Forum » Loža » Katero pivo imate najrajši?
Katero pivo imate najrajši?
Temo vidijo: vsi
black ice ::
Probal sem enega od štirih bevogov. Pivo ima res poseben okus, meni je odličen, kolegu pa ni bil. V Mariboru ga prodajajo v centru mesta pri kinu Udarnik, pa še kje. Je pa malce drago - mali pir 2,50 EUR.
Dobiš ga tudi v Kibla Portalu. Glede cene se ni za pritoževati, poglej si kako majhna pivovarna je ter koliko različnih gostiln in trgovin oskrbuje. Ponudba in povpraševanje.
WarpedGone ::
Tomislav je res fino pivo, eno boljših na Balkanu.
Bil presenečen poleti na rabu. Šel v lokalni konzum po njega in bil presenečen v drugo, da ga niso imeli.
Se ga dobi v ljubljani kje?
Zbogom in hvala za vse ribe
fantasycamp ::
PRST ::
Kozel namesto našega; drugače pa kakšen Bamberžan, Wiesenburger...; ob posebnem počutju pa Nori Franc (slo pivo 10% alc - v glavnem priporočam).
Aja pa vse točijo v lokalni pivnici (poleg cca 54 drugih vrst).
Aja pa vse točijo v lokalni pivnici (poleg cca 54 drugih vrst).
sss ::
Od najbolj znanih in poletno osvežilnih si prvoščim Staropramen in Tuborg
Od "butičnih" perov mi pa trenutno najbolj odgovarjata La Chuffe in Kramah od Bevoga
Od "butičnih" perov mi pa trenutno najbolj odgovarjata La Chuffe in Kramah od Bevoga
Invictus ::
bendDspoon je izjavil:
Meni je temno Leffe eno izmed boljših piv nasploh!
Saj je.
Dobro je tudi Velebitsko crno ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
judoka ::
Ne vem ce je kdo ze omenil...Niksicko je top pivo!
lasko---->glavobol, union pa enostavno zanic.
lasko---->glavobol, union pa enostavno zanic.
thramos ::
stara mama je izjavil:
Pelicon ma super pir, in od Bewoga je tud, mal bolj grenek ampak mmmmmmmm
Pelicon, nova pivovarna iz Ajdovščine ima res odličnega The 3rd Pill. Podoben kot Bevogov Kramah, ali pa Combat Wombat Human Fisha. Vedno več odličnih slovenski piv je na voljo, samo še več pipc manjka, za točena.
stara mama ::
stara mama je izjavil:
Pelicon ma super pir, in od Bewoga je tud, mal bolj grenek ampak mmmmmmmm
Pelicon, nova pivovarna iz Ajdovščine ima res odličnega The 3rd Pill. Podoben kot Bevogov Kramah, ali pa Combat Wombat Human Fisha. Vedno več odličnih slovenski piv je na voljo, samo še več pipc manjka, za točena.
Ja mislim da je 3rd pill, nisem ziher.
Tak posebej vonj, mmmmmmm
Je pa res žalost da se tega ne dobi povsod
Prideš v trgovino pa maš tam 90% union/laško scavnice, ostalo pa poceni s trgovinsko znamko
Ker dobrih pirov je drugače res ogromno.
GGGGG ::
3rd pill je "IPA" oz. india pale ale. Za to vrsto je značilen močan vonj in okus hmelja. Večinoma se uporabljajo ameriške sorte hmelja, ki imajo še posebej značilen vonj in okus.
Prej je ravno nekdo omenil ceno. Dober pir je dražji z razlogom. V en tipičen india pale ale gre cca. 10x več hmelja kot v generičen lager (laško/union...) in vsaj 20% več ječmena. Poleg tega se običajno uporabljajo dražje sorte hmelja. Zaradi višje stopnje alkohola je tudi trošarine več (pri nas se plačuje glede na stopnjo alkohola).
