Forum » Loža » Katero pivo imate najrajši?
Katero pivo imate najrajši?
Temo vidijo: vsi

sheeshkar ::
In? A sem mogoče napisal, da je slab? Za v pecivo je recimo celo boljši od dragih pravih rumov, ker ima veliko intenzivnejši okus oziroma aromo. Pije pa tistega "ruma" čistega tako ali tako menda nihče ne.
Ti si trol prve klase. Če napišeš, "Pa si že poskusil kakšnega dobrega. Ne tistega, ki ga naredijo iz umetne arome?" to pomeni, da rumi "iz umetne arome" niso dobri, ergo, so SLABI. Lahko je jih pa uporabi v druge namene, kar je povsem enako tistemu, kar so trdili nekateri v tej temi, da je npr. Union slabo pivo, kar pa ne pomeni, da se ga ne da uporabiti v druge namene, recimo, če se ga želiš hitro napiti.
Dodal bom pa še citat enega mojstra, ki je sodeloval v tej temi:
Dokler ne narediš dvojno slepega primerjalnega poskusa, o resničnem okusu oziroma kakovosti ruma* (ali česarkoli) ne veš praktično nič. Možgani te nategujejo levo in desno, kot se jim zdi.
Experiments have shown that people can't tell plonk from grand cru. Now one US winemaker claims that even experts can't judge wine accurately. What's the science behind the taste?
http://www.theguardian.com/lifeandstyle...
*nastavljanje ogledala
Ni hipster tisti, ki pije drag rum, hipster je tisti, ki pije drag rum in vsem drugim razlaga, da je Apis dober le za v čaj in pecivo.

Okapi ::
Ja, ker tak "rum" sploh ni narejen za pitje samostojno. Kaj ti ni jasno? Tudi rum mu v resnici sploh ne bi smeli reči, ampak alkoholna pijača z okusom po rumu.
O.
O.

Ja, ker tak "rum" sploh ni narejen za pitje samostojno. Kaj ti ni jasno? Tudi rum mu v resnici sploh ne bi smeli reči, ampak alkoholna pijača z okusom po rumu.
O.
Kako zelo hipstersko od tebe

Domači rum APIS je alkoholna pijača s 37,5 odstotki alkohola z geografsko označbo, z značilno temnorjavo barvo in specifično aromo po rumu.
Ta pijača je primerna za uporabo v gostinstvu, pekarstvu ali domačo uporabo, kot samostojna pijača ali dodatek k raznim cocktailom, nezamenljiva pa je pri peki slaščic, kot dodatek za aromatiziranje in rahljanje testa.
Domači Rum APIS ima znamenito prepoznavno etiketo z črnko na sredini in je na trgu že od leta 1962.
Je edini rum v Sloveniji, ki se lahko pohvali z besedo tradicija.
V 50 letih je etiketa zadržala prvotno obliko, to je rdeča barva in črnka na sredini.
V Prekmurskem, Štajerskem in Koroškem območju še vedno velja za kraljico med domačimi rumi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: sheeshkar ()

iKst ::
Ja, ker niso hipsterji, da bi pili neke fancy, uvožene pijače. Pa aftershave je v resnici ful bolj kvaliteten kot vsak single malt viski.

Kot je Ales napisal, eni tudi aftershave pijejo.![]()
Ne bi vedel, ne pijem ne ruma, ne aftershavea. Tako kot ti, pa pri dvojno slepem primerjalnem poskusu ne bi opazil razlike med Apisom in Ron Zacapo, kajne?
Experiments have shown that people can't tell plonk from grand cru. Now one US winemaker claims that even experts can't judge wine accurately. What's the science behind the taste?

