» »

Katero pivo imate najrajši?

Katero pivo imate najrajši?

Temo vidijo: vsi
««
17 / 40
»»

dzinks63 ::

Dovolj razpredanj o snobizmu, če bi radi debatirali okoli tega, si odprite novo temo, tudi o samih okusih o pivu dovolj, vsak ima svoj okus, vse se prodaja in tisto pivo katero ne gre dovolj v promet, gre iz proizvodnje in prometa ven, se ukine in ga nadomesti kakšen drug okus.

Vajenc ::

Debatiranje o okusu bi moralo biti glede na naslov teme na mestu.

thramos je izjavil:

Kar govorim že celo temo je to, da so industrijski lagerji po večini kriterijev, ki sem jih naštel že N-krat zanič. Da nekateri (večina) uživajo v njih, nima nobene povezave s tem.

Enim zanič, drugim dobri. To zastopimo vsi. Ko je govora o kvaliteti, pa se upošteva razne pravilnike, pri nas med drugim pravilnik o kakovosti piva, objavljen v Uradnem listu RS.

13. člen
(minimalna kakovost)
Pivo, ki je v prometu, mora izpolnjevati naslednje pogoje glede minimalne kakovosti:
– da je bistro in brez usedlin, razen piva iz 14. in 15. člena tega pravilnika;
– da je ustrezne barve glede na vrsto piva, tipičnega vonja in okusa;
– da vsebuje najmanj 3 g/l ogljikovega dioksida;
– da vsebnost alkohola ustreza označeni vrednosti;
– da ima pH vrednost do 5,0;
– da je jodna reakcija na škrob negativna;
– da ne vsebuje več kot 20 mg/l žveplovega dioksida;
– da ima primerno peno glede na vrsto piva;
– da ustreza mikrobiološki neoporečnosti, kot je določena v predpisu, ki ureja pogoje glede mikrobiološke neoporečnosti živil v prometu.


Domača piva znajo hitro izpustiti kakšen zgornji pogoj, pa je morda nekomu ravno zaradi tega (motnosti?) boljše kot industrijsko. Težko pa rečeš, da je Heineken nekvaliteten.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

GGGGG ::

Hmm. Heineken je nekvaliteten. Ni bilo tako težko.

Looooooka ::

Težko rečem, da je voda nekvalitetna pa samo kilometer stran od mene ob nalivih pade na vseh testih.
Veliko lažje rečem, da heineken pade v nizko kvaliteto takoj, ko ga postaviš ob kakšno belgijsko, nemško pivo, ki ne stane ravno 80 centov.
Sem pa opazil, da večina ljubiteljev uniona, laškega(isto sranje really) in heinekena prisega na pivo zgolj zaradi dejstva, da drugega sploh ne kupujejo.

Vajenc ::

GGGGG je izjavil:

Hmm. Heineken je nekvaliteten. Ni bilo tako težko.

Kateri kriterij za doseganje minimalne kakovosti pa krši?
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

WarpedGone ::

Najlažje se je kregat okrog slabo definiranih pojmov. "Kvaliteta" je že takšna reč, o kateri so vsi prepričani da točno vejo kaj to pomeni, dokler zadeve ni potrebno tolk dobro opredelit, da se še kdo drug strinja s tabo.
Sm pohvalil doma zvarjeno pivo in bil podučen, da mogoče se mi že dopade, da pa kvaliteten sigurno ni.
Na koncu statistične enače je kvalitetno to, kar vsaj nekaj različnih pivcev rado spije. Problem te definicije je, da na vrh kvalitete dvinge piva, ki se pijejo v najširšem obsegu - "klasične vodene zadeve ala heineken etc.

Ampak mene ne zanima kaj je bol kvalitetno po neki "objektivni" lestvici ampak me zanima kaj vse je že kdo poskusu kje in kakšno se mu je zdelo - i.e. širjenje horizontov.

Pri večini piv imam problem, da je vsak naslednji šluk "slabši" od prejšnjega. Se ne spomnem piva kjer je bil zadnji šluk enak užitek kot prvi. Mogoče se temu približa guiness (včasih!, točen!), mogoče se temu približa HumanFish (enkrat, v drugo sm ga pol pustil), kej več se pa že ne spomnem.

Lažem, sm pil kozla v Mb v piceriji v CityParku, mnjam - nism mogu pregriznt ...
Zbogom in hvala za vse ribe

GGGGG ::

"Kvaliteta" ni samo stvar tistih nekaj točk iz pravilnika. Tisto so minimalni pogoji, potrebni za prodajo, ki jih mora izpolnjevati vsako pivo na trgu. Zakaj Heineken ni kvaliteten, sem pa že parkrat napisal.

echo ::

Pri večini piv imam problem, da je vsak naslednji šluk "slabši" od prejšnjega.


