» »

FDA se bori proti ilegalnim spletnim lekarnam

FDA se bori proti ilegalnim spletnim lekarnam

The Register - Eden izmed glavnih izdelkov, ki se oglašuje in naivnežem prodaja prek spama, so zdravila. Kaj točno je v tabletah, ki jih ponujajo sumljive strani po sumljivih cenah, verjetno ne bi ugotovili niti miamijski forenziki, a dejstvo je, da ljudje verjamejo in kupujejo. Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) se je zato odločila, da malo podkuri tem nelegalnim spletnim lekarnam. Posvetili so se 136 stranem, ki so očitno nelegalno prodajale zdravila ameriškim potrošnikom.

Izdali so 22 opozoril skrbnikom teh strani, poleg tega pa so opozorili operaterje in registrarje domen, da njihove stranke kršijo zakone. Margaret A. Hamburg iz FDA ponavlja, da veliko potrošnikov ta zdravila kupi, ker so cenejša kot v lekarnah, pri čemer se ne zaveda nevarnosti, v katero se podajajo. Raziskava, ki je bila opravljena avgusta, je pokazala, da kar 90 odstotkov spletnih lekarn, ki oglašujejo na iskalniku Bing, posluje nezakonito. Borba je seveda težka, saj spamerji običajno uporabljajo več plasti domen in naslovov, ki jih ob približevanju organov pregona urno menjajo. Največ lahko zato storijo potrošniki sami, tako da jih začnejo dosledno ignorirati.

77 komentarjev

«
1
2

Pyr0Beast ::

Pravzaprav se preprosto bojijo konkurence. TPB MAFIAA anyone ? >:D

Mene je presnetila izjava, ki jo je podal en uporabnik takih zdravil, da dejansko zadeve niso slabe in preprosto delujejo.
Navsezadnje so tudi mnogo dostopnejša mnogo revnejšim prebivalcem, kar jim lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

antonija ::

Zdravila so tako zelo strogo regulirana z razlogom. Res je da farmacevtske firme niso RK in da naredijo vse za svoj profit (tudi izkoriscajo strog nadzor za visanje dobickov), amapk v tem primeru mislim da vseeno ne gre za "strah pred konkurenco". Konec koncev ce "spletno" zdravilo povzroci zaplet bo pacient na koncu vseeno moral pojesti "pravo" zdravilo da se resi stranskih ucinkov spletnega, nato pa se enkrat "pravo" zdravilo da resi prvotno tezavo.

Take in podobne studije namrec jasno kazejo, da ce ljudem pustis prosto pod do zdravil (ali da jih lahko prodajajo vsi, ne samo lekarne, ali pa s spletnimi lekarnami ki prodajajo _vse_ in to vsakomur) se bo stevilo zastrupitev in smrti povecalo. In tukaj ne govorimo samo o srcnih napadih zaradi viagre, ze navaden lekadol je v presenetljivo majhnih odmerkih lahko smrtno nevaren, sploh ce se se nekaj drugih faktorjev poklopi.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

MP002 ::

Zadnjič ko sem bil bolan je bilo naključje, da je moj pes bil ravno operiran in sva morala oba jemati zdravilo. Da sem lažje uskladil stvari sem dajal psu zdravilo ob istih urah kot sem ga sam jemal.
Ne spomnim se imena pasjega oz. veterinarskega zdravila, vem pa da je moje bilo Amoksiklav.
In tako sem nekega dne, ko se nisem še dobro zbudil razpakiral obe tableti, s tem, da sem najprej pogoltnil jst. In to tistega, ki je bil namenjen psu. Takoj sem vedel, da je nekaj narobe, ker je zdravilo bilo hrapavo namesto gladko in kar ni hotelo it po grlu dol. Nekak lepljivo je bilo, kar sem rešil z dodatnimi požirki vode.
No, v naslednjem trenutku, ko sem spoznal zmoto sem šel takoj na internet ter poiskal sestavine tablete (ker škatlice mi veterinar ni dal), nato pa še takoj poklical fotra (dohtr) in mu naštel sestavine.
Izkazalo se je, da je zdravilo, ki ga pije pes tudi Amoksiklav oz. ima iste učinkovine. Pa sem ga povprašal zakaj je tist moj Amoksiklav tko svinjsko drag (plačal sem ga, ker nisem mel izkaznice s sabo) in zakaj je pasja varjanta tko poceni.
Pa je rekel, da pasja varjanta je bistveno manj prečiščena, kontrolirana in varna in tega ne bi priporočal kot nadomestilo.
Mogoče tiči tu odgovor zakaj je možno priti do poceni zdravila...
Podobno kot je možno skuhati prav okusno pašto (tko pravijo) s Pedigrejem...
In če se ne informiraš nič o tem kakšne svinjarije se daje v hrano za domače živali, bi morebiti pomislil, da si našel poceni varjanto kako nahraniti lačne. Sploh, če gre za vprašanje med življenjem in smrtjo, ane.

antonija ::

Razlika ni samo v sestavinah, amapk je velikokrat o tehnologiji ki skrbi za sproscanje ucinkovine iz farmacevtske oblike (v tvojem primeru tablete). Aspirin recimo (navaden) je najbolj simpl tableta; ko pride v zelodec razpade in sprosti vso ucinkovino ki je v njej.
Nekatera druga zdravila bi v takih primerih (sproscanje celotne doze naenkrat) povzrocala prevec preglavic (stranski ucinki, zastrupitev, smrt) in so dizajnirana tako da se iz njih ucinkovina sporsca postopoma, v pulzih, .. kar je pac potrebno. Narest tako tableto ki se bo pri _vseh_ (statisticno gledano, zadevo je treba dokazat na precej veliki populaciji) sproscala enako, pa ni vec tako lahko (oz. poceni). Ni zdej na farmacevti komaj prezivijo ker bi bil ta razvoj tako drag, ampak jih pa kosta mastne dnarje (in to samo zato da jim FDA in EMEA dasta mir).