Smurf ::
Evo, prav rad bi te videl na dvojno slepem poskušanju različnih pirov. Ker bi z užitkom gledal tvoje razočaranje ob ugotovitvi, kaj vse si si dotlej prevzetno domišljal.![]()
Ce definiramo v naprej kera piva bodo izbrana (in bom ocenil da so dovolj razlicna), sem jaz pripravljen testirati double blind test, za dovolj zanimivo stavo.
Moj predlog:
- Weihenstephaner hell
- Brooklyn Lager
- Union
- Staro pramen
vsi 4 so lagerji torej ne bo cisto preprosto
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smurf ()

Unknown_001 ::
Nekateri popijejo tudi aftershave.![]()
Brez zajebancije, poznam nekoga ki je Steleks pil. (hint ga ni več med živimi)
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt

::
Pri nas doma se kupuje Union ali laško samo takrat, ko se peče piščanec na pločevinki piva. Popijem ga pa precej težko cel kozarec do konca. Ali je slab okus le plod moje domišlije (in me v glavo jebejo možgani, kot bi rekel Okapij) mi je popolnoma vseeno. Pomembna mi je celotna izkušnja in užitek, ki ga ob tem občutim. Če mi 5x preplačan pir sproža večje užitke, bom pač pil 5x preplačanega. Pil sem pa že drage pire, ki mi niso bili všeč in tudi poceni, ki so mi bili.

jusv ::
Meni so najbolj všeč pale ale piva. Med boljšimi so mi od Mali grad in Bevog (Tak). Istočasno pa me unionova črna IPA (Pikova dama) ni prepričala.
Pametne smo podnevi z lučjo iskali!

c-lox ::
Je kdo poskusil ajdovo pivo http://drorel.com ?
Je toliko vredno, da človek prevozi 40km+ samo za pokušino male steklenice piva?
Je toliko vredno, da človek prevozi 40km+ samo za pokušino male steklenice piva?
!not my imagination.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: c-lox ()

WarpedGone ::
To ajdovo pivo sm najdu v lokalnem merkatorju, tko da mogoče vožnja ni nujna?
So pa res mel lepo bero slovenskih kraft piv.
So pa res mel lepo bero slovenskih kraft piv.
Zbogom in hvala za vse ribe

mihec87 ::
Pred časom je bilo da merkator sodeluje z eno našo pivsko trgovino in ponujajo kar nekaj različnih piv-če se bo obneslo bo ostalo... Sicer kolikor gledam se ponudba spreminja samo pogrešam na polici kakšnega bevoga itd....

c-lox ::
Se spomnim Merkatorjevega letaka, ko so začeli s ponudbo.
Tam sem za to pivo prvič (in zadnjič) slišal. Ampak v bližnji okolici ga niso prodajali.
Na spletni strani je seznam ošterij, ki ga imajo v ponudbi. V naši regiji jih žal ni.
Tam sem za to pivo prvič (in zadnjič) slišal. Ampak v bližnji okolici ga niso prodajali.
Na spletni strani je seznam ošterij, ki ga imajo v ponudbi. V naši regiji jih žal ni.
!not my imagination.

Ej fantje brez heca a je ker že probal tegale?
http://www.kurbier.com/
V eni lokalni oštariji sem vidu plakat sam takrat sem bil z avtom pa nisem mel prilike probat.
Je za kaj al ste tud že boljšega stran zlival?
V eni lokalni oštariji sem vidu plakat sam takrat sem bil z avtom pa nisem mel prilike probat.
Begabt
Begabt

Poskusi...Okusi pri teh zadevah so zelo različni... Enostavno probaš in se ne obremenjuješ z mnenji drugih..
Sam temnega piva dolgo sploh nisem probal, ker je fotr(enkrat je pil pri kolegu) skos pravu da je grenek ko ne vem ka in ni za pit, in enostavno ga nisem kupil oz probal. Na srečo radovednost ni dala miru in si le privoščim guinessa... Od takrat naprej je pri meni temno na prvem mestu-žal je ponudba v večini gostiln zlatorog/union pa še kaj svetlega pri temnih pa se zaustavi..
Sem bil dolgo laško pivec pa sem se v zadnje kar malo mučil z steklenico lagerja... Sedaj če je kaj novega enostavno poskusim..
Sam temnega piva dolgo sploh nisem probal, ker je fotr(enkrat je pil pri kolegu) skos pravu da je grenek ko ne vem ka in ni za pit, in enostavno ga nisem kupil oz probal. Na srečo radovednost ni dala miru in si le privoščim guinessa... Od takrat naprej je pri meni temno na prvem mestu-žal je ponudba v večini gostiln zlatorog/union pa še kaj svetlega pri temnih pa se zaustavi..
Sem bil dolgo laško pivec pa sem se v zadnje kar malo mučil z steklenico lagerja... Sedaj če je kaj novega enostavno poskusim..

