» »

kater moderen OS?

kater moderen OS?

AnubisOfDoom ::

Pocasi se pripravljam na nadgradnjo kompjutra. Sem kar zahteven uporabnik in seveda bo z nakupom novega PCja prisla tudi izbira novega operacijskega sistema. Windows XP mi sicer zelo fajn sluzijo (fino optimizirani, z malo procesi), ampak roko na srce, zdi se mi, da jih je malo povozil cas, sploh ko gledam pri kolegih kaksen WIN 7 ali pa najnovejsi KDE ali pa GNOME, pa tut MAC OS.

Torej, racunalnik se bo uporabljal za programiranje (C, predvsem za faks), nekaj 3d oblikovanja, AutoCAD (tukaj vem, da sem na zalost obsojen na windowse, ampak to lahko prezivim), iPoda, nokia e51 telefon (nekih naprednih funkcij ne rabim, samo tolk da se da lovdat fajle), printanje prek mreze na windows PC, deljenje fajlov z win in linux PCji, igranje nekaj iger (Urban Terror, UT:GOTY) in seveda internet, poslusanje muzike, obdelovanje muzike, tipkanje

KAJ IZBRATI?

bluefish ::

Jah, glede na specifične windows programe ti kaj drugega kot to ne preostane.
Na nov računalnik pa je nesmiselno nameščati star sistem.

knesz ::

KAJ IZBRATI?

Windows 7

win64 ::

Glede na to, da edina reč, ki jo bi potreboval za windows je autocad, bi bolj priporočil Ubuntu ali kaj podobnega. Autocad lahko poganjaš preko virtualbox(morda dela celo preko wine). Tiste 2 igri pa bi morale delati pod linux.

opeter ::

MacOS ne moreš legalno namestit na PC.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Arto ::

KAJ IZBRATI?

Windows 7


Ja.

hojnikb ::

Defenitivo Windows 7!
#brezpodpisa

AnubisOfDoom ::

To pa so predlogi. Kaj so razlogi za in proti?

geek93 ::

Definitivno windows 7! XP je zastarel!

Poldi112 ::

Win 7 pa še ni zunaj in tudi ko bo bo poln hroščev. Early adopterji vedno nasankajo. Če že ne winxp potem je po mojem vista boljša od 7. Še boljši je pa kde.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

terryww ::

win managerji v linuxu so svetlobna leta pred win. je pa res, da se da inštalirat enih 7 programov in maš podobno situacijo tud v win. za razvijanje maš eclipse, not laufa vse - od c do pythona, samo pravi plugin moreš instalirat, zraven tega lahko ženeš več x serverjev ipd. stvari, ki jih na win še lep čas nebo (so pač za končnega uporabnika, ne za dev ali poweruserja). za dev in produktivnost ti predlagam linuxe. drugi spet prisegajo na osx. maš kubuntu liveusb, vštekaš, 2 dni čekiraš, se odločiš.

na kratko:
kubuntu + compiz = win se lahko skrije
xubuntu ali ubuntu server + lxde = odzivno, rabi malo rama itd.

preveri na winehq če programi, ki jih rabiš laufajo prek wine, če ne upoštevaj 30-50% performance hit v virtualboxu (bojda že majo 3d podporo..)
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

__Devil__ ::

Windows 7 definitivno!

Poldi112 ::

Zakaj?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Ciklamen ::

Sam poganjam Win 7, sicer pobrano iz travnika, ampak dokler final verzije ne bo zunaj sem hotel malce izprobati kako zadeva deluje. In zaenkrat sem zelo zelo impresioniran. Na moji 3 leta stari mašini, AMD Athlon 64 5200+ 2,7Ghz, 3Gb RAM-a (mešane frekvence), 8600GT 256MB, 160Gb disk, ASUS M3N-E plošča deluje izredno hitro, čeprav računalnik ni nič tweakan ali navit, programi delajo vsi kot na Win XP, ko naložiš Winse imaš že vse kar potrebuješ naloženo (s tem mislim predvsem driverje, ne rabiš tako kot v Win XP vsak disk posebaj not vtikovat in delat, res zoprno). Sicer nisem probal nobenega drugega OSja, zato ne bom delal primerjave, ker nima smisla :)

Moj glas gre za Win 7 ;)
- End of the Post ->

šernk ::

hja no win XP so res zastareli, vendar če gledaš praktičnost že postavljenega sistema potem win 7 proti XPjem dobesedno pogori. nova orodna vrstica je totalno nepraktična (morda se jo da naštimati no na stari način) če bi imel driverje za prenosnik bi vsekakor razni cad/cam programi tekli še dolgo na XPjih, če pa recimo ob delanju katerekoli stvari rabiš tudi pomoč interneta pa linux (vsaj ubuntu) zmaga. ker to da ni potrebno zapirati aktivnega okna za pomikanje po internetni strani gor in dol je zame daleč največja prednost (vsakič ko sem na win 7, jih ravno zaradi tega preklinjam...moraš opravit 5 klikov da prestaviš stran za 2 vrstici bolj dol...in počneš dalje kar si prej delal v manjšem oknu)

kako je s printerji preko mreže ne vem, kako povezati win in linux imaš navodila na netu.

