» »

Kolegu žre živce monitor. Majstri, na pomoč!

Kolegu žre živce monitor. Majstri, na pomoč!

V-i-p ::

Takole je. Oba s kolegom imava zelo podobne konfiguracije in oba imava monitor NOKIA MultiGraph 447x 17". Odličen monitor, uporabljava ločljivost 1024 x 768 pri 101hz osveževalne frekvence. Vendar njemu monitor res žre živce. Pri meni ni nobenih problemov, pri njemu pa se vsake toliko časa monitor čudno obnaša. Približno sem narisal na spodnji sliki kako stvar zgleda. V praksi je to takole: vzemimo za primer, da gledamo stran slo-tech.com, stran je kakopak če monitor dela vredu, čez cel ekran monitorja, nenadoma pa se cel ekran potemni, samo tam, kjer sem narisal na spodnji sliki ostane "delček" s-tja, se pravi kot da bi monitor delal normalno, pa bi pokril cel ekran s kartonom, na sredini pa bi pustil 2mm črto, vodoravno čez cel ekran. Zanimivo je tudi, da se ti problemi pojavljajo kadarkoli in trajajo različno dolgo. Včasih pomaga, da ugasne monitor, včasih ga pa mora ugasniti za 5 minut, včasih pa začne delat po eni uri spet vredu. In včasih mu dela nekaj dni bp, včasih pa to začne delat vsako uro, pa spet pol dneva mir, pa spet,... čisto različno. Kaj bi to bilo? Thx za vse info. Vam bo hvaležen, ker men ni jasno ;).
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Baja ::

Sicer nisem monitor expert, priporočam pa da ga probata na eni drugi mašini. Če na drugi mašini ne bi delal v redu, bi ga jaz nazaj v štacuno neso. Če pa bi na drugi mašini delo v redu, pa mislim, da ni monitor kriv.

Highlag ::

Pa imata oba iste grafične kartice?

Jaz se imel pred časom "podoben" problem.
Slika je postajala vse bolj bela in na ekranu so se pojavile bele horizontalne črte cca 3cm narazen.

Po posvetovanju sem z neta snel nov gonilnik za monitor in od takrat nisem imel več težav z takšno sliko.

Poglejta kakšen monitor je nastavljen v
Display properites /settings /advanced /monitor

Brane2 ::

A se iz monitorja slišijo kakšni čudni zvoki ko preide v "linijski režim "?

A je takrat tista horizontalna črta enako svetla, kot je bil pred prehodom tisti del slike ali je bistveno svetlejša ?
A se takrat na področju črte da prebrati tekst, ki se tam znajde, ali je vse zmešano ?

V-i-p ::

Brane2, očitno si monitor expertnakvadrat zato:
A se iz monitorja slišijo kakšni čudni zvoki ko preide v "linijski režim "?
Ne, slišati ni nobenih zvokov.

A je takrat tista horizontalna črta enako svetla, kot je bil pred prehodom tisti del slike ali je bistveno svetlejša ?
Uff, bistveno svetlejša je!

A se takrat na področju črte da prebrati tekst, ki se tam znajde, ali je vse zmešano ?
Hmm, sicer je črta zelo tanka, ampak po moje bi se dalo vseeno kaj razbrati, ampak se ne, ker je res vse zmešano.

Za odgovor pa že vnaprej najlepša ti dala :D!


Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: V-i-p ()

Brane2 ::

Jaz bi odprl monitor in pochekiral slabe stike v okolici vertikalne odklonske tuljave.
Ko odpreš monitor, boš na delu cevi, kjer se ustje bistveno razširi, zagledal kup tuljav, iz katerega gredo praviloma 4 debele žice v plato monitorja. Prechekiraj mrzle lote in slabe stike v okolici tega kabla.

Te tiskanine so industrijsko lotane, kar pomeni, da jih enostavno zapaljejo čez kadi s stopljenim cinom. Takrat pa se najslabše zalotajo najdebelejši kontakti, tipično na močnostnih komponentah (konektorji, tranzistorji itd.)

