Forum » Loža » Katero pivo imate najrajši?
Katero pivo imate najrajši?
Temo vidijo: vsi

thramos ::
Skratka, vsak mali pivovar, vključno z amaterji, ki pir delajo doma v kopalnici, zna narediti dober pir, samo velikim pivovarnam, ki pir delajo že 150+ let, in imajo razvojne in analitične laboratorije, v katerih delajo ljudje z doktorati, to nekako ne uspeva in proizvajajo scanje. Zanimivo.
Daleč od tega, da bi vsak amaterček znal narediti dobro pivo in daleč od tega, da bi bila vsa piva multinacionalk zanič.
Sicer se mi zdi, da zgornjega nihče ni trdil, ampak gre vseeno za kar dober, če že poenostavljen, opis dejanskega stanja. Vsem tem doktorjem pač ni v interesu zvariti dobro pivo, ampak čim ceneje narediti pijačo, ki jo bodo lahko prodali v čim večjih količinah. Kakovost se pač ne pokrije z cilji industrije.
Pa saj je v drugih industrijah (glasbena, filmska, knjižna ...) zelo podobno. Včasih seveda pride do izjeme. Ki potrjuje pravilo.
Aja, pa samo pravi snobi trdijo takšne stvari za Danin rum.

jest10 ::
Skratka, vsak mali pivovar, vključno z amaterji, ki pir delajo doma v kopalnici, zna narediti dober pir, samo velikim pivovarnam, ki pir delajo že 150+ let, in imajo razvojne in analitične laboratorije, v katerih delajo ljudje z doktorati, to nekako ne uspeva in proizvajajo scanje. Zanimivo.
Vidiš, tukaj je pa razlika med masovno proizvodnjo in malimi serijami. Tudi Laško in Union delata dobra piva v svojih special serijah. Lager za mase je pa bolj kot ne poden.

sheeshkar ::
Če pa ni. Rum je narejen iz sladkornega trsa oziroma melase. Tisto, kar delajo v Dani, sladkornega trsa ni videlo od daleč.
Sem pa tudi napisal, da je za v potico boljši od pravega ruma.
Hipster alert!

Po drugi strani pa, mogoče imaš prav, ampak itak nima veze. Pri dvojno slepem primerjalnem poskusu ne bi opazil razlike, zato okus ruma (ali "ruma") iz Dane ni prav nič slabši od tistih, ki so tebi tako všeč. Kot pravemu snobu so ti pa všeč večinoma dražji, ane?

Smurf ::
Nah, ampak Union pa Lasko sta dokaj na dnu. Pa ne, ker ne bi znala bolje ampak, ker imata tako klientelo. Pac njuna trzna nisa je to, da prodajata cimbolj enak pir kot je bil vedno v tem prostoru, njune stranke (ce pretiravam) pa so stari ati, ke ze zadnjih 40 let zuljo svojega uniona/laskota po "sihtu".

Okapi ::
Preberi še enkrat to in kakšno podobno temo. Vsako random pivo male ali mikropivovarne hvalijo kot odlična, dobra ... Poskusi najti eno, ki naj bi bilo slabo. Že samo ta podatek ti lahko pove, da je ocenjevanje pristransko.
Daleč od tega, da bi vsak amaterček znal narediti dobro pivo in daleč od tega, da bi bila vsa piva multinacionalk zanič.
Sicer se mi zdi, da zgornjega nihče ni trdil, ampak gre vseeno za kar dober, če že poenostavljen, opis dejanskega stanja.
Enako velja za doma zvarjena piva. Praktično vsak, ki o tem govori oziroma piše, jih ima za dobra, in boljša od "velikoserijskih" piv velikih pivovarn. Kar je že spet dober znak, da je tako (samo)ocenjevanje preveč pristransko, da bi ga lahko jemali resno.
Kar se velikih pivovarn tiče, pa se ne trudijo samo poceniti proizvodnje, ampak narediti pivo, ki je všeč čim več ljudjem. Biti všeč v tem primeru pomeni, da imajo okus, ki se ljudem zdi dober.
Govoriti, da večina ljudi ne ve, kaj je dobro pivo, ker jim je bolj kot nek v mikropivovarni zvarjen IPA všeč standarden Heineken ali Carlsberg, je enako snobovsko, kot trditi, da če ne poslušaš jazza ali klasične glasbe, ampak country, ne veš, kaj je dobra glasba. Ali pa, da je nek gnil francoski sir boljši od ementalca.

