Forum » Operacijski sistemi » debian linux nazj na clean
debian linux nazj na clean
imallears ::
Pozdravljeni,
imam računalnik z Debian 5.0, pa bi ga rad brez, da ga nanovo inštaliram, popucal, da bo tak kot je bil ob installu, se pravi samo Standard System. Rad bi, da mi pobriše vse ostale pakete, vse userje razen roota (tud mysql pa mail pa to), ker bom pol že znal kako bolj clean vse postavt.
Razlog je pa ... med učenjem sem gor nametu svašta, pa iz kakega howtoja pisal ukaze, k jih takrat (pa marsikaksne zadeve se zdej) nisem poznal. Potem sm delu mail server z mysql pa take zadeve... Tko da je zdej poleg delujočih zadev na sistemu poln solate.
edit: no... a se da to? pa hvala za pomoč!
p.s. sej ne bi bil problem nanov inštalirat, sam ko me zafrkava scsi kontroler, pa morm pol 10x probat, da mi ga prou in čisto inštalira. drgač znam okol zrihtat ... :)
imam računalnik z Debian 5.0, pa bi ga rad brez, da ga nanovo inštaliram, popucal, da bo tak kot je bil ob installu, se pravi samo Standard System. Rad bi, da mi pobriše vse ostale pakete, vse userje razen roota (tud mysql pa mail pa to), ker bom pol že znal kako bolj clean vse postavt.
Razlog je pa ... med učenjem sem gor nametu svašta, pa iz kakega howtoja pisal ukaze, k jih takrat (pa marsikaksne zadeve se zdej) nisem poznal. Potem sm delu mail server z mysql pa take zadeve... Tko da je zdej poleg delujočih zadev na sistemu poln solate.
edit: no... a se da to? pa hvala za pomoč!
p.s. sej ne bi bil problem nanov inštalirat, sam ko me zafrkava scsi kontroler, pa morm pol 10x probat, da mi ga prou in čisto inštalira. drgač znam okol zrihtat ... :)
- spremenilo: imallears ()
v glavnem ... da se to vse z aptitude pa z mal googlanja :) sam jest sm pol raj nanov instaliru, pa še nekak sm rešu težave s scsi kontrolerjem adaptec 2100s ...
če kdo želi lahk mal opišem
drugač pa hvala za vsaj neki ogledov :)
če kdo želi lahk mal opišem
drugač pa hvala za vsaj neki ogledov :)
Daedalus ::
Opiši, ne bo škodilo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
No, če imate starejšo kišto s scsi kontrolerjem(moj je adaptec 2100s), pa želite na njo inštalirat debian 5.0 Lenny, se vam lahko kaj rado zgodi, da bo instalacija pravilno zaznala disk pod /dev/i2o/hdaX, ampak ko bo hotela instalirat GRUB, ga ne bo mogla, ker je vmes izgleda bil naložen še en hd driver in nam je naprave premestil pot /dev/sdaX.
Enostavno zaključite instalacijo brez GRUBA, ampak je priporočljivo da mate pri roki SuperGrub Disk ali pa Ultimate Boot CD (kjer je supergrub gor ... sicer ga pa poznate). Izberite boot gnu/linux, boot gnu/linux directly (bomo bootali neposredno, bo grub poiskal zagonske datoteke).
Debian se bo začel bootat, ampak bo hotel 2x (z razlicnimi driverji) naložit scsi kontroler in naredil celo zmešnjavo, nato pa ne bo znal mountat root filesystema. Počakamo da nas vrže v busybox, nato linkamo
ln -s vse naprave iz /dev/sdaX v /dev/i2o/hdaX: (x = št. particije)
ln -s /dev/sda /dev/i2o/hda
ln -s /dev/sda1 /dev/i2o/hda1
in tako naprej (če imamo eno particijo in swap so ponavadi sda,sda1,sda2,sda5, če mamo pa še kej več, bo treba pa nekak ugotovit katere so, ampak najprej nas zanima samo boot particija.
Opozorilo: če boste v busyboxu iskali te direktorije jih ne boste našli ... važno je samo da naredite te povezave.
Bootamo še enkrat s supergrubom gnu/linux directly.
Sedaj se kišta zboota normalno, ampak mi rabimo še svoj grub:
login
aptitude install grub
grub-install
update-grub
reboot
voila.
p.s. lahk pa tut probate ponastavit bios, odstranit disk, bootat, ponastavit scsi kontroler, ... pa bo instalacija šla skozi s pravimi nastavitvami ampak vseeno brez GRUB-a!
Tako da morate v vsakem primeru nekako neposredno bootati debian. (supergrub)
No, moj prvi "vodič" za linux. Ne se smejat preveč :)
Enostavno zaključite instalacijo brez GRUBA, ampak je priporočljivo da mate pri roki SuperGrub Disk ali pa Ultimate Boot CD (kjer je supergrub gor ... sicer ga pa poznate). Izberite boot gnu/linux, boot gnu/linux directly (bomo bootali neposredno, bo grub poiskal zagonske datoteke).
Debian se bo začel bootat, ampak bo hotel 2x (z razlicnimi driverji) naložit scsi kontroler in naredil celo zmešnjavo, nato pa ne bo znal mountat root filesystema. Počakamo da nas vrže v busybox, nato linkamo
ln -s vse naprave iz /dev/sdaX v /dev/i2o/hdaX: (x = št. particije)
ln -s /dev/sda /dev/i2o/hda
ln -s /dev/sda1 /dev/i2o/hda1
in tako naprej (če imamo eno particijo in swap so ponavadi sda,sda1,sda2,sda5, če mamo pa še kej več, bo treba pa nekak ugotovit katere so, ampak najprej nas zanima samo boot particija.
Opozorilo: če boste v busyboxu iskali te direktorije jih ne boste našli ... važno je samo da naredite te povezave.
Bootamo še enkrat s supergrubom gnu/linux directly.
Sedaj se kišta zboota normalno, ampak mi rabimo še svoj grub:
login
aptitude install grub
grub-install
update-grub
reboot
voila.
p.s. lahk pa tut probate ponastavit bios, odstranit disk, bootat, ponastavit scsi kontroler, ... pa bo instalacija šla skozi s pravimi nastavitvami ampak vseeno brez GRUB-a!
Tako da morate v vsakem primeru nekako neposredno bootati debian. (supergrub)
No, moj prvi "vodič" za linux. Ne se smejat preveč :)
Daedalus ::
Čisto kul je. Precej boljše od večine smetja tu
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Software raid 1 (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 11996 (11138) | uporabniik |
» | [Linux][Slackware] namestitev (sata disk)Oddelek: Operacijski sistemi | 1559 (1396) | 'FireSTORM' |
» | Multi-boot problemOddelek: Operacijski sistemi | 1402 (1317) | CCfly |
» | gentoo,grub čaka minuto ob zagonuOddelek: Operacijski sistemi | 1069 (1002) | potepuh |
» | Inštalacija Linux - WinXPOddelek: Operacijski sistemi | 1514 (1176) | Gh0st |