E to je drgač recept za odlično prodajo čipšit lagerjev - zarad tega ga morš hitr spit in kmal novga odpret.

Veliko pirov je z vsakim šlukom boljših, sploh močnejša karakterna piva se s temperaturo in "zračenjem" v kozarcu izboljšujejo. Sam ga je treba pogumno nardit, da ima široko paleto in močne arome. Trapisti, ale-i.
Nazadnje sem pil Brewdogovo Dogmo, zelo lep pir.

dzinks63 ::

O kvaliteti piva govoriti je podobno kot govoriti o lepoti vsega možnega kar se da primerjati, nekomu je všeč, nekomu je samo nekaj povprečnega kot še kar ok, nekomu je slabo brez okusno, nekomu celo zanič in ga ne sproba ter ne pije nikoli več. Ne moremo kar tako posploševati kaj je dobro in kaj ne. Pijača in tudi hrana imajo razna tekmovanja kjer jih ocenjujejo strokovnjaki s tega področja, kjer se razpreda o okusu, vonju, barvi, čistosti, pitnosti, teksturi pene, mehurčkih, ... in na teh tekmovanjih vsaj zmagovalci nekaj veljajo, tisti na dnu pa se še vseeno prodajo, mogoče ne v tolikšnih količinah, toda nekomu so še vedno všeč. Zaključki laikov so pa toliko vredni , kot razpredanje o nogometu, vsi se na vse spoznajo, vsi vedo vse kaj je boljše, najboljše, v bistvu pa potrošniki sami neodvisno mimo vseh selekcionirajo trg, kar se prodaja, prosperira, dober glas gre pač v deveto vas, kar ne, pa počasi izgine s prodajnih polic. In recimo glede Heineken-a, ne verjamem da bo izginil iz prodaje, še vedno ga rado pije malo morje pivskih oboževalcev, čeprav nekateri menijo, da je zanič.

thramos ::

In zato nej laiki v temi o pivu ne debatiramo o okusih? Heh. Mogoče bi bilo dobro, da v pravila vpišete prepoved pogovora o čemerkoli, kar je vsaj malo subjektivno.

Meanwhile, kako se dela kvalitetne lagerje:

Brewed with Rice, Corn and Glucose Syrups. Hey, they are much cheaper than malt you know.
No Hops at all. They are expensive and have flavour. Leaving them out saves everyone time and money.
Brewed at 10% ABV then diluted back to 4.7% with water just before packaging making it incredibly cheap to produce. Win.
We add fish-guts, loads of chemicals and other really scary stuff. Not sure why. Just seems to be the done thing with industrial lagers.
It only takes 3 days from brewing to shipping. Punk IPA takes 30 – what a waste of time!
Almost no flavour at all. Hints of cardboard, snake oil and corroding metals.
Quadruple filtered and pasteurised to the point it no longer has any discernible soul.
Actively promotes binge drinking because we are going to sell it super cheap.
Backed with a huge advertising campaign to try and trick people into thinking it is actually good. People are stupid, they will definitely believe us.
Good men, blissful in their ignorance, will soak up it up like vermin.

GGGGG ::

v bistvu pa potrošniki sami neodvisno mimo vseh selekcionirajo trg, kar se prodaja, prosperira, dober glas gre pač v deveto vas,


Ne ravno neodvisno.

Anhouser busch (http://adage.com/article/news/ab-presid...
But while the brewer watches every penny, it still spends a ton on marketing, ranking as the 22nd largest U.S. advertiser with a $1.36 billion budget in the U.S., according to the Ad Age Data Center.


Če potrošnike obmetavaš z oglasi in jim hkrati ponudiš poceni produkt na vsakem koraku, bo rezultat jasen. Žal tole nima popolnoma nobene povezave s kvaliteto izdelka.

matobeli ::

Mogoče še kakšen podatek za EU? Vsi vemo da američani malo drugače pijejo in gledajo na pivo, sploh pa je pri nas večji vpliv nemške pivske kulture kot ameriške.

Kar se reklame tiče: Bevog in njegova zgodba o ubogem pivovarju ki je moral v zamejstvo. (je sicer po resničnih dogodkih, kar pa ne naredi nič slabše reklame)

Pa še zanima me kje dobivate podatke o sestavinah v pivu in če obstaja kakšen vir o tem?

Na Heinijovi strani piše da so sestavine: voda, ječmenov slad, hmelj (oziroma ekstrakt). Tudi na nobeni etiketi raznih Tuborgov, Budweisserjev in podobnih nisem opazil nič drugega kot te tri sestavine. How come?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

Kaboom ::

Lepo debato o ...hmmm... osebnih zadevah ste imeli. Kaj pa kaj pivo?

