» »

UTP kabelj zraven telefonskega

UTP kabelj zraven telefonskega

racunalnicar ::

Lep pozdrav!

Od soseda imam namen potegniti UTP kabel za internet. Potegnil bi ga kar po že obstoječem telefonskem, ker je le ta direktno povezan iz njegove hiše na mojo (ena štanga je vmes, sam to nima veze). Spojil bi ju z vezicami.
Razdalja je nekje 60m, za kar dolžina kabla po mojem ne bo problem.

Sem pa slišal nekje, da dva kabla (npr. UTP in telefonski) ne smeta biti skupaj, saj bo to motilo telefonsko linijo in internetno povezavo. Razdalja 2 kablov naj bi bila vsaj 1,5 metra.
Zanima me, če je to res?
Pa tudi, če je kakšna kazen, če Telekom ugotovi, da je po njihovem kablu speljan še eden?

Hvala vnaprej usem in LP.

DMouse ::

V UTP kablu je v resnici 8 žic, ki so namenoma tako zvite, da do takih motenj ne prihaja. Na tvojem mestu bi se bolj bal kake strele, kot pa interference med kabli.

Če bo strela, bomo pa kabel zamenal :D, sam da ne bo težav z motnjami.
Bom počaku še na kak odgovor, pol se pa lotim dela.

HardFu ::

Twisted pair @ Wikipedia
poglej si FTP kabel, to ti je zascita proti taksnim motnjam, sam sem ga kupil v Merkurju
http://codeable.io

ToniT ::

Glede motenj se ti ni treba bat. Strela pa je velik problem. Pri posrednem udaru strele običajno ni potrebno menjati kabla, pač pa aktivno opremo, ki je priključena na ta kabel (routerji, računalniki itd...)

Aja pol to ne bo problem -> ker usak večer izključim vse kable iz routerja, pa še zaščito bom kupu, tko, da upam, da mi česa ne razbije.
Je pa verjetno še bolj nevarno ker gre kabelj kar po zraku ane.

HardFu ::

okej malo slovnice, kabel se pise brez j na koncu, mislim da ni prevec tezko. Druga stvar pa je, ce bodo v blizini kabla kaksni objekti (hise naprimer), ki imajo kaksen kovinski objekt (strelovod, zleb) visje od lege kabla, potem te za strelo ne rabi skrbet.
http://codeable.io

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

UTP kabel na razdalji 100m naenkrat ne deluje več

Oddelek: Omrežja in internet
375250 (4588) ...:TOMI:...
»

nasvet pri povezavi z 100 m oddaljenim računalnikom

Oddelek: Omrežja in internet
231656 (1360) Daedalus