mihec87 ::
"Preberi še enkrat to in kakšno podobno temo. Vsako random pivo male ali mikropivovarne hvalijo kot odlična, dobra ... Poskusi najti eno, ki naj bi bilo slabo. Že samo ta podatek ti lahko pove, da je ocenjevanje pristransko."
Seveda da imajo tudi ta lahko zanič pivo pa še kako zanič.. Samo tiste bolj poznane pač takega piva ne dajo na trg...
"Enako velja za doma zvarjena piva. Praktično vsak, ki o tem govori oziroma piše, jih ima za dobra, in boljša od "velikoserijskih" piv velikih pivovarn."
Zakaj pa ne, doma lahko uporabiš dobre sestavine in nisi obremenjen z samo ceno in iskanjem cenejših sestavin oz nadomestkov ter zvariš čisto po svojem okusu...
"Govoriti, da večina ljudi ne ve, kaj je dobro pivo, ker jim je bolj kot nek v mikropivovarni zvarjen IPA všeč standarden Heineken ali Carlsberg"
In zakaj IPA iz mikropivovarne ne more bit boljši kot masovno proizvedeno pivo...?
Če ti je merilo za dobro pivo laboratorij z doktorji pa tako povej..
Kaj od piva si do sedaj poskusil(poleg velikoserijskih)?
Seveda da imajo tudi ta lahko zanič pivo pa še kako zanič.. Samo tiste bolj poznane pač takega piva ne dajo na trg...
"Enako velja za doma zvarjena piva. Praktično vsak, ki o tem govori oziroma piše, jih ima za dobra, in boljša od "velikoserijskih" piv velikih pivovarn."
Zakaj pa ne, doma lahko uporabiš dobre sestavine in nisi obremenjen z samo ceno in iskanjem cenejših sestavin oz nadomestkov ter zvariš čisto po svojem okusu...
"Govoriti, da večina ljudi ne ve, kaj je dobro pivo, ker jim je bolj kot nek v mikropivovarni zvarjen IPA všeč standarden Heineken ali Carlsberg"
In zakaj IPA iz mikropivovarne ne more bit boljši kot masovno proizvedeno pivo...?
Če ti je merilo za dobro pivo laboratorij z doktorji pa tako povej..

In zakaj IPA iz mikropivovarne ne more bit boljši kot masovno proizvedeno pivo...?A sem mogoče kaj takega napisal? Priporočam, da še enkrat prav počasi prebereš.
Sem precej prepričan, da sem poskusil več piv kot ti (malo- in velikoserijskih).
Čisto tako mimogrede, za ilustracijo, tole je ta hip v mojem hladilniku.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

iKst ::
Ne vem kaj je tako zanimivega pri tem, praktično v vseh industrijah je stanje podobno.
Peugeot ima npr. eno najdaljših tradicij v avtomobilizmu, kupe denarja za R&D, pa vseeno delajo neke poceni, povprečne gajbe za široko potrošnjo, ki ne sežejo niti do gležnjev kakšnem Paganiju.
Sicer pa nihče ne pravi, da velike pivovarne delajo samo "scanje" niti nihče ne pravi, da velike pivovarne ne znajo narediti dobrega piva. Večinoma gre za zavestno odločitev, da ne delajo dobrega piva, ker se jim ne splača.

Govoriti, da večina ljudi ne ve, kaj je dobro pivo, ker jim je bolj kot nek v mikropivovarni zvarjen IPA všeč standarden Heineken ali Carlsberg, je enako snobovsko, kot trditi, da če ne poslušaš jazza ali klasične glasbe, ampak country, ne veš, kaj je dobra glasba. Ali pa, da je nek gnil francoski sir boljši od ementalca.
Večina ljudi ne ve kaj je dobro pivo, ker dobrega piva še niso poskusili. Strma rast craft scene nam pravi, da ogromno ljudi, ki enkrat poskusi dobro pivo, ostane na dobrem pivu.
V USA je npr. po prohibiciji v enem trenutku ostalo 5 pivovarn, stanje pa se zelo dolgo ni izboljšalo. Ljudje enostavno niso imeli izbire. Zadnja leta, ko ljudje imajo izbiro, se vidi, da mogoče coors/miller/bud le niso tako prodajani zaradi kvalitete, ampak zaradi dolgoletne odsotnosti konkurence.