Pred kratkim sem naletel na pivo, ki mi po okusu in teksturi zelo odgovarja. Gosta češnja :) Je bolj desertno in z 8,5% si privoščim samo eno. Sem pa ugotovil, da se čist nagibam k belgijskim pivom oz. belgian style, ponavadi pšeničnim.

 Delirium Red

Delirium Red

Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

Okapi ::

Še ena zanimiva zadeva je pri vsem skupaj. Nekateri očitno uživajo predvsem v raznovrstnosti pirov in venomer poskušajo neke nove. Po logiki bi namreč bilo tako, da ko (recimo po parih letih poskušanja) ugotoviš, kateri pir ti je najbolj všeč, v nadaljevanju piješ samo še tega (in kvečjemi samo še od časa do časa ali ob kakšnih posebnih priložnostih poskusiš še kakšnega novega).

O.

GGGGG ::

Po kakšni logiki to? Če imaš rad različne okuse, lahko celo življenje poskušaš nove stvari. Piva se precej spreminjajo, stili se razvijajo, pivovarji ustvarjajo nove, zanimive kombinacije. Zakaj točno bi hotel piti vedno eno in isto zadevo?

Nekaterim pač paše eksperimentiranje. Drugim paše piti vedno isto pivo ali pa imajo mogoče 3, 4 najljubša piva med katerimi se odločajo.

thramos ::

Zlo zanimiva zadeva ja.

No, nazaj k pivu, današnja izbira bo kar težka (Heinekena ni - snob alert!):

 Pivo

Pivo

mihec87 ::

GGGGG je izjavil:

Po kakšni logiki to? Če imaš rad različne okuse, lahko celo življenje poskušaš nove stvari. Piva se precej spreminjajo, stili se razvijajo, pivovarji ustvarjajo nove, zanimive kombinacije. Zakaj točno bi hotel piti vedno eno in isto zadevo?

Nekaterim pač paše eksperimentiranje. Drugim paše piti vedno isto pivo ali pa imajo mogoče 3, 4 najljubša piva med katerimi se odločajo.


Tudi človek se vmes spreminja oz njegov okus-kar ti je okusno sedaj ni nujno da ti bo čez n let..

Okapi ::

OK, če ti pivo, ki ti je bilo včasih najbolj všeč, čez čas ni več všeč, potem pač iščeš novega. Sicer pa je logika taka - vedno piješ pivo, ki ti je najbolj všeč. Zakaj bi tvegal in v recimo 95% primerih pil pivo, ki ti ni najbolj všeč?

O.

GGGGG ::

1. Ob različnih prilikah pašejo različne stvari. Na plaži pri 30+ stopinjah verjetno ne boš pil čokoladnega souta, ga boš pa mogoče izbral na hladen zimski večer.

2. Kako veš, katero pivo ti je najbolj všeč, če nikoli ne probaš nič novega?

thramos ::

Okapi je izjavil:

Sicer pa je logika taka - vedno piješ pivo, ki ti je najbolj všeč. Zakaj bi tvegal in v recimo 95% primerih pil pivo, ki ti ni najbolj všeč?


Tako kot tudi ješ vedno samo tisto kar ti je najbolj všeč. Le zakaj bi poizkusil kaj novega? Ali pa pogledal nov film, poslušal novo glasbo. Vse samo najboljše! Potovanje? Doma je najlepše.

:))

mihec87 ::

Okapi je izjavil:

OK, če ti pivo, ki ti je bilo včasih najbolj všeč, čez čas ni več všeč, potem pač iščeš novega. Sicer pa je logika taka - vedno piješ pivo, ki ti je najbolj všeč. Zakaj bi tvegal in v recimo 95% primerih pil pivo, ki ti ni najbolj všeč?

O.


Zato ker lahko najdeš pivo ki ti je še bolj všeč-v najslabšem primeru si dal par eur za pivo ki ti ni všeč..

Seveda imamo ljudi ki v gostilni ne jejo drugega kot pice ali pa dunajca..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

Okapi ::

Zato ker lahko najdeš pivo ki ti je še bolj všeč-v najslabšem primeru si dal par eur za pivo ki ti ni všeč..
Lepo sem napisal, da zate najboljše pivo spoznaš po par letih poskušanja. Prvih nekaj tednov poskušanja je morda vsak pir boljši od prejšnjega, potem pa vedno redkeje naletiš na takega, ki ti je bolj všeč od prejšnjega favorita. In na koncu piješ v glavnem samo še pire, ki ti v resnici niso najbolj všeč.

In če bi malo uporabljala tisto, kar imata v črepinji (to leti na thramosa in iksta), bi lahko tudi sama pogruntala, da ni nujno, da ti je najbolj všeč en sam pir za vse priložnosti. Lahko je tudi pet ali deset pirov, za različne priložnosti.

