Forum » Operacijski sistemi » 32 ali 64-bitni Ubuntu?
32 ali 64-bitni Ubuntu?
poweroff ::
Vprašanje je, ali uporabljati 32 ali 64-bitni sistem.
Načeloma je 64-bitni sistem boljši, tale link pravi tudi da precej hitrejši, zanima me pa, kakšne težave se lahko pojavljajo v praksi.
Nekje sem namreč zasledil, da marsikateri software ni preveden za 64-bitne sisteme oz., da 64-bitne verzije konstantno zamujajo. Konkretno, kako je s Flashom, raznimi dodatki ala Monlight, kakšen Wine, VirtualBox...
A obstaja kakšen compatibility mode v katerem se da poganjati pure-32-bit programe?
Vprašanje je morda butasto, sem pa zasledil, da je precej aktualno v Windoes okolju - zanima me, če enako velja za Linux?
Načeloma je 64-bitni sistem boljši, tale link pravi tudi da precej hitrejši, zanima me pa, kakšne težave se lahko pojavljajo v praksi.
Nekje sem namreč zasledil, da marsikateri software ni preveden za 64-bitne sisteme oz., da 64-bitne verzije konstantno zamujajo. Konkretno, kako je s Flashom, raznimi dodatki ala Monlight, kakšen Wine, VirtualBox...
A obstaja kakšen compatibility mode v katerem se da poganjati pure-32-bit programe?
Vprašanje je morda butasto, sem pa zasledil, da je precej aktualno v Windoes okolju - zanima me, če enako velja za Linux?
sudo poweroff
Daedalus ::
VirtualBox dela prav lepo na amd64. Flash je končno na voljo v native izvedbi (me ne sekira, če občasno šteka), za ostale ne vem. Drugače pa lahko 32 bitno programje ganjaš magari v chrootu Načeloma pa večina stvari dela bp. Vsak take so moje izkušnje.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
zee ::
64-bit all the way.
Uporabljam izkljucno ze stiri leta brez tezav.
Uporabljam izkljucno ze stiri leta brez tezav.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
MTm2H37rqt7B ::
Flash 64bit alpha za linux je precej stabilna zadeva, celo obcutek sem imel da deluje bolje/hitreje od 32bit brata.
Za Wine bos potreboval 32bit compatibility libe - ponavadi pridejo ze zraven gonilnika - Nvidia ofc.
Virtualbox, kvm in ostale zadeve delujejo bp. Pomoje je 64bit ubuntu trenutno best outofbox 64bit OS za desktope, kjer je vecina softwera (vse?) prevedeno v 64bit.
Za Wine bos potreboval 32bit compatibility libe - ponavadi pridejo ze zraven gonilnika - Nvidia ofc.
Virtualbox, kvm in ostale zadeve delujejo bp. Pomoje je 64bit ubuntu trenutno best outofbox 64bit OS za desktope, kjer je vecina softwera (vse?) prevedeno v 64bit.
Sims ::
Pozdravljeni, da ne odpiram nove teme bom tule vprašal.
Imam prenosnika Dell, ki ima procesor Intel Celeron 560 @ 2,13GHz. Sedaj imam nameščen Ubuntu. uname -a mi napiše naslednje:
2.6.31-18-generic #55-Ubuntu SMP Fri Jan 8 14:55:26 UTC 2010 i686 GNU/Linux
Če sem prav ugotovil imam naložen 32 bit sistem. Lahko naložim 64 bit?
Hvala.
LP.
Sims
Imam prenosnika Dell, ki ima procesor Intel Celeron 560 @ 2,13GHz. Sedaj imam nameščen Ubuntu. uname -a mi napiše naslednje:
2.6.31-18-generic #55-Ubuntu SMP Fri Jan 8 14:55:26 UTC 2010 i686 GNU/Linux
Če sem prav ugotovil imam naložen 32 bit sistem. Lahko naložim 64 bit?
Hvala.
LP.
Sims
zee ::
Da. Več informacij.
zee
Sims ::
Sistem je nameščen.
2.6.31-14-generic #48-Ubuntu SMP Fri Oct 16 14:05:01 UTC 2009 x86_64 GNU/Linux
/home sem imel ločeno, vse nastavitve so mi ostale ... Skratka neboleč prehod.
Hvala.
LP.
Sims
2.6.31-14-generic #48-Ubuntu SMP Fri Oct 16 14:05:01 UTC 2009 x86_64 GNU/Linux
/home sem imel ločeno, vse nastavitve so mi ostale ... Skratka neboleč prehod.
Hvala.
LP.
Sims
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kateri OS uporabljate (strani: 1 2 3 )Oddelek: Operacijski sistemi | 22195 (15195) | Apache90 |
» | 32 or 64 bit OS?Oddelek: Operacijski sistemi | 6918 (5832) | Hayabusa |
» | Najprimernejši OS za moj PCOddelek: Operacijski sistemi | 5202 (4510) | bluefish |
» | Izšel VirtualBox 3.0 (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Ostala programska oprema | 12255 (8658) | Jst |
» | Kateri OS uporabljate in zakaj ? (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 7291 (5205) | opeter |