» »

Placevanje delovne dobe

Placevanje delovne dobe

Bob Rock ::

Delam kot freelancer, preko avtorskih pogodb in posledicno mi ne tece delovna doba. Zaenkrat se nimam namena zaposliti (tudi samozaposlitev zaenkrat odpade). Zanima me, ce ima kdo izkusnje ali kaksne informacije glede tega, da bi si sam placeval prispevke in bi mi tekla delovna doba?
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

DOOM_er ::

moja sestrična ma tk kot samostojni novinar. Mislim da je dajatev enaka kot pri običajni zaposlitvi ampak jo moraš nakazati nevem kam. Najbolje da se pozanimaš na kakšni ustanovi
Robots will steal your job. But that's OK

iggy ::

odpri si sp, tko imamo v športu pošlihtane zadeve....
Hey, you're fat!

fosil ::

Če se ne motim, ti trenutno, če odpreš s.p. država da 4500 EUR subvencije, kar pokrije plačilo prispevkov za dve leti. Seveda moraš imeti s.p. potem odprt dve leti.

Tako da se ti splača razmislit o tem.
Tako je!

Okapi ::

Za letos je zmanjkalo tega denarja. Sicer pa se moraš samozaposlit ali odpret s.p., ter plačevati zdravstvene in socialne prispevke - minimalno je 230 EUR na mesec, sicer pa odvisno od tega, koliko zaslužiš.

O.

Gost ::

Delovne dobe se v Sloveniji na legalen način ne da kupovati, kar je nekako logično, saj edino "delo" jo prišteva. Delovna doba ti teče recimo v primerih:
- samozaposleni v kulturi
- samostojni podjetniki
- redna zaposlitev

Torej, če se ne boš redno zaposlil ali samozaposlil, potem ti delovnih let ne bodo prištevali. Sicer pa to danes sploh ni problem, ker bo generacija med 20-30 itak morala delati do 115 leta starosti, če bomo hoteli pokriti vse stroške v državi.

Pokojninske prispevke in obvezno zdravstveno zavarovanje si pa lahko plačuješ. Za točne informacije preveri na ZZZS. Obvezno zdravstveno zavarovanje lahko skleneš:
- kot občan (brezplačno, dohodki do 300 EUR, starši te niso več dolžni preživljati ...)
- navadno (imaš prihodke nad 300EUR)

Poleg obveznega zdravstvenega zavarovanja imaš pa še dopolnilno zavarovanje (Vzajemna, Triglav, Adriatic).

Subvencija za s.p.? Preračunaj si, če se ti bo zadeva pokrila.
24 mesecev * 230 EUR/mesec prispevkov = 5520 EUR
24 mesecev * 50 EUR/mesec računovodstvo = 1200 EUR
24 mesecev * 5 EUR/mesec poslovni račun = 120 EUR
Skupaj: 6840 EUR

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gost ()

preem ::

Ni tako črno, kot se zdi. Ja, denarja za subvencije je zmanjkalo, baje bo naslednje leto spet nekaj, tako da z S.P.jem najboljše počakati par mesecev.

Obvezno zavarovanje te pride enih 25EUR na mesec. Pokojninsko pa za delovno dobo pa enih 60EUR, skupaj nekje 100EUR na mesec, in je doooost cenejš kot kolikor mora firma plačat za tebe, če se slučajno zaposliš, tako da ni enaka kot pri običani zaposlitvi.

Mislim da ZPIZ skrbi za te zadeve, http://www.zpiz.si/, če ne pa vprašaj na lokalnem zavodu za delo ali občini pa ti bojo povedali. Sigurno pa te ne bo prišlo več kot 100EUR na mesec, ker sem tudi sam to počel skoraj dve leti, do lani enkrat, razen če so letos vse to spremenili.

cirecire ::

>>>>>>Delovne dobe se v Sloveniji na legalen način ne da kupovati,
Pokojninske prispevke in obvezno zdravstveno zavarovanje si pa lahko plačuješ.

In kaj imaš potem od tega, da si plačuješ pokojninske prispevke, če ti ne teče delovna doba?

preem ::

seveda ti teče delovna doba, to je laž!

Gost ::

Delovna knjižica je v bistvu prazna v tistem terminu, ko si plačuješ samo pokojninske prispevke in zdravstveno zavarovanje, kajne? Torej ti delovna doba ne teče. Delovna doba in pokojninska doba (kolikor sem nazadnje gledal in spraševal) sta dve popolnoma različni zadevi. Delovna doba pomeni čas tvojega rednega dela. Plačevanje pokojninske dobe pa pomeni, da si plačuješ za pokojnino, ko boš dosegel starostno mejo za pokojnino. Z večanjem delovne dobe lahko pa tako hitreje prideš do pokojnine (že pred doseženo mejno starostjo).

Ne držite me za besedo. Preverite na ZPIZ in ZZZS, kako je sedaj točno s tem.

Je pa samo nekaj res s temi zadevami. V teh nekaj deset letih, ko bomo mlade generacije prišle do pokojnine, se bo vse še nekajkrat spremenilo in bodo takrat zagotovo še kaki drugi pogoji in členi. Kar se bo državi takrat najbolj spačalo, tako bo.

MadMicka ::

Poenostavljeno, obstaja izraz pokojninska doba, zavarovalna doba in delovna doba. Delovna doba je doba, ko je človek zaposlen, zavarovalna doba je širši pojem in zajema tako delovno dobo, kot tudi dobo, ko je človek prijavljen v obvezna zavarovanja (npr. ko prejema nadomestilo na zavodu). Pokojninska doba je pa še širši pojem, ki je pomemben pri uveljavljanju penzije in pokriva oba zgoraj omenjena pojma plus dokupljeno dobo ipd.

Bob Rock, kolikor vem, moraš biti prijavljen na zavodu za zaposlovanje in potem si lahko plačuješ nek minimum, da ti teče zavarovalna doba. Na vsak način preveri zadevo direktno na zavodu. Verjamem pa, da se nek minimum splača plačevati, ker če bo vse po sreči, bo večina od nas le dočakala penzijo, pa naj bo takšna ali pa drugačna.

Bob Rock ::

Najlepsa hvala vsem za odgovore!
Bom polkical na zpiz(niti nisem vedel kam naj se obrnem).
Kar zvem, bom porocal, ce bo se koga zanimalo.
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

;-) ::

Če se ne motim, ti trenutno, če odpreš s.p. država da 4500 EUR subvencije, kar pokrije plačilo prispevkov za dve leti. Seveda moraš imeti s.p. potem odprt dve leti.

Tako da se ti splača razmislit o tem.


In mam lahko odprt brezvzen s.p? ki nobenemu nekoristi nič?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podnajemna pogodba

Oddelek: Loža
164764 (4030) Lonsarg
»

Neplačevanje, tako kot tudi plačevanje davkov, v obeh primerih gre za delo na črno?

Oddelek: Problemi človeštva
384765 (3875) M.B.
»

Koliko je X€ nakazanih na S.P. efektivno?

Oddelek: Loža
4911691 (10500) M.B.
»

slovenec dela v tujini, s.p. ali drugo?

Oddelek: Loža
156763 (6145) Matic1
»

Popoldanski sp-za športnike

Oddelek: Loža
224451 (3960) toxius

Več podobnih tem