tko bi reku: internet, poslušanje muzike, tipkanje...definitivno linux
cad/cam programi, igre...definitivno windows
za ostalo imam pa premalo izkušenj, bi pa dodal, da je linux zame ena sama velika igra, ki je precej bolj všeč mi kot do sedaj moja najljubša streljačina :D
ko se enkrat navadiš na linux pa komaj ugotoviš kako so lahko nekatere stvari enostavne, ker v win jih kljub vsem optimizacijam nimaš. če te pa skrbi izgled, pa je že nekdo prej napisal da se win lahko skrije, če si vzameš vsega skupaj 10min časa da nastaviš osnove v compiz-u, če imaš pa dve urci preveč časa pa lahko delaš z namizjem stvari, kjer bo vsak uporabnik win ostal brez besed
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

axee ::

hja no win XP so res zastareli, vendar če gledaš praktičnost že postavljenega sistema potem win 7 proti XPjem dobesedno pogori. nova orodna vrstica je totalno nepraktična (morda se jo da naštimati no na stari način) če bi imel driverje za prenosnik bi vsekakor razni cad/cam programi tekli še dolgo na XPjih.


Windows 7 je daleč bolj praktičen. Vrjemi govorim iz veliko izkušenj, sem na veliko XP ter Win7 računalnikih, (fax), in ko primerjam mene s kolegi jaz stvari opravim veliko hitreje (iskanje aplikacij, odpiranje, itd). Formatiraš računalnik v 20 minutah na neki spodobni mašini. Potem največ 10 minut za driverje. Pri XP-jih žal ni tako, za vsak drek nastavljanje. Iskanje, sam windows explorer, knjižnjice, start->search, in še bi lahko našteval ZELO poenostavijo delo. Tega v XP-jih ni. Kakšen start, all programs, potem iščem pravega vendorja itd...napišeš svoje v start meni in najde v trenutku. Stranska vrstica v explorerju, božansko. Knjižnice res delajo svoje, kako lakho na tako lahek način združiš mape z slikami na 5 različnih mestih po tvojih diskih. Da o izgledu ne govorim, vse je tako bolj nastavljivo. Upravlanja oken ter celega sistema je v novih windowsih bolj udoben (premikom okna dam čez cel zaslon, levo ali denso), pregleden in hiter (odzivnost dol butne XP). Task manager veliko boljši.

Aja pa še o nepraktičnosti novega taskbara: buče. Z novim taskbarom ne potrebuješ nobenih dockov in drugih louncherjev, ker je vse na istem mestu. Ponavadi kritizirajo samo tisti, ki nočejo poskusiti nekaj novega. Ikone na namizju niti niso več potrebne, vsaj bližnice do programov, razen če jih imamo toliko da ne gre vse v taskbar. Sam uporabljam veliko aplikacij hkrati, pri XPjih in Visti sem moral povečevati taskbar da je bilo sploh pregledno kje je kaj, sedaj so vsa okna iste aplikacije pod isto ikono, sploh ne trznem in že imam željeno. Tudi novi desni klik na te ikone je super, samo počakati je treba da čedalje več aplikacij podpira to. DA ne govorimo o magnifierju, simpel nadzorni plošči itd itd itd.

Morda ko uporablaš 3 programe max ne vidiš tega, ampak glede praktičnoti pa se niti malo ne strinjam ker je narejen tako, da je stvar veliko bolj pregledna in hitreje prideš do programov ali odprhit oken. Kar je sam namen taskbara.

Malenkosti, ki jih lahko naštevam še tri ure...pa vseeno take malenkosti naredijo operacijski sistem veliko boljši. XP je bil sinonim za hitrost, vista več funkcij, a je počasna, Windows 7 pa oba prekosi povsod. Bistveni namen operacijskega sistema je hitro, pregledno in učinkovito manipulirati z aplikacijami, okni ter nastavitvami za le njih.

Tu pa žal XP pregori.

Invictus ::

Če imaš relativno močan računalnik z več rama, je edina izbira Windows 7 64 bit. To je tudi usmeritev Microsofta za vsaj naslednjih 5-6 let (napovedani so že 128 bitni windows 8 in 9).

Če se prav spomnim, pride Win7 ven konec oktobra. Tako da ne bo več treba tako dolgo čaka nanj.

Kar se tiče 64 bitnosti, meni je na Windows 7 64 bit delalo vse kar rabim.

Lahko pa prešaltaš na Appla, če si to lahko privoščiš. Meni je uporabniški vmesnik zelo všeč (precej uporabnih bombončkov)

LP I.

axee ::

Pa tudi relativno močan nerabi biti, ko sem sestavljal nek res poceni računalnik za znanca (E5200,3GB rama, intergrirana grafična) za manj kot 300EUR je gor šla windows 7 in stvar leti brez problema. Seveda je šel gor tudi XP (znanec je bil navajen nanj), a je takoj rekel da bo ostal na sedmici ker enostavno lepše teče.

krneki0001 ::

Na dual xeon 3GHz z 4gb rama, in nvidia quadro 1FX1300 (mašina iz leta 2003) delujejo windows 7 hitreje od windows xp.