In ja, večina ljudi ima morda 2 ali največ 3 različne pice, ki jih vedno jedo, ko pridejo v picerijo. Ne poznam nikogar, ki bi vsakokrat naročil neko drugo. Večina tudi hodi v 2-3 različne picerije, ali celo v eno samo. Ne poznam nikogar, ki bi šel vsakokrat v neko drugo picerijo - v upanju, da imajo tam morda najboljšo pico.

O.

Konlov ::

Sem probal temnega Kozla.Poden. Brez okusa, prazen, skratka za nič. Slovenska piva so kar v redu.

Oki ::

Okapi je izjavil:

Zato ker lahko najdeš pivo ki ti je še bolj všeč-v najslabšem primeru si dal par eur za pivo ki ti ni všeč..
Lepo sem napisal, da zate najboljše pivo spoznaš po par letih poskušanja. Prvih nekaj tednov poskušanja je morda vsak pir boljši od prejšnjega, potem pa vedno redkeje naletiš na takega, ki ti je bolj všeč od prejšnjega favorita. In na koncu piješ v glavnem samo še pire, ki ti v resnici niso najbolj všeč.

In če bi malo uporabljala tisto, kar imata v črepinji (to leti na thramosa in iksta), bi lahko tudi sama pogruntala, da ni nujno, da ti je najbolj všeč en sam pir za vse priložnosti. Lahko je tudi pet ali deset pirov, za različne priložnosti.

In ja, večina ljudi ima morda 2 ali največ 3 različne pice, ki jih vedno jedo, ko pridejo v picerijo. Ne poznam nikogar, ki bi vsakokrat naročil neko drugo. Večina tudi hodi v 2-3 različne picerije, ali celo v eno samo. Ne poznam nikogar, ki bi šel vsakokrat v neko drugo picerijo - v upanju, da imajo tam morda najboljšo pico.

O.

No, ko že govorimo o snobih...

mihec87 ::

"In ja, večina ljudi ima morda 2 ali največ 3 različne pice, ki jih vedno jedo, ko pridejo v picerijo. Ne poznam nikogar, ki bi vsakokrat naročil neko drugo. Večina tudi hodi v 2-3 različne picerije, ali celo v eno samo. Ne poznam nikogar, ki bi šel vsakokrat v neko drugo picerijo - v upanju, da imajo tam morda najboljšo pico.
"
V resnici pa je povprečno pico ker ne upa poskusit druge/drugje..

Ali pa vedno dunajca medtem ko je na listu cel kup jedi ampak ne bo poskusil da ja slučajno ne bo naletel na jed ki mu ni všeč... Je pač tako niso vsi isti, eni se držijo ene stvari kaj je onkraj tega je pa že preveč.. Pa ne da je s tem kaj narobe, nekateri pač niso/smo zadovoljni z stvarjo za prvim vogalom je treba pregledat celo mesto..

In ne vem v čem je težava če negdo spije 99 piv ki mu niso všeč da najde enega ki mu je(če druga ne, ve da mu teh 99 piv ni všeč)..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

Okapi ::

Težava je v tem, da popije 99 pirov, ki mu niso najbolj všeč. Potem ves srečen naleti na enega, ki mu je najbolj všeč. In potem namesto da bi ostal pri njem, že spet popije 99 pirov, ki mu niso najbolj všeč, v iskanju enega še boljšega.

Nekdo drug pa v tem času popije 200 pirov, ki so mu najbolj všeč.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

mihec87 ::

Okapi je izjavil:

Težava je v tem, da popije 99 pirov, ki mu niso najbolj všeč. Potem ves srečen naleti na enega, ki mu je najbolj všeč. In potem namesto da bi ostal pri njem, že spet popije 99 pirov, ki mu niso najbolj všeč, v iskanju enega še boljšega.

Nekdo drug pa v tem času popije 200 pirov, ki so mu najbolj všeč.

O.


Saj vmes še bp spije katerega ki mu je všeč... Sicer pa v čem je težava če popije 99pirov ki mu niso všeč, govoriš kot da ga bo konec če poskusi 99pirov ki mu niso všeč?

In medtem obstaja pivo/a ki bi mu lahko bilo/a še bolj všeč..

Ne z enim in ne drugim ni nič narobe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

Okapi ::

govoriš kot da ga bo konec če poskusi 99pirov ki mu niso všeč?
Ne bo ga konec, ampak kaj je bolje - spiti 99 pirov, ki ti niso najbolj všeč, in enega, ki ti je, ali 100 pirov, ki ti je najbolj všeč?

To večno iskanje nečesa boljšega je paradoks potrošniške družbe oziroma (pre)velike izbire. In je v bistvu znanstveno dokazano, da škoduje.