Ma sprašujem zato ker v poplavi teh novosti od piv res ne veš več kaj bi :) Čeprav maš prav tist evro al dva za vrček tud ni bogvekaj in s poskusom nimam kaj zgubit, sam nisem imel do sedaj prilike poskusit. Pa iz firbca sprašujem če je dober, ker fino je slišati tudi kakšno mnenje. Je pa res da si no kancu vsak sam izoblikuje mnenje, kot si dejal.
Mmmmm temno pivo rulz. Jaz si vsak teden v nedeljo ko z doma v Lj pridem na študij grem enga temnega Bernarda privoščit. Je glih pravi. Piten, pa zelo zelo dobra aroma in okus nasploh. Da kdo temu reče grenčica stori življenjski greh hehe.
Mmmmm temno pivo rulz. Jaz si vsak teden v nedeljo ko z doma v Lj pridem na študij grem enga temnega Bernarda privoščit. Je glih pravi. Piten, pa zelo zelo dobra aroma in okus nasploh. Da kdo temu reče grenčica stori življenjski greh hehe.
Begabt
Begabt

Penderecki ::
Pil Kurbirja.
Natakar je omenil, da se dela iz dveh naših hmeljev (savinskega in še enega).
Blago "praženo" pivo z malce kislim priokusom, ... to slednje mi ni bilo všeč.
Sam sem ga takrat ocenil za tako povprečno pivo brez da katera aroma oz. okus štrli ven.
Za moj okus rahlo anemično pivo po celem spektru.
Zadovoljil radovednost, to je pa tudi vse.
Natakar je omenil, da se dela iz dveh naših hmeljev (savinskega in še enega).
Blago "praženo" pivo z malce kislim priokusom, ... to slednje mi ni bilo všeč.
Sam sem ga takrat ocenil za tako povprečno pivo brez da katera aroma oz. okus štrli ven.
Za moj okus rahlo anemično pivo po celem spektru.
Zadovoljil radovednost, to je pa tudi vse.

Šmentana reč. No probat bom tudi jaz šel zaradi firbca. Da vidim tist "poseben" okus. Je pa menda zih bolš kot kaka bodget piva ki so sam za nacejat dobra ko je narod tako nažgan, da mu je vseen kaj vase zliva.
Begabt
Begabt

Penderecki ::
Poskusi raje kak pir od pivovarne Pelicon.
Aja, ali pa Reservoir dogs, tudi kaki zvarek od Carniola je dober.
Zadnje čase okušam bolj temna piva. Se mi več dogaja.
Aja, ali pa Reservoir dogs, tudi kaki zvarek od Carniola je dober.
Zadnje čase okušam bolj temna piva. Se mi več dogaja.

Unknown_001 je izjavil:
Ej fantje brez heca a je ker že probal tegale?
Je ok, ni pa presezek. Od slovenskih piv, bi jaz trenutno najbolj pohvalil reservoir dogs, ki imajo celotno linijo vrhunsko. V zadnje pol leta me je zelo pozitivno presenetil tektonik. Potem so meni precej solidne se puvovarne mali grad, pelicn in bevog.
Mimogrede bevog bo po novem svetla piva ponujal v piksnih in ne vec v kozarcih. Po mojem mnenju je to zgresena marketinska fora, razen ce bodo s tem precej znizali ceno piva v kar pa dvomim.

