» »

RAID 1 na matični plošči Rampage II Gene

RAID 1 na matični plošči Rampage II Gene

Čelešnik ::

Torej ker plošča podpira praktično vse za domače uporabnike aktualne RAID načine sem resno razmišljal da bi vzel 2 trda diska in ju vezal v RAID 1 za varnost podatkov.

V mislih sem imel omenjena modela:

http://www.agt.si/racunalniska-oprema/t...

Zanima me ali se to izplača in kako je sicer s stabilnostjo takega RAID polja na matični ki nima posebej kartice prav za RAID in koliko bi to obremenilo CPE? Čisto po domače ali je to res stabilna zadeva ali se mi mogoče bolj splača investirat v en sam načeloma zanesljivejši disk, recimo WD Velociraptor?

st0jko ::

Raid na ICHxR kontrolerjih je načeloma precej stabilna stvar. Jaz imam na ICH9R 2x wd640GB Black v raid0 in nimam problemov zaenkrat... CPU je malenkost bolj obremenjen, samo nebo se ti nikjer poznalo. Velociraptor ni ravno bolj zanesljiv od navadnega diska. Je v glavnem hitrejši, zato je dražji. Za varnost podatkov je dodatni disk veliko boljša izbira.
keks?

OrkAA ::

Še stotič.. RAID 1 _NI_ namenjen varnosti podatkov. RAID 1 varuje izključno pred pokvarljivostjo diskov, v realnosti pa podatke ponavadi izgubiš zaradi lastne napake (ponesrečen izbris, virus..)

Pred izgubo podatkov se zavaruješ z varnostnimi kopijami. To pomeni, da poleg diska v tvojem računalniku, kupi še en disk in ga namesti na neko oddaljeno lokacijo, kamor potem dnevno kopiraš pomembne podatke.

Čelešnik ::

No ja malo narobe sem se izrazu, predvsem bi se rad zaščitil pred okvaro enega diska. Prepisa ali virusa dosedaj nisem še nikoli trofil (knok knok).

ender ::

Glede na to, koliko se novi diski kvarijo, te RAID1 zelo leop varuje pred izgubo podatkov v primeru izpada enega diska.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

OrkAA ::

No saj, jaz ti pa svetujem, da namesto raida, tisti drugi disk uporabiš za backup, ki ni mirror. Tako boš poskrbel, da ne bo moglo prit do neželjenega izbrisa.

RAID 1 pride prav v nekem okolju, kjer je pomembna stalna dosegljivost podatkov in bi bil izpad zaradi menjave okvarjenega diska zelo nezaželjen. Za domače uporabnike je to v večini primerov nesmiselno početje.

To je samo moj nasvet, kam se ti splača usmeriti denar :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OrkAA ()

Čelešnik ::

No trenutno imam gor priklopljen 4 leta star 250GB disk :)

Mogoče bi potemtakem bila še najboljša opcija en notranji disk (WD Blue ali mogoče 74GB Velociraptor) in pa en zunanji disk pač za backup, ki ima opcijo prižiganja in ugašanja skupaj z sistemom.

klinker ::

Velociraptor sta samo 150gb in 300gb. Samo teh diskov se po moje ne splaca vec kupovat,ker so cene se vedno previsoke...pac osebno bi raje dal 230EUR za 80gb SSD
kot pa 150EUR za 150gb 10.000rpm. Ce isces performance je SSD to to...ce ne si pa enostavno kupi Samsung F3 500gb + kak 1.5TB zunanjega in bos z EUR
na istem kot pa z velociraptorjem,s tem dabos mel namesto 150gb,lepih 2tb na razpolago ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: klinker ()

Čelešnik ::

No ja to je tudi res. Sicer pa obstajajo tudi 74GB Velociraptorji:

http://www.agt.si/racunalniska-oprema/t...

klinker ::

No se opravicujem...nisem vedu da so izdali tudi 74gb velociraptorja :P vem pa da so bli 74gb raptorji,ki pa so bli malo pocasnejsi od teh novih velociraptorjev.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri trdi disk?

Oddelek: Kaj kupiti
213298 (2680) Mitja358
»

Ocena sestavljenega racunalnika (pomoc prosim)

Oddelek: Pomoč in nasveti
221738 (1348) itak37
»

Ali se splača Velociraptor v RAID0?

Oddelek: Kaj kupiti
202519 (1860) itak37
»

TOP-END PC

Oddelek: Kaj kupiti
392375 (1437) Jux
»

Raid 0 ali ne raid 0..

Oddelek: Strojna oprema
311825 (1278) Pyr0Beast

Več podobnih tem