So naredili en poskus, ki bi ga lahko naredili tudi s pivom. (številke si izmišljujem, ker se mi ne ljubi iskati podatkov). V nekem nakupovalnem središču so dali ljudem na pokušino 20 različnih pirov (v resnici niso dali pirov, ampak da ne bomo off-topic;) ) in jih potem povabili, naj kupijo kakšnega med njimi. Potem so pa čez nekaj dni poskus ponovili, s tem, da so dali na pokušino samo 5 različnih pirov. In se je izkazalo, da so v tem drugem primeru ljudje kupili več piva kot v prvem primeru. V prvem primeru se namreč marsikdo ni mogel odločiti, katero pivo mu je najbolj všeč, in ni kupil nobenega.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

mihec87 ::

Potem so ta paradoks že imeli npr.. prvi raziskovalci po morju saj se niso ustavli pri prvem kopnem ampak so pluli naprej..

Se gdo igra domačega pivovarja mogoče?

Okapi ::

Vse je odvisno od tega, kaj je pravzaprav tvoj cilj - uživati v dobrem piru ali poskusiti čim več pirov. Oboje skupaj je v resnici - in to je ta paradoks izbire - precej nezdružljivo.

O.

matobeli ::

Da malo prekinem različne odgovore na dokončno vprašanje o vesolju, življenju in nasploh o vsem:

Danes sem v Merkatorju odkril dva "nova" (+ 1 star) industrijska pira (pa sem prepričan da jih veliko ljudi še ni poizkusilo):

-Merkator pivo Premium, 0.5l pločevnika
Svetlo pivo. Vsebuje 9.4% ekstrakta v sladici.
Sestavine: voda, ječmenov slad, ječmen, koruzni zdrob, ekstrakt hmelja. Alkohol 5.2 vol. % POlni pivovarna Union

Zelo podobno navadnemu (vodeno), z priokusom alkohola. Potencialni glavobolec. Nisem pričakoval preveč, to pivo nima razloga zakaj bi ga kdo kupil ker nima nobene prednosti pred navadnim mercatr pivom.
-Laško Club Premium 0.5l pločevnika
Svetlo lager pivo 11.3% ekstrakta
sestavine: voda, ječmenov slad, hmelj. 4.9% alkohola

Normalno se pije Laško Club Export, ta je skoraj enak. Malo napimpan Laško.

Pa še eno pivo ki je po mojem mnenju premalo popivano in ga veliko ljudi sploh ne pozna:
-Laško Jubilejnik, 0.33l steklenica
Specialno svetlo pivo. Sestavine; voda, ječmenov slad, hmelj. Ekstrakt 13.5%, stopnja alkohola 6.0%
-meni zelo fino pivo, malo manj vodeno, še vedno pitno, ni okusa po alkoholu.

No, nič posebnega, mogoče pa kdo poizkusi in mu bo všeč :)

edit: pločevinka mercator premium piva je grda kot sam satan, res za pogledat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

jest10 ::

Cilj je uživati v dobrih pirih. Redko je komu všeč samo en pir. Večina ima favorita in še kup prav tako dobrih pirov, ki jih z užitkom popije.
Testiranje novih pirov? Veš kakšen stil pira ti paše. Če probaš nekaj novega v tej smeri, potem ni ravno veliko možnosti, da boš popil le pol flaše in odšel razočaran kozlati za vogal.

echo ::

A ni na tem področju (paradoks izbire) uspešno delala ena Slovenka?

Jaz veliko raje probam 99 nenajboljših pirov, kot pa da 99x pijem najboljšega.
Thomas A. Edison: 'I have not failed. I've just found 99 ways that won't work.' (10000 v originalu)

Spet - uživati v novi izkušnji. Problem izbire je posledica neodločenosti in slabih kriterijev, jaz brez večjih težav tudi v številni ponudbi (Pivoljub, ZaPopent) najdem par flaš, ki jih odnesem domov in uživam v analizi (isto tudi pri drugih stvareh, kjer sem soočen s številčno izbiro).
Verjamem pa, da bo za nekoga z malo izkušnjami okoli piva težko izbrati med stotero neznanih izdelkov.
Sam preveč se ne smeš sekirat in pač živet sam s seboj ...

GGGGG ::

Okapi, dej nehi filozofirati. Tisti, ki iščete najbolj optimalno pivo z najbolj optimalnimi stroški in najbolj optimalno porabo časa raje ostanite doma.

Ostali bomo pa kdaj zavili tudi s kolegi v gostilno in poskusili kakšno pivo, ki ga še ne poznamo. A veš, ni nujno, da bo to najboljše pivo, ki ga bomo pili, ampak včasih je tudi slabo pivo lahko del dobre izkušnje. Raje 100 malo slabših kot celo življenje eno in isto.