Večinoma gre za zavestno odločitev, da ne delajo dobrega piva, ker se jim ne splača.Ravno to je bedasta (in povsem napačna) trditev. Ali pa snobovska, hipsterska ali hohštaplerska, kot hočeš.

O.

Te "cost cutting" metode so predvsem plod domišljije tistih, ki si domišljajo, da ima cena kakršnokoli povezavo s kakovostjo oziroma okusom pira. Sicer je to značilna zmota potrošniške družbe, ne velja samo za pivo, ampak za vse, kar kupujemo.
O.
O.

sheeshkar ::
Te "cost cutting" metode so predvsem plod domišljije tistih, ki si domišljajo, da ima cena kakršnokoli povezavo s kakovostjo oziroma okusom pira. Sicer je to značilna zmota potrošniške družbe, ne velja samo za pivo, ampak za vse, kar kupujemo.
O.
Res je, to velja tudi za rume. Oh, wait...
Najprej sem sicer hotel obudit eno staro temo o rumih, ampak je imela v naslovu "poceni", kar ravno ne velja za najboljše rume.

Te "cost cutting" metode so predvsem plod domišljije tistih, ki si domišljajo, da ima cena kakršnokoli povezavo s kakovostjo oziroma okusom pira.
Pameten, da ti kar škodi.
Bom drugače povedal. Te tipični light lagerji so podobna zadeva kot gobova juha iz vrečke. Knorr ima sigurno top proizvodni proces pa zaposlene doktorje, ampak še vedno delajo samo juho iz vrečke, ki ni primerljiva s pravo gobovo juho.
Pri pivu je pa isto. To, da znaš vsakič zvarit popolnoma enako crap pivo je sicer težko dosežt, ampak ne spremeni dejstva, da je končni produkt zanič.

In? A sem kje rekel, da samo Union pijem?
Sem mislil da pač piješ eno tebi najljubše pivo in ne tvegaš da v 95% piješ pivo ki ti ni najbolj všeč...Se posipam z pepelom potem..

Kar samo pomen, da je tvoja primerjava povsem zgrešena. Poskusi doma narediti juho v prašku, in se potem hvali, kdo za to narediti bolje.
Zgodovina sprememb…

Meni ni v interesu delati inferiornega produkta. Tistim, ki delajo generično župo za mase, pa je. Isto je s pivom. Heineken dela zanič pivo, ker je tako cenejše, njihovim strankam je pa itak vseeno kaj je v zeleni flaši.

Kar samo pomen, da je tvoja primerjava povsem zgrešena. Poskusi doma narediti juho v prašku, in se potem hvali, kdo za to narediti bolje.
Zakaj bi doma delal juho v prašku, če lahko naredim boljšo iz svežih sestavin...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mihec87 ()

perci ::
Ne vem no...za pasjo poletno vročino in za odžejat se...mi ni do nekih IPA pirov. Z veseljem pa Heinekena ruknem.

Saj ni nič narobe s tem. Meni včasih tudi mcdonalds burger paše, al pa doner kebab, pa vem, da je oboje crap.

Verjetno iz istega razloga kot ti rad piješ scavnico.
Btw, a veš, da si ravno označil za drek hrano ene najboljših restavracij na svetu. 75 let že delajo iste burgerje po tehnološko izpopolnjenem procesu, ampak potem se najde en hipster okapi pa jih mirno označi za drek.
Isnt it ironic.
Btw, a veš, da si ravno označil za drek hrano ene najboljših restavracij na svetu. 75 let že delajo iste burgerje po tehnološko izpopolnjenem procesu, ampak potem se najde en hipster okapi pa jih mirno označi za drek.
Isnt it ironic.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: iKst ()

In zakaj lažeš?
Za drek si jo označil ti, ne jaz.
Prosim, da se za svojo podlo laž opravičiš.