Prej je ravno nekdo omenil ceno. Dober pir je dražji z razlogom. V en tipičen india pale ale gre cca. 10x več hmelja kot v generičen lager (laško/union...) in vsaj 20% več ječmena. Poleg tega se običajno uporabljajo dražje sorte hmelja. Zaradi višje stopnje alkohola je tudi trošarine več (pri nas se plačuje glede na stopnjo alkohola).
echo ::
Saj tudi ta tema pokaže omejenost nekaterih z znamkami.
Pa prebereš, da je Pan, Ožujsko, Laško itd najboljši pir, recimo Union pa ogaben (razlika med vsemi naštetimi je pa minimalna). Ne vem, zakaj ni na trgu nič nefiltriranih lagerjev, pa so božanski!
Očitno je lažje folk navadit na "trademark" in servirat žalostno povprečje.
Pa prebereš, da je Pan, Ožujsko, Laško itd najboljši pir, recimo Union pa ogaben (razlika med vsemi naštetimi je pa minimalna). Ne vem, zakaj ni na trgu nič nefiltriranih lagerjev, pa so božanski!
Okapi ::
Dober pir je dražji z razlogom. V en tipičen india pale ale gre cca. 10x več hmelja kot v generičen lager (laško/union...) in vsaj 20% več ječmena.Zdaj pa za vajo izračunaj, koliko stane hmelj in ječmen v enem piru (če ga delaš v industrijskih količinah). Po mojem v eni flaški ni za več kot 10 centov surovin.
O.
al1976 ::
No kar me je od še nasih pivovarjev v zadnjem letu pozitivno presenetilo je le Pivo UNION triglav. V regiji pa je Laško ena zadnjih "večjih" firm ki še ni prodana večjim playerjem (Carlsberg, Stella, Molson Coors,...). Je pa to samo še vprašanje časa...
Vplivi večjih pa so že vidni, Coors recimo na hrvaškem že ponuja v Angliji najbolj prodajano pivo Carling, ki pa je tu na žalost povsem zanič kljub tako visoko opevani "normalizaciji" lokanih surovin in isti recepturi.
Vplivi večjih pa so že vidni, Coors recimo na hrvaškem že ponuja v Angliji najbolj prodajano pivo Carling, ki pa je tu na žalost povsem zanič kljub tako visoko opevani "normalizaciji" lokanih surovin in isti recepturi.
Saj tudi ta tema pokaže omejenost nekaterih z znamkami.
Večina ne želi okusa, ampak nekaj mrzlega z malo alkohola. Močnejši kot je okus, več ljudem ne bo všeč. Zato vsi veliki proizvajajo obarvano vodo ter agresivno tržijo, da ljudje mislijo, da so, ko so naročili Heineken dobili kvaliteto.
Praktično edina izjema je Guinness.
K s sreči se zadnje čase stvari spreminjajo. Vsaj v Ljubljani imaš že kar nekaj trgovinic s kvalitetnim in raznolikim pivom, vedno več izbire pa je tudi v lokalih, prirejajo se poizkušanja in festivali piv. Sam pogrešam, kot sem že napisal, še malo več izbire točenih. V Ljubljani razen v Irishu in Sir Williamsu ne vem, kje bi imeli kaj večjo izbiro.
Kar se tiče cene, zame ni več dileme, ali eno malo kvalitetno, ali dva velika Uniona, Laška, ...
Okapi, točnih cen za res velike količine nimam. Imam pa okvirno idejo o tem, koliko plačujejo mikro pivovarne tipa Pelicon, Bevog itd.
Kvaliteten hmelj je cca. 25 eur/kg, če ga kupuješ na veliko v 5kg vrečah. Za en tak malo bolj hmeljen pir porabiš 7 do 8g hmelja oz. nekje v rangu 20 centov. Za nek generičen lager je ta strošek 1 do 2 centa.
