» »

SERVER: E5530 ali E5504, 2x CPU ali 1x?

SERVER: E5530 ali E5504, 2x CPU ali 1x?

Dejvi ::

Pozdravljeni,

Teorijo sem si prebral, zanima pa me praksa, če je kdo že delal s temi oz. tem podobnimi procesorji v praksi?

Zanima me predvsem kaj pomeni 4mb cache (E5504) proti 8mb cache (E5530), šlo pa se bo za strežnik + 1x virtualni strežnik z SQL bazo (veliko ca 50-60GB) do katere bodo dostopali klienti? Kaj pomeni ta predpomnilnik dejansko?

Drugo vprašanje, ki me pa zanima je pa to, ali je smoterno dati v strežnik sploh 2x CPU?

just_a_cook ::

Ok. koliko sočasnih uporabnikov/preocesov pa gre na bazo? Malo in zahtevni ali več manj zahtevnih?
==================
Just a cook

bastadu ::

Drugo vprašanje, ki me pa zanima je pa to, ali je smoterno dati v strežnik sploh 2x CPU?

Ravno v strežnike se je najprej začelo vgrajevati več CPU-jev ... Ampak vse je odvisno od tega kaj bo strežnik počel, za neko aplikacijo bosta 2 CPU-ja preveč oz. ne bosta izkoriščena, spet za neko drugo pa bo 8 CPU-jev premalo ...

Dejvi ::

gre se za MSSQL bazo veliko ca. 50gb (ki pa na leto zraste ca 10gb), do baze (serverja) bo dostopalo hkrati 10ljudi. Nekaj krat mesečno se bodo poganjale velike obdelave, dnevno standardna povpraševanja, mogoče kakšne manjše obdelave. Na zdajšnjem serverju je povprečno cpu na 80% je pa navaden xeon. Predvsem me zanimajo praktične izkušnje glede cache 4mb vs. 8mb..

Glede dodatnega CPU me zanima predvsem zaradi virtualnega strežnika.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Dejvi ()

srus ::

Zdravo!

Precej se ukvarjam z optimizacijo delovanja različnih aplikacij med njimi tudi podatkovnih strežnikov na različnih HW platformah. Odgovor na drugo vprašanje, če dodatni CPU poveča performance je nedvomno da. Seveda pa morata biti OS in aplikacija konfigurirani tako, da znata izkoristiti paralelizem. So pa trendi v zadnjem času taki, da se multiprocesorske/multicore rešitve umikajo enoprocesorskim/multi core rešitvam. V enem procesorju je vedno več jeder in izkoristek platforme z npr. 4 cori v enem CPU je boljši kot na platformi z 2 coroma v 2 CPU.

Glede prvega vprašanja ti svetujem sledeče - nihče ti me more na pamet povedati kakšen bo vpliv dodatnega cache na performance tvoje aplikacije. Odgovor ti lahko da samo performančni bechmark, ki simulira delovanje tvojega podatkovnega strežnika. Svetujem ti, da pripraviš tak benchmark sam, nato pa ga poženi na različnih HW platformah in primerjaj rezultate.

Kot orodje za analizo delovanja sistema, iskanje ozkih grl v sistemu, vpliv multicore/multi CPU, load balancinga po procesorjih, vpliv raznih pomnilnikov L1, L2, L3, RAM ti priporočam Intlovo orodje Vtune. Je vredno vsake minute, ki jo investiraš vanj, se ti večkratno povrne.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intelovi 10-nm procesorji se odmikajo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
8927937 (23190) PrimozR
»

Strežnik za mini firmo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10516654 (13749) ta-mau
»

Nov procesor (strani: 1 2 )

547830 (6444) PNG
»

Nakup novega računalnika i7 920 ali Intel Core 2 Quad q9550 ali phenom II x4 940 Blac (strani: 1 2 )

547030 (4009) bluefish
»

Kje v SLO kupiti server za 5000Euro?

434017 (3059) piek

Več podobnih tem