Forum » Hlajenje in modifikacije » Modifikacija venta pri napajalcu
Modifikacija venta pri napajalcu
Nazgul ::
Posedujem 300W napajalec Enhance, ki sem si ga nabavil pri Mlacomu, in zdi se mi zelo preglasen. Prvih nekaj trenutkov ko prižgem računalo je ventilator zaradi manjših vrtljajev sicer še relativno tih, vendar se že čez kakih 5 minut začne vrteti s polno paro, kar povzroča pravcati hrup. Zato sem se odločil napraviti manjšo modifikacijo napajalca. No, težava je v tem da si nisem ziher ali bo stvar sploh delovala, želim namreč spraviti en uporček med linijo, ki napaja ventilatorček. Bojim se namreč da vent sploh ne bo zalaufal, ker bo na začetku dobil premalo štroma, ker dobi sprva itak manj štroma, zdaj pa še uporček, ki še dodatno zmanjšuje dovajano. Ali je bojazen odveč? Je že kdo napravil takšen mod pri ventu, ki je temperaturno krmiljen? Uporček bi pa vzel kar tistega, ki sem ga dobil zraven pri Zalman ventu. Ali je ta v redu? Sprva sem hotel temperaturni senzor v napajalcu spraviti na hladnejšo mesto in s tem utišati ventilator, vendar ga nisem našel.
Mi lahko prosim kdo z izkušnjami poda kakšen koristen nasvet ali napotke, kako se lotiti takega moda.
Mi lahko prosim kdo z izkušnjami poda kakšen koristen nasvet ali napotke, kako se lotiti takega moda.
TESKAn ::
Ti lepo flikni na +12V linijo en uporček, pa bo. Tko ga dej za ene 5V dol, se prav R=U/I, U=5, I ti na ventu piše. Pa glej, da bo dost močan upor - ene 3W bo lih prov. Če se ti pa da pa lahko namontiraš še en vent na napajalca, tko da bo en vleku not, en pa pihal ven.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
msmiha ::
3W upor je zelo velik in ne rabiš tako močnega za en ventilator 0,5W bo čist za dosti, če še ne preveč. Temperaturnega senzor ima približno tako oznako: NTC 5D-11 (ozroma nekaj v tem stilu). Če se ti ljubi bi lahko naredil vse skupaj preko časovnega relelja. Se pravi da ti naj ventilator začne laufat z 12V po določenem času pa se preklopi preko upora na željeno voltažo.
Edini način, da odkrijemo meje mogočega je, da jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem.
Hvala za odgovore.
Tisto s temp. senzorjem ne bo šlo, ker senzor, sicer ga še nisem našel, ampak ni na kakem kablu gor, tako da bi ga lahko prestavil, tako da mora biti direktno nekje na plati gor. Tako da ga ne morem prestaviti, razen če bi nekaj lotal, kar se mi pa ne da.
Ampak se bo vent res zagnal z uporom? Nekje sem na netu prebral da je en tip tako kot sem jaz hotel samo temp. senzor malce umaknil na hladno, pa se mu vent ni hotel več zagnati, ker ni dobil dovolj štroma. Je tisti upor ki ga dobiš zraven Zalman venta dober za to? Kolikšen upor sploh ima? Kolk je močan? Če slučajno veste.
Tisto s temp. senzorjem ne bo šlo, ker senzor, sicer ga še nisem našel, ampak ni na kakem kablu gor, tako da bi ga lahko prestavil, tako da mora biti direktno nekje na plati gor. Tako da ga ne morem prestaviti, razen če bi nekaj lotal, kar se mi pa ne da.
Ampak se bo vent res zagnal z uporom? Nekje sem na netu prebral da je en tip tako kot sem jaz hotel samo temp. senzor malce umaknil na hladno, pa se mu vent ni hotel več zagnati, ker ni dobil dovolj štroma. Je tisti upor ki ga dobiš zraven Zalman venta dober za to? Kolikšen upor sploh ima? Kolk je močan? Če slučajno veste.
gorenc ::
na svojem napajalcu sem ventilator priklopil na potenciometer s katerim uravnavam hitrost vrtenja. v WIN ko nic ne delam dela na okoli 1000rpm BP
Dal sem gor uporček in dela!!! Zdaj je dosti tišji kot prej. Samo upam da se čez čas ne bo kaj zgodilo. Nikoli se ne ve. Strah me je da se bo uporček preveč segrel in poškodoval kakšno kablovje v bližini ali kaj takšnega. Placa notri je namreč zelo malo. No ja, držimo pesti.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kater upor naj uporabim?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2357 (1899) | zlabo |
» | Fan Cold Start Problem 8-)Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1383 (1160) | blazp88 |
» | kako utišat vent na grafi?Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 2055 (1656) | AIDS |
» | grrrr NAPAJALNIK je baraba!Oddelek: Strojna oprema | 1970 (1456) | Brane2 |
» | Napajalnik?Oddelek: Strojna oprema | 1030 (920) | PhotoBlaz |