Slad pride okoli 70, 80 centov na kg. pakiran v 25 kilskih vrečah. Preračunano na pol litra je strošek 10 do 15 centov (tukaj je ogormno nihanja med različnimi vrstami pa tudi količine se lahko bistveno razlikujejo).
Potem je tukaj še trošarina, ki znaša 12,1€ na 100 litrov na 1% VOL. Torej, pri laškem je trošarina dobrih 30c, pri omenjenem peliconu s 6% alkohola pa dobrih 36c.
Potem pa je razlika še v stroških dela, ki so pri malih pivovarnah neprimerno višji (zaradi učinkovitosti pivovarne in zaradi običajno bolj kompliciranih postopkov izdelave).
Kvaliteten hmelj je cca. 25 eur/kg, če ga kupuješ na veliko v 5kg vrečah. Za en tak malo bolj hmeljen pir porabiš 7 do 8g hmelja oz. nekje v rangu 20 centov. Za nek generičen lager je ta strošek 1 do 2 centa.
Slad pride okoli 70, 80 centov na kg. pakiran v 25 kilskih vrečah. Preračunano na pol litra je strošek 10 do 15 centov (tukaj je ogormno nihanja med različnimi vrstami pa tudi količine se lahko bistveno razlikujejo).
Potem je tukaj še trošarina, ki znaša 12,1€ na 100 litrov na 1% VOL. Torej, pri laškem je trošarina dobrih 30c, pri omenjenem peliconu s 6% alkohola pa dobrih 36c.
Potem pa je razlika še v stroških dela, ki so pri malih pivovarnah neprimerno višji (zaradi učinkovitosti pivovarne in zaradi običajno bolj kompliciranih postopkov izdelave).
Invictus ::
V Ljubljani ima zdaj v centru praktično vsak lokal na voljo nekaj tujih piv v steklenicah.
Pohvalno.
Ali bolje ... Končno.
Folk pa še vedno pije tisto scalnico slovenske proizvodnje.
Mogoče sem pa sam preveč razvajen, glede na moje precejšnje bivanje v Angliji, Belgiji in Nemčiji.
Pohvalno.
Ali bolje ... Končno.
Mogoče sem pa sam preveč razvajen, glede na moje precejšnje bivanje v Angliji, Belgiji in Nemčiji.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
Okapi ::
Potem pa je razlika še v stroških dela, ki so pri malih pivovarnah neprimerno višji (zaradi učinkovitosti pivovarne in zaradi običajno bolj kompliciranih postopkov izdelave).Ja, hotel sem povedati, da je glavni vzrok v višji ceni ravno to - višji stroški dela, višje marže, trošarine ... Skratka, vse drugo, razen surovin. Pri najbolj navadnem piru je notri recimo za 5 centov surovin (glede na to, da stane manj kot evro, več ne more biti), pri najdražjih pa za 30 ali 40 centov. Se pravi recimo 30 centov razlike zaradi surovin, razlika v ceni je pa lahko tudi 5 evrov ali več.
Za en tak malo bolj hmeljen pir porabiš 7 do 8g hmelja oz. nekje v rangu 20 centov.Dobro si tole izračunal. Jaz sem po drugi poti in na podlagi zguglanih številk prišel do natanko iste cene:-)
Lani je bila povprečna cena hmelja v ZDA 6 evrov/kg.
The average price for all hops was $3.59 per pound in 2013,
Boljši hmelj je 7x dražji. Se pravi recimo 40 evrov/kg.
Aroma hops can cost two to as much as seven times more per pound than alpha hop varieties,
Za te "boljše" pire porabijo pol kile hmelja na 100 litrov (zaokrožujem, za lažje računanje ).
While the average beer is made with about 0.2 pound of hops per 31 gallons, craft brewers use 1.25 pounds, according to George.
40 evrov hmelja za 200 pirov in si pri 20 centih
O.
rdecaluc ::
Je mal drago če je slovenski pir 2€, tuji pa lahko tudi 4€. Mentaliteta je pač taka, da je ta cenejši še zmeraj dovolj dober.