Zakaj zgrešena? Piksna je v vseh pogledih boljša embalaža. Steklenice prepuščajo svetlobo, zrak lahko uhaja ven pri pokrovu, težke so, razbijejo se, težje jih je reciklicati...

Bryn ::
Zakaj zgrešena? Piksna je v vseh pogledih boljša embalaža. Steklenice prepuščajo svetlobo, zrak lahko uhaja ven pri pokrovu, težke so, razbijejo se, težje jih je reciklicati...
Tole je čist subjektivno mnenje, ampak se mi zdi da imajo piva oz. pijače na splošno boljši okus iz steklenice kot iz pločevinke.

matobeli ::
Se strinjam, vse kar se da primerjati je bilo boljše iz steklenice.
ajdovo pivo je tudi Laško No. 3 Buckwheat, ampak se mi zdi da ni 100% kot dr. Orel
ajdovo pivo je tudi Laško No. 3 Buckwheat, ampak se mi zdi da ni 100% kot dr. Orel

Ja, subjektivno. V resnici je ravno obratno :) No, vsaj kolikor berem in poslušam ameriške craft pivovarje, ki množično investirajo v linije za pakiranje v pločevinke in hkrati delajo ful tasting preizkusov. "Kovinski" priokus so odpravili že dolgo nazaj, z novimi premazi notranjosti, tako, da je okus v resnici povsem nevtralen. Drugače pa pločevinke boljše izolirajo pivo od svetlobe in zraka, dveh največjih sovražnikov piva.

maco-maco ::
Meni so vse pijače boljše iz steklenice (poleg vode iz pipe). In načeloma se steklenice pomijejo, reciklirajo se manjše, ki se jih ne da ekonomično umit (med pranjem na tekočem traku se prevračajo). Sem pa opazil, da pivo prodajajo celo v plastenkah.
Pa da se vrnem na pivo. Kljub temu, da so včasih pili toplo pivo, je meni mrzlo najboljše.
Pa da se vrnem na pivo. Kljub temu, da so včasih pili toplo pivo, je meni mrzlo najboljše.
Kaj?

maco-maco ::
Pri normalnih pogojih ga je težko ohladiti na kaj manj kot -1°C.
Včasih so pa pili toplega (s tem sem mislil na bolj toplega od sobne).
Pa ne da je to nekaj kar bi se morali držati. Kakor komu paše.
Včasih so pa pili toplega (s tem sem mislil na bolj toplega od sobne).
Very cold (0-4C/32-39F): Any beer you don't actually want to taste. Pale Lager, Malt Liquor, Canadian-style Golden Ale and Cream Ale, Low Alcohol, Canadian, American or Scandinavian-style Cider.
Cold (4-7C/39-45F): Hefeweizen, Kristalweizen, Kölsch, Premium Lager, Pilsner, Classic German Pilsner, Fruit Beer, brewpub-style Golden Ale, European Strong Lager, Berliner Weisse, Belgian White, American Dark Lager, sweetened Fruit Lambics and Gueuzes, Duvel-types
Cool (8-12C/45-54F): American Pale Ale, Amber Ale, California Common, Dunkelweizen, Sweet Stout, Stout, Dry Stout, Porter, English-style Golden Ale, unsweetened Fruit Lambics and Gueuzes, Faro, Belgian Ale, Bohemian Pilsner, Dunkel, Dortmunder/Helles, Vienna, Schwarzbier, Smoked, Altbier, Tripel, Irish Ale, French or Spanish-style Cider
Cellar (12-14C/54-57F): Bitter, Premium Bitter, Brown Ale, India Pale Ale, English Pale Ale, English Strong Ale, Old Ale, Saison, Unblended Lambic, Flemish Sour Ale, Bi?re de Garde, Baltic Porter, Abbey Dubbel, Belgian Strong Ale, Weizen Bock, Bock, Foreign Stout, Zwickel/Keller/Landbier, Scottish Ale, Scotch Ale, American Strong Ale, Mild, English-style Cider
Warm (14-16C/57-61F): Barley Wine, Abt/Quadrupel, Imperial Stout, Imperial/Double IPA, Doppelbock, Eisbock, Mead
Hot (70C/158F): Quelque Chose, Liefmans Glühkriek, dark, spiced winter ales like Daleside Morocco Ale.
Pa ne da je to nekaj kar bi se morali držati. Kakor komu paše.
Kaj?