Prosim, da se za svojo podlo laž opravičiš.
Zgodovina sprememb…

Roadkill ::
Okapi kreten si.
Ne rabiš v vsaki temi superiornost zganjat in razlagat ljudem kaj naj jim bo všeč.
Odrasti.
Ne rabiš v vsaki temi superiornost zganjat in razlagat ljudem kaj naj jim bo všeč.
Odrasti.
Ü

Kreten si ti, če nisi uspel ugotoviti, da je ravno obratno. Jaz nikomur ne govorim, kaj naj mu bo všeč. Jaz ravno pravim (tistim, ki trdijo, da je Heineken ali Union scanje), da se naj to ne počne.

thramos ::
... in naj se rajši govori, da je Union/Laško "dober samo za v ...". Master snob.
Po mojem gre tle za vpliv slovenske obsedenosti z egalitarnostjo (nič ne sme bit zanič) pomešan z vplivom moderne obsedenosti z užaljenostjo. O božja jeza, nekdo o mojem priljubljenem pivu govori, da je scavnica.
Tako pač je - večina komercialnih piv je scavnica. Dobrih samo za ...
Po mojem gre tle za vpliv slovenske obsedenosti z egalitarnostjo (nič ne sme bit zanič) pomešan z vplivom moderne obsedenosti z užaljenostjo. O božja jeza, nekdo o mojem priljubljenem pivu govori, da je scavnica.
Tako pač je - večina komercialnih piv je scavnica. Dobrih samo za ...

WarpedGone ::
Jaz ravno pravim (tistim, ki trdijo, da je Heineken ali Union scanje), da se naj to ne počne.
Ker all sperms are sacred?
Scavnica je pač scavnica. Pa naj košta 0,1 na liter ali pa 10 na deci.
Kompur scavnica prija.. na zdravje!
Zbogom in hvala za vse ribe

Smurf ::

Longinus ::
Najboljše pivo daleč naokoli je Puntigamer :)
Škoda da še ga nisem zasledil v slo trgovinah
Lp
Škoda da še ga nisem zasledil v slo trgovinah
Lp
wir sind die herscher,wir sind die sklaven
wir sind uber all, wir sind nirgends
wir sind die herscher der purpurnen fluse
wir sind uber all, wir sind nirgends
wir sind die herscher der purpurnen fluse
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Longinus ()

WarpedGone je izjavil:
Scavnica je pač scavnica. Pa naj košta 0,1 na liter ali pa 10 na deci.Aja, ker si ti tako rekel, potem bo pa sigurno držalo. Še sam se ne zavedaš, kakšne bedastoče prijavljaš. Velja enako za Thramosa in še za koga.
(Laško, 8. april 2013) Blagovne znamke Skupine Laško so na letošnjem najprestižnejšem neodvisnem svetovnem ocenjevanju kakovosti Monde Selection, dosegle izjemen uspeh. Kar pet blagovnih znamk Pivovarne Laško in Pivovarne Union je namreč dobilo prestižna priznanja za kakovost.
Radler Grenivka Pivovarne Union je tako dobil Grand Gold medaljo, ki je najvišje priznanje kakovosti v kategoriji. Tudi nosilni blagovni znamki obeh pivovarn svetlo pivo Union in Laško Zlatorog sta bili nagrajeni z zlato medaljo, Laško Light Pivovarne Laško in brezalkoholni Radler citrus bezeg Pivovarne Union pa sta bili nagrajeni s srebrno medaljo.
Zgodovina sprememb…

Press release of firme je res ful kredibilen vir :)
Scier pa:
http://www.ratebeer.com/beer/lasko-zlat...
http://www.ratebeer.com/beer/heineken/3...
http://www.ratebeer.com/beer/tuborg-gro...
http://www.ratebeer.com/beer/union-pivo...
Pa še ena dobra alternativa za primerjavo. Takšna, ki jo dobiš v skoraj vsaki gostilni:
http://www.ratebeer.com/beer/bernard-sv...
Okapi bo sicer rekel, da so na ratebeer.com itak samo hipsterji, ki ne občutijo razlike med pivom in vodo.
Scier pa:
http://www.ratebeer.com/beer/lasko-zlat...
http://www.ratebeer.com/beer/heineken/3...
http://www.ratebeer.com/beer/tuborg-gro...
http://www.ratebeer.com/beer/union-pivo...
Pa še ena dobra alternativa za primerjavo. Takšna, ki jo dobiš v skoraj vsaki gostilni:
http://www.ratebeer.com/beer/bernard-sv...
Okapi bo sicer rekel, da so na ratebeer.com itak samo hipsterji, ki ne občutijo razlike med pivom in vodo.