Sam sem postal ljubitelj IPA zaradi tiste sladke, sadne arome in pa grenkega okusa :P
Sam sem postal ljubitelj IPA zaradi tiste sladke, sadne arome in pa grenkega okusa :P
Est modus in rebus. ,typos
Konlov ::
Saj ti pravim. Trzin (moraš mislit) pa še industrijska cona in ti računajo pivo 4€. In to čisto tako, kot da ni nič nenavadnega.
stara mama ::
V Ljubljani ima zdaj v centru praktično vsak lokal na voljo nekaj tujih piv v steklenicah.
Pohvalno.
Ali bolje ... Končno.
No hvala bogu.
Čeprav smo se pogovarjali z kelnarco v hiši piv da se še najdejo primerki, ki pridejo notri pa naročijo laško. Enostavno ne moreš bit tak seljak...
Po drugi strani pa tud..... v trgovini je še uvožen staropramen cenej od laškega ki pride.....30km stran.
(Zato tolk agresivno reklamiranje zadnje cajte ker jim zgleda gre za preživetje )
Saj ti pravim. Trzin (moraš mislit) pa še industrijska cona in ti računajo pivo 4EUR. In to čisto tako, kot da ni nič nenavadnega.
Kaj???
Še dobri uvoženi piri so cenej....
Da men prnese kdo pir za 4EUR in to navaden, si ga naj kar vtakne nekam...
Ampak za dober in kvaliteten pir pa dam tud 5EUR brez problema.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()
matobeli ::
Pijem bolj ali manj svetla lager piva, vedno v steklenici če se le da (boljši okus pa še embalaža je ponavadi povratna, torej manj smeti).
Pri nas sem do nedavnega pil Tuborg iz Špara (nazadnje ga nisem več dobil v steklenici). Špar ima to lepo navado da mi vsake toliko časa pošlje dva kupona z -25% na en izdelek. In lej si ga boga, zaboj Tuborga je en izdelek!
(prav tako vsi drugi in pa platoji)
V lokalni gostilni pa si privoščim še: Becks, Staropramen (ki sta polnjena v Splitski pivovarni), Budweisser, Bernard (svetlo, mešano, temno) in Kozel (svetlo, temno).
Ko grem na češko pijem točenega temnega kozla, ima nekaj manj alkohola in je hudo dobrega okusa. (manj inteniven kot pri ostalih pivih in posledično izredno piten).
Kar pa se slovenske scene tiče pa... Dober mi je Pils od uniona in pa Jubilejnik.
Ker pa je tudi slabo pivo boljše od sladkanih pripravkov sem na piknikih dostikrat "primoran" piti ali navadno Laško/Union ali pa eno izmed Hofer pirov ki pa je na nivoju Laškega in Uniona. Sploh iz pločevinke in ne-primerno ohlajeni niso pretirno različni. takrat paše še kakšen kratek zraven da malo omili situacijo.
Pri nas sem do nedavnega pil Tuborg iz Špara (nazadnje ga nisem več dobil v steklenici). Špar ima to lepo navado da mi vsake toliko časa pošlje dva kupona z -25% na en izdelek. In lej si ga boga, zaboj Tuborga je en izdelek!
(prav tako vsi drugi in pa platoji)
V lokalni gostilni pa si privoščim še: Becks, Staropramen (ki sta polnjena v Splitski pivovarni), Budweisser, Bernard (svetlo, mešano, temno) in Kozel (svetlo, temno).
Ko grem na češko pijem točenega temnega kozla, ima nekaj manj alkohola in je hudo dobrega okusa. (manj inteniven kot pri ostalih pivih in posledično izredno piten).
Kar pa se slovenske scene tiče pa... Dober mi je Pils od uniona in pa Jubilejnik.