Razen kakšne redke izjeme se pivo nikoli ni pilo toplo. Tisti mit, da so angleži pili toplo pivo je nastal, ker se angleška piva tradicionalno pač pijejo manj hladna kot npr. nemška. Angleži niti niso imeli veliko možnosti, da bi pivo ohladili. Dali so ga v klet in to je bilo to. Nemci pa so za hlajenje uporabljali podzemne jame s stalno temperaturo, pogosto nafilane z ledom, da je bila temperatura čim bližje 0 stopinjam celzija, ker imajo jame in relativno hladno podnebje na nekaterih koncih.
Tudi zaradi tega Nemci, Čehi in tudi Slovenci varimo večinoma lagerje, ki morajo vreti pri relativno nizkih temperaturah, angleži pa večinoma ale, ki lahko vre tudi pri 20, nekateri celo 25 stopinjah.
Tudi zaradi tega Nemci, Čehi in tudi Slovenci varimo večinoma lagerje, ki morajo vreti pri relativno nizkih temperaturah, angleži pa večinoma ale, ki lahko vre tudi pri 20, nekateri celo 25 stopinjah.

Razen kakšne redke izjeme se pivo nikoli ni pilo toplo. Tisti mit, da so angleži pili toplo pivo je nastal, ker se angleška piva tradicionalno pač pijejo manj hladna kot npr. nemška. Angleži niti niso imeli veliko možnosti, da bi pivo ohladili. Dali so ga v klet in to je bilo to. Nemci pa so za hlajenje uporabljali podzemne jame s stalno temperaturo, pogosto nafilane z ledom, da je bila temperatura čim bližje 0 stopinjam celzija, ker imajo jame in relativno hladno podnebje na nekaterih koncih.Eno je, pri kakšni temperaturi pivo variš, in hraniš v sodu, dokler je še pri pivovarju ali veletrgovcu, nekaj precej drugega pa, pri kakšni temperaturi pride pivo do oštarije in potem do pivca. Kaj misliš, koliko je bila temperatura pira, ko so ga takole poleti pritovorili do pivnice?
V pivnicah pa tudi niso imeli hladilnic, ampak kvečjemu malo hladnejšo klet.

Ne vem, meni je user experience boljsi ce je pivo v steklenici kot pa v plocevinki (pa ne zaradi okusa). Pac lepse mi zgleda. Je pa to cisto subjektivno.

Kaj misliš, koliko je bila temperatura pira, ko so ga takole poleti pritovorili do pivnice?
10, 12 stopinj? Sodi so ležali v hladnih jamah, pivnice pa so imele kleti, ki so tudi poleti ostale relativno hladne. Pa ne samo za pivo, tudi za druga živila.
Ne vem, meni je user experience boljsi ce je pivo v steklenici kot pa v plocevinki (pa ne zaradi okusa). Pac lepse mi zgleda. Je pa to cisto subjektivno.
Ja, ker smo navajeni na steklenice :) Jaz npr. doma za flaširanje najraje uporabljam steklenice od Bernarda, na "patent zamašek". Zgleda kul, pa dober občutek je, ko odpreš in poči. Ampak objektivno gledano so take steklenice crap. Redno je treba menjati tesnila, pa še vseeno cca. ena na gajbo vsaj malo pušča.
Tradicija zavira napredek :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: iKst ()

pingo76 ::
Uniona ne maram, laško še gre (dokler se nisem razgledal je bil top zdaj pa raje sežem po drugih rečeh), najraje imam zadnje čase Oettinger Hefeweizen al kaj je že. Naslednji je svetli in temni franziskaner. Od resnično socialnih piv je za silo sixtusbrau. Glede IPA pa rad spijem kaj od tvrdke fullers ki jih fura en lokalni fancy kafič.