Prechekiraj in polotaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Aja, če ne bošlo, prnesbompogledu :D

R-S-LoVe ::

Brane2 ma lahko prav moj kolega je mel podobne težave in je na koncu ugotovu, da je bla povazava (hardlot) med dvema ploščama zanič!:8)

V-i-p ::

Kristus, jst sem šel to k njemu pogledat, po 1 uri muk zadevo odprl in našel notri polno kablovja, heh. Men se še sanja ne, kaj sploh pogledat :D. Aja, majstri, še en "čudež" sem odkril pri njegovem monitorju. Včasih slika dobi ene krče :D, v praksi zgleda tako, da se slika spodaj monitorja in zgoraj rahlo skrči, pa spet skoči nazaj na cel ekran. Heh, bogpomagaj temu monitorju... :O
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Brane2 ::

Zakaj "bog pomagaj" ? Simptomi še ne kažejo na resnost napake.

Tudi kdo tik pred smrtjo zaradi raka lahko zgleda navidez čist O.K., vsekakor boljše od nekoga z navadno gripo ali celo prehladom.

Ker mam stalno odprt monitor, sem posnel par slikic za lažjo orientacijo. To, da si moral dol jemat oklepe, naj te ne skrbi. Edino vestno si zabeleži, kaj si snel od kod in kje je bil kak vijak. Jaz si te stvari poslikam kar z elektroncem :D .

Torej, začnimo:

1

2.

Ko si snel večino oklepov, bi moral videti nekaj takega.

Še globlji pogled v notranjost:



Zadnjo sliko sem dal v višji ločljivosti, ker je velik drobnarij v njej. Zanima te kabel za odklonsko stopnjo, ki sem ti ga lepo označil. Če si upaš v tem stanju vklopiti monitor in previdno prijeti za konektor, ga malo zamajaj na vsaki tiskanini posebej in poglej, če to vpliva na sliko.

Ne dotikaj se ničesar drugega in če moraš z roko poseči pregloboko v monitor, tega ne počni !

Ker boš stal za monitorjem, ti bo pomagalo, če boš dal predenj kako zrcalce ali kar kolega.

Me je že prevečkrat zrukalo, ko sem z roko v črevesju monitorja bulil v zaslon >:D

Ponavadi napetosti v tem delu niso smrtonosne, sploh zato ker poženejo tokove med prsti, ki se šlampasto dotikajo vsega, a kljub temu so ZELO neprijetne. Vsekakor boš odskočil in po možnosti kaj razbil, prevrnil ali pa se dotaknil še česa neprijetnejšega.

Če se ti to zgodi, ti ostane dragoceno spoznanje, da je shtrom edina ku*ba, ki se ne pusti shlatat. >:D

Je pa tud občutek rahlo orgazmičen- krčevit mišični sunek, par sekund ne čutiš teže in si brez orientacije, huda potreba po cigaretu itd. Se boš že navadu.

Če ti kaj pomaga pri teh stvareh, stari štromarji so imeli vedno navado v podobnih situacijah delati z levo roko v žepu. Tako so preprečevali štromu v slučaju udara pot iz ene roke preko srca v drugo roko in si s tem bistveno zmanjšali nevarnost smrti.
Uglavnem, v teh situacijah vedno pazi:

-kje/na čem stojiš

Vsekakor je boljše, če si v solidnih plastičnih/gumijastih copatah na tepihu kot če si bos na ploščicah ali kbetonu ali čem podobnem.

-kje imaš roke

Roka s katero prčkaš po stvareh pač mora biti kjer je. Zato pa ti ni treba z drugo sloneti na radiatorju, pipi, drugih kovinskih površinah ali steni !

