3445) doublemp
»

Jeseni greva s punco v London... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7638287 (34851) strictom

Več podobnih tem