Se gdo igra domačega pivovarja mogoče?


Ja. Malo pobrskaj nazaj po temi, nas je par. Zanimiv in precej addictive hobi :)

matobeli ::

GGGGG je izjavil:

Tisti, ki iščete najbolj optimalno pivo z najbolj optimalnimi stroški in najbolj optimalno porabo časa raje ostanite doma.


nehaj "snobirat" (kakšn grd izraz), optimiziranje JE užitek. To da nardiš 99 neuspelih poizkusov pa je neuspešnost.

Pa dobro vem da ne bi bilo nič za optimizirat če ne bi bilo nič izumljanja. Izumitelji bi se pa utopili v polizdelkih brez optimizatorjev.

Map ::

GGGGG je izjavil:

Se gdo igra domačega pivovarja mogoče?

Ja. Malo pobrskaj nazaj po temi, nas je par. Zanimiv in precej addictive hobi :)

Potem vas pa prosim, da odprete novo temo, seveda če vam čas dopusta in vam ni težko, o domačem pivovarstvu in predstavite postopek bolj podrobno. Bi blo zanimivo probat, ampak so informacije iz prve roke čisto nekaj drugega kot nek vodič na internetu.

WarpedGone ::

Danes mi je v Boccacciu v šentjakobu pri vhodu v oko padu mal večji napis Stiegl, ko je pršu kelnr je reklama prijela in sm ga naroču. Firbec, probu sm dobit temnega, pa ni šlo, le svetlo - Stiegl Weiss.

Zadeva naj bi bila "pšečnično pivo", whatever. Bogata pena, ki se pa normalno hitro uleže. Vonj mal sumljiv, zadeva dokaj pitna. Pusti (vsaj meni) okus po praženih arašidih. Deklarirano ma 5,1% ampak po ene pol flaše me je zadeva ruknila ornk. Tudi ko je že zmanjkalo pice, stvar ni hotla popustit. Stvari je na svoje mesto postavila ledena kava, ki je povsem zbistrila glavo in umirila tla.

Si ga bom kupu gajbo? Ne.
Ga bom še kdaj naroču? Ja.
Zbogom in hvala za vse ribe

sheeshkar ::

matobeli je izjavil:

Da malo prekinem različne odgovore na dokončno vprašanje o vesolju, življenju in nasploh o vsem:

Danes sem v Merkatorju odkril dva "nova" (+ 1 star) industrijska pira (pa sem prepričan da jih veliko ljudi še ni poizkusilo):

-Merkator pivo Premium, 0.5l pločevnika
Svetlo pivo. Vsebuje 9.4% ekstrakta v sladici.
Sestavine: voda, ječmenov slad, ječmen, koruzni zdrob, ekstrakt hmelja. Alkohol 5.2 vol. % POlni pivovarna Union

Zelo podobno navadnemu (vodeno), z priokusom alkohola. Potencialni glavobolec. Nisem pričakoval preveč, to pivo nima razloga zakaj bi ga kdo kupil ker nima nobene prednosti pred navadnim mercatr pivom.
-Laško Club Premium 0.5l pločevnika
Svetlo lager pivo 11.3% ekstrakta
sestavine: voda, ječmenov slad, hmelj. 4.9% alkohola

Normalno se pije Laško Club Export, ta je skoraj enak. Malo napimpan Laško.

Pa še eno pivo ki je po mojem mnenju premalo popivano in ga veliko ljudi sploh ne pozna:
-Laško Jubilejnik, 0.33l steklenica
Specialno svetlo pivo. Sestavine; voda, ječmenov slad, hmelj. Ekstrakt 13.5%, stopnja alkohola 6.0%
-meni zelo fino pivo, malo manj vodeno, še vedno pitno, ni okusa po alkoholu.

No, nič posebnega, mogoče pa kdo poizkusi in mu bo všeč :)

edit: pločevinka mercator premium piva je grda kot sam satan, res za pogledat.

Jaz osebno ne čutim razlike med navadnim Laškim in ostalimi verzijami (Jubilejnika še nisem probal). Jo kdo od vas čuti? Kaj pa razliko med navadnim Laškim in Unionom? Jaz jih pri slepem testu najverjetneje ne bi ločil.

Drugače bi pa res rad probal tole pivo:
 Schraderbrau

Schraderbrau

- pravijo, da če ga spiješ preveč, začneš govoriti neokusne šale in zbirati minerale

Okapi ::

Še en zanimiv in AFAIK znanstveno dokazan pojav obstaja v zvezi z ocenjevanjem okusov. Če je stvar redka (vsaj če misliš, da je redka), jo v povprečju oceniš bolje. Če imaš na voljo eno samo, po možnosti majhno steklenico piva, se ti zdi pivo boljše, kot če imaš pri pokušanju na voljo celo gajbo.