Ker pa je tudi slabo pivo boljše od sladkanih pripravkov sem na piknikih dostikrat "primoran" piti ali navadno Laško/Union ali pa eno izmed Hofer pirov ki pa je na nivoju Laškega in Uniona. Sploh iz pločevinke in ne-primerno ohlajeni niso pretirno različni. takrat paše še kakšen kratek zraven da malo omili situacijo.
marS ::
Becks pločevinka
Kilkeny točeno
Sierra Nevada točeno in flaška
bernard mešano točeno
od hrvaških pa bilokero Velebitsko
slo? druga klasa, če že moram zbirat pol union malo, pločevinka
--------------------
vse pa morajo bit mrzle
Kilkeny točeno
Sierra Nevada točeno in flaška
bernard mešano točeno
od hrvaških pa bilokero Velebitsko
slo? druga klasa, če že moram zbirat pol union malo, pločevinka
--------------------
vse pa morajo bit mrzle
...no more heroes...
https://ilbis.com/
marS ::
Kje majo sierra nevada točeno?
v slo nikjer, majo pa male flaške v Vulkotu v Pivki....
...no more heroes...
Ne v nič dajati pločevink, glede blokiranja sončnih žarkov so mnogo boljše od modernih zelenih steklenic.
Smurf ::
Ne v nič dajati pločevink, glede blokiranja sončnih žarkov so mnogo boljše od modernih zelenih steklenic.
Kar trivialno resis s pravilno hrambo steklenic.
@iKst
nekaj casa nazaj je bila tocena sierra v Sir Williamsu, ampak zal ni vec.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smurf ()
c3p0 ::
Kar trivialno resis s pravilno hrambo steklenic.
Ti že, ni pa nujno da vsi vmesni členi in UV žarkom izpostavljena polica v trgovini.
Sicer pa ne vem zakaj SLO pivovarji forsirajo zelene steklenice, ko so pa rjave mnogo bolj primerne. Tuja piva so skoraj izključno v rjavih.
Ko sta Laško in Union menjala barvo steklenice je kar nekaj ljudi zamenjalo iz Lašega na Union ali obratno. Tudi jaz med njimi (iz Union na Laško). To so bili časi... temni časi.
Nekaj let po zamenjavi steklenic je imal Laško izgleda tudi hude težave v QC oddelku, okusi so se praktično menjali od pošiljke do pošiljke. Takrat sem ravno delal v gostinstvu in ni bilo nič nenavadnega da je stranka prinesla pivo nazaj k šanku, "Tole pivo smrdi". Res je smrdelo.
Da ne omenjam čudežnosti "festivalskega točenega piva". Laško sod ima 4.0% alkohola v steklenici pa 4.9%
Pa naj kdo še verjame slovenskim pivovarskim gigantom (kolk smotan morš bit da lahko zjebeš monopolno pivovarno?).
Nekaj let po zamenjavi steklenic je imal Laško izgleda tudi hude težave v QC oddelku, okusi so se praktično menjali od pošiljke do pošiljke. Takrat sem ravno delal v gostinstvu in ni bilo nič nenavadnega da je stranka prinesla pivo nazaj k šanku, "Tole pivo smrdi". Res je smrdelo.
Da ne omenjam čudežnosti "festivalskega točenega piva". Laško sod ima 4.0% alkohola v steklenici pa 4.9%
Pa naj kdo še verjame slovenskim pivovarskim gigantom (kolk smotan morš bit da lahko zjebeš monopolno pivovarno?).
Vajenc ::
Thramos, ne vem kaj zate pomeni "k", ampak v zelene steklenice se med drugim polni Stella Artois, Heineken, Carlsberg, Pilsner Urquell in Becks. Corona celo v prozorno. Piva v nobenem primeru ni primerno imeti na soncu, zato rjava flaša niti ne pride toliko do izraza.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vajenc ()
Carlsberg, Becks in Stella so vsi zelo spodobni lagerji. V zeleni steklenici je tudi Tuborg, še eno spodobno lager pivo, pa še kakšen bi se našel.