Uglavnem izdelava zdravil (takih kot jih pricakujemo v lekarnah: ucinkovitih in s cim manj stranskih ucinkov) ni poceni. Ubirat bliznjice pri izdelavi pa tudi ni najboljsa ideja.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Mercier ::

Koliko pa je stal amoksiklav? Antibiotiki so smešno poceni danes.

antonija ::

Smesno poceni so generiki, kar je vecina danes uporabljanih antibiotikov. Lekovih 15 tablet baje kosta nekaj cez 6 EUR (kar ubistvu niti ni malo za 15 tablet, ampak ravno bankrota pa nebi smele povzrocit pri nobenem).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

darkolord ::

Mene je presnetila izjava, ki jo je podal en uporabnik takih zdravil, da dejansko zadeve niso slabe in preprosto delujejo.
Tisti, ki so zaradi slabih ponaredkov zdravil umrli, verjetno ne morejo o tem govorit...

Blisk ::

Jaz tudi mislim, da so na kongresnike pristinili farmacevtski lobiji, ker jim tile mazači kradejo posel. Verjetno je to v že takih razsežnostih, da so številke že konkretne.
Prej bi rekel, da je to, kot pa da so zdravila sumljiva. Za nekatera zdravila se ve iz česa so in kako so narejena. Zato verjamem, da se jih da narediti kar tako. Problem nastane, ker ne služijo več koorporacije, ki imajo nesramno predraga zdravila. Bogatijo na bolezni revnih.

Sem prepričan, da tile delajo zdravila, tako kot so jih giganti delali 15 ali 20 let nazaj, s staro tehnologijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blisk ()

darkolord ::

A tkole so jih giganti delal 15 let nazaj:



Ker praktično ni načina, da bi potrošnik izvedel, s čim se dejansko baše, si lahko "privoščijo", da namesto pravih zdravil prodajajo karkoli - "zdravila" brez (ali premalo) zdravilnih učinkovin, pretečena zdravila, zdravila za eno bolezen z nalepko drugega zdravila ali pa kar "zdravila", ki imajo strupe notri. Za vse te primere lahko precej hitro najdeš par primerov na netu...

poweroff ::

Seveda se da ugotoviti kaj vsebuje ponarejeno zdravilo. Zadevo se da lepo v laboratorij in se opravi analizo... recimo s HPLC.
sudo poweroff

Mercier ::

Blisk:
Za nekatera zdravila se ve iz česa so in kako so narejena. Zato verjamem, da se jih da narediti kar tako.


Alo, ej, pa niso zdravila neki čudežni napoji neznanih sestavin. Morajo tudi za generike sproducirat goro papirovja, da jih smejo prodajat. Pa še to dostikrat za drobiž.

darkolord ::

Seveda se da ugotoviti kaj vsebuje ponarejeno zdravilo. Zadevo se da lepo v laboratorij in se opravi analizo... recimo s HPLC.
Seveda se da, ampak nihče tega ne stori. Kdaj si nazadnje nesel svoje tablete (ki jih imaš točno odmerjeno število) na preizkus?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

antonija ::

FDA so tisti ki tezijo farmacevtom za vse mogoce teste in dokaze da zdravila (inovativna ali generike) lahko spravijo na trg. A imata FDA in EMEA tako stroga pravila (in orgomne denarne vlozke) samo zato da internet lekarne nebi delovale (pravila obstajajo dlje kot katerakoli internet lekarna) je mickeno naivno za verjet. Prej bi rekel da so pravila posledica "kiksov" kot je bil naprimer Bayerjev heroin in Lloydov kokain.

Kar se pa analize tice: Kemijska analiza neznanih snovi (kar je tableta neznanega izvora) je se vedno na zelo primitivnem nivoju. Nimamo se naprave kamor na eni strani vtaknes vzorec, na drugi strani pa dobis papir z imeni in delezi vseh sestavin ki so v vzorcu prisotne. Vecina kemijskih analiz (HPLC in njegove izvedenke included) so se vedno ciljane metode, sploh ko govorimo o kvantifikaciji analitov.
Tako da ce neses tableto internetnega aspirina na analizo bos verjetno zahteval (in placal) da ti povejo koliko salicilne kisline (oz. drugih salicilatov) je v tej tableti. Niti pod razno ne bos dobil nazaj spiska vseh pomoznih snovi ki tableto sestavljajo, vseh ostankov snovi ki so bile uporabljene pri sintezi/izdelavi tablete, vseh necistoc ki so se prikradle noter zaradi povrsne izdelave oz. slabega pakiranja, vseh spojih ki so nastale z razpadom sestavin tablete ker ni bila pakirana in shranjena kot bi morala biti, etc.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

FireSnake ::

Pa kaksna poceni zdravila, folk, ste vi normalni?