Boljša ocena piva iz mikropivovarne v primerjavi s pivom velike pivovarne je zato deloma tudi posledica tega pojava in ne dejanske razlike v okusu. Ali, z drugimi besedami, če bi naredili poskus, pri katerem bi ocenjevali dve pivi, ki bi bili v resnici enaki, a bi mislili, da je eno iz Uniona in drugo iz male podeželske mikropivovarne, bi v povprečju to drugo dobilo boljše ocene za okus.

To assess the quality of cookies, Professor Stephen Worchel split participants
into two groups. The first group received an entire box of cookies, and the second
group just two. In the end, the subjects with just two cookies rated the quality
much higher than the first group did. The experiment was repeated several times
and always showed the same result.


O.

thramos ::

GGGGG je izjavil:


Ostali bomo pa kdaj zavili tudi s kolegi v gostilno in poskusili kakšno pivo, ki ga še ne poznamo. A veš, ni nujno, da bo to najboljše pivo, ki ga bomo pili, ampak včasih je tudi slabo pivo lahko del dobre izkušnje. Raje 100 malo slabših kot celo življenje eno in isto.


Tole. In tisto kar je napisal echo.

Nekateri bolj uživajo v izkušanju novih stvari, kot v eni in isti "najboljši". Eni v okusih hrane, drugi v potovanjih, tretji v pivu (ki je razmeroma poceni hobi).

Še en zanimiv in AFAIK znanstveno dokazan pojav obstaja v zvezi z ocenjevanjem okusov.


No shit. Skupaj z vonjem je okus verjetno najmanj objektivno čutilo. Poleg golega okusa in vonja na izkušnjo piva vpliva še tisoč in ena stvar. In? Preizkušanju različnih piv, v različnih pogojih, daje to še večji čar.

jest10 ::

Map je izjavil:

GGGGG je izjavil:

Se gdo igra domačega pivovarja mogoče?

Ja. Malo pobrskaj nazaj po temi, nas je par. Zanimiv in precej addictive hobi :)

Potem vas pa prosim, da odprete novo temo, seveda če vam čas dopusta in vam ni težko, o domačem pivovarstvu in predstavite postopek bolj podrobno. Bi blo zanimivo probat, ampak so informacije iz prve roke čisto nekaj drugega kot nek vodič na internetu.

Identično temo imaš drugače tukaj

Okapi ::

Preizkušanju različnih piv, v različnih pogojih, daje to še večji čar.
Saj si hotel napisati brezplodnost, pa si se zmotil, ne?>:D

Piješ pivo X in ti je všeč, ampak ne veš, ali zato, ker je res dobro, ali ker si ravno prav žejen, ali ker zraven sedi luštna punca, ali ker v ozadju igra dobra muzika, ali ker ti je ravno nekdo razlagal, kako odlično je to pivo ...

Potem pa to pivo piješ naslednjič in ti ni več tako všeč, pa ne veš, a zato, ker je morda mikropivovar kaj zamočil, ali ker gostilničar ni pravočasno zamenjal soda, ali ker nisi ravno prav žejen, ali ker temperatura ni prava, ali ker si zadnjič na internetih bral, ko je nekdo sesul to pivo ...

O.

WarpedGone ::

Odgovor je 42.
Natakar!
Zbogom in hvala za vse ribe

SodVina ::

Okapi je izjavil:

Še en zanimiv in AFAIK znanstveno dokazan pojav obstaja v zvezi z ocenjevanjem okusov. Če je stvar redka (vsaj če misliš, da je redka), jo v povprečju oceniš bolje. Če imaš na voljo eno samo, po možnosti majhno steklenico piva, se ti zdi pivo boljše, kot če imaš pri pokušanju na voljo celo gajbo.

Boljša ocena piva iz mikropivovarne v primerjavi s pivom velike pivovarne je zato deloma tudi posledica tega pojava in ne dejanske razlike v okusu. Ali, z drugimi besedami, če bi naredili poskus, pri katerem bi ocenjevali dve pivi, ki bi bili v resnici enaki, a bi mislili, da je eno iz Uniona in drugo iz male podeželske mikropivovarne, bi v povprečju to drugo dobilo boljše ocene za okus.

To assess the quality of cookies, Professor Stephen Worchel split participants
into two groups. The first group received an entire box of cookies, and the second
group just two. In the end, the subjects with just two cookies rated the quality
much higher than the first group did. The experiment was repeated several times
and always showed the same result.


O.