AnubisOfDoom ::

Hm, sedaj je nov racunalnik na mizi, caka pa na sistem. Se vedno se ne morem odlociti. Seveda me mikajo novi winsi, saj imajo nekaj zelo fajn funkcij, majo pa tudi ogaben izgled, microsoftovo licenco/pogodbo in so nasploh narejeni za bumbarje (sploh ce pogledam nov control panel)... Linux ima na drugi strani res dober izgled, oz. ima tako prilagodljivega, da je povsem vseeno kako izgleda po defaultu. Tudi sama funkcionalnost oken in podobno mi je bolj vsec, tako da ne gre samo za vizualni izgled.
Seveda pa imajo winsi svoje prednosti, kot so igre in programi, ki delujejo samo tam. Zdaj, zadnja stvar, ki bi lahko odlocila v prid Windowsom je 3d podpora ATI radeon kartic. Zanima me tudi, kako je kaj s predvajanjem HD videa (1080p) in podobnimi malo bolj high-end funkcijami...

bluefish ::

Zanima me tudi, kako je kaj s predvajanjem HD videa (1080p) in podobnimi malo bolj high-end funkcijami...
Pri tem sistem nima veze, važni so le pravi kodeki oz. predvajalnik.

Skratka, če misliš uporabljati Windows-only programe in igrati igre, potem neke izbire niti ni.

AnubisOfDoom ::

Obe igri, ki jih igram - UT:GOTY in Urban Terror - sta prastari in sem jih ze igral na linuxu, Urban Terror itak obstaja posebej za linux. Pac novih ne bom igral, ce bom imel linux, ali pa si bom kasneje popedenal dual boot. Torej, kako je s kodeki? Na splosno me zanima, ce lahko polno izkoristim Core i5 in Radeon HD4870 na Linuxu. Ali mi bo to omogocil samo WIN7? Kaj prinasa novega ubuntu 9.10?

Aston_11 ::

Blh, kako lahko primerjate XP in W7?

Vsi vemo, da so W7 spolirani XP-ji (za tiste, ki še verjamejo v pravljice), drugače pa so W7 moderen, odlično delujoč, odrasel sistem. Vsaka čast M$, ker so W7 IMO najboljše, kar je spisal v vsej svoji zgodovini. Predvsem, ker se je zato potrudil ter ker jih je dal uporabnikom na voljo za testiranje.

Kar je napisal @axee, v celoti drži.

Drugače pa, dokler bodo W7 "brezplačni" oz. v "preiskusni dobi", jih nameravam uporabljati.

Potem pa bom razmislil, kupil jih ne bom, šaltal bom na ubuntu.

steev ::

Radeon HD4870 lahko izkoristiš samo pri igrah, se pravi rabis Win za vecino iger.
:|

bluefish ::

Torej, kako je s kodeki? Na splosno me zanima, ce lahko polno izkoristim Core i5 in Radeon HD4870 na Linuxu. Ali mi bo to omogocil samo WIN7? Kaj prinasa novega ubuntu 9.10?
S kodeki na Linuxu ni problemov. Grafično pa boš le stežka izkoristil - tudi na Windows 7, če ne igraš iger in podobno graično zahtevnih opravil.

krneki0001 ::

Blh, kako lahko primerjate XP in W7?

Vsi vemo, da so W7 spolirani XP-ji (za tiste, ki še verjamejo v pravljice), drugače pa so W7 moderen, odlično delujoč, odrasel sistem. Vsaka čast M$, ker so W7 IMO najboljše, kar je spisal v vsej svoji zgodovini. Predvsem, ker se je zato potrudil ter ker jih je dal uporabnikom na voljo za testiranje.

Kar je napisal @axee, v celoti drži.

Drugače pa, dokler bodo W7 "brezplačni" oz. v "preiskusni dobi", jih nameravam uporabljati.

Potem pa bom razmislil, kupil jih ne bom, šaltal bom na ubuntu.


Če smo že pri tem, kaj je bilo najboljše kar je MS naredil, so to windows 2000. Tisto je bil preskok, ki je res spremenil tok windowsov. Seved aje bil spregledan, tako kot sedaj pri visti, ki je odličen sistem, samo ko ga nastaviš.

opeter ::

Izšel je platform update za Windows Visto SP-2, če koga zanima.

http://support.microsoft.com/kb/971644
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

preem ::

kaj je ta platform update? vista -> win7 ? ne

kanzyani ::

urban terror na linux-u laufa gladko :)

tiesto11 ::

Ti si pa strašanski programer,da niti to ne veš kir windows si bi gor dao.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows 7 se prodaja odlično (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
9916347 (13741) jest10
»

Windows 7 začel uspešno (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
16814691 (10373) Jst
»

Windows 8 že poleti 2011? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Windows Mobile
10511990 (8723) BoLhCa
»

Windows še vedno krepko vodi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
598642 (6810) Utk
»

Windows 7 RC 5. maja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6610427 (5688) Tr0n

Več podobnih tem