Ponaredke delajo na Kitajskem. Se vec; delajo jih ljudje, ki NIMAJO POJMA o zdravilih. Sploh ne gledajo na substance, ampak zgolj na obliko in barvo. kazalo je tipa, ki jih je na roko stancal. Na prvi pogled je to smesno, ko pa je povedal, da jih na dan naredi par tisoc, pa ni vec tako smesno!
Se zadeva ne drzi dovolj skupaj? OK, dodajmo malo lepila.

Rabimo rumene tablete? OK, barva, s katero se risejo crte po cesti je dovolj dobra.

Zadnjic je bila na TV ena ZELO dobra oddaja, kar se tice tega. No, in kako potem stvar pride skozi carino? Podkupnine! Ker pa je v tem toliko denarja posel, seveda cveti. Ne ustavi pa se samo pri zdravilih, ampak so potem tu se ponarejeni letalski deli (!!!!!), ponarejene torbice znanih znamk, ponarejeni parfumi .... na koncu pa, ker so "kanali" skozi katere to tece dodobra upeljani, tudi orozje in mamila.
Kitajski vladi ni prevec v interesu to zaustavit, ker na ta racun v drzavo priteka OGROMNO denarja. Sicer zaprejo kaksno tovarno ali dve, ampak, to je le kaplja v morje, ker zadeva vedno bolj cveti.

V eni od Afriskih drzav je prislo enkrat do tega, da so razdelili ponarejena zdravila .... na stotine ljudi je umrlo. Ker je to bilo v Afriki, ni bilo tako odmevno. Kaj, ce bi se kaj takega zgodilo v Nemciji?

Skratka; nabijat o tem, da je to le nacin, da si revni pridejo do zdravil je, pardon izrazu, idiotsko!
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

Pyr0Beast ::

Pa naj spustijo cene. Kaj čem jim če se obnašajo kot monopolisti.

Skratka; nabijat o tem, da je to le nacin, da si revni pridejo do zdravil je, pardon izrazu, idiotsko!
Niti ne.

V roki imaš bankovec za 5€.

V lekarni stane škatlica 20€. Ponaredek dobiš za 2€.

Boš kupil ponaredek ali ukradel škatlico ? Ti bi raje videl da ukrade škatlico, nato pa tepel zaradi kraje a ne ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

antonija ::

Eno je to da so farmacevti firme in tko kot vsaka firma probajo zasluzit cimvec.

Druga stvar je pa ce kdo misli da s kupovanjem "zdravil" od kitajcev kaj skoduje farmacevtom... Sej jambrali bojo ze da jim skuduje (tako kot RIAA jamra zarad piratov) ampak bodi siguren da bo njihov dobicek vsaj tako velik kot je bil preden so se internetne lekane tako razpasle.
Ce pa ti zaupas svoje zdravje (ne pozabit da je vsako zdravilo lahko tudi (smrtno nevaren) strup, vkljucujoc "naravna" zdravila) neznani firmi ki trdi da dela enako kvalitetne tablete kot firme, ki zmecejo milijarde USD za to da dokazejo kvaliteto njihovih tablet, be my guest. Sam ne pol mojga dnarja zapravljat ko ti bojo na urgenci pumpal zelodec al te pa filal s protistrupi, dej tud tisti sam postimat za 5 eur pa bomo vsi veseli (razen tebe mogoce, ampak bos pa prisparal!!)

Zdravila so tehnolosko gledano precej zajebana zadeva. In take stvari se nikoli niso bile poceni.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Sc0ut ::

Imaš draga zdravila in poceni, odvisno od vkalkuliranih tožb, težavnosti razvoja, cene kliničnih, predkliničnih bioekvivalenčnih študij, novitete na trgu, konkurence, cena učinkovine, cene pomožnih snovi, tehnologije izdelave in pa kontrole iz 1000 strani, pa še kaj se najde.......
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Icematxyz ::

Zdanjič je bil dober prispevek na tv-slo o lekarnah in o tem kaj se v njih prodaja. Praktično izdelki lahko pridejo na police lekarne brez kakršnih koli testiranj resničnosti tistega kaj navajajo.

V prispevku se je ta trditev tudi dokazala tako da se je testiralo nekaj izdelkov. In nek izdelek je imel deklarirano XYZ vrednost neke XYZ sestavine z velikimi črkami na prvi strani škatle. V drobnem tisku je pisalo da toliko te sestavini vsebujeta 2 tableti. Po opravljenem preizkusu pa o tej sestavini v teh tabletah ni bil one duha ne sluha.

Mislim si lahko samo kaj vse se da kupiti tako v lekarnah in na spletu in kje druge. In kaj vse se notri v tistem nahaja.

Nič kaj pametnega najverjetneje. Problem je v tem še največji morda da nekdo ki je bolan je pripravljen marsikaj verjeti. In nekateri to še kako dobro vedo. In brez pomisleka tudi na takšnih ljudeh na nepošten način služijo denar brez slabe vesti s tem da jim prodajajo nekaj kar jim ne bo pomagalo ali celo strup ki jim bo škodil namesto dosegel željen cilj. Kaj vse se tudi dogaja na področju športne prehrane in raznoraznih dodatkov. Ko je 100 pametnih dokler ne gre kaj narobe. Potem pa nihče nič kriv.

Glede novice pa:

To je tako samoumevno da prodajalna ki posluje brez dovoljenj kakršnakoli že je tega pač naj ne bi počela.

Zgodovina sprememb…

antonija ::

Praktično izdelki lahko pridejo na police lekarne brez kakršnih koli testiranj resničnosti tistega kaj navajajo.

