» »

Windows XP file sharing (nastavljanje userjev)

Windows XP file sharing (nastavljanje userjev)

axee ::

Živjo!

S tem še nisem nikol počel, zato tudi vprašam, ker ima XP tole področje malce zakomplicirano.

Torej rad bi share-av določeno particijo z ostalimi računalniki, a bi rad, da more vsak računalnik nujno vpisati username in password (ko map-a network HDD). Potem bi imel dva uporabnika/grupe, eden bi omogočal popoln nadzor (branje, pisanje), drugi samo branje. Sem že poskušal a mi ne uspe oziroma je vse skupaj nepregledno.


Hvala z pomoč!

LP
  • spremenil: axee ()

axee ::

Sem že ugotovil! Hvala vseeno!

LP

axee ::

Oziroma NE, nisem ugotovil, zato prosim za pomoč. Rad bi da bi me simpl vprašalo za username in password ko bom hodel mapad nek network disk, in mi bo glede na vpisan username in password dodelilo različne pravice.

mmorph ::

Do neke meje si lahko pomagaš s tem: link
blog @ http://ownz.si

axee ::

Stvar me je minila. Tako neumno in nepregledno kot ima XP nastavljeno, nemorm vrjet! Simpl stvar izredno zakomplicirajo, nevem zakaj!

Morda bi lahko uporabil tudi kakšno third party aplikacijo, pozna kdo? Res imam simpel željo, prepričan sem da je še kdo pomislil enako oziroma da potrebuje enako.

Hvala!

buneech ::

Sej to pa res ni tak problem, daš particijo v share, pa pravice nastaviš, everyone odstraniš, dodaš pa tiste, ki naj bi imeli dostop in določiš nivo dostopa.

Aja, pa če slučajno ne najdeš stvari, pojdi v Folder and search options in tam notri odznači use simple sharing (drugi zavihek, čisto spodaj).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: buneech ()

dronyx ::

Tega jaz nikdar nisem študiral v detajle, kako to zares deluje, samo načeloma pa to ni nikakršen problem. Ker želiš nastavljati pravice na mapah, ne smeš imeti v raziskovalcu odklikano pod Orodja - Možnosti mape - Pogled - Uporabi preprosto skupno rabo datotek (čeprav piše priporočeno).

Na PC, ki bo služil kot share (recimo preprost strežnik), kreiraš toliko uporabniških imen, kolikor različnih nivojev pravic hočeš (v tvojem primeru dva) in jim daš gesla, ki nikdar ne potečejo.

Mapo daš v raziskovalcu v skupno rabo in na gumbu Dovoljenja dodaš kreirane uporabnike in jim določiš nivo pravic.

Ko uporabnik prek Moja omrežna mesta pride do mape v skupni rabi ga vpraša za ime in geslo, spodaj pa je opcija, da si računalnik to zapomni in tega več ne sprašuje.

Kar se mene tiče je skupna raba precejšnja zmeda, čeprav pride velikokrat prav (sploh share lokalnih tiskalnikov). Zmeda pa nastane zato, ker ima vsak XP lokalno kreirane uporabnike ter skupine in hkrati so nekatera imena enaka na vseh XP (administrator, guest...), seveda če jih namenoma ne spremeniš. Skupna raba pa ni strežniški sistem kot recimo Windows 2003 ali 2008, kjer imaš domeno in centralno upravljanje dostopnih pravic. Zato moraš pri dostopu do skupne rabe uporabljati tista uporabniška imena in gesla, ki so na računalniku, do katerega dostopaš. Če sta uporabniško ime in geslo na obeh računalnikih enaka, potem te mislim da sploh ne vpraša po tem in prideš direktno na drug računalnik. Ko kdo spremeni geslo pa se praskaš, zakaj je to nehalo delovati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

axee ::

Hehe hvala, nisem vedel ključne stvari: naredit moram nov acc, ki ga nato upravljam (sedaj sem nekaj drguače bluzil). Hvala, potem postane stvar enostavna, še vedno pa je stvar rešena pod nivojem :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NAS+mapiranje folderja

Oddelek: Omrežja in internet
51013 (865) turist1
»

skupna raba(v omrežju

Oddelek: Omrežja in internet
153634 (2983) Kankan
»

Win server 2003 in Win XP - file sharing oz. skupna raba

Oddelek: Omrežja in internet
222210 (2081) Mitja.GTI
»

mrežna povezava!

Oddelek: Omrežja in internet
132995 (2652) ToniT
»

Password za shareane direktorije

Oddelek: Pomoč in nasveti
61046 (966) Skankulja

Več podobnih tem