Torej, po potrebi odvij vijake, ki držijo spodnjo tiskanino in še enkrat lepo zalotaj konektor v spodnji tiskanini in elementi, ki so povezani z njim (zasleduj, kam gredo debele vezi-skoraj gotovo ne daleč).
Seveda to naredi, ko je monitor ugasnjen. Če je treba, lahko snameš tudi tiskanino, ki je nataknjena na vrh cevi in če je treba izštekati tudi kakšno žico, jo pač izštekaj. Čeprav so uporabljeni različni konektorji, ki ti praviloma ne dovoljujejo, da bi kaj narobe povezal, si vsaj na listu papirja zabeleži, od kod si potegnil kaj.

Monitorja ne ugasni samo na stikalu, ampak potegni napajalni kabel ven !
Če se le da, nikar ne vleci ven H.V (High VOltage kabla) ! Tudi po izklopu ostane v cevi nekaj naboja in tam te zna fino zrukati (ni smrtno- no jaz sem še živ...), ko jemlješ konektor dol-še posebej, če to delaš prvič.
Poleg tega, za to ni potrebe, ker je ta kabel ponavadi zadosti dolg....

Hope this helps...




Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

V-i-p ::

Ej, brane, kaj naj rečem drugega kot NAJLEPŠA TI DALA!!! Tako lepo se pa še na servisu ne bi potrudl pa pomagal. Thx še enkrat. Poročam, ko bom jutri probal tole pri sosedu. Me je pa prejle klical in zanimivo: po 5ih urah, kar sem monitor odprl, pravi, da mu še enkrat ni zmanjkalo slike, pa sem samo odprl, pa malo popihal stoletja star prah notri in kable rahlo pocukal in pomigal levo desno... pa razumi če moreš...:D :D Poročam jutri. THX!!!
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Muflon1 ::

Tu bi pa še jaz uskočil...imel sem že odprto temo o Philipsu 109P ki je imel slabo sliko in sem ga nesel zamenjat za 109P40 ki ima odlično sliko ampak problem je da tam nekje pri napajalnem delu ko pride kabl v monitor skoz ko je monitor prižgan oddaja nek visokofrekvenčen zvok ki ni odvisen od ločljivosti ali osveževanja. Podoben zvok je bil tudi prej pri 109P20 ampak veliko tišji. Glede na to da imam zelo tih računalnik mi je sedaj monitor najglasnejša stvar v sistemu8-O . A je možno to zadevo kako popravt al bom spet mogu monitor nazaj nest ker bom drugače znoru ko mi tole skoz v glavo piska.:'(

Najlepša hvala za odgovore!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Muflon1 ()

CaqKa ::

brane2: hjoj sem se že vstrašo da pošiljaš človeka na samomor... samo si nasrečo opisal da more bit zlo previdn pa fejst pazit.. kaj ti tolko po monitoru šraufaš da maš vedno odprtega al kaj? :) mi2 za atejom sma na tistem mestu ko je trimer za ostrino štelat naredla lukno v ohišje monitorja tak da lahko vedno z šraufncigerom nastavim če je rteba :)

Brane2 ::

Muflon1: Bi reku, da ti piska napajalnik v monitorju. Včasih slabo zalijejo jedro feritnega transformatorja s smolo in tako jedro potem piska. Tu težko sam kaj narediš. Najbolje je, če neseš stvar v servis.

Svojčas sem imel tak monitor in sem ga zrihtal (zalil trafo v smolo), samo to sem naredil kar z nekim lepilom in se nisem sekiral za moniotor, ki me je itak stal par kSIT....



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Statična elektrika na monitorju

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
262252 (1867) Pyr0Beast
»

Kater 19" monitor

Oddelek: Kaj kupiti
71088 (860) Prjatu
»

Vprašanje za monitor experte

Oddelek: Pomoč in nasveti
241845 (1379) Muflon1
»

MItsubishi Diamond Plus 200 (22 colar) izkušnje ?

Oddelek: Strojna oprema
321776 (1265) Mercier
»

Iiyama 410

Oddelek: Strojna oprema
6900 (788) TheHijacker

Več podobnih tem