Eno so izdelki ki jih lekarne prodajajo in so deklarirani kot dodatki k prehrani ali kaksna podobna stvar. Zdravila, za katera rabis recept (pa magari tisti beli kjer vse sam placas), so pa vsa* preizkusena po strogih (tako strogih da si vecina sploh predstavljat ne more) kriterijih, zahtevajo goro papirologije preden sploh dosezejo prvega ne-testnega cloveka.

Ce kopujes zeliscni pripravek zaradi katerega ne bos vec plesast je prakticno vseeno kje ga kupis, ker so vsi sranje. Noben nima dokaza da deluje oz. kako deluje.

Ce pa kupis naprimer tableto lekadola (oz. acetaminofena) potem pa le pricakuj da bo noter ta spojina. Ni vazno al jo bojo nardil kitajci al pa Lek, povsod bo ista ucinkovina. Edino za Lek si lahko precej siguren da izdeluje/pakira/dostavlja zdravila po veljavnih predpisih, za kitajce ti pa tega nihce ne more zagotovit (in pri kitajcih tega nihce ne preverja).

_Ce_ bi bila izdelava zdravil tako preprosta (v dolocenih primerih je, amapk so tam tudi zdravila tako smesno poceni da se tega ne splaca delat doma oz. kupovat na crno) potem bi ze imeli DIY kite za domace stancanje tabletk oz. setavljanje kapsul. Ce pa res kdo misli da so farmacevtski lobiji edini razlog da tega (se) nimamo je pa IMO prevec naiven.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

poweroff ::

Seveda se da ugotoviti kaj vsebuje ponarejeno zdravilo. Zadevo se da lepo v laboratorij in se opravi analizo... recimo s HPLC.
Seveda se da, ampak nihče tega ne stori. Kdaj si nazadnje nesel svoje tablete (ki jih imaš točno odmerjeno število) na preizkus?

Inšpekcija zdravila redno vzorči oz. vzorčno "zaseže" po lekarnah in pošilja na analizo. Za določene zadeve tudi vsako serijo.

Tako da ce neses tableto internetnega aspirina na analizo bos verjetno zahteval (in placal) da ti povejo koliko salicilne kisline (oz. drugih salicilatov) je v tej tableti. Niti pod razno ne bos dobil nazaj spiska vseh pomoznih snovi ki tableto sestavljajo, vseh ostankov snovi ki so bile uporabljene pri sintezi/izdelavi tablete, vseh necistoc ki so se prikradle noter zaradi povrsne izdelave oz. slabega pakiranja, vseh spojih ki so nastale z razpadom sestavin tablete ker ni bila pakirana in shranjena kot bi morala biti, etc.

Kolikor vem, naprave za določanje tega obstajajo (plinska kromatografija), je pa res, da se zadeva uporablja redko.

Pa prosim: ločujte med zdravili, ki morajo biti registrirana in so tudi kontrolirana in medicinskimi pripomočki, kamor sodijo tudi razne zeliščne tablete, itd. Nekatere od njih niso niti prehransko dopolnilo, torej res ne gredo čez testiranje.
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

FireSnake ::

Pa naj spustijo cene. Kaj čem jim če se obnašajo kot monopolisti.

Skratka; nabijat o tem, da je to le nacin, da si revni pridejo do zdravil je, pardon izrazu, idiotsko!
Niti ne.

V roki imaš bankovec za 5€.

V lekarni stane škatlica 20€. Ponaredek dobiš za 2€.

Boš kupil ponaredek ali ukradel škatlico ? Ti bi raje videl da ukrade škatlico, nato pa tepel zaradi kraje a ne ?


Ti kar jej kitajska zdravila za 2€ .... pardon, ne zdravila, ampak lepilo in ostalo svinjarijo, ki so jo spravli skupaj, da so nastancali te ponaredke. Ne vem, kaj ti ni jasno, da v veliki vecini ceneni ponaredki sploh ne vsebujejo snovi, ki bi jih morali.
Sploh pa, tale izmisljena zgodba je cisto brez osnove, tista osnovna zdravila dobis zastonj.

Pa se to: folk, ki podpira te ponaredke ogroza tudi mene! Zakaj? Ker ta gamad podkuplja vse zivo in imam potem tudi jaz moznost, da dobim to sranje, pa ceprav kupim "original".


Mislim si lahko samo kaj vse se da kupiti tako v lekarnah in na spletu in kje druge. In kaj vse se notri v tistem nahaja.

Nič kaj pametnega najverjetneje. Problem je v tem še največji morda da nekdo ki je bolan je pripravljen marsikaj verjeti. In nekateri to še kako dobro vedo. In brez pomisleka tudi na takšnih ljudeh na nepošten način služijo denar brez slabe vesti s tem da jim prodajajo nekaj kar jim ne bo pomagalo ali celo strup ki jim bo škodil namesto dosegel željen cilj. Kaj vse se tudi dogaja na področju športne prehrane in raznoraznih dodatkov. Ko je 100 pametnih dokler ne gre kaj narobe. Potem pa nihče nič kriv.


Bi se kar strinjal! Vazno je, da si dal samo 2€ namesto 15 ... pa ceprav bos strup zrl :P
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

antonija ::

Kolikor vem, naprave za določanje tega obstajajo (plinska kromatografija), je pa res, da se zadeva uporablja redko.