Niso pa to težka in okusna piva z sadnimi notami ter vonjem po dimljenem siru in kavi, kar pa ne pove dosti o njihovi kvaliteti.
Niso pa to težka in okusna piva z sadnimi notami ter vonjem po dimljenem siru in kavi, kar pa ne pove dosti o njihovi kvaliteti.
Hehe, naštel pa največje multinacionalke, ki delajo najbolj povprečno in dolgočasno pivo :)
Saj prav, da sta šla Laško in Union na zeleno flašo - da ne bi kdo kaj preveč pričakoval :)
Saj prav, da sta šla Laško in Union na zeleno flašo - da ne bi kdo kaj preveč pričakoval :)
Vajenc ::
Hehe, naštel pa največje multinacionalke, ki delajo najbolj povprečno in dolgočasno pivo :)
Dolgočasna morda, ker jim stroga kontrola kakovosti ne omogoča spreminjanja okusa glede na serijo. Okus piva je sicer povsem subjektivna stvar in ni univerzalnega okusa, ki bi bil vsem najboljši.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen
ker jim stroga kontrola kakovosti ne omogoča spreminjanja okusa glede na serijo.
To so slabi izgovori. Nihče jim ne brani, da naredijo novo serijo z drugačnim okusom.
Jaz sem dolgo verjel, da je Laško res pojem kvalitete. Pa hitro vidiš kakšno sranje pijemo, ko probaš par različnih pirov, spoznaš še kak drug stil itd. Pa nisem snob in ne poveličujem tujih pivovarn. Niti ni treba iti iz Slovenije, imamo tudi pri nas par res odličnih primerkov.
Pa sej imajo skoraj vse te pivovarne zraven še en kup spremljevalnih pirčkov ki so boljši kot osnovni. Recimo Laško: Dark (temno), Jubilejnik (svetlo), Pšenično (dober), Light (lahko pivo, bolj nedomestek vode), pa verjetno sem še kakšnega spustil.
harvey ::
Okus piva in predvsem "navajenost" zelo zaznamuje lokalno okolje in je zelo težko "prešaltat" na kakšno drugo pivo, zato imajo lokalni proizvajalci vedno prevladujoči tržni delež. Ko razširiš pokrajino pivskega okusa vidiš, kaj vse lahko zamujaš...
Zadnjič sem na Negovskem gradu spil slovenko rdeče pivo KurBier.
Lahko samo priporočim.
Zadnjič sem na Negovskem gradu spil slovenko rdeče pivo KurBier.
Lahko samo priporočim.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Carlsberg, Becks in Stella so vsi zelo spodobni lagerji. V zeleni steklenici je tudi Tuborg, še eno spodobno lager pivo, pa še kakšen bi se našel.
O okusih se res ne razpravlja, a vseeno pri pivu velja nekaj, recimo temu splošnih kriterijev, npr. stopnja grenkobe, vonj, stopnja CO2 ... ki kategorizirajo po kvaliteti. Sicer pa ne dvomim, da lahko lastne kriterije postaviš tako, da bo Union visoko kvalitetno.
Pa daleč od tega, da bi samo močni okusi in vonji določali dobro pivo. A je že laiku jasno, da težko rečeš dobro pivo izdelkom multinacionalk, ki se po praktično nobenem kriteriju ne razlikujejo med sabo (razen v embalaži) in so v primerjavi z ostalimi pivi brez vonja in okusa.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Razlika piva v Hoferju in drugim trgovinam. (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 9223 (5622) | marS |
» | PivoOddelek: Loža | 6400 (1186) | Egidij88 |
» | Male pivovarniceOddelek: Loža | 2736 (1634) | marvin42 |
» | Cene piva skočile v nebo (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Problemi človeštva | 54876 (36880) | SonoR |
» | Najljubse pivo in cigareti? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 19886 (11976) | BCSman |