WarpedGone je izjavil:
Scavnica je pač scavnica. Pa naj košta 0,1 na liter ali pa 10 na deci.Aja, ker si ti tako rekel, potem bo pa sigurno držalo. Še sam se ne zavedaš, kakšne bedastoče prijavljaš. Velja enako za Thramosa in še za koga.
(Laško, 8. april 2013) Blagovne znamke Skupine Laško so na letošnjem najprestižnejšem neodvisnem svetovnem ocenjevanju kakovosti Monde Selection, dosegle izjemen uspeh. Kar pet blagovnih znamk Pivovarne Laško in Pivovarne Union je namreč dobilo prestižna priznanja za kakovost.
Radler Grenivka Pivovarne Union je tako dobil Grand Gold medaljo, ki je najvišje priznanje kakovosti v kategoriji. Tudi nosilni blagovni znamki obeh pivovarn svetlo pivo Union in Laško Zlatorog sta bili nagrajeni z zlato medaljo, Laško Light Pivovarne Laško in brezalkoholni Radler citrus bezeg Pivovarne Union pa sta bili nagrajeni s srebrno medaljo.
A so delali dvojni blind test?
Zgodovina sprememb…

Tolk, da vemo o čem govorimo:
http://www.monde-selection.com/en/7.0_A...
Od skoraj 3000 sodelujočih produktov jih je 2600 dobilo medaljo, 1300 zlato (v resnici je to 2. mesto, tisto s katerim se lahko pohvalita Union svetlo in Zlatorog).
Zlatoroga in Uniona ne najdeš na praktično nobenem resnem tekmovanju. Ocene na ratebeer so za zjokat. Med tem naši craft pivovarji praktično vsak mesec poberejo kakšno nagrado, Bevog je bil že 2. izbran za najboljše pivo v Avstriji, če se ne motim, Resevoir Dogs raztura na ratebeer lestvicah.
http://www.monde-selection.com/en/7.0_A...
Od skoraj 3000 sodelujočih produktov jih je 2600 dobilo medaljo, 1300 zlato (v resnici je to 2. mesto, tisto s katerim se lahko pohvalita Union svetlo in Zlatorog).
Zlatoroga in Uniona ne najdeš na praktično nobenem resnem tekmovanju. Ocene na ratebeer so za zjokat. Med tem naši craft pivovarji praktično vsak mesec poberejo kakšno nagrado, Bevog je bil že 2. izbran za najboljše pivo v Avstriji, če se ne motim, Resevoir Dogs raztura na ratebeer lestvicah.

jest10 ::
Se bom ponovil.
Vidiš, tukaj je pa razlika med masovno proizvodnjo in malimi serijami. Tudi Laško in Union delata dobra piva v svojih special serijah. Lager za mase je pa bolj kot ne poden.

Anney ::
Bevog-a si tudi sam večkrat privoščim in mi je zelo všeč, naraje Deetza, če ga nimajo pa Tak-a, tega imajo skoraj povsod. So mi pa vsi iz serije všeč. Sem si pa nabavil pred kratkim Whitstable Bay-a, Organic Ale za pokušino, še nisem odprl nobene flaše, javim kako in kaj.

Okapi bo sicer rekel, da so na ratebeer.com itak samo hipsterji, ki ne občutijo razlike med pivom in vodo.Če ni hipsterska, je pa fanboyska, razlike drastične.

Union ima recimo boljšo oceno od Heinekena in Carlsberga, kar pove precej.
Od skoraj 3000 sodelujočih produktov jih je 2600 dobilo medaljo, 1300 zlato (v resnici je to 2. mesto, tisto s katerim se lahko pohvalita Union svetlo in Zlatorog).In? To pač pomeni, da večina tistih, ki prijavi svoj izdelek na tekmovanje, dela najmanj solidno pijačo. Ocenjevalci pa niso prepotentneži, ki bi kar vsevprek popljuvali izdelke in jih označili za scanje. Tistih 10%, ki je ostalo brez priznanja, pa mogoče res niso najbolj posrečeni in bi zanje lahko rekli, da niso ravno najboljši. 1300 je drugače v zgornji polovici od 3000.
O.