Ne obstajajo. Vsa kromatografija, naj bo se ne vem kako napredna in reklamirana kot vsemogocna, ima svoje fizikalne omejitve. Enako velja za detektorje (ker sama kromatografija ti nic ne pomaga ce ne znas detektirati spojin ki pritecejo/pripihajo iz kolone). In v vsej literaturi (sem veliko prebral ker sem pac v tej stroki) ni niti najmanjsega indica da bi komu uspelo kaj takega kot trdis, je pa res da se veliko ljudi/skupin trudi kaj narest v tej smeri. Se najvec kar nam danes uspe so multimetode za skupine podobnih spojin, recimo par sto pesticidov ali kaj podobnega. Amapk to so se vedno ciljane metode in ce ne ves kaj vse proizvajalec uporablja za izdelavo tablet (pri farmacevtih ves in alhko komponente izmeris; ce se vsota ne ujema je zdraven nekaj, cesar nebi smelo biti -> alarm) pa nimas najmanjse moznosti pogruntat kaj je vse noter.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

poweroff ::

Seveda. Važno je, da je poceni! Zato si grem jutri kupit računalnik iz lepenke. Saj ni važno, če bo delal, važno je, da stane 5 EUR! :D
sudo poweroff

Mercier ::

FireSnake:
Pa kaksna poceni zdravila, folk, ste vi normalni?


Tisto kar plača zavarovalnica zna biti spogajano na zelo nizko ceno. Tako nizko, da marsikatero zdravilo ni na voljo, ker niso tolko bedasti, da bi nam jih prodajali.

Za antibiotike jamrajo v zdravstvu (in tu ne mislim le na Slovenijo), da jih noben noče več razvijat. Starim so potekli patenti, generike pa prodajajo za drobiž.

Mercier ::

BTW, zadnjič sem slišal jamr, da znajo zdravilo zamenjat (za kitajske bonbone) tudi pri dostavi iz čisto legalne lekarne, ki ima še spletno verzijo.

Sem htel sicer kaj reč v obrambo Interneta, ampak sem moral lepo požret. Je pač še en člen vmes, ki je ranljiv.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

uio ::

Sej če bi bili ponaredki resnično enakovredni originalom, ni nič hudega, tko kakor se zgodi če kupiš prado torbico ponaredek al pa original v najslabšem primeru se lahko strga ;)
Sam če pa kupiš eno zdravilo, ki je kr neki zmešan, lahko pa zelo nastradaš. Problem je v tem, da v večini tablete ki so ponarejene ne ustrezajo za zdravljenje.

Pyr0Beast ::

Bi se kar strinjal! Vazno je, da si dal samo 2€ namesto 15 ... pa ceprav bos strup zrl :P
Jep. Vi bi kar praznih rok sedeli in čakali da po vas pride smrt s koso ali pa se vas kdo usmili.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

antonija ::

V lekarni stane škatlica 20EUR. Ponaredek dobiš za 2EUR.

V lekarni dobis edino preizkusenio zdravilo. Ponaredek je lahko karkoli, od vitaminov, do solske krede oz. kaksnih se bolj strupenih stvari. ubistvu sploh nimas pojma kaj kopujes, tudi ce razumes kaj pise da je noter.

Tako si zapravil 2 EUR za... kaj ze? Nekaj belega, okroglega, brez okusa? Pojej en kamencek na vrtu pa bo koncni ucinek verjetno enak.

5eur za zdravilo je se vedno ceneje kot n x 2eur za prazen nic.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

FireSnake ::

Pojej en kamencek na vrtu pa bo koncni ucinek verjetno enak.


Hja, ni cisto povsem res ... s kamnom se vsaj zastrupil ne bo .... torej je lahko koncni ucinek kvecjemu bolj ugoden za njegovo zdravje.

Zanimivo, kako so zdaj tisti, ki so zagovarjali poceni zdravila in pljuvali po farmacevtskih gigantih, potihnili.


Konkurenca, ja ..... vecje bedarije zadnje case se nisem slisal.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

BlueKnight ::

Praktično izdelki lahko pridejo na police lekarne brez kakršnih koli testiranj resničnosti tistega kaj navajajo.

Eno so izdelki ki jih lekarne prodajajo in so deklarirani kot dodatki k prehrani ali kaksna podobna stvar. Zdravila, za katera rabis recept (pa magari tisti beli kjer vse sam placas), so pa vsa* preizkusena po strogih (tako strogih da si vecina sploh predstavljat ne more) kriterijih, zahtevajo goro papirologije preden sploh dosezejo prvega ne-testnega cloveka.

Ce kopujes zeliscni pripravek zaradi katerega ne bos vec plesast je prakticno vseeno kje ga kupis, ker so vsi sranje. Noben nima dokaza da deluje oz. kako deluje.

Ce pa kupis naprimer tableto lekadola (oz. acetaminofena) potem pa le pricakuj da bo noter ta spojina. Ni vazno al jo bojo nardil kitajci al pa Lek, povsod bo ista ucinkovina. Edino za Lek si lahko precej siguren da izdeluje/pakira/dostavlja zdravila po veljavnih predpisih, za kitajce ti pa tega nihce ne more zagotovit (in pri kitajcih tega nihce ne preverja).

_Ce_ bi bila izdelava zdravil tako preprosta (v dolocenih primerih je, amapk so tam tudi zdravila tako smesno poceni da se tega ne splaca delat doma oz. kupovat na crno) potem bi ze imeli DIY kite za domace stancanje tabletk oz. setavljanje kapsul. Ce pa res kdo misli da so farmacevtski lobiji edini razlog da tega (se) nimamo je pa IMO prevec naiven.