No danes sem si spet enega temnega bernarda privoščil z arašidi
in spet malo razmišljal.
Zanima me, če obstaja kakšno bolj tako sladko pivo (ne preveč kot radler na primer ki je v bistvu sokec) ampak bolj tak blag okus. Mora bit še mal po pivu okus, ampak samo rahlo sladek. Tako malo za okus da bi bil kot neke vrste posladek :D ...

Zanima me, če obstaja kakšno bolj tako sladko pivo (ne preveč kot radler na primer ki je v bistvu sokec) ampak bolj tak blag okus. Mora bit še mal po pivu okus, ampak samo rahlo sladek. Tako malo za okus da bi bil kot neke vrste posladek :D ...
Begabt
Begabt

matobeli ::
Uf takih piv je kar precej. Na češkem sem vzel piva z okusom po čokoladi, borovnicah, jagodah, Laško special ima enega z okusom po češnjah.
Dobi se pa, sploh okoli novega leta, piva z dodanimi začimbami, kakšen cimet, klinčki...
Ravno včeraj sem pil Bah Humbug od Wychwood. Ampak ni ravno "blagega" okusa, oziroma če sem te prav razumel, je kar blagega okusa v smislu pocukranosti.
http://www.ratebeer.com/beer/wychwood-b...
Dobi se pa, sploh okoli novega leta, piva z dodanimi začimbami, kakšen cimet, klinčki...
Ravno včeraj sem pil Bah Humbug od Wychwood. Ampak ni ravno "blagega" okusa, oziroma če sem te prav razumel, je kar blagega okusa v smislu pocukranosti.
http://www.ratebeer.com/beer/wychwood-b...

O superca!
No važno je, da ni preveč grenak, ima nek okus, je pitno pa ne sme bit tako sladko da ti zobje od strahu ven popadajo
No važno je, da ni preveč grenak, ima nek okus, je pitno pa ne sme bit tako sladko da ti zobje od strahu ven popadajo

Begabt
Begabt

mile ::
Kramah s svojimi 70IBU ni glih "blagega" okusa, kar konkretna grenčica...drugace je pa Kramah odličen :P

Skratka, vsak mali pivovar, vključno z amaterji, ki pir delajo doma v kopalnici, zna narediti dober pir, samo velikim pivovarnam, ki pir delajo že 150+ let, in imajo razvojne in analitične laboratorije, v katerih delajo ljudje z doktorati, to nekako ne uspeva in proizvajajo scanje. Zanimivo.

Skratka, vsak mali pivovar, vključno z amaterji, ki pir delajo doma v kopalnici, zna narediti dober pir, samo velikim pivovarnam, ki pir delajo že 150+ let, in imajo razvojne in analitične laboratorije, v katerih delajo ljudje z doktorati, to nekako ne uspeva in proizvajajo scanje. Zanimivo.
Tudi v Dani že imajo dolgo tradicijo in delajo izobraženi ljudje pa si rekel da se temu kar proizvajajo ne more rečt rum..? Zanimivo...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mihec87 ()

Če pa ni. Rum je narejen iz sladkornega trsa oziroma melase. Tisto, kar delajo v Dani, sladkornega trsa ni videlo od daleč.
Sem pa tudi napisal, da je za v potico boljši od pravega ruma.
Sem pa tudi napisal, da je za v potico boljši od pravega ruma.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Razlika piva v Hoferju in drugim trgovinam. (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10686 (7085) | marS |
» | PivoOddelek: Loža | 6573 (1359) | Egidij88 |
» | Male pivovarniceOddelek: Loža | 2892 (1790) | marvin42 |
» | Cene piva skočile v nebo (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Problemi človeštva | 58657 (40661) | SonoR |
» | Najljubse pivo in cigareti? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 20481 (12571) | BCSman |