Da,
zelo verjetno je, da je bil Heineken, ko še ni bil mainstream, bolje ocenjen in da bo HumanFish, če ga npr. kupi Laško, kljub enakemu okusu, kar naenkrat postal junk.

sheeshkar ::

Okapi je izjavil:

Preizkušanju različnih piv, v različnih pogojih, daje to še večji čar.
Saj si hotel napisati brezplodnost, pa si se zmotil, ne?>:D

Piješ pivo X in ti je všeč, ampak ne veš, ali zato, ker je res dobro, ali ker si ravno prav žejen, ali ker zraven sedi luštna punca, ali ker v ozadju igra dobra muzika, ali ker ti je ravno nekdo razlagal, kako odlično je to pivo ...

Potem pa to pivo piješ naslednjič in ti ni več tako všeč, pa ne veš, a zato, ker je morda mikropivovar kaj zamočil, ali ker gostilničar ni pravočasno zamenjal soda, ali ker nisi ravno prav žejen, ali ker temperatura ni prava, ali ker si zadnjič na internetih bral, ko je nekdo sesul to pivo ...

O.

Kakšne bedarije so pa to? Torej je preiskušanje novih piv brezplodno, ker je najbolje piti tistega, ki ti je najbolj všeč? Kako si pa prišel do najljubšega, če ne skozi preizkušanje? Zakaj se potem nisi ustavil pri prvem pivu, ki si ga okusil in ti je bil očitno dovolj všeč, da še danes piješ pivo? Tvoje pisanje v tej temi je eno navadno mešanje megle, prvo s tvojim obtoževanjem glede snobovstva, sedaj pa s tem, da je okušanje novih piv brezplodno. Raje napiši, kaj je tebi všeč ali kaj ti ni všeč in ne skušaj diskreditirati ostalih, ki si to dejansko upajo povedati.

Meni je Human Fish všeč in mi bo všeč tudi, če ga kupi Laško (pod pogojem, da ne bodo spreminjali recepta).

matobeli ::

Joj no, malo je karikirano zapisal da sprovocira kakšnega svetopivca. V jok pa na drevo? Ne. Rajš si odpri eno pivo ker je dokazano dobro za živce.

Okapi ::

Torej je preiskušanje novih piv brezplodno,
Ja, če piješ različna piva z namenom, da preizkušaš njihovo kakovost, je to v glavnem brezplodno početje, če tega ne počneš "na slepo" in v enakih pogojih.

Recimo random "strokovna" ocena nekega pira, pobrana z neta.

AROMA: Lemongrass, white grapeskin, straw/hay, and juicy fruity hop notes.

TASTE: Pale malts, unexpected acidity, clean barley, straw/hay, some farmhouse character, clove, biscuity Belgian-style yeast, floral hop character. Riesling? A bit. Oak? Not finding any.

TEXTURE: Smooth, wet, light-bodied, slightly overcarbonated, refreshing, and aptly thick. Suits the taste well.

OVERALL: A refreshing ale from Odell with a kiss of white wine influence. Another winner from perhaps the best brewery in Colorado. I look forward to revisiting this for a proper in-depth review; it boasts some interesting subtleties and Belgian influence. Very drinkable stuff. This hides its ABV quite well.


Temu se v resnici reče pravljičarstvo. Daš poskusit pivo desetim ocenjevalcem in jih prosiš, naj napišejo tako oceno, in boš videl, da bo vsak nafantaziral nekaj drugega.

Zraven se pa lahko še nasmejiš, ko prebereš, da je tekstura mokra.:)) In kakšna bi šele bila "proper in-depth" ocena.;)

Raje napiši, kaj je tebi všeč
Običajno mi je najbolj všeč četrto ali peto pivo, znamka ni važna.;)

O.

GGGGG ::

Ja, če piješ različna piva z namenom, da preizkušaš njihovo kakovost, je to v glavnem brezplodno početje, če tega ne počneš "na slepo" in v enakih pogojih.


Saj samo ti sanjaš, da želimo preizkušati kakovost in objektivno oceniti vse profile okusa in nevem kaj še vse.

M & M ::

Malo za intermezzo: en članek - tudi o razmerju kakovost/količina :) Med drugim takšne zgodbe kot je ta pritegnejo k poskušanju novih piv (vsaj mene).

Oki ::

Okapi je izjavil:

Običajno mi je najbolj všeč četrto ali peto pivo, znamka ni važna.;)

O.

No, ja, govorimo o snobih?
««
17 / 40
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razlika piva v Hoferju in drugim trgovinam. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
799224 (5623) marS
»

Pivo

Oddelek: Loža
326401 (1187) Egidij88
»

Male pivovarnice

Oddelek: Loža
312736 (1634) marvin42
»

Cene piva skočile v nebo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
23154876 (36880) SonoR
»

Najljubse pivo in cigareti? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15219887 (11977) BCSman

Več podobnih tem