Glede kitajcev se motiš, pomoje zdej bolj kontrolirajo in si manj upajo delat pizdarije kot v Sloveniji. Tm če šušmarijo jih obesijo, pri nas je vse tako podmazano da ne bi prišlo niti na 24kur...
Assumption is the mother of all fuckups!
"Under Siege 2:Dark Territory"

FireSnake ::

BlueKnight: ti si tisti, ki zivi v zmoti!

To, da na kitajskem kontrolirajo je ena neslana sala. Vec kriminala, kot ga je tam, ga je malo kje na svetu - samo lovke in denar stejejo. V tem poslu se obracajo milijarde EUR, do zdaj so pa zaradi tega na kitakskem obesili 1 osebo (beri: ENO) osebo. Ce me spomin ne vara je bilo to zaradi situacije, ki sem jo opisal zgoraj: v afriski drzavi so tisti, ki jim pomagajo zastonj delili strupena zdravila, mislec, da so originali. Pomrlo je veliko ljudi.

V tej branzi je toliko denarja, da vsakega, ki ga pospravijo, takoj nadomestijo drugi. Podkupovanje pa se ne konca zgolj pri carinikih, ampak seze vse do politicnega vrha. In, se enkrat, tu gre tudi za ponarejene letalske dele in ponaredke prestiznih znamk.

Daj, vrzi plasnice dol, pa malo odpri oci!
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

nastyboy ::

Vsi ki zagovarjajo "nelegalen nakup" preko interneta.

Pa bi vi resnično tvegali in kupili zdravilo preko take spletne strani? Jaz ga definitivno ne bi. Vseekakor pa razne babice kupujejo od takih, ker niti ne vedo da to ni preverjeno zdravilo. Nasploh pa pri zdravilu ki ga kupiš v lekarni kupiš tudi -ustrezno preverjetno znanje, strokovnega farmacevta, testiranje, certificiranje, razvoj novih zdravil... Še nekaj je če bi zdravila lahko kupovali kar tako v trgovini, bi si dejansko ljudje lahko nevede naredili koktajl zdravil, ki bi bili strupeni. Če ti jih predpiše zdravnik, ali če se prej posvetuješ s farmacevtom do takšnih situacij prihaja z dosti manjšo verjetnostjo. Pri nakupu preko interneta si isto lahko narediš smrtonosen koktajl. Še zdravnik lahko pri kakem zdravilu kiksne, se pa najdejo pametnjakoviči, ki mislijo da vedo več kot zdravniki... Ja pa ja.

LP

poweroff ::

Seveda. Spominjam se enega filma, ko so preiskovali ilegalne tovarne ponarejenih CDjev. Ena zahodna firma je na Kitajsko poslala preiskovalca, ki je zadevo odkril, in prijavil lokalnim oblastem.

Potem je kao prišla policija, ampak so naslednji dan spet poslovali. Zadeva se je ponovila še ene parkrat. Potem je pa ta detektiv v času racije šel tja. Policaji so sedeli skupaj z lastnikom in pili čaj. :D

Korupcija je tam del sistema.
sudo poweroff

Icematxyz ::

Eno so izdelki ki jih lekarne prodajajo in so deklarirani kot dodatki k prehrani ali kaksna podobna stvar. Zdravila, za katera rabis recept (pa magari tisti beli kjer vse sam placas), so pa vsa* preizkusena po strogih (tako strogih da si vecina sploh predstavljat ne more) kriterijih, zahtevajo goro papirologije preden sploh dosezejo prvega ne-testnega cloveka.


Tudi takšnih kriterijih kjer se plača še izlet za celo družino in se dnevno obiskuje osebne zdravnike da pišejo recepte za določenega proizvajalca? Ob kakšni vzpodbudi pa lahko si samo mislimo?

Ok vem da ni neposredno ta kriterij povezan s testiranji in tistimi kriteriji katere si ti mislil. Hotel sem samo na nižji ravni dati primer ki je bolj nazoren in razumljiv. In pa seveda da se ta nazoren in razumljiv primer potem vpelje še nekam kjer se sučejo milijarde evrov.

Že samo to zadnje zdravilo proti neki navadni gripi ki je bojda tako nevarna in je nekoč bila celo prašičja ali celo svinska gripa po imenu. Oziroma je sedaj že bojda spet mutirala... No to zdravilo če se ne motim je bilo razvito po bistveno nižjih kriterijih ker pač se je nekdo odločil da bi posledice morda lahko bile večje če ne bi malo tvegali z zdravilom in spustili kriterije? In s tem se bo spet cepilo na milijone ljudi. Verjetno res ne bo konec sveta zaradi tega. Ampak kriteriji za to cepivo so zagotovo bili nižji zaradi nekih XYZ interesov in ocen... Ni pa ga sistema ki si bi ga izmislil človek ki ne dela napak. In naj bodo še kriteriji tako strogi in naj si jih še tako en moremo zamisliti tudi na policah lekarn so takšna zdravila ki verjetno če bi vedeli celotno zgodbo tam ne bi bila. Oziroma se če ne prej ko se ugotovi neko novo spoznanje umaknejo.

P.S. Sam pa načeloma ne bi kupil zdravil na spletu. Še prehrambenih živil verjetno ne. Kaj šele kakšnih športnih dodatkov k prehrani. Ali kakšnih čudežnih tablet za večno življenje naprimer.