Union ima recimo boljšo oceno od Heinekena in Carlsberga, kar pove precej.
Ja? Kaj točno ti pa povejo ocene 5, 7 in 8 od 100?
In? To pač pomeni, da večina tistih, ki prijavi svoj izdelek na tekmovanje, dela najmanj solidno pijačo.
Nehi trolat no. To pomeni, da nagrado dobi praktično vsak, ki plača, da se pojavi na "štartu".

In? Še vedno vsi ne pridejo med prvo polovico od 3000.
Ja? Kaj točno ti pa povejo ocene 5, 7 in 8 od 100?Da ocenjujejo hipsterji

Zgodovina sprememb…

So delali dvojni slepi test? Če ne te itq možgani vlečejo sem in tja...
Zgodovina sprememb…

So delali dvojni slepi test? Če ne te itq možgani vlečejo sem in tja...Na ratebeer so testi ravno obratni od slepih

Monde Selection pa ima za vina slepe teste (po vsej verjetnosti enojno slepe - "under regulations created for wine tastings by the European Union"), za pivo pa predvidevam, da prav tako.
... tastings are carried out independently and are blind-tested, where judges focus exclusively on sensory (organoleptic) features, such as taste, olfaction, vision, aspect, mouth-feel, after-taste, without being influenced by packaging, branding or marketing.

Sicer pa tole z snobi itd..se v tej temi premleva že drugič...
Vidim da bo pivopis zgleda imel vsak mesec nek izbor piv v paket(prihranka sicer ni)-Pivopisova 6ka
Vidim da bo pivopis zgleda imel vsak mesec nek izbor piv v paket(prihranka sicer ni)-Pivopisova 6ka

So delali dvojni slepi test? Če ne te itq možgani vlečejo sem in tja...Na ratebeer so testi ravno obratni od slepih
Monde Selection pa ima za vina slepe teste (po vsej verjetnosti enojno slepe - "under regulations created for wine tastings by the European Union"), za pivo pa predvidevam, da prav tako.
... tastings are carried out independently and are blind-tested, where judges focus exclusively on sensory (organoleptic) features, such as taste, olfaction, vision, aspect, mouth-feel, after-taste, without being influenced by packaging, branding or marketing.
Zdj pa ne vem več hipsterji nimajo pojma,poznavalci ne ločijo...čoham glavo..
Poskus je pokazal, da poznavalci na slepem poizkusu ne ločijo belega od rdečega vina.
In 2001 Frédérick Brochet of the University of Bordeaux asked 54 wine experts to test two glasses of wine - one red, one white. Using the typical language of tasters, the panel described the red as "jammy' and commented on its crushed red fruit.
The critics failed to spot that both wines were from the same bottle. The only difference was that one had been coloured red with a flavourless dye.
Kot drugo, to ne velja samo za "zaprisežene" pivce, ampak za vse, vključno z nadebudnimi domačimi pivovarji in prekaljenimi profesionalci.
Zgodovina sprememb…

Ja, če testi niso slepi, te možgani pač nategujejo, tu si bolj ali manj nemočen. Narejeni so tako, da "sami od sebe" upoštevajo vse različne informacije, ki jih imajo na voljo - recimo barvo vina, čeprav v resnici ne vpliva na okus, ali ceno izdelka, če jo vedo. Tudi sama embalaža, znamka, država porekla ... vpliva na okus, kot ti ga možgani sporočajo.
Če mogoče nisi zapopadel, tega Monde Selection nisem privlekel na dan kot edine merodajne ocene, ampak kot primer, kaj si o določenem piru, ki ga amaterski prepotentneži na hitro popljuvajo kot scanje, mislijo profesionalci.
O.
Če mogoče nisi zapopadel, tega Monde Selection nisem privlekel na dan kot edine merodajne ocene, ampak kot primer, kaj si o določenem piru, ki ga amaterski prepotentneži na hitro popljuvajo kot scanje, mislijo profesionalci.
O.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Razlika piva v Hoferju in drugim trgovinam. (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10675 (7074) | marS |
» | PivoOddelek: Loža | 6572 (1358) | Egidij88 |
» | Male pivovarniceOddelek: Loža | 2890 (1788) | marvin42 |
» | Cene piva skočile v nebo (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Problemi človeštva | 58646 (40650) | SonoR |
» | Najljubse pivo in cigareti? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 20478 (12568) | BCSman |