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Farmacevtska industrija je seveda vredna svojega denarja. O tem ni dvoma. Dosti žalostno je, da so recimo predstavniki proizvajalca na nekem simpoziju pred kratkim prepričevali zdravnike, da je pri nas predpisanih bistveno premalo antidepresivov... in ko je en zdravnik rekel, da jih je manj predpisanih preprosto zato, ker ni potrebe po njih, je dobil odgovor, da so ljudje premalo pregledani.

Prav tako je dosti žalostno, da smo se Evropejci delali norca iz Američanov in njihovega strahu pred terorizmom, padamo pa na podobne finte z gripo, katere smrtnost je ravno tako visoka kot pri navadni gripi, učinki cepljenja in zdravil pa niso znanstveno dokazani z resnimi kliničnimi študijami.


Ampak to ne pomeni, da so pa zaradi tega kitajska ponarejena zdravila kaj bolj OK. Niso. Še dosti slabša so.
sudo poweroff

aljazh ::

Kitajski, Ruski pa še kakšni antibiotiki niso nevarni samo za tistega, ki jih kupi in zaužije, ampak dolgoročno za celotno populacijo.

Jemanje antibiotikov "po občutku" pripelje do tega, da bakterije sčasoma razvijejo odpornost na njih. Zaradi česar bomo nastradali vsi, ker zdravnik nekega dne preprosto ne bo imel na razpolago antibiotika, ki bi deloval proti določeni bakteriji, saj bo ta nanj že imuna.

Že tako se menda v Sloveniji porabi preveč antibiotikov - predpisujejo se tudi za primere, ko nimajo nobenega učinka ali pa celo za virusne okužbe, pač "za vsak slučaj", da ne bo pacient slučajno prišel nazaj in spet delal gužvo v čakalnici.

Pyr0Beast ::

Eh. Večina antibiotikov je do prepovedi šla v krmo živini. Da ne pocrka od same silaže.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

hamax ::

Pobrisani, o novi gripi in ceplenju obstajata dve temi v loži.
Tu je ta tema offtopic.

Blisk ::

Ljudje, ko se boste zavedali, da farmacevtske koorporacije izkoriščajo in to tako zelo izkoriščajo in začeli razmišljati izven okvirov, ki jih prikazujejo na TV in po reklamah, vam bo jasno, kako zelo to izkoriščajo.
Marsikatero zdravilo se da narediti doma, naprimer tudi aspirin.
Ne zagovarjam sedaj te, ki delajo poceni zdravila, ampak dejstvo je, da se proti tem najbolj borijo ravno farmacevtske koorporacije.
Le zakaj? Seveda z izgovorom, da so ta zdravila nevarna in škodljiva.

Sami pa izdajo precej zdravil, ki so prav tako nevarna in imajo stranske učinke, za katere sploh ne povejo.

In na koncu se lahko še vprašamo, koliko ljudi umre zaradi takih poceni tablet in koliko zaradi napačno predpisanih tablet?

antonija ::

Farmacevti so firme. Firme obstajajo zato da delajo cimvisji dobicek (in samo za to). Zakaj bi farmacevti bli drugacni od ostalih? Lobirajo, podkopujejo, lazejo (predvsem laicni javnosti), ... enako kot vsi drugi.

Ampak to niti pod razno ne pomeni da delajo kitajci zdravila primerljive kvalitete pod primerljivim nadzorom.

Sami pa izdajo precej zdravil, ki so prav tako nevarna in imajo stranske učinke, za katere sploh ne povejo.

Z vsakim zdravilom dobis izpisek njegovih glavnih znacilnosti (SmPC - Summary of Product Characteristics) in v cisto vsakem je nastetih malo morje stranskih ucinkov, od katerih jih vecino ne bos (ti ali kdo drug) nikoli dozivel ob jemanju doticnega zdravila. Ce pa ti slucajno ves za kaksen stranski ucinek ki ga farmacevti ne poznajo, potem pa le napisi kateri je in kdaj se pojavlja, da bojo znal vsaj dopisat ga na SmPC ce ne drugega.

EDIT: WHOjev prispevek na to temo.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

Sc0ut ::

Blisk, prosim napiši sintezo acetilsalicilne kisline in opredeli ves postopek čiščenja ter izolacije le-te. Potem še napiši postopek analize končnega produkta.

Ko boš napisal to, pa še napiši tehnološki postopek priprave tablet. Izberi še vse pomožne snovi in stroje, ki se uporabljajo.
Nato še naredi test profila raztapljanja, da visiš če bo sploh kaj prišlo v tvoje telo ali pa ne bo nič?

Nazadnje še naredi stabilnostno testiranje, s akterim boš dokazal, kako dolgo so tablete oz. učinkovina v njih obstojne.

O embalaži ti ni treba napisati nič, ker jih bi ti tak verjetno zavil v pvc vrečko.


No, ko boš to vse napisal in kasneje dejansko v praksi naredil, pa se ponovno oglasi s trditvijo, da lahko tablete naredi vsak sam.


Probaj kasneje še kakšen enalapril sintetizirati, bo malo težje od acetilsalicilne kisline.

Če ne boš nič napisal, prosim tvojo trditev v zgornjem postu zbriši in ne pametuj več, če nisi iz farmacevtske stroke.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Mercier ::

Stranski učinki za katere ne povejo (pa jih iz same zlobe pove konkurent) lahko izdelovalca stane tudi umik zdravila (za katerega so zmetali brdo love) s tržišča. Včasih gre tudi za zelo dobra zdravila.

antonija ::

No, sej aspirin (oz. vsaj mesanico salicilatov) se da dobit iz rastlin (mislim da so stari grki kuhal lubje od vrbe, eni drugi so pa korenine matral) ampak je tezko ljudem razlozit da to ni in nikoli ne bo aspirin (acetilsalicilna kislina).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Utk ::

Nekateri to se morda kaj razumete na farmacijo, o poslu in farmacevtski industriji pa očitno nimate pojma. Kje sploh piše kaj o poceni kitajskih ponaredkih? Piše, da se na teh nelegalnih straneh "pogosto" dobi tudi to. Tako kot se ne sme dol vlečt iger iz torrentov, ker so tam pogosto virusi. Ali pa kot se ne sme kupovat poceni fake ipodov, ker vam lahko eksplodirajo v roki in slušalke odtrgajo glavo. Bu-hu. Kot da se originalom to ne more zgodit. In kot da originali pogosto pridejo iz istih tekočih trakov. Ampak pustimo to, v tem primeru je čist nepomembno.
Link na to:
Prices for brand-name prescription drugs are 35 to 55 percent lower in other industrialized countries than in the United States.2 The central reason for these price differentials is that Canada and most European countries (13 of the 15 countries in Western Europe) directly regulate the prices of prescription drugs. High U.S. prices are said to be necessary to cover the costs of research and development for new and better drugs, given the price levels in Europe and Canada. Americans are increasingly asking why they should subsidize the development of new drugs that are also used by Canadians and Europeans.

No, zdaj mi pa prosim naj nekdo razloži, kaj je tako strašno narobe, nevarnega in nemoralnega, če jaz v Sloveniji nekako pridem do 100 kil nekega zdravila, za katerega rabiš recept, ga nekako spravim v ZDA, in ga tam prodajam ljudem, ki naj bi bli tolk pametni, da ga ne bojo jemali, če nimajo recepta zanj. In čeprav imajo recept, ga morajo v ZDA mastno plačat. Na internetu ga dobijo pa za pol cene, istega. In kaj je tako strašno narobe, če je to zdravilo narejeno v Rusiji, Slovaški, Bolgariji ali ne vem kje. Kaj mislite, da Američani kaj bolj cenijo Slovenijo, kot mi Rusijo? Pa se nihče ne boji krkinih zdravil. Zakaj se bi mi bali ruskih, ali pa švicarskih, če jih prodajajo po vsem svetu, samo za različne cene?
Tam piše samo, da so taka zdravila "pogosto" ponaredki. Tu pa takoj vsi pametni, kot da je vse fejk. Sigurno kakšna od teh lekarn prodaja čisto enaka zdravila kot jih dobiš v lekarni. Pa vseeno je seveda nelegalna, ker ne preverja receptov, ne plačuje vseh davkov itd. So what?

darkolord ::

Sigurno kakšna od teh lekarn prodaja čisto enaka zdravila kot jih dobiš v lekarni.

Sc0ut ::

CrniE: Ti ne boš prišel do 100 kil zdravila, neponarejenega nikoli. Verjemi.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sc0ut ()

Utk ::

Lepo imate oprane možgane lepo. Če na nekaj ni 80% davka, poleg 30% davka na znamko in 20% davka na neumnost, potem te to sigurno ubije.
darkolord, ja, kakšna. Tist, ki se bo spuščal v to, se bo že pozanimal katera je to. Tudi če je samo ena. Pa jih je morda 90% takšnih. Pojma nimaš kolk.
Scout, jaz ne, nekdo pa. Neka Albanija, Vietnam ali ne vem kdo, ima menda pravico kupit zdravil kolk hoče, ljudje si jih itak ne morjo privoščit, in kaj pol, če se par kil tega izvozi v ZDA? Res strašen kriminal.

Sc0ut ::

Ja in kaj boš s par kilami?
Poleg tega verjemi, da v zgoraj naštete in podobne države ne hodijo ravno velike količine zdravil.


Drugače pa če ima firma:
- GMP certifikat
- odobritev EMEE, nacionalne agencije ali pa FDA... za vsako zdravilo, kar mora imeti,
je vsako tako zdravilo varno, kakovostno in učinkovito
- tudi dobavitelji/pogodbeniki so presojani in morajo imeti dandanes že vsi GMP certifikat
- indijci in kitajci brez nadzorovane proizvodnje ne dobijo več pozitivnih mnenj, so prevelik rizik glede na prihranek

Je industrija preveč inšpecirana iz vseh strani.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sc0ut ()

Utk ::

Pa kdo govori o kakšni proizvodnji? Vietnam od Novartisa kupi neko zdravilo. Zdravilo pride v neko lekarno v treh p-m-jih. Škatlica tega zdravila v ZDA stane 300 dolarjev. Kakšen kriminal naredi lekarna, če ga iz Vietnama pošlje v ZDA nekomu na dom, za 200 dolarjev? Če je nujno, gre magari 10 dolarjev od tega nekemu vietnamskemu dohtarju, ki svoji ženi napiše recept za to zdravilo, čeprav ga ne rabi. Kaj ti tu pomaga milijon inšpekcij?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon se bo preizkusil še v prodaji zdravil

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
115470 (4224) gus5
»

Pitna Destilirana voda (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9725015 (17729) dzinks63
»

Google se je poravnal zaradi oglasov za nelegalne lekarne

Oddelek: Novice / Tožbe
74336 (3760) techfreak :)
»

Tuje spletne lekarne

Oddelek: Loža
146379 (5816) Double_J
»

FDA se bori proti ilegalnim spletnim lekarnam (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
777613 (6471) gruntfürmich

Več podobnih tem